Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)
Bugün SGK ya gidip elden vergi indirimi yazısını verdim. E devletten başvuru yaptığım için bu zorunluymuş bana bunu hatırlatan forum arkadaşından Allah razı olsun çok teşekkürler.
Fakat kasımda yaptığım başvuru oradaki memurun söylediğine göre ocaktan önce sonuçlanmazmış. Yeni yasa 1 ay içerisinde onaylanırsa ne olacak hiç bilmiyorum tam arafta kaldım. Her şeyim tam ama yoğunluktan dolayı sgk emekliliğimi bekletiyor.
@Aslan Kurt, Sizden de Allah razı olsun hayırlı olsun. Yeniden başvuru gibi birşey demediler galiba kabul edildi verdiğiniz eksik belge. 3 ay kadar sürecek nasıl bir yoğunluk varmış o SGK'da onu anlamadım
Merhaba 04.16.2008 sigorta girişli %52 süresiz engelli raporum var. 4370 prim gün sayım var, 20 sene sigortalılık süresi istendiği için 2028 de emekli olacaktım, eğer yasa değişirse 2. dereceden şuan emekli olabiliyorum lakin tekrar sağlık kurulu engelli raporu istenecekmiş eski raporları geçerli saymıyormuşlar, engel oranımı düşürürlermi düşüncelerinizi alabilirmiyim
Heralde öyle yoksa 2-3 ay sürecek ne işlem var çözemedim. Zaten kendim 3-4 aydır rapordur vergi indirimidir emekli olabilir yazısı ve işten çıkış ile uğraşıyorum. Şimdi bir tane memurun keyfini bekleyeceğim ve bu durum tüm hayatımı etkileyecek
Dostum muhtemelen bu hafta çıkacak yeni yasa ile, emeklilik başvurusu sırasında ne eski raporun ne vergi indirimin geçerli olacak. Seni tekrar hastaneye sevk edecekler ve çalışma gücü kaybı oranına bakacaklar. Bir bakıma emekli olmayı imkansız hale getirecekler. Senin tek avantajın daha önünde 3 sene var, ve bu 3 sene de pek çok şey yine değişebilir.
komisyonda görüşülen tutanakları paylaşıyorum engellileri ilgilendiren kısım 19 20 21 22 ve 23 sayfalar
01.10.2008 öncesi çalışmaya başlamış süreli olan raporlar yeni düzenlemeye göre olacak (tabi ki burada bir hak ihlali söz konusu oluyor) ancak süresiz raporların hakları korunacaktır olarak konuşulmuş ve hatta 2008 öncesi girişi olanların yasa çıktıktan alacakları engelli raporları çalışma gücü kaybına göre değerlenecektir olarak konuşulmuş.
Tanıdığı olan hukukçular varsa lütfen kanunun maddelerini ve komisyon tutanaklarını göstersin ki doğru bilgiye erişelim.
Benim de şöyle sıkıntım var. 2006 yılında işe başlamışım, 2. dereceden süresiz vergi indirim hakkım var. 18 yıl sigorta süresi doldu, 4000 prim şartı var. Bu zamana kadar 3.800 prim yattı ama 200 günüm eksik. Yeni yasa çıkana kadar bu eksik primler nasıl tamamlanır? Askere gitmediğim için askerlik borçlanması olamaz. Fakat pandemi döneminde kısa çalışma kapsamına girmiştim ve bu yüzden o dönemlerde primlerim yatmadı. Parası neyse karşılayacak durumum var. Bilen varsa cevap yazarsa sevinirim.
Merhaba 04.16.2008 sigorta girişli %52 süresiz engelli raporum var. 4370 prim gün sayım var, 20 sene sigortalılık süresi istendiği için 2028 de emekli olacaktım, eğer yasa değişirse 2. dereceden şuan emekli olabiliyorum dediğinize göre öylemi ?
@grafakir, Tablonun söylediğiniz şekli ile olacağını düşünsek bile %52 süresiz raporunuz yeniden değerlendirmeye alınacak. İş gücü kaybına göre 39 derlerse; engelli olarak erken emekli olamayacaksınız. Sorun %52 engelli raporunuzun yeni yasa ile anlam ifade etmemesinde. Tabi burada hastalıklarda önemli. Şeker tansiyondan alınan engel oranı çalışma gücüne aynı oranda katkı sağlamayacak gibi düşünülebilir en basitinden.
Yeniden değerledireliceği nerede yazıyor ve ya nerede konuşulmuş. Süreli raporlar değerlendirilecek bu doğru ama süresiz kapsam dışı olarak görüşülmüş.
dostum görüşmelerden vedat bilginin açıklamasını paylaşıyorum allta süresiz raporların hakkı korunuyor manası çıkardım ben burdan
''Diğer husus ise kontrol muayene tarihi öngörülen kişiler, yine, raporu aldığı tarihteki engellilik yönetmeliğindeki kriterler üzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak. Düzenlememiz..''
@grafakir @sinansi, 1. ve 2. sayfaya bakarsanız var yazılar. Sizin söylediğiniz şu. Örneğin ben emekliyim ama 2 yıl süreli raporla emekliyim. Seneye kontrol muaynesinde eski kriterlerde değerlendirmeye alınıp yine %40 ve üzerinde bir engel oranı alırsam emekliliğim devam edecek
Ancak siz yada bir başkası emekli değilseniz ve 2025 yılında yada daha sonra yani bu kanundan sonra dilekçe verecekseniz; Engel oranına göre değil, çalışma gücü kaybına göre değerlendirmeye alınacaksınız. Çalışma gücü kaybı başka, engel oranı başka tüm mevzu da zaten burada. Yoksa kim niye şikayet etsin.
Usta çalışma gücü kaybı nasıl oluyor peki yani bende 2 engel var 1 i kanser 1 i epilepsi kanser 80 epilepsi 5 puan? Daha vergi indirim emekliligime 7 yıl var
hocam görüşlerinize saygı duyuyorum fakat yasadan önce alınmış engelli raporum ve vergi indirim kağıdım süresiz şekilde korunacağına dair belirtmişler beni bu kriterlerde emekli edeceklerini sgk bana söyledi bende 2028 i bekliyordum yasa ile 1 ekim 2008 sonrası ile aynı şartlarda olacaksam 52 oranla 2. dereceden benim emekli olmam lazım bunuda raporu süreli olanların tekrar rapor tarihleri dolduğunda tekrar inceleneceğini belirtirp kazanılmış hak sahiplerini etkilemeyeceğini söylemişler size şu konuda katılıyorum sözlen söylenmiş olsada kanun maddelerini nasıl onaylayacaklar bunu bekleyip göreceğiz
Yeni kanun şöyle de olabilir. 2008 öncesi işe başlamış, sürekli rapor ve süresiz vergi indirim hakkına sahip emekli olamayanlar, yeni yasaya göre daha az prim ve daha az sigortalık süresine tabi olarak emekli olabilirler. Yeni yasanın böyle olması mutlaka şart. Yani kısaca, sürekli rapor ve süresiz vergi indirim hakkı olup, emekli olamayanlar daha az prim ve sigorta süresiyle emekli olmalı.
@Linkinpark50, İşte orası biraz muamma. Engel oranları ile ilgili özür oranları cetveli vardı oradan bakıyorduk. Bunu (çalışma gücü kaybını) hiç bilmiyorum. Daha ziyade malulen emekli olmak isteyenlerin başına gelen bir durumdu bu.
@grafakir Kazanılmış hak, benim verdiğim örnekde ki gibi sürekli ve süresiz emeklilikte söz konusu olur. Siz emekli değilseniz, hangi kazanılmış hak olacak ? Elinizde süresiz rapor olması kazanılmış hak anlamına gelmez ki. yarın dilekçe verip emekli olabiliyorsanız bu kazanılmış hak olur. Falanca sene sonra oluyorum dediğinizde o tarihde çıkan kanun neyse ona göre değerlendirilirsiniz. Kaldı ki sgk süresiz raporlarda bile yeniden hastaneye sevk edebiliyor. Kim diyebildi arkadaş bu rapor süresiz okumanız yokmu süresizin anlamını bilmiyor musunuz siz diye ? Koymuşlar sgk dilediği zaman vs diye bir madde bitiyor olay.
Bakın yazıda tam olarak şu ifade ediliyor.
Aynca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının. Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarmca aylık bağlanmasma esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat da dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır
Vergi indirim belgesi olanlar yada önceden süresiz raporu bulunanlar diye ibare okuyor musunuz burada ? Emekli olanlardan bahsediyor sadece. Öyle bir ibare eklenirse dediğiniz gibi olur. Yani bana kızmayın ısrarla olamazsınız demiyorum, okuduğumu söylüyorum. Bunu savunmuyorum. Keşke emekli olabilseniz ve hiç dokunmamış olsalar.
@samedo99, Şuan emekli olmak istediğinizde hem vergi dairesi sağlık kurulu, hemde sgk nın sağlık kurulu mevcut raporları değerlendirmeye alıp genelde aynı yada yakın oranda onaylıyor. Ellerinde süresiz raporu olanlar yeniden sevk istenmeksizin müracaat edebilir belki ve aynı kurullar buna göre bir hesaplama yapabilirler sanırım. Buradaki sorun çalışma gücü kaybına göre değerlendirilecek olmasında. Büyük ihtimalle herkesin ki düşecek. %60 engeli olan 40-50 çalışma gücü kaybı ile emekli olabilir belki ama 40-45 engel oranı olanların hastalığına göre emekli olma şansı daha düşük olacak. Çalışma gücü oranları, hesaplaması hiç bildiğim bir şey değil. Onu değerlendirmesini @OğuzHan112 bilir belki.
@Linkinpark50 Maalesef sizden farklı değilim o konuda herkes gibi aynı yazıları okuyorum bende. Ne zaman meclise sunarlar, ve şu tarihden itibaren mi derler yoksa yasa yürürlüğe girdiği tarihden itibaren mi bekleyip göreceğiz.
@sinansi, neyi nasıl anladın? Yada burada bir algı yapmaya çalışıyorsun. Şu anda çıkacak yasa vergi indirimi ile emekli olanları koruyor, bir hak kaybı söz konusu değil.
@HuYSuz79, balthazard puan sistemi kalkacak. Tek hastalıktan rapor isteyecekler. Yeni çıkacak yasa bu şekilde
arkadaşlar %40 sürekli raporum var 2006 girişliyim ve 4492 gün primim var 20 yıl dolmasını bekliyorum şuan raporu yenilemek için baş vursam başka hastalık ekletsem diyelim % 60 ı yakaladım kaç gün sürer bu işlem önceki rapordan vergi indirimim var onuda yenilemek gerekirmi acaba
@hayvan_sever, sadece dua yeterli değil Allah akıl fikir vermiş herkesin bizlere destek olması gerekiyor. X TE eski adıyla tweeter da #EngelliHaklarıKorunsun adı altında bol bol paylaşım yapıp beğenmek gerekiyor.