Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@Blac_sea, Haklısın kardeşim daha önceki mesajlarda aklındaki her sorunun cevabı olduğu halde, belki o kadar mesajın içinde görememiştir diye düşünüp, sorduğun soruya ilk gün zıplayıp cevap verip bana teşekkür etmene sebep olduğum için kusura bakma. Ben foruma engelli kişilerin yazdığını bilmiyordum hatırlattığın için teşekkür ederim. Bu zihniyetle devam et Allah sağlık sıhhat verir inşallah.

Selamlar oncelikle herkese şifa diliyorum sorum şu 2008 öncesi sigorta başlangıcı olan süresiz rapor süresiz vergi indirimi ile emekli olan halen çalışan kişi bu yasa çıkarsa çalışmaya devam edebilecek mi acaba bu konu hakkında bilginiz var mı

@e.dilek, Komisyonda kabul edilen kanun teklifi maddeleri arasında emekli olmuş engellileri etkileyen bir madde bulunmuyor. 2008/Ekim öncesi işe girişi olup süreli veya süresiz vergi indirimi ile emekli olan engelli SGDP tabi olarak çalışmaya devam edebilecek.

@durasyon,

Onların vergi indirimi ile emeklilik hakları zaten 2021 deki yasayla alınmıştı ellerinden , iş gücü ve maluliyet tespiti yönetmeliğine tabi olmuşlardı ve bu yüzden çoğu emekli olamıyor. Birtek 2008 öncesi 4A lılar olabiliyordu.Bunun düzeltilmesini umarken Şimdide 4A lilarin vergi indirimi ile emeklilik hakkı elinden alınıp iş gücü kaybı ve malüliyet le emeklilige tabi ediliyor, yani yeni emekli olamayacak mağdurlar demek.

Merhaba benim şimdi süresiz yüzde 49 raporum ve süresiz 49 iş gücü kaybı yazan vergi indirimim var. yeni tarihli devlet hastanesinden aldım Ekim 2024 tarihli şimdi yasa cikarsa SGK bu süresiz yeni raporu kabul etmeyecekmi.ilk girişim 2007..zaten yeni rapor aldık tekrar rapormu isteyecek..

@(Gölge), Arkadaşın sorusuna kendi düşüncenizi belirtmişsiniz. Bir haftadır gündemle pek ilgilenemedim yasa mı çıkacakmış kimleri kapsayacakmış bilemiyorum o yüzden cevap vermeyim.

Geç emekli olmak istiyorsan akepe yapar Erken ölmek istiyorsan akepe yapar düşük maaş almak istiyorsan yine akepe yapar!! Adamları bi tek donunu almadığına kaldı ülkenin iyice çivilsi çıkmış muz cumhuriyeti olduk iyice yalansa yalan diyin.. Oy verenlere düşünsün. Akepeli dostlar alın size kapak olsun çok iyi oldu...

@BnymnYldz ve oturanboğa teşekur ederiz.Para verip alacağımız bilgileri sayenizde öğrenmiş oluyoruz.Bazi arkadaşlar önceki yazışmaları okumadığı için onlarda cevap veriyorsunuz.tesekurller.

@kafkef41,

puanın 55 olduğuna göre evre 3a yada 3b muhtemelen. yeni sistemde bunun karşılığı hafif (40) oluyor ama ya gfr'nin düşük olması yada ek belirtiler olması gerekiyor.

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden OlanDurumlar
  1. Evre 3-B kronik böbrek hastalığı GFR 30-44 ml/dak.​
  2. Evre 3-A kronik böbrek hastalığı GFR 45-59 ml/dak. Olan olgularda aşağıdakilerden bir tanesinin olması​

1. Proteinuri (1 gr/gün’den daha fazla) ile seyreden nefropatiler (12 (on iki) ay tedaviye rağmen cevap vermeyen,)​
  2. Dirençli HT varsa (en az biri diüretik olmak şartıyla birlikte 3 antihipertansifle birlikte TA 140/90 altına düşmeyen olgular)​

Bende şunu sormak istiyorum. Yüzde 64 ile kanserden engelli durumuna düştüm. Aktif bir tedavi yok. Böbreğimin bir tanesini vermek durumunda kaldım. 6 ayda bir kontrollerim oluyor. Vergi indirimine başvuru yapmadım. Şuan çalışamadığım için. Bu kanun çıkmadan işe girip vergi indirimine başvurmaya gerek var mı sizce. Yorumlarınızı almak istedim. Vergi indirimi olanlarda eski sistemden faydalanacak derler mı.

@BnymnYldz, Bir soru sormak istiyorum çok vaktinizi almazsam. Bu sorunun yanıtını çok araştırmama rağmen hiçbir yerde bulamadım. Ben 2008 yılından önce işe girmiştim. Engelli raporu almak için 20 gün önce işlemlerimi başlattım. Uyku apnesi için uyku testi yapıldı ve göğüs hastalıkları doktoru Apne-Hipopne İndeksim 82 olduğu için ( 35 den yüksek olduğu için ) buradan 35 puan alacağımı söyledi. Benim dermatolojik bir rahatsızlığım da mevcut. Rapor için Dermatoloji doktoruna muayene olduğumda da yine bu doktorum hastalığımın orta şiddette olduğunu söyleyerek ( hatta kağıda direkt yazdı) 20 puan verdiğini yazdı. Gündemde olan kanun değişikliğinin kabul edileceğini düşünerek bunların artık bir şey ifade etmeyeceğini biliyorum.

Kanun değişiklik teklifinin kabul edildiğini varsayarsak artık rahatsızlıklarımız çalışma gücü kaybına göre belirlenecek. Yeni tabi olacağımız Ek-1 Hastalılar Listesi'nde uyku apnesi için ;

-
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

Uyku apne sendromları

• Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
  • Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).
demekte. Bana 7 yıl önce Bpap cihazıyla yapılan uyku testine göre cihaz kullanmama rağmen Ahi değerim 6,4 olarak ölçülmüştü. Ben şimdi en az 3 ay makinamı tekrar kullanacağım ve ondan sonra makina kullanmama rağmen Ahi değerimin düşüp/düşmediğinin tespiti için teste gireceğim.

Şimdi varsayalım ben Bpap cihazı kullanmama rağmen Ahi değerim yeterli görülen oran kadar düşmedi ve Ahi düzeyi 5'in üzerinde olduğu için " Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı " tespiti yapıldı. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumunun 2021 yılında çıkarttığı "
MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ" ne göre "Ağır düzeyde çalışma gücü kaybı: Bu Yönetmeliğe göre çalışma gücünün en az %60’ının kaybedilmesi" şeklide tanımlanmıştır. Bu durumda apneden doğrudan % 60 çalışma gücü tespiti yapılacaktır demektir.

Bu kadar uzun girizgah aslında sadece şunu sormak içindi. Ben bu durumda sadece Malulen mi emekli olabiliyorum acaba ? Engelli emekliliği şansı benim için kalmadı diyebilir miyiz acaba?

@Ary3ho,

bunu herkes farklı yazmış siz farklı.süreli rapor ile emekli oldum ve o emekli olduğum tarihteki yönetmelik baz alınacak denildi .siz farklı

şu durumda emekli olmak için işgücü kaybı raporu alınacak (2008 sonrası öncesi neyse )
ama engelli raporu ötv diğer haklar için vergi indirimi örneğin onun için ayrı derece bildiren engelli raporu alınacak bu ortaya çıkıyor ayrıca.
yapılan her yönetmelik daha da saçma ve mantıksız , sahte engelli raporunu engelleyemediler olan bize oldu
bütçe açık veriyor olan bize oluyor
kolu kopmuş adama süreli rapor veriliyor artık olay ona evrilmişti
yandaşın milyar dolarlık vergisini sil 50 yıl muafiyet sağla koca binalardan aylık 1000 tl kira al ama engelliye bunu reva gör
bu engelli erken emekliliği avrupa birliği kuralları çerçevesinde pozitif ayrımcılık altında bizlere sağlanmıştı , ama avrupa birliği hayal oldu (merkel e de 10 milyon suriyeliyi ülkede zaptetme sözü verildi ama sözler tutulamadı ) avrupa birliği hayal olunca engelli emekliliği , kadın hakları , düşünce suçları artık ne varsa medeniyete dair yandı bitti kül oldu.
benim5 yıl sürekli vardı ona kanseri eklettim 2 yıllık verdiler sonra yeniledim 5 yıllık verdiler ( hiçbir hastalığımın tedavisi mevcut değil şu an bile hastaneden geldim yarın ve perşembe toplamda 4 doktora gidiyorum ) yani tedavi yok ama süreli verdiler .neyse 2028 yılını zaten göreceğimi zannetmiyorum sevgili dostlar o yüzden rapor işgücüne göre yenile sgk git gel hengamesini çekmeyeceğim. ama ben elimden geldiğince sesimizi duyurmak için heryere yazdım ettim demin baktım bakanlar beni engellemiş.sağlık bakanlığı da yazamıyorum engellemiş.yazıyorum yorum yapıyorum artık bu halde beni hapse atsalar büyük olay olur zaten ...öyle bıktım ki öyle böyle değil...sağlıklı insanlar bu ülkede yaşayamıyorken bizler bin katı maddi manevi mücadele veriyoruz.bu arada herkes KDK ya yazın demiş de .ordaki çalışanlar çok iyi memurlar benim farklı şikayetlerim olmuştu ama ne kadar yardım edip arkamda da dursalar netice olumlu olmadı.çünkü şikayet bakanlığa gidiyor .bakanlık da banane diyor.aynen sayıştaş tüm usulsüzlükleri ortaya çıkardı nerde ihale pislik adam kayırma devleti soyma ....netice nedir kim istifa etti kim hapse girdi. evet olumlu yazamadım farkındayım ama tükendim.iyiye hiçbir alanda gitmiyoruz. insan hakları yokken engellilerin hakkını kim takar? tüm siyasetçiler kendini ve çevresini kayırma derdinde...

@hanifeaydin,

Hanife hanım bu forumdaki tartışmalar kanun metni ve Tutanakların içeriğine göre bilgiler geldikçe oluştuğundan hatalı yazılar olabilir. Sorularınızın cevapları Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç'ın yazısında bulabilirsiniz -> Engelli emekliliğinde neler değişecek? - Sosyal Güvenlik Haberleri

Yasa resmi gazetede onaylandığında son haline ulaşacaktır. Lütfen bunu takip ediniz.

Arkadaşlar bir mucizeden bahsetmek istiyorum.

1997 girişliyim ve yüzde 67 süresiz rapor ve süresiz vergi indirimim vardı.

3760 güne ihtiyacım vardı emeklilik başvurusu için. EDevlet'den baktığımda 3741 günüm vardı ve sadece 19 güne ihtiyacım vardı. Yani aralık ayında 19 gün daha çalışırsam emeklilik başvurusu için yetiyordu. Planlarım 20 aralıkta emeklilik başvurusu yapmaktı.

Ama bu canımızı yakan kanun 19 aralık tarihine kadar çıkacağı için, ve nerdeyse 5-10 gün ile emeklilik hakkım yok olacak diye psikolojim bozulmuştu.

Bu sabah SGK'ya gittim bi çözüm çare var mı sormak için, günlerime baktılar ve dediler ki sizin 150 işlenmemiş gününüz var 3851 toplam gününün var başvurun bugün hemen diye. Bende az önce evrakları teslim ettim.

Demem o ki daha 1 ay vardı, benim 3 ay da primim var demeyin, EDevlet de çıkan gün sayısı eksik, mutlaka SGK'ya gidip gerçek prim gününüzü öğrenin..

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@udevecili,
Aynen öyle. O yüzden özellikle 2-3 aylık prim eksiğim var daha diyenler, şu kanun çıkmadan Sgk'ya gidip güncel prim günlerinizi öğrenin.

Üst Alt