Sayın (diE),
"Yerine göre" sözcüğünü ben bilerek ve isteyerek, ve düşünerek kullandım.

Çünkü ahlaki kavramlar dinlere, toplumlara, ülkelere, coğrafyalara göre değişir. Dolayısıyla tek bir doğrusu yoktur. Birine göre ahlaki veya doğru olan şey diğerine göre külliyen yanlıştır. İnsanlar bunlardan gerek yetiştiriliş tarzına göre, gerek inancına göre, gerekse kendince nedenlerle "doğruları" alırlar.
Ben bu konunun dini tartışma kısmına girmek istemiyorum. Çünkü bu bana göre samimi bir yaklaşım değildir. Genel olarak konuşursak dinlerde cinselliğe yönelik mesajlar son derece karmaşıktır. Örneğin çok eşlilik bazı dinlere göre caiz olsa da bazılarına göre de sapkınlıktır. Daha uç örnekler de var ama burada o kısmına girmeyeceğim.
Yukarıda bahsi geçen "teori" ve "din" kısmına gelince...
Bu tarifleri Serafim yanlış dile getirdi, ama sizin açıklamanız da doğru değil!
Din bir teori değil DOGMA'dır.
Teori ise çürütülebilir tez değil, doğruluğu neredeyse herkes tarafından kabul edilen tez demektir.
Bilimin matematik dışında hiç bir alanında İSPAT yoktur. Dolayısıyla tezler, çeşitli bilimsel tekniklerle gözlemlenir, deneylerle test edilir ve bu gözlem ve deneylerden başarıyla geçen tezler büyük aşamalardan sonra TEORİ haline gelir. Bilimde ispat olmadığı için bu teoriler asla doğrulanamaz... zaten doğrulanması da gerekmez, doğru kabul edilir. Çünkü bir tezin teori haline gelmesi çok zorlu koşulların hepsini sağlamasına bağlıdır. Zaman zaman yanlışlığı ispat edilen teoriler bile kullanılmaya devam edilir. Örneğin Newton'un Yerçekimi Kanunu, Eistein'in teorisiyle yanlış olduğu ispat edilmesine rağmen, küçük rakamlarda doğru sonuç verdiği için hala bir kanundur.
Uzun lafın kısası, teoriler öyle pek de kolay çürütülebilen şeyler değildir. Daha çok, eskiyen veya bozuk parçaları sürekli yenilenen güçlü, üretken makinalar gibidir.
DOGMA kısmına gelecek olursak, doğası gereği deneyselliği mümkün olmayan, gözlenemeyen, ispat edilemeyen, veya çürütülemeyen fikirlere DOGMA denir. Bütün dinler dogmatiktir. Çünkü ne varlığı, ne yokluğu ispat edilemez. Öyle olduğu kabul edilir. Aynı şekilde metafizik kavramlar da ispat edilemez. Dinler ne bir teori, ne de bir hipotezdir. Ne de ispatı mümkündür.
Bu arada, yumurtadan tavuk çıktığı görülmemiştir. Yumurtadan civciv çıkar, bir kısmı tavuk, bir kısmı horoz olur. Ama yumurta tereddütsüz her zaman tavuktan çıkar. Henüz yumurtlayan bir horoz görülmemiştir.