merhaba
Bence kadın için zorlukları erkekten farklı ma her ikisi için de kolay olmadığını düşünüyorum, şöyle ki,
Kadın, doğası gereği dış dünyada daha rahat toplumdan yardım isteyebilir. erkekler gerektiğinde kendisini taşıyabilir yardım edebilir. Sonuçta kadındır ve zayıf olan taraftır, yardıma zaten engelli olmasa da erkekler koşuyordur. (bavulunu merdivenlerden indiremeyen bir kadına hemen gönüllü bir beyefendinin yardıma koşması gibi
. ancak kişisel ilişkilerde, karı-koca ilişkisi diyelim, sağlıklı kadın bile eşi tarafından aldatılma riskine sahipken , engelli kadının kocasına dışarda gözü olmasına göz yumma gibi duygusal acısı olabilir diye düşünüyorum. Romantikler bana saldıracaktır hemen ama doğruya doğru. Ruh ikizidir muhteşem aşktır o zaten engel tanımaz ama genel olarak konuşuyorum. Zaten kocasının çapkınlıklarına göz yumma yeteneğine sahip geleneksel türk kadınının engelli durumunda bu duruma "kaderi" gözüyle bakma olasılığı bence en büyük ruhsal zorluklardan birtanesi. Dİğer fiziki zorluklardan zaten bahsetmeme gerek yok sanırım...
Erkeğin burda kadına göre avantajlı durumu, aşık kadın, kocasının hemşiresi de olur, karısı da olur, yeri gelir annesi gibi de bakar. Kadın doğası gereği zaten gözü dışarda olmaz ve erkeğini herşekilde kabul edebilir diye düşünüyorum. Toplumda kocası engelli ise bile bir kadının gönül macerası hoş karşılanmayacağı için erkek ikili ilişkilerde bu konuda daha avantajlı. Ama özellikle maço karakterli güçlü yapıda erkeklerde, toplumun yardımına muhtaç pozisyonda olmaları da egoları açısından onları sürekli öfkeli olmaya zorlayabilir ve onlar da bu kabullenmeyle (bence olgunlaştırıcı bir olgu) kendilerini bastırılmış , haksızlığa uğramış ve güçsüz hissederek ruhsal çöküntü yaşayabilirler.