Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

Bütün doktorlara görünmek için sizce ne kadar sürer? Benim asıl derdim de buydu zaten. Bunların hepsini bitirmek zamanımı alacak?

@strazyevsk
Zaten implantın tedavi edici bir yönü yok. Sadece biraz daha fazla duymayı sağlayabilir. Ayrıca bazı işitme kaybı olanlara da uygun olmayan durumları da var. Kulak sinirlerinde hasar, 10 yılı alan süre takılmamış gibi.

@Denizcan78,

Emekli olmamış her arkadaşımızın emekli maaşı hesaplama sistemi değişmedikçe enflasyona tabii ,çok karmaşık bir yapıya sahip olacaktır.

Enflasyonunun yıllık bazda sert düşüşleri olduğu zaman (Bu yıl 2023 yıllık enflasyon %64,77 -2024 yıllık enflasyon %44,38 gibi) düşüşün olduğu yılın Aralık ayında emekli olsn arkadaşlarımız Ocak ayında emekli olan arkadaşlarımızdan şimdi olduğu gibi fazla alacaktır.

2025 yılı enflasyonu %25 seviyelerine düşeceği tahmininden yola çıkarak 2025 Aralık ayında emekli olan arkadaşlarımız bu kez 2026 Ocak ayında emekli olacak arkadaşlarımızdan %10 daha az emekli maaşı bağlanacaktır.

Enflasyonunun yıllık olarak arttığı durumlarda bu durum tam tersine dönmektedir.Bu sebeple 2021 yılında enflasyon artmış ve de 2022 ve 2023 yılı Ocak ayında emekli olan arkadaşlarımız 2021 ve 2022 Aralık ayında emekli olan arkadaşlarımızdan fazla emekli aylığı bağlanmış.Çünkü enflasyonun 2 yıl boyunca artış göstermiştir.

Saygılar.

@Lone

Kağıt üstünde senlik bir durum yok şimdilik.
Kontrol muayenesine çağrılırsan neler olur, o konuda henüz tam bir netlik yok zamanla yaşayarak öğreneceğiz onu da.

• Beğen
Reaksiyonlar: Lone
@Konyaereğli,

Üstadım,ilgili Anayasa Mahkemesi kararını paylaşabilirseniz hep beraber inceleyip ,bir görüşlerimizi iletelim.

Saygılar.

@saf,

Genelde basvuru alınıyor bazıları almayabiliyor genelge gelince işlem yapacaklar benim 1 haftadan fazla oldu sevk bekliyorum demekki genelge ulaşmadı ellerine bekletiyorlar yoksa çoktan sevk yaparlardı

Bizim hastanede işimiz bitti, Cuma namazından sonra kurula gireceğiz, hayırlı olur inşeAllah

@OturanBoğa

Yeni çıkan engelli emekli yasasının Şizofren hastası devlet memurları açısından avantajları ve dezavantajları nelerdir ? Yeni çıkan engelli emekli yasasının Şizofren hastası devlet memurları açısından avantajları mı daha çok ? Dezavantajları mı daha çok ?

@erbin,
Memurlar açısından değişen hiçbir şey yok. Engelli memurların emekliliği 2021 yılında yürürlüğe giren yönetmeliğe göre çalışma kaybı olup olmamasına göre belirleniyordu.

@gannicus,
memurlarıda etkiliyor 2008 den sonra memur olduysa oda sigortalı gibi sayılıyor 5510 sayılı kanun dan dolayı emekli olmak isterse oda hastaneye sevk olup yeni rapor çıkaracak

MÜLGA EDİLEN ENGELLİ GEÇİŞİ ANAYASA MAHKEMESİNE GİDER Mİ...

Büyük ihtimal engelli dernekleri bir şeylerin farkında değiller...

Vergi indirim belgesi kalkan engelli emekliliği muhalefet partileri ve hukukçuları tarafından anayasa aykırı savı ile taşınması gündeme gelecektir...

Gözler muhalefet partilerinde.....

Vedat İlki.

Son 1 haftamı sağa sola telefon etmekle, bilgi almaya çalışmakla geçirdim, belki şu ana kadarki sürecim birilerinin sorularına cevap olur diye yazıyorum:

Öncelikle telefonla (özellikle de 171 üzerinden) bilgi almaya çalışarak zaman kaybetmeyin, sağlıklı bir yanıt veremiyorlar çünkü ellerinde henüz bir karar yok. Ben sonunda direkt Kadıköy SGK'ya giderek derdimi anlattım. Oradaki memurlar durumdan haberdar, direkt işleme aldılar. Sizden herhangi bir eğitim ve araştırma hastanesinin sağlık kurulundan randevu almanızı isteyecekler, ki şu an İstanbul içi bunu bulmak çok zor. Önceden (vergi indirimli engelli raporunda) devlet hastanelerinden aldığımız raporlar geçerliydi, şimdi bu kalkmış. SGK sadece eğitim ve araştırma hastanelerini kabul ediyor. Şans eseri açık bir randevu buldum ve SGK'dan aldığım sevk kağıdıyla (SGK tarafından sevk edildiğinden dolayı herhangi bir rapor ücret ödemeyeceğimize dair bir not da var bu belgede) bugün hastaneye gittim. Süreç tamamen öncesi gibi: Tüm heyet doktorlarını tek tek geziyoruz, tamamlandığında da tüm evrakları (kimlik fotokopisi, varsa eski raporun fotokopisi, sevk raporu ve varsa doktorlardan alınan test sonuçları) hastaneye teslim ediyoruz. Sonrasında yine sağlık kuruluna çıkmak için size randevu veriyorlar veya küçük yerlerde muhtemelen aynı gün kurula çıkarsınız. Bunlar yarım günümü aldı, şimdi sağlık kurulu randevusunun gelmesi için 10 gün daha bekleyeceğim.

Bugün işlemleri yaparken memur ve doktorlardan aldığım bilgiler de şu şekilde: Öncesinden farklı olarak, rapor bize değil, SGK'ya teslim ediliyor. Zaten SGK'daki memur da bana, sonuçların gelmesi muhtemelen 3-4 ay sürer ama 2 ay sonra gelip bir sorun siz, demişti. Henüz süreç belirsiz olduğundan tam süre veremiyorlar, normalde evraklar Ankara SGK'ya gidiyor ama belki burada da kurul toplanacak, o zaman süre kısalır dedi memur.

İşitme engelliler için ekstradan bilgi: SGK'nın hastalık listesinde D maddesi altında yer alan tanımlamalardan biri size uyuyorsa, kuruldan muhtemelen onay alırsınız. Yalnız burada bir başka arkadaşın yazdığı gibi, hafif düzeyde çalışma gücü kaybı için işitme cihazı değil, implant zorunluluğu var, bunu doktora sordum. Aradaki virgül, implanta yönelik. Ben de implantlıyım ve işitme testleri bugün, implant cihazı olmadan yapıldı. Muhtemelen "hafif düzeyde güç kaybı" kategorisinde değerlendirileceğimi söyledi doktor.
Evet, şu an beni etkilemese de genel olarak çok büyük bir hak kaybı söz konusu. Normalde implant öncesinde de engelli raporum vardı ve buna göre emekli olacaktım. İmplant tamamen benim tercihim oldu, olmayabilirdim de. Olmasaydım, şu an erken emekliliğim büyük bir ihtimalle hayal olurdu.

Her gün yeni bir sürpriz, ne diyeyim.

@undefined,
bilgi paylasiminiz bircok arkadasimizin isine yarayacaktir. cok tesekkurler.

@linguist,

İmplanta yönelik cihazsiz yapılan test ile sonuç itibari ile hafif tanıya giriyor dediğim gibi ama İsitme cihazi kullanan kişi de aynı haklara sahip cunku çevremde çok kişi var yakın dönemde olan kişiler var implant ve İsitme cihazı arasındaki fark sadece birisi demode diğeri dışarıdan görülebilen bir cihaz veya kulak içi sonuç saf hali ile kişi tanıya girecek engel durumunu tasiyor bunu kalkıp implant olur İsitme cihazı olan olmaz diyemez hukuken de zaten aykırı boyle duruma düşen varsa SGK uzmanı avukatla görüşsün derim orada implant desede isitme cihazindanda bahşediyor

Yanlis anlamayın sözünüze muhalefet etmek için söylemiyorum su listeyi o söyleyen kişinin gözden geçirmesini bu konuda bilgisi varmi onu öğrenmesini isterim

Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Ameliyat ve işitme cihazlarıyla düzeltilemeyen, kalıcı iki taraflı çok ileri (500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 91dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

İsitme cihazı kullanan icin tanı 91 en başlıyor implant 71 dsb basliyo diye düşünsede burada genel durum sozkonusu degilmi

peki arkadaslar cok sade ve kolay cevabı olan bir soru soracağım;

2006da işe girdim fakat 2021 'de engelli oldum. bu kanun benide aynı sekilde aynı sartlarda kapsıyor değil mi

Düşündüğüm zaman mevzuata göre söylemi olacak acaba 71 ds üstü implant olanlar hafif tanıya

91 dsb İsitme cihazı olanlar orta tanıya

o zaman orta tanıya giren implantı olmadığı gibi hafif tanıya giren İsitme cihazı kullanan yok burada çelişkili olur

İnsallah yeni başvurularda bu arkadaşlar magdur olmazlar bu sekilde değerlendirmekle

Dikkat hırsız var!! emekli maaşları düşürmüş geçilmişler olsun akepeli arkadaşlar erdoan erdoan mehter marşına devam kee....

Arkadaşlar huhuk ile alakalı olan arkadaşlar yazabilir mi?

Biz şimdi bu olayı Anayasa mhakemesine nasıl anlatırız, Avukat mı tutacaz yoksa selamun aleküm diyip Adliye ye mi gidecez , nasıl yapıcaz bu işi , anlatsın ki HERKES ANA YASA MAHKEMESİNE şikayet etsin

@erkam-erkam,

Kardeş her şeyin sırası sekisi var. Öyle paldır küldür anayasa mahkemesine gidemezsin. Önce dava süreçleri tamamlanmalı, her şey olup bittikten ve neticelendikten sonra, sadece belli konuda anayasa mahkemesine baş vurabilirsin.
Bu hukuki işleri bilmiyorsan evet avukatlar bir hoş geldin öpücüğü alacaklar ve bunun bedeli bildiğim kadarı ile oldukça okkalı.
Hadi Allah işini rast getirsin, Türkiye'de mahkemeye düşmeyeceksin. Düştün mü işin uzadıkça uzar. Daha doğrusu kamu otoritesi ile bir derdin olmayacak.

@alifatih1958, dogru diyorsun, ama kaç güngündür öyle üzgünüz ki, ya yesiremiyorum ya , ya eziyet için mi ordalar anlamadım ki ya , aglıcam ya

Biz bu gün sağlık kuruluna heyete de girdik, işlemler bitti,yeni rapor e devlete yansımış, artık top SGK da

Üst Alt