(diE);
Ben bazı konuları karıştırdığınız kanaatindeyim.
Şimdi benim sorduğum soru şuydu: Hermafrodit bir kişi için "normal olan" nedir?
Siz bana hermafrodit için yapılacak ameliyatla ilgili video linki vermişsiniz. Mesleğim gereği ben bunları zaten biliyorum. Bunlar tedavi değil, kişinin seçtiği cinsel eğilime göre düzeltme ameliyatlarıdır. Diyelim ki, kişi halinden memnun... o zaman böyle bir ameliyat da yapılmaz.
Diğer taraftan, tıbbi bir yöntem durumun normalliği, anormalliğine gösterge değildir. Bundan 100 yıl öncesinde doğan bir hermafrodit'in ameliyat şansı yoktu. Hayatını, 2 cinsiyetli olarak geçirmek zorundaydı. Bu durumda bu kişinin normali ne olacaktır?
Eğer ameliyat işleminden hareket edersek karşımıza başka bir sorunda daha çıkar. Diyelim ki, kız bedeninde doğmuş ancak bilinç olarak tamamen erkek olan birisi var. Konuyu basitleştirmek için kadın bedenine hapsolmuş bir erkek ruhu diyelim. Bu kişinin ameliyat gibi tıbbi bir yöntemle erkek bedenine kavuşturulması bir normalleştirme midir? Yoksa anormal midir?
İşi bir basamak ileri götürelim... Diyelim ki teknoloji çok ileri gitti ve bir kişinin zihnini başka bir bedene aktarmak mümkün oldu. (Bu hayali bir olasılık değil! 40-50 yıl içinde mümkün olması muhtemeldir.) Cinsiyetinden memnun olmayan bir erkek kadın bedenine aktarılsa bu durum anormallik veya ahlaksızlık mı olacak? Çünkü fiziken bir sorun yok. Nihai amaç üremekse, o da mümkün. Evlenip, aile kurabilir. Hem mutaasıp, hem de ahlaki bir yaşam sürebilir.
Yani, anlatmaya çalıştığım şey; "normal olan" kavramı pek öyle açık ve net değildir.
Siz bir inanan olarak, dinin belli emirleri çerçevesinde bazı şeyleri anormak veya yasak görebilir, öyle kabul edebilirsiniz. Ne güzel! Bu sizin en doğal hakkınızdır. Hatta "bana göre (veya dinime göre) bu yanlıştır" demek de en doğal hakkınızdır. Ancak bu konu içinde "manyak mısın nesin... git ibadet yap... bu konuyu kınıyorum...." vs. içeriğinde mesajlar yazıldı. Bu da, tereddüte yer bırakmayacak şekilde hem ayrımcılıktır, hem de başkalarına kendi normlarını kabul ettirme baskısıdır.
Haram, helal veya günah kısmından devam edersek... bir insana
zorla "oruç tut, namaz kıl" demekle, "eşcinsellik yapma" demek arasında hiç bir fark yoktur. Her ne kadar islam dini tebliğ görevi getirmekteyse de, toplumun tüm kesimlerinin müslüman olmadığı, hatta müslümanların hepsinin de aynı şekilde dindar olmadığı dikkate alınmalıdır. Diğer bir konu ise, aslında bu tür cinsel tercihlerde bulunan kişilerin büyük çoğunluğunun aslında oldukça inançlı kişiler olması, toplumsal baskı ve dışlamalar nedeniyle fuhuş gibi ahlak dışı yollara sürüklenmesidir.
Dünya genelinde bu tür kişiler için çeşitli psikiyatli merkezleri mevcuttur. "Tedavi" olmak isteyenlere hizmet sunarlar. Bu merkezlere başvuran kişiler arasında yapılan araştırmalar, aslında bu kişilerin durumlarından bir şikayeti olmadığı, ancak toplumsal baskılar nedeniyle mutlu bir hayat yaşayamadıklarını göstermiştir. Yani adam eşcinselim, beni tedavi edin derken, ben hastayım diye değil, toplum beni böyle kabul etmiyor, kabul edeceği hale getirin demektedir. Bu tür tedaviler de ne yazık ki, son derece zor ve eziyetlidir. Genellikle intihara kadar varan olumsuz sonuçları da olabilir.
Bu vesileyle bu konunun açılmasının olumlu olduğu kanısındayım. Kabul edelim veya etmeyelim, günah olsun, olmasın, eşcinsellik bir olgudur ve hakkında pekçok yanlış bilinen şey mevcuttur. En azından toplumun bakış açısında biraz daha adaletli ve empatik bir yaklaşımı sağlayabilir.