Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

@K.Catalbas,

Merhaba,

Erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu 20.02.2019 tarihinde " 20 Şubat 2019 ÇARŞAMBA" yayınlanan T.C. Sağlık Bakanlığı ile entegrasyon içinde kullanılan balthazar formülü ile hazırlanıp Engelli kimlik kartı almamızı sağlayan yönetmelik ile düzenlenmektedir.

Konumuz yeni yasada kullanın 5510 Sayılı Kanunun 94. Maddesine tabii Çalışma Gücü Kaybı-Maluliyet Tespiti (Kontrol) raporları 28.09.2021 tarihli " 28 Eylül 2021 SALI " Engelli Emekliliği ve Malulen Emeklilik şartlarını belirleyen diğer rapor sistemidir ve oran içermemektedir.

Bu iki farklı yönetmelikte aynı hastalıklara farklı oran veya farklı kararlar verilmesi sebebiyle birbirinden farklı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Tahminimce duymuşsunuzdur Erişkin Engelli Raporunda %50-60 süresiz raporu olan arkadaşlarımız Çalışma Gücü Kaybı tespiti raporuna başvurduklarında (hafif-orta-ağır) çalışma gücü kaybı yoktur çalışabilir kararı verilerek başvuruları red edilmektedir.

Bu durumun sonucu mağduriyetlerin olacağı aşikardır.

Saygılar.

Not: Turuncu renkli belirteçle işaretlediğim linkler ilgili yönetmeliklerin resmi gazete sayfalarıdır.İnceleyebilirsiniz.

Saygılar.

@sbrbrgc Bende de 12500 gözüküyor hani en düşük 14 küsür olmuştu
bu işte yanlışlık mı var aynı sekılde düzeltme olmadı sanırım daha .

@sbrbrgc 2024 yılı talepli aylıklar, özel sektör için 01.01.2024 tarihinden, kamu sektörü için 15.01.2024 tarihinden itibaren hesaplanmaktadır. Aylıklar, girdiğiniz bilgiler ile Kurum kayıtlarında yer alan bilgiler esas alınmak suretiyle hesaplanmış olup, resmi işlemlerde kullanılamaz.

2024 yılı talepli aylıklar, özel sektör için 01.01.2024 tarihinden, kamu sektörü için 15.01.2024 tarihinden itibaren hesaplanmaktadır. Aylıklar, girdiğiniz bilgiler ile Kurum kayıtlarında yer alan bilgiler esas alınmak suretiyle hesaplanmış olup, resmi işlemlerde kullanılamaz.
Güncel değil yani :)

ÇOK SİNİRLİYİM ŞUNLARA, ya NİYE BİZİ ENGELLİYORLAR ANA YASA MAHKEMESİNE BAŞ VURALIM

olay daha sıcakken yetkililer neden imza toplayıp yasanın geri çekilmesi için müdahele etmiyoruz

Yasanın geri çekilmesini istemıyoruz. AKP ve MHP bir yasa çıkardılarsa mutlaka bir bildikleri vardır. Yasayı desteklıyoruz

@Emre1818
Tamam da niye? Benim bildiğim onu sadece emeklilikte yapıyorlar. Başka bir sebepten yapıldığını duymadım...

@the__erdem,
Tabiki rapor almak ücretli. Maalesef. Her yerden giriyor! O yüzden iyice araştırmadan sırf şansınızı denemek için başvurmayın bence. Yazık paranıza. Yine devlete kazandıracaksiniz...

@rgofis,
işitme kaybı olan bir kişinin red yememesi için ımplant kullanmak diye bir şart var mı?

bugün iki kulağı hiç duymayan, total işitme kaybına sahip herhangi bir vatandaş direk % 52 engelli raporu alıyor.
bu raporun çalışma gücü kaybına oranı da hastalıklar listesinde orta derece gibi gözüküyor.

ımplant olayı bildiğim kadarıyla kişinin kendi tercihi, kişi yaptırsa da yaptırmasa da kulakta ki gerçek duyma oranına bir etki etmiyor, cihaz çıkarıldığında yada pili bittiğinde kişi duymadığından engel oranı aynı kalıyor.

@neoplis

Senin yaşantına 2 tane siyasinin karar vermesinden bu kadar mı memnunsun ? Senin dışında bu yasadan memnun olan kimse yok. Bir bildikleri neymiş anlatında bilelim ?

@strazyevsk,
Senin dediğine bende katılıyorum fakat. Yeni yasaya göre red gelme sebebini söyledim.
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, kalıcı iki taraflı ileri/çok ileri (cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı.

@mehmet985,

Evet tv de heryerde bangır bangır söylediler maaşlae yüzde 30 düşecek diye.. Hesaplama yönteminden kaynaklı bir sorun 2026 da dahada düşecek malesef

@makinist.41,

Üstadım,başka bir başlık altında yaklaşık 3 ay önce bu durumu açıklamıştım ve ne yazık ki gerçekleşti.İlgili yazımı ekte paylaşıyorum.

İleride birçok tanıdığınız kişilerden veya etrafınızdan bu konuyu çok duyacaksınız.

Saygılar.

Eski Paylaştığım Metin ; (Tarih 14.12.2024)

"
Herkese merhaba,

Sizlere bahsettiğimiz 2025 yılında emekli olacak tüm arkadaşlarımızın 2024 yılında emekli olacak arkadaşlarımızdan yaklaşık %30 daha az yaşlılık (emeklilil) aylığını alacağı bilgilerini Sayın T.C. Çalışma ,Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan Bey doğrulaşmış ve bu düşünün sebebinin bir Tüfe ile aylık hesaplaması sonucu olduğunu kabul etmiştir.

Bakan'nın kısa açıklaması ektedir;

"Türkiye gazetesinin haberine göre; Bakan Işıkhan, AK Parti grubunda yaptığı sunumda 2024 ile 2025 yılı emekli aylık tutarlarında farklılığın sebepleri "Özellikle enflasyonist dönemlerde aylık artışlarının TÜFE'nin üzerinde verilmesi güncelleme katsayısı ile aylık artışları arasındaki bağı koparmakta. Bu ise mevcut yılda emekli olan ile sonraki yılda emekli olan arasında alınan aylıklarda ciddi farklılıklara neden olmakta". sözleriyle açıkladı."

BAKAN VEDAT IŞIKHAN İDDİALARI DOĞRULADI"
(Haber sitelerinde ,Türkiye Gazetesinde açıklamalar mevcuttur.)

Türkiye Gazetesi bağlantı linki ve yazının bir örneği ektedir;

www.turkiyegazetesi.com.tr

Emekli olacaklar dikkat, Bakan Işıkhan duyurdu: "Emeklinin 2024-2025 maaş zam farkı kapanmayacak!"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 ile 2025 yılı emekli aylık tutarlarında farklılığa ilişkin konuştu.

"EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ / ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılının son ayında ve 2025 yılında emeklilik müracaatı yapanlarla ilgili farkın değişmeyeceğini söyledi. Bakan Işıkhan, AK Parti’de yaptığı sunumda yeni emekli olacakların maaşlarının yüzde 30 daha az olacağını söyledi."

Saygılar.

@makinist.41,

Üstadım ,ne yazık ki evet ve de 2026 Ocak ayında emekli aylığı başvurusu yapanlar 2025 Aralık ayına kadar emekli maaşı bağlanandan %5-10 arası daha az emekli aylığı bağlanacak.

Tek sebebi emekli aylığı hesaplama sistemidir. Enflasyon ile doğrudan ilişkilidir.

Saygılar.

@Bilgi Hazinedir,
2029 da doluyor sigortallık sürem o zamana kadar kim öle kim kala sitem değişmez ise yeniden gidip rapor alacagım dogustan oldugu için umarım red yemem o kadar beklememe değer.

Arkadaşlar merhaba

20 ocak 2025 sgk ya engelli emekliliği için başvurdum. Engelli raporumu ve engelli vergi indirim raporu alalı 1 buçuk ay oldu.

Vergi dairesinden engelli vergi indirimi için 20 aralık 2024 te başvurdum hastaneden ek tetkik istediler gönderdim. Gönderdikten sonra onaylandı bilgisi 17 ocakta geldi. Rapor açıklamasında "Başvuru tarihi olan 20.12.2024 tarihinden itibaren geçerlidir" yazıyor.

Engelli raporu ve engelli vergi indirim raporumu teslim ettim. İkiside %78 süresiz.

İşlemi yapan görevli başvuru formumda "Çalışma gücü kaybımın tespiti 5510 25-8 olarak belirtmiş. (Engelli emekliliği için başvuru maddesi buymuş) Sonuç için eve tebligat gelecek dedi.

Genel bilgilerim;

Sigorta Başlangıç: 07.07.2001

Prim gün sayısı: 4120

Engelli rapor oranı: süresiz %78
Engelli rapor tarihi: 05.12.2024
Mevcut hastalığım gözden %76 / Haşimato hipotroidi den %10 aldım.

Engelli Vergi İndirimi ve işgücü kaybı oranı süresiz %78

Engelli Vergi İndirimi başvuru tarihi: 20.12.2024 / onaylandığına dair etebligat çalıştığım kuruma gönderildiği tarihi 17 ocak 2025

Kısacası; Erişkin engelli rapor tarihim 05.12.2024 ve engelli vergi indirimi aldığım tarih 22.12.2024 iken bırakın son 6 ayı raporlarımı alalı 2 ay bile olmamışken neden 15.01.2025 te yayınlanan kanuna göre vergi indirimi ile emeklilik hakkım elimden alınıyor.

Normal şartlarda 15 0cak2025 sonrası alınan raporların yeni yasa kapsamında değerlendirilmesi gerekmiyor mu ?

@İstanblue34,

Siz olayı anlamışsınız. 15 ocaktan itibaren geçmişte buna hakkı Olan herkesin vergi indiriminden Emeklilik hakları ellerinden alındı. Vergi indirimini 2000de de alsa 14 ocakta da alsa aynı...

Ki siz 17 ocakta ALMIŞSINIZ herhalde...

Arkadaşlar %70 ve %32 olmak üzere raporum %80 2005 sigorta girişliyim vergi indiriminden emekliyim beni etkileyen bir durum olacakmı?

@gannicus,
Etebligatın işyerime geldiği tarih 17 ocak. Tebligatta ve raporda "Kurulumuzca başvuru tarihi olan 20.12.2024 tarihinden itibaren %78 engelli vergi indirimi ve işgücü kaybı olarak karar verilmiştir" yazıyor.

Baglanacak emekli maaşı %38 düşmüş adaletinle çok yaşa RTE

@the__erdem,

galiba arkadaş sevk ile değil de kendi gittiği için öyle bir durum

@rgofis
bence burada ki yanlış anlaşılma şu.
cerrahi yöntemle takılan cihazı kullanan ibaresinden sonra virgül var. sonrasında da cihazsız ölçümde çok ileri derece işitme kaybı diyor.
yani iki ayrı kriter belirtilmiş. hangisi uygun oluyorsa.
yoksa ileri derece de işitme kaybı olan bir insanın bunu ispat edip çalışma gücü kaybı tespiti için illa implant yaptırması gerekir diye bir madde yok.

@kuloglu 52,
Beni de geçen sene SGK sevketti ama ücret aldılar. 4blilerde durum farklı mı ki? Değilse makbuzu bulabilirsem parayı geri almaya çalışayım.

@İstanblue34
Vergi indiriminden Emeklilik için 15 ocaktan önce o belge ile emeklilik için başvurmanız gerekirdi...

@07antalya
Allah Allah. İnşallah makbuzu atmamışimdir da alırım paramı. Hayret bir şey. Memlekette işini doğru dürüst yapan adam Yok!

Benim hastalığım SGK hastalık listesinde var ve tutuyor. Yeni yasa için başvurmayı düşünüyorum. Aklım takılan tek durum var. Sevk edileceğimiz gün hastanede heyet engel durumuna bağlı olan tek hastalıktan mı muayene edecek? Yoksa hastalığım olmasa bile bütün hastalıklara bakılarak mı muayenede edilecek? Örneğin benim engel durumuna neden olan tek hastalık görmedir. Heyet yine de çalışma gücü kaybı için diğer hastalıklar için bütün kontrolleri de mi yapacak?

Üst Alt