Şahsen bende engelli plakası taraftarıyim veya en azından seçimli olmalı. Genel olarak çevremde ve forumlarda yaptığım bazi tespitler:
-Bu logolu plakaların gerçekte kalkma nedeni özellikle %90 engelli adına araç alanların talepleriydi, aynı şekilde son dönemde araç alımlarında bedel sınırlaması getirilme sebebi de yine %90 engelli kesim(engelli yakınlarinin milyon mertebesine yakın araçları almasi, ve yine engelli ihtiyacına hiç uygun olmayan spor araclar alma girişimleri nedeni ile göze batma durumu nedenlerden biri),
-Genelde bu logonun olmasını isteyenler ortopedik ve tekerlekli sandalye kullanan engelliler,
-Engelli otoparklarinda özellikle engelli olmayanları daha çok görür oldum en azından kendi çevremde. Bu engelli olmayan kişiler diyeceğim ama çoğunda park kartı gördüm.Bu da engelli yakını oldugu gostergesi,
-Bir de resmi sayılabilecek bir bilgi 2016 döneminde şahsen kendi kullanımı için ÖTV indirimli araç alan yaklasik %15-20 civarı iken, %90 engelli üzerine araç alımı ise %80 mertebelerinde olduğunu ogrenmistim(Ankara için).Tabi bu %80 lik kısım da 2 kategoride düşünebiliriz.Arac kullanamayacak durumda olan engelli birey adına ve yaşlılıktan dolayı bu oranı alıp bu yaşlı adına olan diyebiliriz.İste bu oran araç bedeli getirilmesinin diğer bir sebebi idi,
Bu tespitlerden sonra benim düşüncelerim; (bazı düşüncelerimden dolayı kizanlar, ayrımcılık yaptığımı düşünenler olacaktır, olabilir ama karşılıklı polemiğe girmeyeceğim, sadece benim düşüncelerim).
Öncelikle net bir şekilde araçta engelli olması, özellikle ortopedik, ve araçta engelli olmaması durumu gibi bir ayrıma gidilmesi gerek(medeni ve insani olarak gelişmiş toplumlarda bu ayrıma gerek olmayabilir ama bizde maalesef ihtiyaç var). Yani araçta engelli olmadığı durumlarda park kartı bile olsa engelli için ayrılmış park yerlerine park etmeleri yasal olarak engellenmeli.
Engelli bireyin şahsen kullandığı araçlarda engelli logosu bence olmali, %90 engelli üzerine araç alımlarında ise park kartı uygulaması olmalı.
Aynı şekilde araç alımlarında da şahsen kullanım ve engelli yakını uygulaması şeklinde olmali.Veya bu araç bedeli sınırlaması kademeli olmalı.Bir engellinin ki özellikle tekerlekli sandalye kullananlar için bir ihtiyaç listesi kapsamında araç bedeli belirlenip tamamen ÖTV muafiyeti, daha pahalı bir araç talebinde ise bir kısım ÖTV bin ödenmesi gibi.İste benzer görüşlerle bir orta yol sağlanabilir ama gereksiz tartışmalardan kaçınılip, birlik olunabilirse ama hiç umudum yok.
Her zaman karşı olduğum, oyun oynama,siyasi tartışma gibi durumlardan cikamamis derneklerin(birkaç stisnalar hariç)işte böyle gerçekci, yaşanmış olay ve durumların, mağduriyetlerin tartışma yapilabilinecek, yeri geldiğinde istisnasız birlikle yaptırım gucune sahip olamaması nedeni ile bireysel olarak kendimiz konuşur, kendimiz yazarız maalesef.Her zaman başkalarının, engelli olmayanların belirlediği yasalarla, yonetmeliklerle, dusuncelerle hayatımız koordine edilir.
Saygılarımla.
Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi