Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Memurun Emekli Sandığından Emekliliği..?

toprak1453

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Memurum.Bugün Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünü aradım. %50 engelli raporumun olduğunu ve erken emekli olmak istediğimi söyledim. Bana, sonradan mı engelli oldunuz diye sordu, evet dedim. Sonradan engelli olanların erken emekli olma durumları yok dedi ve sebep olarak 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 39 uncu maddesine 13.11.1981 tarihinde eklenen (j) bendini işaret etti. Ben önceden konuyu araştırmıştım biraz, az çok olaya vakıf idim. Bu nasıl olabiliyor dedim. Benim emekli olabilmem gerekiyor kanunen dedim. Adam hiç dinlemiyor, yog gardaşım diyor:)...Ben yine emin olmak için araştırdım ve şu;

5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 39 uncu maddesine 13.11.1981 tarihinde eklenen (j) bendi gereğince,

“Sakatlıkları sebebiyle ilgili mevzuat uyarınca göreve alınanlardan en az 15 yıl fiili hizmeti bulunanların istekleri üzerine;” emekli olabilmekteydi.

Yani T.C. Emekli Sandığı sadece kamuya sakat kadrosu ile memur olanları 15 yıl ile emekli etmekte ama normal kadrodayken sakat duruma gelenleri sakat kadrosuna kabul etmemekte dolayısıyla da özürlü de olsa hiç kimseyi özürlü kapsamında emekliliğe sevk etmemekteydi.

2005’te ilk genişleme

5335 sayılı Kanunla ise 27.04.2005’den itibaren sakat kadrosunda olmasa bile göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların da isterlerse emekli olabilmelerinin önünü açılmıştı.

2008’de ikinci genişleme

5510 sayılı Kanunla ise bu konuda bir yenilik daha getirilmiş bulunuyor. Yani hem sakat kadrosunda olmayan, hem göreve girişinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış sakatlık oranının en az yüzde 40 oranında olduğunu gösterir raporu olmayanlar da,Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 gün, (16 yıl)
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün, (18 yıl)
olduğunun tespit edilmesi halinde emekli olabilecekler.

Benimle konuşan adamın bundan habersiz olması mümkün mü? Yoksa benim bilmediğim başka şeyler mi var?

Muhtemelen memur bilgisiz ama bu konuda da net bilgi de yok, 5510 sayılı kanun geçici 4. md. istinaden erken yaşlılık emekliliği hakkından yararlanırsınız deniyor ama fiiliyatta emekli olanı görmedim.Eğer varsa bilgilerini bura da paylaşşın yani bizzat devlet memuru olup erken emeklilikten yararlananlar varsa yazsın teorik yazışma bir şey ifade etmiyor.

Emekli olmuşsa nasıl olmuş tekrar rapor almış mı eski raporu ile mi kurumuna müracaat etmiş?
Ne kadar zamanda emekliliği gerçekleşmiş vs.?

Çalıştığım kuruma dilekçe ile başvuruda bulundum. Emekli sandığından görüş isteyecek. Ancak, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne telefon açıp 2008'de 5510 sayılı kanunla memuriyete başladıktan sonra alınan engelli raporuyla da emekli olunabileceğini söyledim. Aynı memur bana, evet doğru ancak, bu sadece malulen emekliliği kapsamaktadır. Yani, göreve başladıktan sonra malullük (en az %60 ki bunu bile kabul etmiyorlar, en az 70 ve sonrası) durumuna düşen memurları kapsamaktadır. Sizin engellilik oranınız %50 olduğu için erken emeklilik hakkınız bulunmamaktadır diyor. Yani, kanunen hangi koşulda veya değişiklikte olursa olsun, malulen emekli olabileceğiniz bir oranınız yoksa Emekli Sandığından emekli olmak mümkün gözükmüyor. Ben demiyorum, onlar diyor. Hele verdiğim dilekçe bir sonuçlansın buraya yazarım.

İşçi, esnaf, çiftçi (ssk,bağkur) engellisi %40 raporla 15 senede emekli olsun, memur engellisi müebbete mahkum öyle mi?:mad:

Fakat burada bir ayrıntı var. Görevli diyor ki, malulen emeklilik için başvurabilirsiniz ancak %50 oranla bunu alamasınız diyor. Peki 2008'de, 5510'da yapılan yeni düzenlemede belirttiği oranlara sahip olanlara emeklilik hakkı tanıyor;
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 gün, (16 yıl)
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün, (18 yıl)

Halbuki iki oranda da malulen emeklilik seviyesi yok.%40'tan %59'a kadar ancak yaşlılık emekliliğinden faydalanabilirsin. Buna göre ben emekli olabilirim. Ki bu ilga edilmiş yasanın son hali.Bu Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün emeklilik ölçütü. Buna göre nasıl oluyorsa beni emekli olabilecekler arasında kabul etmiyor. Tam bir karmaşa.

Toprak,
yukarıdaki alıntınız doğrudur, bu işte bir yanlışlık var.
Ya görevliyle birbirinizi sürekli yanlış anladınız, ya da görevlide bir sorun var.
Yasa yönetmelik ortadayken kimse hayır olmaz şeklinde kestirip atamaz.
Benim size önceki konudaki muhalefetim sadece vergi indirimi konusundadır.
Memur erken emekli olur, ancak bu vergi indirimi ile olmaz.

Çalıştığım kuruma Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden görüş alması için dilekçe yazdım. Bu hafta veya diğer hafta belli olur sonuç. Buraya yazacağım.

BİMER'e yazdığım yazı...

Memur olduktan sonra hastalandım ve yüzde50 engelli raporu aldım. Şuan vergi indiriminden faydalanıyorum. Erken emeklilik hakkından faydalanmak istediğim için Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden görüş istedim ve engellilik oranımın yüzde50 olmasından dolayı beni emekli edemeyeceklerini söylediler. Sadece malulen emekli ediyorlarmış. Oysa malulen emekli olabilmek için rapor oranının en az yüzde60 olması gerekiyor. Yaptığım araştırmada bana verilen bilginin doğru olmadığı sonucuna ulaştım. Emekli Sandığı kanununda 2008 yılında yapılan değişikliklerle memur olup sonradan engelli olan kişilerde erken emekli olma hakkını elde etmiştir. Ancak, böyle bile olsa yine malullük oranı aranıyor. Oysa 2008de yapılan değişilik sonucunda oran olarak şunları yüzde50 ile yüzde59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 gün, (16 yıl) yüzde40 ile yüzde49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün, (18 yıl)olduğunun tespit edilmesi halinde emekli olabilecekler diyor. Malulen emeklilik oranı olarak yüzde60 ve üzeri aranıyorsa ki malulen emekli olmak için öyle olması gerekir, Emekli Sandığının kendi belirlediği diğer oranlar ne oluyor... Emekli etmek için 2008 yılında belirlediği oran başka, bana telefonda sen emekli olamazsın, olman için en az yüzde60 oranın olması lazım diyen görevlinin dediği başka. 2008de yapılan düzenlemeye göre benim oranım yüzde50 olursa ben niye emekli olamıyorum...Bana cevap versin birileri arkadaş... Ben niye emekli olamıyorum

Göreve başladıktan sonra engelli raporu alan emekli sandığı memurları yönünden (2008 yılından önce göreve başlayanlar için) rapor tarihinden itibaren 15 yıl geçmekle emekli hakkı elde edilir...Bu duruma ilişkin Danıştay kararı var.(Danıştay 11. Dairesinin 2010/9986 esas - 2014/361 karar sayılı içtihadı) ....Söz konusu içtihadı bir hukukçu olarak okuduğumda bu sonuç çıkmaktadır...Ancak SGK her talebi öncelikle reddetme yönünde değerlendirdiğinden siz engelli emekliliği kapsamında müracaat edip talebinizin reddedilmesinden sonra dava açmalısınız...

lazut6161

2008 yılında göreve başlayanları kapsamıyor mu bu karar? Oysa 2008 yılında yapılan genişletme önce ve sonrasını da kapsıyor. Ayrıca kararın tam metnine nasıl ulaşabiliriz? Öyle ya, başvuruyu yapan engelli kardeşimizin özür oranı neymiş bilelim...

İyi de bunun i

2008 ve sonrası göreve başlayanlar için yeni yasadaki süreler geçerli olur...örneğin yüzde 40-49 için 18 yıl...

05.12.2011 tarihin forumda şöyle bir konu açılmış; http://www.engelliler.biz/forum/eme...olarak-sgk-saglik-kurulunun-yetki-siniri.html

"Merhaba

5 ay önce % 46 (Merkez sağlık kurulunun onayladığı) özür oranı ile (Diabet+hipertansiyon+psikiyatri) YAŞ'ı beklemeden çok şükür emekli oldum..

Araştırma hastanesinden aldığım raporda % 57 ve SÜREKLİ ibaresi vardı. Ankara'ya gidince oranı düşürmüşler ve bir de üzerine 1 YIL SONRA KONTROL MUAYENESİ yazmışlar..
Geçtiğimiz günlerde Merkez sağlık kurulu tarafından özür oranı düşürülen bir kişi Merkez sağlık kurulunun ÖZÜR ORANINI DÜŞÜRMEYE VE RAPOR ÜZERİNDE OYNAMAYA YETKİSİ BULUNMADIĞI gerekçesi ile mahkemeye verilmişti. Yerel mahkemenin özürlü arkadaşımızı haklı bulması ve merkez sağlık kurulunun konuyu temyize taşıması sonucu YARGITAY'da aynı yönde karar vererek YETKİLİ SAĞLIK KURUM VE KURULUŞLARINCA VERİLEN RAPORLARIN BAŞKA HİÇBİR KURUM KURULUŞ VEYA KİŞİ TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLEMEYECEĞİ yönünde karar vererek özürlü arkadaşımızın davasını karara bağladı.
Bu durumda Merkez sağlık kurulunun raporları istediği gibi değiştirme sorunu da ortadan kalkmış oldu.

11 tane konusunda uzman doktorun ve devletin verdiği yetkiyi kullanan sağlık kuruluşlarının altında imzası bulunan raporların Ankara'daki 2 doktor,3 memurun onayı ile değiştirilmesi olayı da sona erdi..İnşallah ermiştir ..

Az önce 5510 sayılı kanunu inceledim.Yaşı beklemeden sağlık raporu ile emekli olunabileceği aynen yazıyor. Burada karşımıza 94.madde çıkıyor. O mu ne ? O da KONTROL MUAYENESİ .. İlgili maddenin (b) fıkrası dikkatlice incelendiğinde SAĞLIK KURULUŞLARINDAN GELEN RAPORLARIN ÜZERİNDE YAZAN RAHATSIZLIKLARIN OLUP OLMADIĞININ KONTROLU İÇİN KONTROL MUAYENESİ İSTENEBİLİR diyor. Yani değişik bir ifade ile yetkili sağlık kuruluşlarının verdiği raporların doğru olup olmadığını kontrol etmek üzere başka bir sağlık kuruluşundan ilgili kişi için rapor alınması istenebilir.. Ben bunu anlıyorum..
Kendi kafalarına göre BEN SAĞLIK KURULU RAPORUNU GÖRDÜM ONAYLADIM TASTİK ETTİM ANCAK İLGİLİ ŞAHIS 1 YIL SONRA BİR DAHA MUAYENE OLSUN BAKALIM deme lüksüne sahip değil.. Çünkü raporu kabul ediyor.. "

Bunu ilk defa gördüm. Bu gerçek mi?

bu forumda sonradan engelli statüsüne girip emekli olan kişilerin paylaşımları var..aratmanız lazım nette..

tam 3 yıldır uğrasıyorum yüzde 78 raporum var memur olduktan sonra 2002 de yüzde 52 aldım gönderdim yeni rapor istedi ankara 2014 de 78 oranlı aldım tekrar rapor isteyip savsaklıyorlar sebep tekrar bir üniversite veya arastırma hastanesinden tekrar rapor bu kadar açıklama ankaraya gittim 2 gün kaldım doktorlar la görüseyim niye ek rapor istiyorsunuz diye doktorlar görüşmezmiş kurulun kararıymış mış mış... bunları ankara emeklilik dairesi komisyonunu özürlüler için  olan kurulu kim dize getircek merak ediyorum ben allaha havale ettim....

5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri (2)
GEÇİCİ MADDE 4- (Değişik: 17/4/2008-5754/68 md.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, [FONT=Arial Black]haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.[/FONT]
HALEN YÜRÜRLÜKTE BULUNAN KANUN BUDUR. ENDİŞEYE MAHAL YOK. Bi an bende korktum :))

Yazmayı unuttum 5434 e 39 iptal edilen bir madde

Arkadaşım sizin durumunuz 5400 günü doldurmadığı için yaşlılık engelliliği adı altında değerlendirilmediği için olumsuz yanıtlanmışsınız. Sizin sorunuz malulen emeklilik için anlaşılmış ve onun için cevaplanmış. Siz hizmet sürem %50 raporla ne kadar olunca emekli olurum diye sormalıydınız. Bu hak memur inisiyatifinde değil.

[FONT=sans-serif]teşekkür ederim drhergin kardesim çok çok sağol yazışırken bu maddeyi aynen belirteyim değilmi?? 5434 [/FONT][FONT=sans-serif]sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri (2)[/FONT]
[FONT=sans-serif]GEÇİCİ MADDE 4- (Değişik: 17/4/2008-5754/68 md.) TESEKKÜR EDERİM[/FONT]

O geçici 4.madde 5434 değil 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren 5510 sayılı yasadadır.

@Ufukalp
Emekli sandığından emeklilik ile kararım kuruma ulaşmış, Emekli sandığından öğrendim. Telefondaki kişi bana yazının içeriğini göremiyoruz ancak not olarak parantez içinde "sakatlık oranı %50'dir" yazıyormuş. Bu ne anlama geliyor?

@OturanBoğa
Emekli sandığına ilk başvurumda ıslak imzalı raporumu gönderdim ama çıkan kararda ya raporun aslını veya yeniden çıkarıp gönder dediler. Raporun aslını gönderdim ve 3 gün önce aradım sonuç çıkmış ve kuruma gönderilmiş. Telefondaki kişi kararın içeriğini göremiyoruz ama "sakatlık oranı %50 " olarak not düşülmüş. Bunu söyledi. Merak ediyorum, bu ne anlama geliyor? Bu arada ben Pankolit hastasıyım.

Memurum. Emekli Sandığı emeklilik başvurumu onayladı!

Ülseratif Kolit (Pankolit) 'ten %50 engelliyim.
Emekli Sandığına emeklilik durumum için başvuruda bulundum. Emekli Sandığı sağlık kurulunda yapılan inceleme sonucunda %50 engelliliğim onaylanarak 15 yıl fiili hizmetimi tamamladığım taktirde emekliliğe hak kazanacağım tarafıma tebliğ edildi.

Şuan 13 yıl 1 ay 3 gün hizmet sürem var.

İlgilenen ve merak eden arkadaşlar olursa detayları ve süreci paylaşabilirim. Bu arada memurun emekli olması zor diye bir şeyin olmadığı belli oldu. Yuppiii:) Elhamdulillah.

toprak1453, Emekli Sandığına emeklilik durumum için başvuruda bulundum.
Emekli Sandığı sağlık kurulunda yapılan inceleme sonucunda %50 engelliliğim onaylanarak 15 yıl fiili hizmetimi tamamladığım taktirde emekliliğe hak kazanacağım tarafıma tebliğ edildi.

Şuan 13 yıl 1 ay 3 gün hizmet sürem var.''Bu arada memurun emekli olması zor diye bir şeyin olmadığı belli oldu. Yuppiii Elhamdulillah.'' demişsiniz.
toprak1453 Kardeş, iki sene sonra inşallah emekliliğin kabul olur burdan hayırlı haberi verirsiniz. gönlümüz herşeyin yolunda gitmesinden yana ancak bende özürlü memur emeklisiyim işlemlerin başladığında bu işin o kadar kolay olmayacağını bilmeni isterim ''Emekli Sandığı sağlık kurulunun'' demesiyle olmuyor bu işler yasalar okunduğu gibi uygulanmıyor keşke öyle olsa!

toprak1453
Başka ne anlama gelebilir ki?
5510 sayılı yasanın 4.geçici maddesi uyarınca erken yaşlılık emekliliğini şu tarihte hak edersiniz denmiş.
O gün ola hayır ola.

benim rapor yüzde 42 hizmet 18 bir zahmet telefonunu yazda yardımcı ol bize selamlar b 05321594165

İşte Emekli Sandığından gelen cevap...

VvyRAy.jpg

1Mn04Y.jpg

Burada her şey gayet açık.
Ayrıca ben zaten emekli olmayı düşünmüyorum şuan için. Sadece emekliliği istersem durumum nedir onu öğrenmek istedim. Yoksa benim şuan maaşım da iyi, çalıştığım konum da iyi. Engelli olduğum için kurumum tabiri caizse bana hiç dokunmuyor bile. Rahatım çok şükür.

Hususan, emekliliğim gelene kadar yasal olarak emekliliği şartları da değişebilir. Ancak herhangi bir değişiklik olmazsa, ben bu evrakla öyle güzel emekli olurum ki:)...Allah'ın ve devletin bana verdiği hakkı kimseye kolay kolay kaptırmam. Şurası kesin ki, bazı hastalıklarda sıkıntı çıkarıyorlar. Yeniden rapor istiyorlar. Benden istemediler çünkü hastalık raporlarım o kadar açık ki, detay detay belirtilmiş süreçleri. Kale gibi EPİKRİZ'im bile var. Yani sadece tahliller, raporlar, patalojiler değil, hastahanede yattığım süre boyunca geçirdiğim komplikasyonlar, müdahaleler, tedaviler, saat saat, gün gün tutuldu bu epikriz içinde. Ayrıca raporum devlet hastanesinden alındıysa bile GASTRO muayenem için Üniversite araştırma hastanesine sevk edildim. Ne ki burası Türkiye, yarın bile neler olacağını kestiremiyoruz.

Son düzenleme:
Su yargitay kararina ulasan varmi arkadaslar. Alinan raporun hic bir kurum kurulusca oranlarin degistirilemeyecegiyle ilgili... Cok acil lazim dava acacagim..

selam arkadaşlar forumda ilk mesajım herkese merhaba :)

ben 01.03.2001 tarihinde ssk lı olarak işe başladım ve ara ara toplamda 429 gün ssk primim ödendi.

daha sonra mart 2009 senesinde asteğmen olarak görev yaptım ve orada emekli sandığı açılışım yapıldı, yaklaşık 240 gün emekli sandığı ödendi.

2010 yılında ise bagkur açılışı yaptım 329 gün prim ödedim.

agustos 2011 de ise memur oldum ve halen çalışmaktayım.

toplam emekli sandığı 1874 gün
toplam ssk primi 429 gün
toplam bag-kur primi 329 gün

olmak üzere 2632 gün prim ödemem var.

şimdi emekli olmak için yüzde 46 raporla 6480 gün çalışma şartım var anlaşılan.

emekli olma süremi hesaplamak için 6480 günden 2632 günü mü çıkartmam gerekir yoksa sadece emekli sandığımda geçen 1874 günü mü?

yani benim yaş veya çalışma yılı sıkıntım yok sadece günüm ne zaman dolar tam kafamda netleşmedi.

okuyan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

not: memurluga girdikten sonra engelli oldum, herkese geçmiş olsun saygılar sevgiler..

Son düzenleme:
Hizmet birleşimi yaparsanız 2632 gününüz olur. Memur engellisi olarak emekli olacaksınız. Bu da demek oluyor ki 15 yıl fiili hizmet yılınız olması şartı aranacaktır. Buna göre sizin şuan 7 sene 7 ay 33 gün (2843 gün) gibi bir süre daha çalışmanız gerekiyor. Emekli sandığında sigorta başlangıcınızın hiç önemi yok. Önemli pirim gün sayınız, yani fiile çalıştığınız gün.

Hizmet birleşimi yaparsanız 2632 gününüz olur. Memur engellisi olarak emekli olacaksınız. Bu da demek oluyor ki 15 yıl fiili hizmet yılınız olması şartı aranacaktır. Buna göre sizin şuan 7 sene 7 ay 33 gün (2843 gün) gibi bir süre daha çalışmanız gerekiyor. Emekli sandığında sigorta başlangıcınızın hiç önemi yok. Önemli pirim gün sayınız, yani fiile çalıştığınız gün.

cevap için teşekkürler toprak bey, yasa ssk bag-kur ve emekli sandığı için ayrı ayrı gün ve yıl belirttiğinden kafa karışıklığı oluştu, fakat burada ve başka topiklerde yazılan memur için;

%40-%59 arası engelde(3.derece)= 6480 gün şartı var ve ben bu şarta tabi olursam 6480-2632= 3848 gün prim çalışmam gerekmez mi?

yada ben 2001 yılında işe başladığım için(ssk olarak başladım) dediğiniz şartlarda mı emekli oluyorum?

arada çalışmadığım ssk primlerini ödersem şimdiden emekli olma durumum olurmu? yani para vererek emekli primi ödeyip emekli olunuyormu?

Üst Alt