Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@cihan0668

Yalnız toplantı tutanaklarında rapordan behsedilmedi emekli olanların kontrol muayenesinden bahsedildi

@caner111
Madde 17 varken meclis raporu varken ısrarla emekli olanlarında yeni yönetmeliğe göre değerlenecek diyorsunuz panik yaratıyorsunuz emekli olanlar icin

@avci0606
Kardeşim memur kendilerine böyle bir yazı geldiğini söyledi.
Emin olmak için sizlerde en yakın sgk'ya giderek teyit ettikten sonra işlemlerinize başlayın.
Soracağınız birim,vergi indirimi ile emeklilik veya malulen emeklilik birimi.

@Mehmet005,
Peki çalışmayalı %43 raporu olan kişinin 20 yıl mi baz alınacak 18 yıl mi baz alınacak

Ayrıca o memur nasıl memur ki daha yasalaşmadan bilgi veriyor risk atıyor kendini

Şimdi 170'i aradım yasalaşmış bir şey olmadığı için bir şey diyemiyoruz dedi sana o bilgiyi veren hakikaten acemi Bir memurmuş daha yasa yok ortada bir şey yok resmi bir açıklama yok böyle ibare kullanması inşallah önüne gelene bu bilgiyi vermemiştir

Moderatör tarafında düzenlendi:
@hakunamatata, @ozzykarakus, @samedo99, @caner111,

Herkese merhaba,

@sinansi, arkadaşımız belirttiği üzere iktidar partisi grup önerisi ile 175 sıra sayılı İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve Sivas
Milletvekili Hakan Aksu ile 77 Milletvekilinin Sosyal
Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı
Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
Teklifi (2/2717) ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler
Komisyonu raporu 25 Aralık 2024 Çarşamba günü kanunlaştırılması planlanıyor.

İktidar partisi grup önerisi alıntısı ve T.B.M.M. genel kurul bugün (4 Aralık 2024) linki ektedir;

"
4/12/2024 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Danişma Kurulu 4/12/2024 Çarşamba günü (bugün) toplanamadığından lç Tüzükün 19uncu maddesi gereğinc grubumuzun aşağidaki önerisinin Genel Kurulun onayına sunulmasını arz ederim.
Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu Manisa AK PARTİ Grup Başkan Vekili
Öneri:
Bastırılarak dağıtıilan 175 sira sayılı Kanun Teklif' nin kırk sekiz saat geçmeden gündemin "Kanun Teklifleri il Komisyonlardan Gelen Diğer Işler" kısmının 2'nci sirasına alınması ve bu kısımda bulunan diğer işlerin sirasının buna gör teselsül ettirilmesi,
Genel Kurulun;
4 Aralık 2024 Çarşamba günkü (bugün) birleşiminde 174 sira sayilı Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin tamamlanmasın kadar.
4 Aralik 2024 Çarşamba günkū (bugūn) birleşiminde 174 sIra sayılı Kanun Teklifi nin görüşmelerinin tamamlanamamas hâlinde 5 Aralik 2024 Perşembe günkü birleşiminde 174 sIra sayılı Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar,
24 Aralik 2024 Salı günkū birleşiminde 175 sira sayılı Kanun Teklifi nin birinci bölümde yer alan maddelerini oylamalarınin tamamlanmasina kadar,
25 Aralik 2024 Cars
Çarşam günkū birleşiminde 175 sira sayılı Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin tamamlanmasına kada
çalışmalarını sürdürmesi;
175 sira sayılı Kanun Teklifi'nin lç Tüzük'ün 91'inci maddesine göre temel kanun olarak görüşülmesi ve bölümlerini ekteki cetveldeki şekliyle olması önerilmiştir."

Arkadaşımızda belirttiği üzere 9 ile 20 Aralık 2024 tarihlerinde Genel Bütçe görüşmeleri sonrası kanunlaşacaktır.

25 Aralık günü kanunlaşırsa içtüzük ve Anayasa gereği Cumhurbaşkanı 15 gün içinde onaylamak zorundadır.Bu da bize en son 9 Ocak 2025 'e kadar yada daha kısa bir sürede resmi gazetede yayınlanacağını tahmini olarak verebilir.

Saygılar.

Arkadaşlar bu arada yeni farkettim,@Mehmet005, arkadaşımızın verdiği tarihle benim kanunlara göre hesaplayarak tahmini verdiğim tarih kısmen örtüştü ve bu ilginç .

Saygılar.

@Mehmet005,

Sgk boyle bir yazimi gitti acaba yoksa memur kendi kafasindanmi salliyor
Daha Genel Kurulda ne zaman kabul edilip Resmi Gazetede ne zaman yayınlanacağı belli olmayan bir durum için SGK şimdiden kafasına göre öyle bir uygulama yapamaz.
Resmi Gazetede bugün şimdi yayınlanırsa yarın ki başvurular bakımından geçerli olur. Ayrıca SGK tarafından da böyle bir duyuru yapılmadı. Duyuru yapılmadan vatandaşın bu durumu öğrenmesine imkan vermeden keyfi olarak kendi birimlerince karar veremez.
10.01.2025 e kadar vergi indirimi ile başvuru yapılabilecekmiş memur öyle söylemiş. Eee haberi olmadan 11 Ocakta giden vatandaşa ne diyecekler 🤔

Özellikle ne zaman geçerli olacağı teklife madde ile eklenmiş. Aksi bir tarih belirtilmedikçe yayınlandığı gün yürürlüğe girer.

Son düzenleme:
@ozzykarakus,

Üstadım 15 yıldan fazladır T.B.M.M. kanun yapımını en ince ayrıntısına kadar izledim,tutanaklarını okudum ,uzaktan öğrenim ile bilgiler edindim ve de eski bir tanıdığımdan 2000 yılların başında emekli olmuş ,yasama sisteminde çalışmış bir kişiden işin ince ayrıntılarını öğrendim.

Tahmini paylaşımında yanılma payı 25 Aralık günü kabul edilmez ise ertelenen hergün son tarihe eklenerek devam eder yada herkesin beklediği ve umut ettiği üzere hiç kanunlaşmadan rafa kaldırılabilir.

Anladığım kadarıyla kurum çalışanı arkadaşa yani memura resmi gazetede yayınlanacak gibi bir kurum içi hazırlık olması nedeni ile paylaşım yapmış.

Tahminim ile ilgili tarihlerin örtüşmesi normal akışa göre uyumlu olmuş.

Saygılar.

@BnymnYldz, üstadım,

Tahminimi kanun yapım sürecine göre yapınca olabiliyor ne yazık ki.Kurum içinde bu durumu üst yöneticiler bildiği için çalışanlarla bazen paylaşabiliyor.

Eyt sürecindede aynı durum olmuştu,memurlar EYT çıkacağını biliyor ve yarım ağızla söylüyorlardı.Bunu şahsen duydum.

Tabii gerçekten 10 Ocak 2025 tarihinde resmi gazete yayınlanır ve yürürlüğe girerse bu forumda sayısız kes yazdığım durum olan Resmi Gazetede yayımlanan her kanun,yönetmelik v.b. yasa hükümler vatandaşlar tarafından okunmuş ve biliniyor kabul edilir,Resmi Gazetenin kendi yayımı ile ilgili kanunu vardır ve emredici hüküm içerir(Her Türk Erkeği Askerlik Yapar Gibi)

Saygılar.

Son düzenleme:
Arkadaşlar selam. Bu kanun öncesinde bir arkadaşımızın aylar önce açtığı bir konu vardı,

"Engelli emeklilik için başvurdum, yılım ve primim tamamdı ama SGK bana 'Senin işgücü kayıp oranın 60% sen malulen emekli olabilirsin' dedi ve beni malulen etti" gibi bir konuydu. Bir arkadaşımı da aylar önce şartları karşılamasına rağmen malulen emekli ettiler 70% oranı vardı organ nakilliydi. Bu konu nedir? Hep bildiğimiz şartları sağlayan 60% üzeri her iki şekilde de emekli olabilirdi isterse.

Ben engelli emekli olmak istiyorum diyene hayır sen malulen olacaksın mı diyorlar? Yeni yasayla ilgili bunla ilgili de bir sorun var sanki. Ne diyorsunuz? Emekli olmayı imkansızlaştırdılar, olacak olanı da mı engelliyorlar.

@Aslan Kurt,

Yaşlılık Aylığı veya emeklilik başvurusu eğer onaylanırsa yapıldığı tarihte başlar geçerlidir.

İnşAllah herşey sağlıklı bir şekilde adınıza ilerler ise başvurduğunuz tarih sebebiyle siz mevcut kanun maddesi ile yani EngelliVergi İndirimi ile emekli olacaksınız.

Saygılar.

@Bilgi Hazinedir,

Ufak da bir ihtimal olsa rafa kaldırılma durumu söz konusu diye iyi düşünmek istiyorum çünkü milyonlarca engelli vatandaşı mağduriyet yaşayacak normal bir yasa değil bu çoğu insan mağdur olacak EYT emeklisi'ne yakın engelli emekli sayısı var 2004-2008 arası binlerce insan mağdur olmuş olacak bir de engelli ulaşımda işe gidip gelmede çalışmada sorun yaşayan kişiler normal bir sıradan bir sağlıklı vatandaş değiliz maalesef

Anladığım kadarıyla kurum çalışanı arkadaşa yani memura resmi gazetede yayınlanacak gibi bir kurum içi hazırlık olması nedeni ile paylaşım yapmış
@Bilgi Hazinedir, Bilgiler için teşekkürler.

Eyt'nin bir şekilde çıkacağına son süreçte bütün toplum tarafından kesin gözüyle bakılıyordu zaten. Maşallah neredeyse törenle duyuruldu uygulamaya geçilmeden önce.

Burada arkadaşın söylediği durum ise daha bugün ki genel kurul toplantısı bile olmadan, dün bir memur tarafından SGK'ya yazı gittiğinin ve 10 Ocak tarihine kadar başvuru yapılabileceği yönünde.

Sizin söylediğiniz gibi SGK'ya memurlara önceden bazı konular ile ilgili bilgi verildiğini düşünürsek memur tarih bile vermiş 🤔 Bu kanun teklifi komisyonda kabul edildiği gibi geçecek ve aynı şekilde yayınlanacak kimsenin bir değişiklik yapılacağı yönünde umut etmemesi gerekiyor.

@ozzykarakus,

Üstadım,size katılıyorum.Bu konular o kadar hassas ele alınması gereken mevzularki,keşke herkes burada arkadaşlar kadar ince düşünebilse.

Saygılar.

@BnymnYldz,
Cumhuriyet gazetesindeki bir köşe yazisinda da emeklilerin kontrol muayenesine çağırildiginda çalışma gücü kaybına göre olup emekli iptallerin olacağı endişelerinden bahsetmiş madde 17 gerekçe metni mi sadece yasa farklı mı oluyor

Arkadaşlar ben kamuda çalışıyorum engelli olarak. Prim günüm yılım herşeyim tamamlandı. Emekli olur yazısını almak için vergi indirim belgesiyle birlikte dün sgk ya gittim. Hiçbir sorun olmadan yazıyı bana verdiler. Bugun itibariylede emeklilik dilekçemi kuruma sundum. Ama 10 ocak 2025 de emekli olacağım. Aylık bağlama başvurusu yaparken bir sıkıntı oluşurmu o tarihlerde cevaplarsanız çok sevinirim

@kenan91,
Bu pek mümkün gibi görünmüyor, öyle olsaydı işyerine malulen emekliliği gerekir diye yazı yazmaları gerekirdi mantıken.

@Bilgi Hazinedir, Sonuna kadar katılıyorum. Hatta medyaya ilk sızdırıldığı zaman GSS primleri siliniyor diye ana başlıklar ile böyle bir rüzgar estirildi. Daha sonradan aynı teklif içinde bu engelli emekliliği ile ilgili maddelerde olduğu görüldü.

Çok hızlı gelişti o süreç komisyonda bile detaylıca konuşulmadı.
Kabul Edenler....Kabul Etmeyenler....Kabul Edilmiştir....

@sarp35,
Yani hocam bu yasa beni etkilemez. Emeklilik onaylanır o zaman.. Teşekkür ederim, içim rahatladı

umarım genel kurulda iktidar partisi vekilleri bu durumla ilgili önermeleri esirgemezler. Şu anda umut etmekten başka çaremiz maalesef ki kalmadı. Artık bizim de bir adımız oldu yaşasın Engellikte Haksızlığa Takılanlar (E.H.T)

Benim merak ettiğim bir konu da ,Benim raporum 3 yillik süresi bitince, engelli raporu alabilecek miyiz alırsak yine balthazar gore mi hesaplanacak. Engelli kadrosundan iş bulmak için kullanıyoruz raporları, diğer türlü iş bulmakta sıkıntı olur.

bu durumun emekliliklerini etkileyeceğini bilmeyen şuanda milyonlarca kişi var. hiç mi gündem olmaz ya hu? hiç bir ulusal kanal haberlerinde konuya nasıl dikkat çekmez? aklım almıyor. yazıklar olsun böyle işe! yazıklar olsun bunları bizim başımıza getirenlere!

@Bilgi Hazinedir ve @BnymnYldz , bugün cumhuriyet gazetesinde süreli rapor ile emekli olanlarında yeni çıkacak yasaya göre kontrole tabi tutulacaklarini dolayısıyla emekli olanlarında mağdur olacagini iceren bir yazi yazdı.madde 17 yi ve Sizlerin görüşlerini gayet iyi biliyorum defalarca yazdınız.Fakat bu kadının yazısı hakkında ne düşünüyorsunuz.Saygilar.

Üst Alt