Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

Nerde 1 şubat okudunuz

Engelli emeklilik maasi ne kadar veriliyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bence bu olmaz boşver şimdi resmi gazeteyide sgk kurul toplantısı karar önemli

@gannicus, yoo ben gezmedim 😁😁 3 bölüm tertemiz 😁😁

Sevk etmediler 10 yıllık raporum kabul gördü ne çok bilgi kirliliği varmış meğersem

10 yıllık raporum kabül gördü sevk falanda olmadı ne çok bilende yazmış bilmeyende

@caan006,

Engelli emekliliğinden mi bahsediyorsunuz 15 Ocak sonrası ?

Eger emeklilik diyorsanız evet raporu alıyorlar kendileri söyle söylüyor sevk olup raporunuz çalışma gücü kaybına göre değerlendirilecek diyede ikazda bulunuyorlar sizin dediğiniz gibi olsa herkesin işine gelir zannetmiyorum

Kabul gördü ise 15 Ocak sonrası ise maaş tahsis bağlanan maaş bunlar emeklilik e-devlete düştümu sisteme kontrol ederseniz daha açıklayıcı olur

@Profsör, çalışırken aldığın maaş yüksek ise primde yüksek ödenmiştir maasta biraz yüksek olabilir herkesin çalışırken kazancı farklı olduğundan maaşlarda farklı olur

@samedo99,

Seni hastaneye niye sevk etsin Seni sevk etmiyor kardeşim sgk kurulla gönderiyor raporunuzu ek1 mevzuatına göre onay veriliyor benim raporunun işleyişi böyle ilerliyor şuanda

Millet alıp hastaneye kafasına göre sevk edemez engelliliğim de değişiklik oldu maluliyet derecem arttı dersen memur sevk kagıdı verir

@caan006,

İlerliyor diyorsunuz maaş bağlandı mi kurul 6 ay içinde olan raporların dışındaki raporu değerlendireceğini iddia ediyorsunuz demektir oyle ise bende başvurdum bakalım memurlar bize yalan söylemiş oluyor
Bu durumda hepimiz süreci 1 aya kadar göreceğiz kimlerin nasıl olduğuna bize maaşın bağlandığında haber verirsen seviniriz

@caan006,

Zaten eger sizin dediğiniz gibi olursa cok olumlu bir gelişme olur insaallah süreç yıpratıcı ve zaman kaybı oluşturuyor ben 2008 ve 2016 tarihli heyet raporlarımı verdim yüzde 58 olarak tabiki çalışma gücü kaybına bakacaklar ama odyo testi istenecek gibime geliyor yada hastaneden son raporun testlerini isteyecekler veyahut sevk olarak yeni odyo raporu isteyeceklerdir cunku heyet raporunda odyo testi yazmıyor ve yok sadece heyetin oran raporu var buradan odyo olmadan çalışma gücü kaybına bakamazlar hastalıklara göre değişebilirmi orasını bilemeyiz belki

@caan006, bizim raporlari aldığımız dönemlerin odyo testleri EnAbizda yok ama belli tarihten sonra çıktı bu durum 2018 sonrası raporlar enabizs düşüyor bakalım merak ettim bende süreci takip ediyorum

Düzeltiyorum eNabız da 2016 raporu görünüyor detaylar enabizdan gorunmuyor

Normal sartlarda emekli olsam şu anda 6000gun sigortaliyim 17600tl gozukuyor e devlette. Ama tabi yil ve prim sartlarini geri cekiyor 4000 kusur olursa ne kadar ödeme olur hesapliyamiyorum

Kazanılmış haklar
Engelliler Hakkında Kanunun “Mevcut belgelerin geçerliliği” başlığında yer alan Geçici
Madde 5’de; “engelli bireylerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili mevzuatına
göre almış oldukları sağlık kurulu raporlarına istinaden hâlen yararlanmakta oldukları hak ve
menfaatlerin, sağlık kurulu raporu dışındaki diğer şartların muhafaza edilmesi ve ilgili mevzuatına göre bu hak ve menfaatlerin devamının mümkün olması kaydıyla, önceki raporların geçerlilik süresi içinde aynı şekilde uygulanmasına devam olunur. Ayrıca, engelli bireylerin ilgili mevzuatına uygun olarak daha önceden almış oldukları sağlık kurulu raporlarına istinaden engellilik durumlarının tespitine veya engellilik ler dolayısıyla kendilerine veya yakınlarına kolaylıklar ya da haklar teminine yönelik olarak bu maddenin yayımı tarihine kadar verilmiş olan özürlü, sakat, çürük veya zihinsel ya da bedensel engelleri niteleyen benzeri ibareleri içeren belge, kimlik, kart ve benzeri belgelerin, geçerli oldukları süreler dâhilinde yenilenmeleri gerekmez” ifadeleri yer alır. Dolayısıyla “belirli bir tarih öncesi alınmış raporlar geçersizdir” söylemi yersizdir.

@Konyaereğli,

Siz olayı anlamamışsınız. Rapor kabul edilir muhtemelen ama sağlık kurulu iş gücü kaybı açısından red verecek. Yoksa aynı raporu çıkarmak kolay...

@caan006,

Allah Allah. 100 kişiyi sevketmisler. Bir seni sevketmemisler ama en çok sen biliyorsun öyle mi? Bütün memurlar yanlis biliyor ama bir caan denen mali müşavir doğru biliyormuş. 🥳Yanlış işlem yapılmıştır. Yakında kokusu çıkar çok bilmiş. 😀

Bu arada ben sadece bana yapılan şeyleri paylaşıyorum. Eleman Sanki ben bilirkişi imişim gibi bana sataşmış. Sorunlu musun arkadaş? Burada herkes birbirine yardım etmeye çalışıyor. Ben dahil. Mesela Herifler benden rapor için para bile aldılar. Alınmıyormus. Sadece bana yapılanları paylaşıyorum. Herkes de öyle...

Değerli arkadaşlar, elimizde bulunan mevcut engelli raporları sosyal haklar için geçerlidir bu doğru evet ama yeni çıkan yasaya göre emeklilik işlemleri için hiçbir hükmü kalmamıştır.
Genelgeyi beklemeden yeni rapor almanızı tavsiye ederim, zaman kazanmak açısından iyi olur.

En son alınan raporda ki odyo testinin sonucu 1 Sene önceydi iş gücü kaybı buna göre değerlendirilir ise bu ne kadar adil olur belki kaybım ilerlemiş olamaz mı onun için diyorlar son 6 ay olan raporlarını getirin hastane ile uğraşmayın diye

Bizimde süresiz raporumuz vardı , alalı 2 yıl olmamıştı, ama kabul edilmedi , hatta biz ortopedik engelliyiz azıcık aklı olan bizim el ve ayak parmaklarının yeniden çıkamayacağını bilir ve iyileşme ihtimali % 0 (sıfır) olduğunu görür, gene de kabul görmeyip yeniden iş gücü kaybı için rapor çıkarttık.

@kuloglu 52,

İşte bu büyük bir saçmalık ayrı kategorilerde değerlendirme yapılmalı sonuçta ortopedik engellisin ortada bir amputasyon varsa bu eziyet neden yapılır bu saçmalığın anayasa Mahkemesine gidip acilen kaldırılması gerekiyor

O yuzden diyorum ki burada geçerli veya degil diyenler 1 aya kadar bir cok kişinin durumu netleştikçe konuşalım bakalım kim nerede nasıl yöntem ve sonuca ulaşıyor bize bir yol gösterici olacaktır o yuzden sakin kalmanızı tavsiye ederim

@rgofis, bu mevzuat 15 ocakta çıkan mi ?
Burada anladığımız kadarı ile engellilerin sosyal hakları üzerinden raporun geçerliliği söylemi çıkıyor emeklilikte esas alınması için belirtme yapmamış

Son düzenleme:

İsitmemuhammed

Dosyayı ancak bu yöntemle gönderebildim.

23. Sayfayı dikkatle okuyunuz. HAKLAR ibaresi çok önemli. Bu haklar bizlere verilmiş. Bu yasa iptal olur.

Moderatör tarafında düzenlendi:
@Konyaereğli,

Merak ettiğim boyle vebal olacakmi olmayacakmı farklı yöntemler çıkar mi çıkmaz mi bunu zaman gösterecek olursa şaşırmam bende genelde en başta söyledikleri gibi olacağını düşünüyorum aksi olursa şaşırmam cunku bu ülkede hersey kuralında yerinde herkese aynı izlemle gitmiyor malesef bunu görebiliyoruz hakkımızda hayırlısı artık

@rgofis,

Buradaki durumu esas alarak işlem yapılamıyor sanki yeni düzenleme de belirtilen durum yeni rapor istenmeye yönelikti çelişkili mevzuat tabiki bunu tespit edip anayasa mahkemesine başvuracak olanlar ve anayasa mahkemesi nasıl bir çıkarım yapar bu ısın içinden orası düşündürücü cunku her anayasa kararlarının çoğu lehte olmustur yeni düzenlemelerin

Arkadaşlar,sağlık kurulu raporu için mutlaka sevk almanıza gerek yok.Ben 2 defa sevk almadan rapor çıkarttım ve kabul edildi.Burada yazılanlar ve yasaya göre ortaya çıkan tablo şu.15 şubattan itibaren çıkan raporlar yeni düzenlemeye tabi.öncesinde çıkan raporlarda sanırım son 6 ay kabul görecek.15 şubat sonrası yeni raporlar için vergi indirimi olmayacak gibi.rapordan sonra direkt SGK'ya evraklar teslim edilecek ve yeni mevzuat geçerli olacak.bir arkadaş yeni raporuyla vergi indirimine gittim kabul etmediler demiş.Burada karışıklık kontrol muayenesi için olan süreç belirsiz.henüz yeni bir başvuru sonucu yok.Benim anladığım süreli rapor bitince yeni raporu aldığınız tarihteki uygulama geçerli olacak.siz daha önce ilk uygulamadaki haklarla devam edersiniz denmiyor.amaç zaten işi zorlaştırıp engelliyi mağdur edip aldıkları maaşı kesmek.

Benim hastalığım listede kesinlikle tutuyor. ve SGK onaylarsa zaten prim, sigorta süresi tamam. Yeni rapor almaya razıyım ve şu anda SGK'nın yönetmeliği oluşturmasını bekliyorum. Şimdi başvursam süreç benim için çok yanlış olur. Acaba Şubat ayının kaçında SGK yönetmeliği yayınlayacak? Yönetmelik hazır olur olmaz işlemleri hemen başlatacağım.

anladığım kadarıyla sanırsam galiba "engelli memurlar için bir değişiklik olmamış" yazarken tırsıyorummmmmm :) ya görürseeeee:)

geçmiş olsun engelli camiası! kaderdaşlarım 2025 yılı inanılmaz kayıplarla başladı. tüm beceriksizliklerinin faturası engellilere çıkartıldı.

sizi biz adam yerine koyduk, bizden önce sizi zincire vuruyorlardı söylemi artık ete kemiğe büründü!

evde bakım maaşlarına yarı bağımlı tanısı getirilerek hak geri alınmıştı!

ötv indiriminin içerisinden geçtiler fakat hurda teşviği çıkartıldı!
ötv indiriminde daha önce araç alanlarda unutulmadı resmen budandı!

sut sayesinde cihaz yaptıramıyorum üstelik evde iki engelli memuruz ve sigorta primi ödüyoruz ama 6 yıl önce yaptrıdığım cihazı kullanıyorum yeminle kasığım iki gün önce yara oldu travazol ve hamitat pişik kremi basıyorum. :) ve yanıyorummmm:)

şimdi de emeklilik!

duymadığımız gündeme gelmeyen daha neler neler?

yıllar yıllar önce Siyaset bilimi ve kamu yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım ve Türk Kamu Yönetiminde Engelli İstihdam Politikası adında 100 sayfalık bitirme projesi yazdım. o zamanlarda şu tek niteliği yağmurda akülü arabasıyla giderken sağlam olarak tanımlanan bir gencin şemsiye tuttuğu kadın vekil vardı. ona göndermiştim kapağını dahi açmamıştı :)

batıdan doğudan ve güneyden ülkeler seçerek ülkemizle karşılaştırdığım örnek vaka analizleri yapmıştım o sonuçlara göre şu yukarda bahsettiğimiz haklar bile hak sayılmazdı!

meslek lisesinde öğretmenim okulda ne asansör var ne başka bişi uyduruk sacdan bir rampa var hepsi bu 25 senede nee yapılmıştı ki?

Son düzenleme:
Aslında bazı insanların işine gelmediği zaman çok güzel kamuoyu oluşturulabiliyor X de çok güzel gündem olunabiliyor ama bu emeklilik mevzusunda kimseden doğru düzgün ses çıkmadı gün gelir devran döner işin ucu onlara da dokunduğu zaman görürüm ben onları engelli derneklerinin bile sesi soluğu çıkmıyor yani bizi savunan kimse yok göz göre göre yalnız bırakılıyoruz ne kadar tuhaf

Üst Alt