Son 1 haftamı sağa sola telefon etmekle, bilgi almaya çalışmakla geçirdim, belki şu ana kadarki sürecim birilerinin sorularına cevap olur diye yazıyorum:
Öncelikle telefonla (özellikle de 171 üzerinden) bilgi almaya çalışarak zaman kaybetmeyin, sağlıklı bir yanıt veremiyorlar çünkü ellerinde henüz bir karar yok. Ben sonunda direkt Kadıköy SGK'ya giderek derdimi anlattım. Oradaki memurlar durumdan haberdar, direkt işleme aldılar. Sizden herhangi bir eğitim ve araştırma hastanesinin sağlık kurulundan randevu almanızı isteyecekler, ki şu an İstanbul içi bunu bulmak çok zor. Önceden (vergi indirimli engelli raporunda) devlet hastanelerinden aldığımız raporlar geçerliydi, şimdi bu kalkmış. SGK sadece eğitim ve araştırma hastanelerini kabul ediyor. Şans eseri açık bir randevu buldum ve SGK'dan aldığım sevk kağıdıyla (SGK tarafından sevk edildiğinden dolayı herhangi bir rapor ücret ödemeyeceğimize dair bir not da var bu belgede) bugün hastaneye gittim. Süreç tamamen öncesi gibi: Tüm heyet doktorlarını tek tek geziyoruz, tamamlandığında da tüm evrakları (kimlik fotokopisi, varsa eski raporun fotokopisi, sevk raporu ve varsa doktorlardan alınan test sonuçları) hastaneye teslim ediyoruz. Sonrasında yine sağlık kuruluna çıkmak için size randevu veriyorlar veya küçük yerlerde muhtemelen aynı gün kurula çıkarsınız. Bunlar yarım günümü aldı, şimdi sağlık kurulu randevusunun gelmesi için 10 gün daha bekleyeceğim.
Bugün işlemleri yaparken memur ve doktorlardan aldığım bilgiler de şu şekilde: Öncesinden farklı olarak, rapor bize değil, SGK'ya teslim ediliyor. Zaten SGK'daki memur da bana, sonuçların gelmesi muhtemelen 3-4 ay sürer ama 2 ay sonra gelip bir sorun siz, demişti. Henüz süreç belirsiz olduğundan tam süre veremiyorlar, normalde evraklar Ankara SGK'ya gidiyor ama belki burada da kurul toplanacak, o zaman süre kısalır dedi memur.
İşitme engelliler için ekstradan bilgi: SGK'nın hastalık listesinde D maddesi altında yer alan tanımlamalardan biri size uyuyorsa, kuruldan muhtemelen onay alırsınız. Yalnız burada bir başka arkadaşın yazdığı gibi, hafif düzeyde çalışma gücü kaybı için işitme cihazı değil, implant zorunluluğu var, bunu doktora sordum. Aradaki virgül, implanta yönelik. Ben de implantlıyım ve işitme testleri bugün, implant cihazı olmadan yapıldı. Muhtemelen "hafif düzeyde güç kaybı" kategorisinde değerlendirileceğimi söyledi doktor.
Evet, şu an beni etkilemese de genel olarak çok büyük bir hak kaybı söz konusu. Normalde implant öncesinde de engelli raporum vardı ve buna göre emekli olacaktım. İmplant tamamen benim tercihim oldu, olmayabilirdim de. Olmasaydım, şu an erken emekliliğim büyük bir ihtimalle hayal olurdu.
Her gün yeni bir sürpriz, ne diyeyim.