Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

@kuloglu 52,

Emeklilik başvurusu 15 Ocak sonra mi yaptınız bende sevk bekliyorum bana kendileri ikamete yakın sevk edeceğiz dediler o yuzden soruyum

@Konyaereğli,

Ben kendim önce hastaneden randevu aldım, akabinde SGK'ya gidip kendimi o hastaneye sevk ettirdim, hastanede yoğunluk olduğu için tüm doktorları gezmek 2 gün sürdü,bu gün öğlen heyete girdim, akşam olmadan e devlete yansımış, eskiden 64 oranım vardı,yeni raporda birleşik iş gücü 54 yazmış ve SGK sağlık kurulu karar verecektir diye de not düşülmüş, şimdi SGK sağlık kurulu incelerse kısa zamanda maaş bağlanır diye umut ediyorum

@İsitmemuhammed,

Başvuruyu Çarşamba günü yaptım ve Perşembe ve cuma günü kurula girdim, hastaneyi siz seçin ki yol haritanızı siz belirleyin

@kuloglu 52,

Bana sen seç demediler biz sevk edeceğiz dedikleri icin oraya birsey yazmayın dediler adresinize en yakın yetkili hastaneye biz sevkimizi yapıp size posta ile ileteceğiz dediler bu süreç 17 ocakta başladı 21 ocakta sisteme girilmiş 25 Ocak hareketlilik yok haftaya bir sonuç çıkmazsa kendim gidip görüşeceğim telefona zaten bakmazlar

Biz randevu alıp SGK'ya öyle gittik zaten yazmıştık, onlara sadece sevk etmek kaldı, o yüzden işlem hızlı ilerlediği için böyle yapın, gene tüm doktorlar gezilip kontrol ediliyor ama malum biliyorsunuz asıl engelinizden oran alacaksınız o yüzden onunla ilgili eskiye dönük ne kadar ameliyat epkiriz tahlil rapor varsa yanınızda bulundurunuz

tekrar merhaba, rapor için devlet hastanesi mi ya da eğitim ve araştırma hastanesi mi? ben tuzla devlet hastanesi kartal taş ocağı ek hizmet binası (sadece engelli raporu) bölümüne randevu aldım. yani bu kabul edilmeyecek mı? ille de eğitim ve araştırma hastanesinden mi alacağım?

@muhendis3232

Yanlışın var o dediğin yasa 2025 yılında değil 2008 yılında değişmişti. Yeni emeklilik yasası ile Şizofren devlet memurları açısından olumlu veya olumsuz değişen hiç bir şey olmamış.

Son düzenleme:
@the__erdem,

Tüm branşların olduğu hastaneye randevu alırsanız işiniz çabuk biter, bazı hastanelerde her bölüm olmadığı için diğer hastanelere gitmek durumda kalırsınız,o yüzden eğitim ve araştırma hastanesi olunca daha rahat oluyor

@Konyaereğli,

Üstadım,bahsettiğiniz Anayasa mahkemesi Esas sayısı : 2022/51 karar sayısı : 2022/ 94 kararına ulaştım.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 31. Maddesi (Engelli Vergi İndirimi Belgesi ) 'ne atıfla Çalışma Gücü kaybı ile Engellik oranının aynı kavramlar olmadığı,Hastanelerden aldığımız Erişkin Engelli Sağlık Kurulu raporlarının Gelir İdaresi Merkez Sağlık Kurulu tarafından aynı oranla kabul edilmeyip daha düşük bir oranla onaylanmasının haksız bir işlem olduğu ve buna bağlı olarak konuyla ilgili tüm bakanlıkların ortak yönetmelik çerçevesinde bekirlenmesinin Anayasa aykırılı nedeni ile Antalya 2. Vergi Mahkemesi dava açmış olduğu karardır.

Anayasa mahkemesi dava red etmiş ve hükümlerin Anayasa ilkelerine aykırı olmadığı kanaatine varmıştır.

Sizin burada farkettiğiniz Anayasa Mahkemesi red kararı dayanakları şu anki yeni yasa ile ilgili olduğu yönündeki fikrinize katılıyorum.İlgili kararın bir linkini yazının sonuna ekleyeceğimi belirterek herkesin okumasında yarar olduğunu düşünüyorum.

Anayasa Mahkemesinin red kararlarına dayanak olarak seçtiği bir kaç cümleyi alıntılıyorum.Bence önemli ve sizinde söylediğiniz gibi Üstadım yeni yasaya ,bugüne ışık tutuyor.Ekte paylaşıyorum;

"
Engellilere yönelik farklı kanunlarla düzenlenen desteklerin kullandırılmasında
engellilik oranının gözetilecek olması ve 193 sayılı Kanun’un 31. maddesinin başlığında “Engellilik
indirimi” ibaresi kullanılmışken içeriğinde çalışma gücü kaybına yer verilmişse de çalışma gücü
kaybının engellilik oranından farklı olduğuna/farklı belirleneceğine dair bir düzenlemeye yer
verilmemiş olması karşısında çalışma gücü kaybı ile engellilik oranının aynı şeyleri ifade etmediği
ileri sürülemez. Çalışma gücü ibaresinin 31. maddeyle sağlanan desteğin çalışmakta olan engellilere
yönelik olması dolayısıyla tercih edildiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla kuralın belirsiz ve engellilik
oranı ile çalışma gücü kaybının farklı şeyler olduğu söylenemez."

"Verginin kanuniliği ilkesi, takdire dayalı keyfî uygulamaları önleyecek
sınırlamaların kanunda yer almasını gerektirmekte
ve vergi yükümlülüğüne ilişkin düzenlemelerin
konulması, değiştirilmesi veya kaldırılmasının kanun ile yapılmasını zorunlu kılmaktadır (AYM,
E.2019/32, K.2021/54, 14/7/2021, § 5)."

" Söz konusu indirimin kanunla düzenlenmiş sayılabilmesi için
kanunun şeklen var olması yeterli olmayıp kuralların keyfîliğe izin vermeyecek şekilde belirli,
ulaşılabilir ve öngörülebilir düzenlemeler niteliğinde olması gerekir (benzer yöndeki karar için bkz.
AYM, E.2019/32, K.2021/54, 14/7/2021, § 7).
"

"Esasen kanunun bu niteliklere sahip olması, Anayasa’nın 2. maddesinde güvenceye
alınan hukuk devleti ilkesinin de bir gereğidir. Hukuk devletinin temel unsurlarından olan hukuki
belirlilik ilkesi uyarınca kanuni düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir
duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır, uygulanabilir ve nesnel olması,
ayrıca kamu otoritelerinin keyfî uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesi gerekir
. Kanunda
bulunması gereken bu nitelikler hukuki güvenliğin sağlanması bakımından da zorunludur. Zira bu
ilke hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde devlete güven
duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerinde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden
kaçınmasını gerekli kılar (AYM, E.2015/41, K.2017/98, 4/5/2017, §§ 153, 154)."

" Engellilerin vergi aracı kullanılarak desteklenmesine yönelik olarak vergi kanunlarında
lehe bazı düzenlemeler yapılmış olup bu bağlamda dava konusu kuralla da çalışma gücünü belli
oranlarda kaybeden hizmet erbabı engelliler için belli maktu tutarların vergi matrahından
indirileceği hüküm altına alınmıştır. Böylelikle engelli hizmet erbabının gelir vergisi matrahının bir
kısmı vergi dışı tutularak diğer hizmetlilere göre daha az vergi ödemesi suretiyle parasal olarak
desteklenmesine yönelik bir düzenlemeye yer verilmiştir. Bu suretle hayatlarını sürdürebilmek için
diğer bireylere göre farklı ihtiyaçları bulunan engellilere parasal destek sağlanarak engelli olmayan
bireylerle aynı standartlarda yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlanması amaçlanmıştır."

" Engellilere yönelik farklı desteklerin türü ve miktarının belirlenmesinde dikkate alınan
temel unsur engellilik oranıdır. 193 sayılı Kanun gibi başka bazı kanunlarda da engellilik oranının
belirlenmesine ilişkin ayrıntılı düzenlemelerin yönetmeliklerle yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Dava konusu üçüncü fıkra gereğince de engellilik derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin
esas ve usuller yönetmelikle belirlenecektir."

" 5378 sayılı Kanun’un 5. maddesine göre bireyin engelliliğini ve engellilikten
kaynaklanan özel ihtiyaçlarını belirleyen derecelendirmeler, sınıflandırmalar ve tanımlamalarda
uluslararası temel yöntemler esas alınacaktır. Anılan Kanun’un genel kanun olması ve 193 sayılı
Kanun’da aksine bir hüküm bulunmaması nedeniyle itiraz konusu fıkra uyarınca çıkarılacak
yönetmelikte de gerektiği ölçüde uluslararası standartların dikkate alınacağı kuşkusuzdur
."

Üstadım,kararın birkaç dayanağını buraya ekledim.Karar dayanakları yönetmelik ile işlem yapılmasını,Engellilere yasa ile pozitif ayrımcılık (Sadece onlara özel fayda ve hizmet) yapılmasını,
uluslararası norm ve standartlara uygunluğunun olmasını,kanunların veya düzenlemeletin keyfiyete yer vermeyecek şekilde açık ve net olarak yazılı şekilde belirtilmesini
ve de bence en can alıcı noktası Çalışma Gücü Kaybının çalışan engelliler için kullanılan bir tanım olup Engelilik oranları ile aynı temele dayandığını farklı olmadıklarını belirtmişler.

Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi esas kararının okunmasının önemini bir kez daha belirtmek istiyorum.

Saygılar.

İlgili Link; " Anayasa Mahkemesi Kararı E: 2022/51, K: 2022/94 – 193 Sayılı Kanun – Çalışma Gücü"

Son düzenleme:
Yukarıdaki mahkeme kararı tam olarak neden bahsediliyor? Yeni yasa için açılan dava red mi edilmiş?

@the__erdem,
Öğrenebildin mi durumu arkadaşım net olarak ? Aynı şey bende de var. İlla eğitim araştırma mı şart acaba çıkmıyor randevu bulamıyorum eğitim araştırma olarak ben .

@Kervan41,

Eğitim araştırma hastanesinde bazı hastanelerde bulunmayan hastalık dallarıda olduğu icin tavsiye edilen yer engelli raporu oradan alınması daha faydalı olur illa arastirma olacak diye birsey yok şehir hastaneleri de var

Bir yasa çıkarırlar ve engelli saçma sapan işlerle uğraşır durur hak edilmiş raporun harcadığın zaman hiç edilir seni idare eden partinin ilk kelimesi de Adalet dir😀

Bende dün cuma günü SGK ya gittim hastaneye sevk formu verdiler raporum yeni tarihli olduğunu söyledim ona burda karar verilecek dediler..raporu aldılar ama bu raporların hiç bı omemi yok SGK karar verecek dediler büyük bir ihtimal red gelir dedi memur arkadaş neye göre dedim artık çok zor dedi valla hakkımızı gasp ettiler ne olacak bilmiyorum

Selamün aleyküm arkadaşlar emeklik dilekcesini verenler Var mi Süreç kaç ay surdu

Merhaba 15 ocak 2024 engelli raporumu aldim. Gittim vergi dairesine fakat sistem değişmiş ssk ya gönderdi. Ssk ya gittim yasa değiştiği için raporumu kabul etmedi. Onlarda sureci bilmiyorlar bekleme şu anda hiçbir islem yapamıyorlar. 2 günde bir arıyorum. Ama e devletten kimlik başvurdum aldım. Simdi diğerlerini yapacağım. Su yolcu karti telefon hatti intermet hatti felan.

4 Şubat'ta sağır dilsiz 2009 girişli ablamın emeklilik işlemlerine baslayacagiz önceden heyete gün aldık sadece sevk evrağı alacagiz SGK dan

Ssk sevk etmiyor onlarda tebliğ bekliyor. Yinede hastaneden sağlık kurulundan randevu almakta fayda var. Elinde bulunsun olmadı iptal edersin randevunu.

@muhendis3232

Pardon size bir şey soracağım. Siz engelli misiniz ? Fotoğrafınızdan gördüğüm kadarıyla siz engelli birine hiç benzemiyorsunuz.

Üst Alt