Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@Blac_sea, hipertansiyon ve şeker var ama hafif ve orta derecesi yok en az 3 organa vurmuşsa şeker kabul ediliyor er zaten 3organa vurduktan sonra ben en fazla 1 sene yaşarım yani bu yasa diyorki nefes alıyorsan birşeyin yok

@oxzd, O zaman beni askerlikten niye muaf tuttu devlet 23 yıldır tip 1 diyabetliyim 4 defa insülin kullanıyorum.Askerede geri çağırsınlar Vatani görevimi yapayım basit sıradan bir hastalıksa

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@hazar01,

sgk kabul eder ama kendi hastalık listelerine göre değerlendirmeye alır. yani çalışma gücü kaybı arar. eğer hastalıklarınız sgk hastalık listesinde varsa emekli olursunuz, yoksa emeklilik başvurunuza olumsuz yanıt gelir.

Merhaba,
Sağ el bileğimden itibaren amputasyon mevcut. %54 raporum var. Bu engel SGK listesinde de mevcut. SGK listesinde bu engelin oranı farklı mı? SGK'da kendi oranları var mı yoksa Herhangi tam donanımlı hastaneden aldığımız oran ile aynı mı?

@sedat1313, Askerlikten muafiyet ve bunun değerlendirilmesi başka, çalışma gücü başka şeyler. Bende sizin gibi işitme kaybı nedeniyle muafım. Duymuyorken nasıl nöbet tutabilirim, nasıl mesela operasyona katılabilirim. Ama bu çalışamayacağım anlamına gelmiyor. Yada kişi astım hastası, spor vs yapamıyor muaf oluyor ama bu çalışamayacağı anlamına gelmiyor. Gibi örnekler sıralanabilir. Sizin durumunuzda da hastalığınız tamamen yok sayılmaz ama çalışma gücüne göre hesaplaması nasıl olacak o konuda çok fazla tecrübesi olan arkadaş yok sanırım şuan. Yakında bunun hesaplaması ile ilgili de sorular ve cevaplamalar gelmeye başlar.

@Senyorsen Aynı ama çalışma gücü hesaplaması ile engel oranı aynı şey değil.

@Aslan Kurt Sayabilirsiniz

Herkese merhaba,

@cuneytdj, arkadaşımızın eline sağlık. İlgili yasa tasarısını açık ve net açıklamış.

Arkadaşlar Engelli Vergi İndirimi belgesi Süreli veya Süresiz iptal edilmiyor veya kaldırılmıyor.
Engelli Vergi İndirimi belgenizi SGK kurumu emeklilik servisine ibraz ederek emeklilik hakkını ortadan kaldıyorlar.

Bu yasa tasarısının açıklaması ve bir çok kısmında geçen süreli veya süresiz engelli vergi indirimi ile kastedilen Emekli olmuş kişilerdir,elinde engelli vergi indirimi belgesi olup emekli olmamış kişilerden bahsedilmemektedir.

Ne yazık ki mağduriyet konusuda tam olarak budur.Elinde süresiz veya süreli Engelli Vervigi İndirimi belgesi olup henüz SGK kurumu emeklilik servisine ibraz edememiş yani emekliliği gelmemiş arkaşdaşlarımız bu yasanın T.B.M.M. aynen kabul edilerek resmi gazete yayınlanması ile mağduriyet yaşayacaktır.

Yasa koyucu T.B.M.M. genel kurulu yürülülük tarihi olarak bir zaman belirlemez ise resmi gazetede yayınlandığı an yürürlüğe girecektir.Mevcut halinde yürürlülük tarihi şu an itibari ile yoktur.T.B.M.M. genel kurulunda ek maddeler ve yeni yürürlülük tarihi eklenmez ise ne yazık ki 10-15 gün içinde resmi gazetede yayınlanacaktır.

Konun tam olarak anlaşılabilmesi adına sizlerle paylaşmak istedim.

Saygılar.

@HuYSuz79, arkadaşımızın yazdıkları doğrudur.Ellerine sağlık bilgilendirmeleri için.

@grafakir, @sinansi,

@Senyorsen, Çalışma Gücü Kaybı şu şekilde alınan tanılara göre belirlenir.

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı
%60 ve üzeri
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı
%50-59 arası
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı
%40-49 arası

Geçmiş olsun sizdeki el bileği amputasyonu Orta olarak değerlendirilir.

İse giriş tarihim 13.01.2005 vergi indirimi ile 13.01.2025 tarhinde emekli basvurusu yapacaktım. Çok moralim bozuldu heryere yaziyorum ama yasa cikacak gibi . Çıkmama ihtimali var mı ☹️ insanın piskolojisi ile oyandilar

Başvuru yaptık , yasa yürürlüğe girdi ve bir süre sonra SGK bizi hastaneye sevk etti. Başvuru yaptığımız tarih mi dikkate alınır?

Ben bu hastalık listesi mantığını kavrayamadım. Böbrek kanseri ile alakalı var ama sadece ağır tanısı koymuş. Oda metastaz yapacak vs yani öleceksin. Bunun ortasını hafifinden koymamış. Yani orta dereceli. Böbreğini kaybetmiş ve tedavisi devam eden kanser hastası iş gücü kaybı yok mu denilecek. Mantıklı değil. SGK müdürü ile konuştum o listeye çok takılma kendim için sorduğumda orta iş gücü kaybı alırsın dedi. 2. Evre böbrek kanseri yim böbreğim alındı.

@exgratia,
SGK ya git. 60 günlük eksik olduğunu söyle. Askerlik borçlanması yap. Arasınlar belki eksik primin vardır vs.

Primin yetiyorsa zaten borçlanma yapmana gerek yok zaten yapmıyorsun. Senin problemin sene de değil. Niye ocak ayını beklediğini anlamadım. Sen SGK ya git yardımcı olacaklardır.

Benim ise girişim 13.01.2005 %49 engelliyim buna göre 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 prim diye biliyorum . 20 yılı 13.01.2025 tarihinde dolduruyorum . Yanlış mı biliyorum .sadece primi doldursam emekli olabiliyor muydum ?

şimdi eskiden bir günde emekli olabiliyorduk. Belgelerimizle SGK'ya gidiyorduk emekli olur yazısını işyerine verince iş yeri 08 kodla işten çıkartıp daha sonra edevletten emekli ol butonu ile emeklilik başvurusu tamamlanıyordu. Şimdi bu yasa olursa (Allah korusun) SGK bizi sevk edecek bu işlemler ne kadar sürecek bilgisi olan var mı? SGK sevkiyle emekli olan vardır kesin bilgi verirlerse sevinirim.
23.12.2024'te emekliydim ne güzel amacım 2025 yılına kalmadan %30 luk kaybı yaşamak istemiyorum.

Merhabalar. Ben 29 Kasım'da emeklilik başvurusu yaptım. Sistemde Gelen evrak işlemde olarak görünüyor. Emeklilik işlemleri devam ederken, bu bahsedilen yasa çıkarsa durum ne olur? Bilgisi olan var mıdır?

@samedo99,

Hastalık listesinden olmama rağmen emekli etmediler

Merhaba Yasa yürürlüğe girdikten sonra son 7 yıl kuralı kalkacak mı ,teşekkürler

4 kere süreli rapor verdiler demek onuda iptal etmek için mis bu yapılanlar hastaliklarim uykuapnesi astım tansiyon kolesterol boyun fıtığı romatizma ayak kısalığı hareket kisitliligi

• Beğen
@KaYa_,
Ayni durumdayiz hocam, buradaki arkadaslar bizi etkilemez diyorlar ama Turkiye burasi hic belli olmaz

• Beğen
@Aslan Kurt,

Ben de aynı durumdayım. 29 Kasım cuma günü emeklilik başvurumu yaptım. İşleme alınıp evrak numarası verildi.
Benim de düşüncem sorun olmayacağı yönünde. Neticede emeklilik hakkımız başvuru tarihindeki yasaya göre işleme alındı şu anda sadece rutin bir değerlendirme sürecini bekliyoruz.
Hakkımızda hayırlısı olsun inşallah hepimizin.

@KaYa_ Nereden bakıyorsunuz?bugün olmasa bile bu ay yada daha sonra illa çıkmayacak mı

@grafakir,

Bundan sonra orana göre değil çalışma gücüne göre hafif orta ağır şekilde değerlendirme olacak ne yazık ki SGK kendi kurulunda emeklilik onayı verecek iş SGK'ya kalırsa emekli etmemek için her türlü naneyi yiyecekler

@Katar12, @BnymnYldz, @HuYSuz79, @Meraklıengelli,@cuneytdj,

Herkese merhaba,

İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve Sivas Milletvekili Hakan Aksu ile 77 Milletvekilinin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/2717) " komisyon raporu yayınladı ve ekte linki mevcuttur;

Konumuz yasa teklifi bu hafta T.B.M.M. genel kuruluna Grup veya danışma kurulu önerisi ile 1. sıraya alınarak bugün veya yarın olmak üzere görüşmelerine başlayacaklardır.İlgili T.B.M.M resmi sayfasının haber bülteni ve alıntı ektedir;

"
2024-12-02 - 13:25
TBMM'DE BU HAFTA
TBMM Genel Kurulu, kentsel dönüşüm, yapı denetim ve güneş enerji santrallerine ilişkin düzenlemeler içeren teklif ile Genel Sağlık Sigortası'na yönelik teklifi görüşecek."

"
Genel Sağlık Sigortası'na yönelik teklif

Bu teklifin ardından Genel Kurul, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlayacak.

Teklife göre, yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.

Daha fazla klinik araştırma yapılmasına yönelik düzenlemeye gidilecek. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olacak. Özel sektör işverenlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puan olarak uygulanacak.

1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası primleri ile fer'i alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek.

İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek, Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.

Sigortalılığı 31 Aralık 2008'den önce başlayanlardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak."

Ayrıca ilgili kanunun komisyon raporunun gündem sayfası "ESAS KOMİSYON RAPORLARI (SIRA SAYISI) ARAMA SONUÇLARI" sayfasının linki ektedir.

"

03/12/2024
İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve Sivas Milletvekili Hakan Aksu ile 77 Milletvekilinin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/2717) ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Raporu
Şu anki Durumu : GÜNDEME GİRECEK"

Arkadaşlar bugün saat 15:00 da toplanacak T.B.M.M genel kurulunda ilgili yasa tasarı milletvekili grup önerisi ile 1. sıraya alınarak bu hafta görüşmeleri başlayacaktır.Bu süreç her kanunda ilgili milletvekilleri grup önerisi ile kanunlar sıralaması veya görüşme şekli için öneriler verilir ve çoğunluk oyuna göre kabul edilir.

Uzun yıllardır kanunlar ilk sırada T.B.M.M genel kurulunda görüşülmesi için bu şekilde işlem yapılır.

"Arkadaşlar komisyon raporuna göre yürürlülük tarihi resmi gazetede yayınlandığı gün olacaktır.T.B.M.M. genel kurulunda bir değişiklik yapılmaz ise resmi gazetede yayınlandığı an kanunlaşır."

Saygılar.

@OturanBoğa,@KaYa_,@samedo99,

Son düzenleme:
Üst Alt