Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

Merhaba , Bugün bağlı olduğum ilçe SGK ile görüştüm , 15/01/2025 tarihinde çıkan kanunla ilgili henüz genelge ulaşmadığını söylediler , genelge geldikten sonra işlem yapabiliriz dediler. Bu kanunla ilgili genelge ne zaman gönderilir bi bilgisi olan var mı ?

Bi sorum daha olacak ben 2005 yılında SOL DİZÜSTÜ AMPUTE oldum bu nedenle engelliyim , emeklilik için yeterli çalışma gücü kaybı oranı verirler mi ?

@muhendis3232

bende kanun çıktıktan sonra yani bugün emeklilik başvuru yapmak istedim ancak genelge henüz bize ulaşmadı dedi Bağlı olduğum ilçe SGK

Bi sorum daha olacak ben 2005 yılında SOL DİZÜSTÜ AMPUTE oldum bu nedenle engelliyim , emeklilik için yeterli çalışma gücü kaybı oranı verirler mi ?

@gannicus,

Evet raporda küçük harf ve rakamlarla R80 S89 yazıyormuş yeni fark ediyorum, %46 engelli oranına rağmen sgk listesindeki çalışma gücü kriterini sağlayamadığımdan emekli olamam.

@kuloglu 52,

böyle bir şey yok.

sağlık kurulunda verilen kağıtta tüm bölümler yazıyor fakat kişi sadece engeli bulunan bölüme muayene olup diğerlerini boş bırakabiliyor.
yani benim 2023 te aldığım rapor en azından öyleydi.

@strazyevsk,

Bı terslik yaşamayalım yazdıklarin çok iyi:) 4 kere girdim heyete hepsinde de her bölüm başka doktora muayene olmustum halbuki 2 rahatsızlığım var.

@07antalya,

kendi tecrübemden yola çıkarak yazmıştım.
ben de iki defa girdim.

2018 de aldığım engelli raporunda önce engelim olan bölüme girip gereken testleri yapmıştım, sonra diğer bölümlerde sadece belgeyi imzalatıp çıkmıştım.
2023 te ise sadece engelim olan bölüme muayene olup evrakları sağlık kuruluna teslim etmiştim.

belki hastaneden hastaneye değişiyordur.

@strazyevsk,

AZ ÖNCE DOKTORLARIN ÇOĞUNU GEZDİM, YETİŞMEDİĞİ İÇİN YARIN DEVAM EDECEĞİZ, TÜM DOKTORLAR GEZİLİYOR ANA ENGELİNİZ NEYSE ORANI ORADAN ALACAKSINIZ.

@osmann454545,

Bağlı bulunduğum sgkdaki bilirkişi şubat ayı içinde bekliyoruz diye bilgi verdi

Arkadaşlar başvuru için en kritik günler (bence)..Arkadaşların yorumlarından da anlaşıldığı üzere sgk memurları bile konu hakkında ayrışmış durumda bilgileri dolayısıyla net fikirleri de yok..Acıdır ki içlerinde haberi olan bile yok.A şeklindeki memurun dediğine B sgksındaki memur tam tersini söylüyor. En iyisi bir iki ay bekleyip durumu netleştirmek.Çünkü memur hatası yüzünden hak kaybı yaşamak da var. Ben öyle yapıcam.Nacizane fikrim

Sgk sağlık kurulunun vermiş olduğu %49 iş gücü kaybı var bu oranla emekli olabilir miyiz peki ?

@strazyevsk , @kuloglu 52

Yönetmeliğe bakınca ikinizinde söylediği doğru.

Sağlık kurulu raporları
MADDE 12
– (1) Birden fazla uzmanlık dalını ilgilendiren hastalık durumlarının tespitinde kurul, kurul başkanı ve aşağıdaki branşlardaki uzman hekimler olmak üzere en az yedi daimi üyeden oluşur:
a) İç hastalıkları uzmanı.
b) Göz hastalıkları uzmanı.
c) Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı.
ç) Genel cerrahi uzmanı.
d) Nöroloji uzmanı.
e) Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı.
(2) Değerlendirilecek hastalık, bu uzmanlık dallarının dışında ise ilgili dal uzmanının da kurulda bulunması şarttır. Kurulda bulunan hekimler birbirlerinin yerine karar veremezler.
(3) Rapor vermeye yetkili sağlık kurum ve kuruluşlarında, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı bulunması halinde, bu uzmanın kurulda yer alması zorunludur. Bulunmaması durumunda varsa ortopedi ve travmatoloji uzmanı kurula katılır.
(4) Tek bir uzmanlık dalını ilgilendiren hastalık durumlarının tespitinde kurul, ilgili uzmanlık dalından üç uzman hekimin katılımıyla oluşturulabilir.
(5) Sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Bakanlığınca belirlenen maluliyet ve çalışma gücü kaybına esas sağlık kurulu raporu formatına uygun olarak düzenlenen raporlar, Kurum Sağlık Kurulunca değerlendirilir.

@kuloglu 52 Maddenin 1. fıkrasına göre doğru.
@strazyevsk Maddenin 4. fıkrasına göre doğru.

@feramuz,
Raporun neresinde yazıyor bu kodlar

Sizin işitme kaybınız ne durumda. db olarak. Cerrahi işlem le cihaz varmı?

@Emre1818

%49 oranlı raporu ne için almıştınız ? Rapordaki tanınız SGK Hastalık Listesinde varsa tabi ki emekli olabilirsiniz.
Ancak genellikle yapılan yanlış aldığımız engelli raporunu SGK nın iş gücü kaybı olarak yorumlanması.

@rgofis,

ENGELE DAİR KLİNİK BULGULAR, RADYOLOJİK TETKİKLER, LABORATUVAR
BİLGİLERİ VE TEŞHİS bölümde yazıyor R80db-S89db. işitme cihazı kullanıyorum, implant yok.

@feramuz,

İşitme kaybınız doğuştan ı sonradan ı. Sonradan ise kaç yıldır mevcut

Merhaba,
İstanbul Maltepe SGK Müdürlüğündeki tecrübemi paylaşayım. Hem daha önce bilgi veren arkadaşları teyit etmiş olur hem de sürece yeni başlayacak olanlar için kısa bir bilgi olur diye düşündüm.

Dün öğle saatlerinde bilgi almak için SGK müdürlüğüne gittim. Daha önce burada birçok kişinin yazdığı gibi henüz genelge ulaşmadığından sürece hakim değiller ancak görevli şunu sordu; "raporunuz yeni mi yani son 6 ay içerisinde mi? " Muhtemelen bunu sorma amacı eğer öyleyse direk onunla işlem başlatacak ve SGK sağlık kuruluna bu raporum gidecekti. Hayır 4 yıl önce aldım dedim. "O zaman hastaneden oran bildirir raporu almanız gerekiyor. Siz kurul randevunuzu alın gelin burdan sevk verelim. Ya da direk kuruldan raporu alın getirin" dedi. Bir de kendi çapında yorumda bulundu "artık çok zorlaştı böyle emeklilik" dedi. Artık bu bir yorummuydu yoksa kurum içi yapılan toplantı vs. organizasyonlarda üstlerden böyle bir bilgi mi geldi bilemiyorum. Umarım şahsi yorumudur.

Neyse benim randevum henüz olmadığından teşekkür edip ayrıldım. Aynı akşam ertesi güne bir hastaneden kurul randevusu bulabildim. Sevk almadan da gidebileceğimi ve rapor alabileceğimi söylediği için sabah direk hastaneye gittim. Kurul kaydı bankosuna gittim. Uzun yıllardır orda çalıştığına kanaat getirdiğim düzgün bir görevli şu bilgiyi verdi. "Raporun ücreti 1250 TL eğer ben şimdi kaydını açıp senden bu ücreti alıp seni kurula sokarsam, yarın öbür gün SGK sevk olmadığı için raporu reddederse tekrar geleceksin. Ve herşeyi sil baştan yapacaksın. Tecrübelerimle sabit sevk almadan kurula girme. Ama sen bilirsin" dedi.

Şimdi ben tekrar başka bir güne kurul randevusu alıp. Sonra SGK'ya gidip sevk alıp öyle gideceğim. He bu arada daha önce engelli raporunuzu alırken yaptığınız tüm işlemleri tekrar yapacaksınız. Birebir aynı şekilde heyete gireceksiniz fark yok dedi.

Şimdilik burada durdum. Boşa koşturmayacağım. Genelgenin yayınlanmasını bekleyeceğim. Zira süreci başlatırım ve genelge yayınlandığında ekstra bişe istenirse gereksiz yere reddedilir ve uğraşırım.

Aslında tam burada bir sorum olacak. @Bilgi Hazinedir Yeni kanun söylentileri çıktığından beri forumu takip ediyorum. Öncelikle yorumların, yazıların ve öngörülerinden çok şey öğrendim teşekkür ederim. Gerçek amacın engelli emekliliğini olabildiğince azaltmak olduğu aşikar. Henüz emekli olmamış tüm engelli arkadaşlarımız büyük mağduriyet yaşayacaklar. Ancak benim gibi 2008 öncesi SGK girişli ve raporunu daha önce almış emekliliğe gün sayan 4A'lı çalışanlar için çok yıkıcı oldu. Benim sorum şu; vergi indirimi belgesi ile emeklilik başvurusu artık yapılamıyor o konu net peki e devlette yer alan barkodlu "erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu" ile başvuru yapamaz mıyız? SGK sağlık kurulu bu rapor üzerinden çalışma gücü kaybı değerlendirmesinde bulunamaz mı? Sonuçta alacağımız aşağı yukarı aynı rapor. Aynı bilgiler yer alacak. Bunu değerlendirmeye almaz mı? Bilgi ve yorumun var mıdır? Teşekkürler..

E devlette eskiden gözüken tahmini alacağım emekli maaşı eek ödemeyle 16bin küsurken şimdi 14 bin küsürata düşürülmüş şaka gibi ya

Ben gittim başvuruyu yaptım hastaneye sevk yazımı aldım sistem ayni malulen emekli deki gibi işliyor veya engelli raporu alırken yaptıklarımız gibi sadece dilekçe üzerinde işgücü kaybı tespiti yazıyor sadece raporu bize vermeyecekler arkadaşlar direk Ankaraya gidecek

@feramuz,
Neden implant kullanmadınız. Red ondan gelmiş. Benim sonradan olma ve 14 yıl oldu. Doktorlar riskli olduğu için implant erişkinlerde olmuyormuş. Sensörinöral işitme kaybı var ikisindede. Geri dönülmez tedavisi yok dediler. İmlplanntta artık olmuyor. Kurul nasıl bir karar alır. Bilemiyorum

@K.Catalbas

e devlette yer alan barkodlu "erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu" ile başvuru yapamaz mıyız?
2019 sonrası alınan sağlık kurulu raporları e-devlette görünüyor.

Sürece hakim değiller ancak görevli şunu sordu; "raporunuz yeni mi yani son 6 ay içerisinde mi? " Muhtemelen bunu sorma amacı eğer öyleyse direk onunla işlem başlatacak ve SGK sağlık kuruluna bu raporum gidecekti. Hayır 4 yıl önce aldım dedim.
Senin de ikinci paragrafta yazdığın gibi son 6 ay içinde alınmış olma şartı var.

@makinist.41,
Çalışma hayatım bölümünün sağ tarafında emekliliği tıklayın oradan ulaşırsınız biraz sistem yavaş

Üst Alt