Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

1. Düzenlemenin Amacı

• Daha önce engellilik oranına bağlı emeklilik işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyordu. Bu düzenlemeyle birlikte bu işlemler artık tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altına alınıyor.
  • Amaç, engellilik oranını değil, çalışma gücü kaybı üzerinden işlemleri daha sistematik hale getirmek. Ancak bu, engelli bireylerin hak kaybına yol açmayacak şekilde planlanıyor.

2. 2008 Öncesi Sigortalıların Durumu

• 2008 öncesi sigortalı olduğunuz için (sigorta başlangıç tarihiniz 2005), sizin durumunuz bu düzenlemelerde özel olarak korunuyor.
  • Özellikle, çalışma gücü kaybına dayalı aylık bağlama işlemleri sizin için eski kurallara göre yapılacak.
  • Aylık hesaplama sistemi, eskiden olduğu gibi devam edecek.

3. Rapor ve Kontrol Muayenesi

• %43 engellilik oranınız emeklilik işlemleriniz için temel oluşturacak.
  • Ancak, raporunuzda ilerleyen dönemlerde iyileşme ihtimali olan bir durum varsa, SGK bunu kontrol muayenesine tabi tutabilir.
    • Örneğin: Tedavi ile iyileşme ihtimali olan bir rahatsızlık varsa, kontrol muayenesi istenebilir.
    • Kalıcı durumlar (örneğin, amputasyon veya doğuştan görme engeli gibi) için kontrol muayenesi yapılmaz.

4. Hak Kaybı Olmayacak

• Kontrol muayenesi gerekirse bile bu, sizin raporu aldığınız tarihteki yönetmelik esas alınarak değerlendirilecek.
  • Yani, rapor oranınız ve durumunuzda bir değişiklik yoksa mevcut haklarınız korunacak.

5. Prim Gün Sayısı

• Çalışma gücü kaybına bağlı emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısı, 2008 sonrası sigortalılar ile eşitleniyor.
  • Ancak bu düzenleme, sizin gibi 2008 öncesi sigortalılar için avantajlı prim ödeme şartlarını koruyacak şekilde uygulanıyor.

Ne Yapmanız Gerekiyor?​

1. SGK’ya Başvurun:
    • Raporunuzla birlikte SGK’ya giderek emeklilik işlemlerinizin değerlendirilmesini talep edin.
  2. Prim Günlerinizi Kontrol Edin:
    • Emekli olmak için yeterli prim gün sayısını tamamladığınızdan emin olun.
  3. Kontrol Muayenesi İçin Bilgilendirme Alın:
    • SGK’dan, raporunuzda kontrol muayenesi gerekip gerekmediğini öğrenin.
Bu düzenlemeler, sizin gibi 2008 öncesi sigortalılar için mevcut haklarınızı korumayı amaçlıyor. Herhangi bir hak kaybı olmaması için işlemlerinizi SGK üzerinden takip etmeniz yeterli.

Yapılan yasal düzenlemelerle, özellikle 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olan engelli bireyler için emeklilik koşulları yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile:

1. Raporlama Süreci ve Yetki Değişikliği: Daha önce Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından belirlenen engellilik raporları artık SGK sağlık kurulları tarafından değerlendirilecektir. Bu, süreçte standartlaşmayı sağlamak amacıyla yapılmıştır

2. 2008 Öncesi ve Sonrası Eşitleme: 2008 öncesi sigortalı olanların emeklilik koşulları, 2008 sonrası sigortalılara kısmen uyarlanmıştır. Bu, özellikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısı açısından kademeli bir geçişle uygulanmaktadır. Örneğin, sizin gibi 2005 yılında sigortalı olan ikinci derece engelliler için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 prim günü koşulu aranabilir

3. Hak Kaybı Olmaması: Düzenlemenin, mevcut haklarınızı koruyacağı ve yeni şartlara uyum sağlayarak emeklilik işlemlerinizi devam ettireceği belirtilmiştir. Ayrıca kontrol muayenesi gibi işlemler, önceki düzenlemelerle uyumlu olarak değerlendirilecektir

Sizin bilgileriniz ışığında:

• Sigorta Giriş Tarihi: 29/05/2005.
  • Prim Gün Sayısı: 6453.
  • Engellilik Oranı: %43.
Eski sistemde 20 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim günü ile 2025 Temmuz ayında emekli olabiliyordunuz. Yeni düzenlemelerle, 2008 sonrası sistemdeki sigortalılık süresi ve prim gün sayısının birleştirilmesi hedeflendiği için, sigortalılık süreniz (20 yıl) tamamlanmış görünüyor ve prim gün sayınız (6453) emeklilik için fazlasıyla yeterli. Ancak, kesin emeklilik tarihinizi belirlemek için SGK’ya başvurarak güncel düzenlemeler ve sağlık kurulundan alınacak rapor üzerinden işlem yapmanız gerekmektedir

• Sigorta Giriş Tarihi: 29/05/2005.
  • Prim Gün Sayısı: 6453.
  • Engellilik Oranı: %43.
Eski sistemde 20 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim günü ile 2025 Temmuz ayında emekli olabiliyordunuz. Yeni düzenlemelerle, 2008 sonrası sistemdeki sigortalılık süresi ve prim gün sayısının birleştirilmesi hedeflendiği için, sigortalılık süreniz (20 yıl) tamamlanmış görünüyor ve prim gün sayınız (6453) emeklilik için fazlasıyla yeterli. Ancak, kesin emeklilik tarihinizi belirlemek için SGK’ya başvurarak güncel düzenlemeler ve sağlık kurulundan alınacak rapor üzerinden işlem yapmanız gerekmektedir.

Hükümet kaynakları da tam olarak sizin yazdığınız gibi bizim iyiliğimize gibi göstermeye çalışıyor. Söylenmek istenmeyen asıl sorun şu ki henüz emekli olmamış (vergi indirimi olup sigortalılık süresinin bitimini bekleyen) kişiler emeklilik için başvurduklarında yeniden daha katı şartları olan kurula girecekler ve %43 almayacaklar. Sonuçta da emekli olamayacaklar.

SGK işgücü kaybı hastalıklar listesinde Onkoloji hastalıkları için ekseriyeti Ağır iş gücünin tanımı yapılmış ancak Orta ve Hafif tanımları bulunmuyor. Bu durum işgücü kaybında sadece ağır durumda olanlar için değerlendirme yapıldığı anlamına mı geliyor? Orta ve Hafif tanımı olmadığı için bunlardan işgücü kaybı yaşanmayacak anlamı mı çıkarılması gerekir? Bu konuda bilgi ve deneyimi olan varsa lütfen görüşlerini paylaşabilir mi?

@Ary3ho, Bu gibi soruları ayrı başlıkda açın buraya sürekli farklı yazılar yazıldığı için bilenlerin görme ihtimali düşüyor.

TBMM de takip neden varsa buradan bizi de aydınlatırlarsa seviniriz.

@erolbayrak,

Söylenmek istemeyen derken açıklandığında her şey netleşmiş olacak zaten bir gün saklanır o da nereye kadar.

Vedat Bilgin'in açıklamasından beyanda var ''Diğer husus ise kontrol muayene tarihi öngörülen kişiler, yine, raporu aldığı tarihteki engellilik yönetmeliğindeki kriterler üzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak.'' yani yukarıda yazdığım gibi süresiz raporlarda alınan vergi indirimler işlemlerine devam edecek. Süreli rapor sahipleri ise süreler bittiğinde sgk sevkli rapor çıkartıp emeklilik işlemlerini yürütecek şeklinde.

@ozzykarakus,

Merhaba,yazınızda yaptığınız paylaşım komisyon raporlarında aynen geçmektedir.Konuşmaların diğer bölümlerinde SGK Başkan yardımıcısı İsmail Bey konuyu açıklarken "Engelli Vergi indirimi ile emekli olanlardan süresiz raporlar hak kaybına uğramayacak ve emekli olup kontrol muayenesine tabii(süreli engelli vergi indirimi) olanlar rapor aldığı dönemdeki mevzuatta tabii rapor yenilemeleri yapılacaktır şeklinde altını tekrar tekrar çizdi.

@erolbayrak, arkadaşımızın belirtiği üzere Emekli Olamamış veya Emeklilik başvurusunda bulunmamış ancak elinde Engelli Vergi İndirimi Belgeis süresiz veya süreli vergi dairesi raporları olan arkadaşlarımız bu belgeleri olmasına karşın yasa yürürlülük tarihinden itibaren bu belgeler ile sadece Gelir Vergisinde İndirim veya Muafiyeti amaçlı kullanacak olup ne yazık ki Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik başvurusu yapma hakkı bulunmayacaktır.

Arkadaşımız bunu yazmak istemiş sanırım.

Saygılar.

@fatih soylu, arkadaşımızda şimdi ekledi aynı yazıları ;

"
Bugün itibarıyla yaklaşık 306 bin civarında kişi buradan aylık almakta, bunların bir kısmının kontrol muayene tarihleri var,
bunların aylıkları ödenmeye devam edecek, kazanılmış hakları korunuyor, bunlarda herhangi bir problem yok.

Diğer husus ise kontrol muayene tarihi öngörülen kişiler, yine, raporu aldığı tarihteki engellilik yönetmeliğindeki kriterler
üzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak."

Yazıda da belirtiği üzere emekli olmuş ve aylık alan kişilerin hak kaybı olmadığını belirtiyor ve bunların içinde (emekli olmuş kişiler) kontrol muayenesi olanların eski mevzuata tabii olduğu belirtiliyor.

Emekli olamamış veya Emeklilik başvurusunda bulunmamış arkadaşlarımız ne yazık ki ilgili yasa yürürlülük tarihinde ellerinde süresiz veya süreli Engelli Vergi İndirimi raporu olsun olmasın Emeklilik işlemlerinde Engelli Vergi İndirimi Raporunu kullanamayacaktır.

Saygılar.

Son düzenleme:
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, İsmail Ertüzün, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı.
Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Yapmış olduğumuz düzenlemeyle ilgili birtakım açıklamalar sanırım yöneltilen sorulara cevap olacaktır. Efendim,
buradaki düzenleme, Gelir Vergisi Kanunu'ndan kaynaklanan vergi indiriminden hareketle bağlanmaya çalışılan aylıklarla alakalı.
Bütün süreç, Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yürütülen engellilik oranının tespit edildiği bir husus, 1980'li
yıllardan bu yana devam edegeliyor.
Biliyorsunuz, engellilik aslında sosyal yardım, sosyal hizmet gibi alanlarda değerlendirilen ve sosyal hayattaki kısıtları
ifade eden bir husus. Sosyal Güvenlikte ise bunun karşılığı çalışma gücü kaybı. Burada yapmak istediğimiz şey, bugüne kadar Gelir
İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan vergi indirimine bağlı engellilikten aylık bağlanma hususlarını Sosyal Güvenlik
Kurumunun çatısı altında yürütmekten ibaret, düzenleme 4 maddede bunu ifade ediyor.
Bugün itibarıyla yaklaşık 306 bin civarında kişi buradan aylık almakta, bunların bir kısmının kontrol muayene tarihleri var,
bunların aylıkları ödenmeye devam edecek, kazanılmış hakları korunuyor, bunlarda herhangi bir problem yok.
Diğer husus ise kontrol muayene tarihi öngörülen kişiler, yine, raporu aldığı tarihteki engellilik yönetmeliğindeki kriterler
üzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak.

@erolbayrak,

Sonuç arkadaşımızın yazdığı gibi soru soran arkadaşlar İyice okuyun

Her şeyin hayırlısı

Değerli Kader arkadaşlarım

Bu konularda daha önce çalışma yapmış bir kardeşiniz olarak şunu da belirtiyorum altını çizerek söylüyorum bu forumda çok az destek aldım çok az destek olundu engelli arkadaşlarım adına mücadele vermek istedik sonuç olarak başaramadık ama ilgili kurumlara sıkıntının neden kaynaklandığını ilettik buradan bize destek olan arkadaşlara ayrıca teşekkür ederim oturan boğa bilgi hazinedir kuru vb.

Henüz kanun çıkmadı Instagram'da ve diğer sosyal medyada konu ile ilgili grup oluşturan arkadaşlar var sizlere acizane tavsiyem

Sosyal güvenlik kurumu başkanlığı ve emekli hizmetleri genel müdürlüğü'nün arayabilir mail atabilirsiniz

Mecliste partisi bulunan grupların grup başkan vekillerini arayarak ve mail atarak düşüncelerinizi iletebilirsiniz aynı zamanda siyasi partinin engelli bölümleri vardır örneğin AK parti'de sosyal işler başkanlığı diğer partilerde de mevcuttur buraya ile iletişim kurarak düşüncelerinizi iletebilirsiniz

Altını çizerek söylüyorum ilgili komisyon başkan başkan yardımcısı ve üyelerini arayarak düşüncelerinizi paylaşarak çözüm önerinizle beraber konuyu iletmeniz gerekir emin olun bir sonuç çıkabilir sonuçta yasa çıkmadı.

Pes etmeyin Lokman ayvanın milletvekilliği döneminde bu işi Allah'ın izniyle başarmıştık siz de başarabilirsiniz ama şunu unutmayın özellikle sorunları iletirken çözüm öneriniz olsun ortak akılla hareket etmenizi tavsiye ederim

Son düzenleme:
@HuYSuz79,

üzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak.

@Bilgi Hazinedir,

( Emekli olamamış veya Emeklilik başvurusunda bulunmamış arkadaşlarımız ne yazık ki ilgili yasa yürürlülük tarihinde ellerinde süresiz veya süreli Engelli Vergi İndirimi raporu olsun olmasın Emeklilik işlemlerinde Engelli Vergi İndirimi Raporunu kullanamayacaktır.) İşte Tamda Burda Büyük Bir Haksızlık Var...

@Bilgi Hazinedir Sizin dediğinize katilmiyorum.surekli engelli vergi indirimi olanlar günü geldiklerinde emekli olacaklar süreli olanlar Yeni yasaya tabi olacaktır.Saygilar

@samedo99,

Merhaba,keşke söylediğiniz gibi emekli olmayı bekleyen arkadaşlarımız hak kaybına uğramadan emeklilik zamanları geldiğinde emekli olabilseler.

Ancak yasanının komisyon görüşmeleri sırasında yazımda da belirtiğim üzere SGK Başkan Yardımıcısı İsmail Ertüzün bu konuda sürekli olarak açıklama yaptı ve her söz hakkı geldiğinde "Emekli Aylığı alanlardan süresiz raporu olanlar ve emekli olup süreli rapor ile kontrol muayenesi olanlar hak kaybına uğmayacaktır.Yasa yürülük tarihi itibari ile emekli olacak her arkadaşımızı Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile SGK kurumu tarafından yapılacak Gelir İdaresi Başkanlığı (Vergi Daireleri) devre dışı bırakılacaktır." şeklinde birçok kez açıklama yaptı.

Önceki yazılarında komisyon raporunun linkini paylaştım,mutlaka komisyon raporunu okuyun açıkca belirtilmiş.

Amaç Engelli Vergi İndirimi raporu sadece Gelir Vergisi İstisnasında kullanılsın ,emeklilik başvurularında sadece SGK Çalışma Gücü Kaybı Tespiti yönetmeliği kullanılsın istiyorlar.Bunu komisyonda bulunan diğer miletvekiileride belirmiştir.

Saygılar.

@mekan,

Mevcut yasa çıktığında kanundaki Metin önemlidir aynı zamanda kanun destekleyen uygulamanın nasıl olacağı hakkında yönetmelik de çıkacaktır o zaman her şey açık ve net olacaktır bilgi hazinedir arkadaşımızın yazdığı gibi olması büyük bir olasılıktır bekleyip göreceğiz

Hyirlisi olsun.Her iki turlude benim için sorun yok,ancak balthazar olarak hesaplanan hastalıklar sorun olabilir.

@samedo99,

merhaba , bugün sgk gittim , durmu anlamak için ; bende vergi indirimi ile ocak 2025 yılında emekli olabiliyorum, yeni yasa çıkacak bizimle ilgili bir sıkıntı olacak mı dedim çok yasa hakkında bir bilgileri yok bize gelen bir bilgi yok dedi, durumu anlattım 2008 sonrası gibi olacak birleştirecekler dedim ama senin raporun süreli mi dedi , hayır dedim , ocakta gel verirsin emekliliğini dedi, biraz daha ayrıntıye girmek istedim ama yasayı bilmiyorlar , kafam iyice karıştı , süreli süresiz olayı farkedecek mi etmiyecek mi bilmiyorum . endişeli moralim bozuk bekliyorum .

Öncelikle her şeyin hayırlısı size tavsiyem SSK'ya gitmeyin sadece ne zaman emekli olabilirim diye başvuru yapın vergi indiriminizi de başvuru yaparken dilekçenize ekleyin ondan sonra günü geldiği zaman SSK'nın size vermiş olduğu yazıyla beraber engelli vergi indirimi belgesini de ekleyerek emeklilik başvurusunu yapın hayırlısıyla bekle bu sürede kurumda hiç kimse bir şey sormayın sadece bekleyin size acizane tavsiyem

@samedo99,

dostum bende senin gibi düşünüyorum 52 engel oranımla sgk bana 2028 tarihinde emekli olacağımı söyledi bundan yasa çıkarsa ve 1 ekim 2008den sonra olanlarla aynı olacaksam ertesi gün emekli olmam lazım eğer süresiz raporları kabul ederlerse lakin yok ben sana tekrar rapor vericem derse ve düşük oran verirse bu hak gaspına girer ve gerçekten çok ötü olur çünkü süresiz raporu verende devletin sağlık kurulu ve süresiz rapor sonuçta bunu özellikle iyi ayırt etmeleri lazım çok büyük sıkıntı

Selam, normal işgücü kaybı doğrultusunda emekli olacaksındır.

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ama son engelli günümüz arkadaşlar.
Yeni torba yasa ile Türkiye'de engelli kavramı da kalmayacak !

dediğin gibi engelli kavramı kalmayacak , engelli emeklilikde kalmayacak , ilerde inşallah 60 yaşına geldiğimizde normal emeklilik talebinde bulunursak , hakkaden yaşlımısın kemik yaşın ne diye bizden yaşlılık oranı rapruda isteyecekler böle giderse

@exgratia,

Kanun değişikliği yürürlüğe girdiği anda emeklilik dilekçenizi vermediyseniz eğer sgk emeklilik talebinizi ret eder. Sgk ret cevabına binaen 15 gün içerisinde idari mahkemesine dava açma hakkın var. Ben 06.2025 de hak kazanıyordum fakat bu değişiklikle ben de emekli olamıyorum ama konuyu yargıya taşıycam bakalım nasip.

@exgratia, Henüz çıkmamış, yürürlükte olmayan bir yasayı neden bilsinler. Yasa çıkar, onlara yazı gider, işlemlerde bu yeni çıkan yasaya göre yapılır.
@grafakir @samedo99 Sanırım son 5 sayfadır hepimiz aynı şeyi söylüyoruz. Kazanılmış hak şuan emekli olan ve yasa çıkana kadar dilekçe verme şansı olanlar için geçerlidir. Kazanılmış hak olması için sizin tüm şartları sağlamanız gerekir. Tamam sağlık raporu var, vergi indirimi var ama prim günü eksik ya da yılı eksik. Yani şartların tamamı olgunlaşmamış ve emekliliğe hak kazanmamışsınız. Bu durumda hangi kazanılmış hak korunacak, ortada henüz emeklilik hakkı yok. Elinizde süreli veya süresiz vergi indirim belgesi bulunması sadece vergi indiriminin devam etmesini sağlar. Ne zamanki tüm şartlar sağlanır, o tarihdeki yasa mevzuat neyse ona tabi olursunuz.

@HuYSuz79,

Yasa belli hali hazırda vergi indirimi ile emekli olan engelliler (kontrole tabii) olanlarda dahil olmak üzere yasa kapsama dışında tutulmuş fakat kanun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile vergi indirimine hak kazanmış fakat emekli olmak için dilekçe vermeyen engelliler yeni kanuna tabii olacaklar. Son dakika değişiklik olmazsa ama kamu oyunda hiç kimse tepki göstermemiş kimse yaratılan mağduriyetin farkında değil bu yüzden değişiklik olacağını düşünmüyorum. Emekli sayısı bağlanma hızını azaltmak için yapılan bir uygulama.

Arkadaşlar bugün ankara sgk'gittim.
Görevli memur bana eski yasanın 10/01/2025 tarihine kadar geçerli olduğunu,Ve vergi indirimli emeklilik başvurularının o tarihe kadar alınacağını,yapılacak işlemlerin ise eski yasaya göre değerlendirilecegini söyledi.
Onlara bu şekilde yazı gönderilmiş bilginiz olsun
Sizlerde bu konuyu teyit ederek işlemlerinizi yaptırın.

@HuYSuz79, Ben 1 haftadır kazanılmış hak nedir kimleri kastediyor bu konuda kaç tane yazı yazdım hatırlamıyorum baktım ısrarla aynı şeyler soruluyor artık pes ettim. Bazen hakkımızdaki olumsuz durumları kabullenmek konusunda zorlanıyoruz bu durumda öyle işte. Topu topu getirilen 2 madde var gayet açık net. Bu konudaki toplam mesaj sayısına baksan yarısından fazlası aynı türdeki sorular. Sen 5 sayfa değilde 10 sayfada yazsan nafile Allah kolaylık versin.

@Mehmet005, Yasa ne zaman ki Resmi Gazetede yayınlanır o tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Daha Resmi Gazetede bile yayınlanmayan bir kanun teklifi ile ilgili nasıl bir yazı gitmiş acaba 🤔

Bu yazıyı gördünüz mü?

Son düzenleme:
@BnymnYldz,
Kardeşim ben yazıyı görmedim.
Konuyu memura sordum,o da kendilerine böyle bir yazı geldiğini söyledi.
Yani 10/01/2025 tarihine kadar yapılan vergi indirimli emeklilik başvuruları kabul edilecekmiş.
Demekki bu konu üstünde tüm çalışmalar yapılmış ve sonrasında meclise sunulmuş.
Teyit etmek istersen bu konuyu sana en yakın sgk'ya giderek sorup teyit edersin.

Meclis tv'yi izliyorum miletvekileri sürekli engelilerin sorunlarını dile getiriyor fakat hiç bir vekil engelli vergi indirimi mağduriyetinden bahsetmiyor. Anlaşılan muhalif vekilerinde bu olaydan haberi yok. Yazık çok yazık...

Üst Alt