Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

2024 emekliler yılı olacak denmişti sonucu görüldü. 3 aralık dünya engelliler gününde , engellilere yönelik emekli olmayı imkansızlaştıran tasarı nispet yapar gibi 1. sıraya alınmış. dünya engelliler gününde hükümetin engellilere hediyesi budur.

@exgratia,

Bu hafta T.B.M.M. genel kurulunda yasalaşırsa tahmini olarak 17-25 Aralık tarihleri arasında kanunlaşabilir ve yürürlüğe girer.

Eğer Cumhurbaşkanı daha hızlı onaylar ise 8 Aralıktan itibaren herhangi bir gün olabilir.

Saygılar.

@Bilgi Hazinedir,

Bu hafta kanun onaylanırsa, Cumhurbaşkanı hemen onaylar ve Resmi Gazete'de yayınlanmaz mı? 8 Aralık ve sonrası demişsiniz, Resmi gazete sadece hafta sonumu çıkıyor?

@KaYa_,

Resmi Gazete resmi tatil (23 Nisan,19 Mayıs v.b.) günleri ,dini bayramlar (Kurban ve Ramazan Bayramı) dışında haftanın her günü çıkar.

Buna cumartesi ve pazar günleri dahildir.

Saygılar.

Resmi gazete linki ektedir;(Buradan istediğiniz an takip edebilirsiniz,hergünün ilk saatlerine yayınlanır.Elektronik yani dijital olarak hazırlanır.)

Engelli Emekliliğinde 2008 Öncesi ve Sonrası Ayrımı

2008 yılında genel sağlık sigortası yasasında yapılan düzenlemeler, “mezarda emeklilik” eleştirileriyle anılmış ve engelliler de bu değişikliklerden etkilenmişti. Tasarı, 2008 sonrası işe başlayan engelliler için getirilen “çalışma gücü kaybı” esasına dayalı emeklilik kriterini, 2008 öncesi işe başlayanlar için de uygulamayı hedefliyor. Geleneksel sistemde engellilik oranına ve prim gün sayısına dayalı bir emeklilik yöntemi varken, yeni düzenleme kişinin yaptığı işi engel oranından bağımsız değerlendirerek emeklilik şartlarını belirliyor.

Engelli Emekliliği İçin Yeni Düzenlemede Oluşan Riskler

Coşkun Gök, çalışma gücü kaybına dayalı sistemin öznel değerlendirme riskine dikkat çekti. Engelliliğin yalnızca çalışma saatlerinde değil, bireyin günlük hayatının tamamında etkili olduğunu belirterek, yeni sistemin sosyal hayata dair zorlukları göz ardı ettiğini ifade etti. Ayrıca, emeklilik gibi kazanılmış hakların geri alınmasının uzun vadede hak kayıplarının önünü açabileceğini vurguladı

Engelli Emekliliği Tasarısında Ne Var, Ne Yok?

Meclisteki tasarı, 2008 öncesi ve sonrası işe başlayan engellilerin emeklilik kriterlerini eşitlemeyi hedefliyor. Coşkun Gök, düzenlemenin, avantajlı durumda olanları dezavantajlılarla eşitlemek anlamına geldiğini ve engelliler için çalışma şartlarının iyileştirilmesi yerine emeklilik hakkının zorlaştırıldığını belirtti.

Engelli Emeklilik Düzenlemesinde Sivil Toplumun Rolü

Coşkun Gök, engellilere yönelik bu tür düzenlemelerin geçmişte yeterli tepki görmediğini, ancak bugün harekete geçilmezse gelecekte daha büyük kayıpların yaşanabileceğini söyledi. Hak kayıplarına karşı sivil toplum örgütlerinin güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı.

Engellilerin erken emeklilik hakkı, yalnızca bir kazanım değil, çalışma koşullarının erişilebilirlik sorunları nedeniyle bir gereklilik olarak görülüyor. Tasarının yasalaşmasının, engelliler için ciddi hak kayıplarına yol açabileceği ifade edildi. Program, izleyicilere tasarıya karşı farkındalık yaratmaları ve sivil toplumun mücadelesine destek olmaları çağrısıyla son buldu.

Bu işin peşini değil erken seçimin peşini kovalamazsak daha nelere cesaret ederler zamanla görürüz.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİNDE NELER DEĞİŞİYOR? YENİ ENGELLİ EMEKLİLİK TABLOSU NASIL OLACAK?

2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesine ilişkin düzenleme hazırlanmıştır. Öncesinde Hazine ve Maliye Bakanlığında işlemler yürütülüyordu.

Yeni durumda işlemler Sosyal Güvenlik Kurumunda yürütülecektir. Böylece vergi indirimine göre emeklilik sona ererken; çalışma gücü kaybına göre emeklilik koşulları belirlenecektir.

31/12/2008 (dâhil) tarihinden önce başlayan 4/a (SSK) sigortalılarının çalışma gücü kayıp oranı;

▪
%40 ila %49 arasında olanların 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 gün

▪
%50 ila %59 arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3.700 gün

Şartlarını sağlamalarıyla yaşlılık aylığına başvurabileceklerdir.

Bahse konu 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalıların yeni uygulamada aylık talebinde bulunmaları halinde; 2008 yılı Ekim ayı öncesi döneme ilişkin aylık hesaplanmasında mevcut uygulamanın sürdürülmesine olanak sağlanmıştır.

Kanun Teklifinin Yasalaşması Durumunda Engelli Emeklilik Tablosu

Soru-Cevap-Instagram-Hikayesi-1-1.png

@hamur, Muhalefet partisi sanırım Anayasa mahkemesine yasanın iptali için açarsa açar diyeceğim de şuana kadar ses çıkmamışken bundan sonra çıkarmı sorun orada. tutanaklarda tutturmuşlar şeker tansiyon hastasıyım çalışabiliyorum ve engellileri koruyoruz. Başka itirazda konuşulan bir konuda gözüme çarpmadı açıkcası. Neymiş efendim dövüyolar mı, yemek veriyorlar mı, raporlar sahtemi kontrol muayenesinde bunu göreceklermiş. Hastanelere erişebiliyorlar mı, rapor alırken sürünüyorlar mı bunu düşünen yok.

Torba yasa olduğu için ve içinde halka müjde olarak sunulan GSS borçlarının silinecek olması nedeniyle hükümet bunu hangi gün halka müjde olarak sunmaya ihtiyacı olursa o gün resmi gazetede yayınlanır.

Gündem değiştirmek için, haftaya başlayacak olan bütçe görüşmeleri yaşanacak tartışmalar için, ya da asgari ücret-emekli zammı gibi zorlandıkları anlarda hangi zaman dilimi onları kurtaracaksa tam o gün resmi gazetede yayınlanır, ve tüm medyada müjde GSS borçları silindi diyerek gündem değiştirirler.

Özetle ihtiyaçları olursa 2 gün sonra da yayınlanır resmi gazetede, 20 gün sonrada..

@456 2006 giriş yok burda abim,o zaman ne olmuş oluyor OKB TEDAVİYE RAGMEN DUZELMEYEN

@samedo99, İnan bende senin kadar anlayabildim abicim, sadece bulduğum şeyleri buraya atmak istedim, en azından herkesin az da olsa bilgisi olsun istedim..

@456
Vergi indirimli engelli raporu devlet hastahanesi verdi bu oranların belirlenmesinde gene sgknin sevkettigi devlet hastahanesi verecek aslında bir fark yok . Sağlık listesinde yeri varsa eski engelli raporu geçerli olması lazım . Çok farkli bir rapor mu veriyor hastahane. Çalışma gücü kayıp raporu ile engelli raporu çok farklı bir rapor mudur.

@exgratia, Konuyla ilgili şuan da net bir şey yok yada en azından benim anladığım bu. Mecburen bekleyip göreceğiz. Ama anlayan yada bilgisi olan arkadaşlar varsa mutlaka size yardımcı olacaklardır...

Bizim durumda olanlara inşallah kötü olmaz yani başvuru yapıp bekleyenlere...

@exgratia, Biraz zamanını ayırıp bu konu içindeki geçmiş mesajları okuduğunda çalışma gücü kayıp raporunun nasıl bir rapor olduğunu göreceksin.

Engelli raporu alıyorken sorun yok, bu oranlar hastanede balthazard formülü ile hesaplanmaya devam edecek. Ortalama 2-3 hastalığın varsa yüzde 40 üzeri raporun garanti olacak yine. Ve tüm engelli haklarından yine yararlanacaksın.

Ancak iş emekli olmaya gelince bu başvuruyu yaptığında çalışma gücü kaybı var mı ona bakacaklar. Ortada sadece engelli raporu olacak ama bu raporun oranı yüzde 70 civarında olsa bile, sgk hastalık listesi içinde bulunan rahatsızlık yoksa emekli olmak için işe yaramayacak.

Vergi indirim hakkı olanların yasa da korunup korunmadıkları ile maddeyi göremedim bu eklenmiş mi

@hamur,

Vergi indirimi belgen çalışmaya devam ettiğin sürece geçerli, ama emekli başvurusu yapmaya gittiğinde vergi indirimi belgenin bi anlamı olmayacak.

@cuneytdj,
O Chp li vekilin onergesi diye anladim ben..bugun meclis gundeminde goremedim yarin yada persembe gunu genel.kurula gelecektir diye dusunuyorum..

Benim sigorta girişim 12.2006 15 ay askerliği borçlanıp 06.2005 de emekli olacakdım. Gel gör ki bu hakkımız elimizden alınıyor!!! Hali hazırda vergi indirimi bulunupta prim ödeme gün sayısı veya benim gibi sigortalılık süresinden dolayı emekli olamayan engellilerin hakkları elinden alınıyor. Ben gene de engelli emekliliği için başvuru yapçam ret gelirse idari mahkemeye dava açcam. 2008 öncesi değişiklik yapılmasa 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim gün sayısı ile emekli oluyodum. Sigortalılık süresini 20 yıla çıkardılar emekli olamadım. 20 yıllık sigortalılık sürem doldu şimdi tekrar kanun değiştirip vergi indirimli emeklilik hakkım elimden alınıyor. Bu işi mahkeme çözer anca...

2008 öncesi vergi indirimi bulunan engelilerin emeklilik için mutlaka sgk'ya başvuru yaparak ret kararına istinaden 15 gün içerisinde idari mahkemeye dava açması gerekmektedir. Bu iş mahkemeden döner, kazanılmış hak geri alınamaz. Anayasa mahkemesine kadar götürürüm işi.

@exgratia, Çalışma gücü kaybı oranlarını şuan net olarak bilmiyoruz ama şöyle bir örnek verebilirim.

Diyelim ki eski sistemde %20 şeker, %20 tansiyon, %7 de işitme nedeniyle engel oranlarınız vardı. Bu oranlar balthazard formülü ile toplandığında %40 engelli sayılıyor ve 3. dereceden vergi indirimi ile (2008 öncesinde sgk girişi olanlar tabi) emekli olabiliyordu. Ama çalışma gücü kaybına bakıldığında; eski sistemdeki hesaplama gibi %40 olmayacak artık. %xx çalışma gücü kaybı var diyecekler mesela ve emekli olamayacaksınız. Bunun hesabını bilmiyorum örnek için yazdım bu arada.

Fakat başka bir kişi diyelim bir uzvunu kaybetmiş %40-50 arasında bir engel oranı almış. Bu kişinin yine %40 çalışma gücü kaybı ile emekli olma şansı var.

Evet Bugünkü gündemde bende göremedim. Köy kanunları bugünkü gündem. Yarın veya perşembe olabilir.

@sinansi
Merhaba

burada biraz kafa karışıklığı oluyor.Ben emekliyim benim rapor süreli vergi indirim belgem süresiz.2008 öncesi girişi olup süreli vergi indirimiyle emekli olanları bence kapsıyor.Ben öyle düşünüyorum.

Kontrol süresi geldiğinde emekli olduğu zamanki sakatlık rapor oranına göre raporunu yenileyecek.Daha önceki madde 17 de öyle yazıyordu

@grafakir
Anlamadığım ben mesela süreli rapor ama süresiz vergi indirimiyle emekli oldum.Emekliğim süresiz onaylandı.Burada süreli raporda anlatılmak istenen bence süreli vergi indirimiyle emekli olanlardan bahsediyor

@clark50,
vallahi hocam şundan emimin uygulamayı yapacak memurlar bile bir şey anlamayacak, çok mağduriyet yaşanacağı Allah sonumuzu hayır etsin

@clark50, Zaten olayı iki madde ile net olarak açıklamışlar. Sizin yazdığınız 17. madde veya 16. madde okunduğu zaman Süresiz veya Süreli vergi indirimi ile şu an emekli olan kişileri uzaktan yakından ilgilendirmediği anlaşılıyor.

Süresiz emekli olanlar maaşını almaya devam edecek, süreli emekli olanlar eski mevzuata göre değerlendirilecek diyor. Bu kadar açık ve net olan bir duruma değişik değişik anlamlar katılıyor.

Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra ise engelli emekli olmak isteyenlerden en büyük sıkıntıyı çoklu hastalığı olan arkadaşlar çekecek. Bu kişilerin emekli olabilme ihtimali çok az.

4-5 hastalıktan toplam %40-45 gibi engelli raporu olan engelli emeklilik başvurusu yaptığında bu sefer çalışma gücü kaybının tek hastalıktan %40-49 arası bir oran ile hafif tanı alması istenecek.

Çalışma gücü kayıp tespiti yapılırken çeşitli hastalıkların hepsi için balthazard formülü uygulanmadan en ağır hastalığın oluşturduğu kayıp belirlenecek.

Örnek
Göz 15
İşitme 15
Kolesterol 10
Ortopedi 10
Toplam %42 oranı olan engelli kişinin, çalışma gücü kayıp oranının tek hastalıktan en az %40-49 alabilmesi ve emekli olabilmesi imkansız hale getiriliyor.

Son düzenleme:
Üst Alt