Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli rapor oranları değişti | 20 Şubat 2019

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
%40 sürekli benim rapor. engelli sayılmıcak mıyız ? yoksa yeni rapor alanlar için mi geçerli

Benim anlamadığım yüzde 40 engelli sayılmıyormu engelli olmak için yüzde 50 mi oldu benmi yanlış okudum

Nasıl yani şimdi 40 engelli değil kanser engel değil ne engel miş çok saçma

benim başvurum sonuçlandı ve gidip vergi dairesinden alıcam.bu sene yönetmelik beni etkilemiyor değilmi.

Admin bi açıklama yapar herhalde biz yanlışmı anlıyoruz

Selamlar,

Ben admin değilim ama işim mevzuat.

https://www.engelliler.biz/forum/di...le-ve-kazanimlar-engellilerin-haklari-10.html

Bu açtığım başlıkta değişiklikleri yorumlamaya çalışacağım.

%40 ve %50'nin engelli sayılıp sayılmayacağı bu yönetmeliğin konusu değil. Onu kanun belirliyor. Bu yönetmelik, engellilik derecesi, hesaplama yöntemi ve tabloları içeriyor.

50 olarak gördüğünüz şey eski yönetmelikte "Ağır özürlü" tanımını karşılayan "Tam bağımlı engelli birey" tanımıdır.

Eski Yönetmelik:

Resmî Gazete Tarihi: 30.03.2013 Resmî Gazete Sayısı: 28603

ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ağır özürlü: Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri,

----

ifade eder.

-------------------------------

Yeni Yönetmelik:

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

----

m) Tam bağımlı engelli birey: Engel durumuna göre engel oranı %50 ve üzeri olduğu tespit edilenlerden doku, organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısı bağlantılı olarak muhakeme yeteneği değerlendirilmesine göre günlük yaşam aktivitelerini yardım almasına rağmen kendi başına gerçekleştiremediğine karar verilen bireyi,

ifade eder.

StratoS

kısaca bizim için iyimi kötümü çok değişiklik varmı bizi ilerde ne gibi kötü şeyler bekler

Tek göz görmeyen verilen oranda değişiklik var mı , eskiden %32 idi. Ben tam göremedim. Tek göz görmeme de oranda değişiklik var mı acaba

Ciddi akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler var olmayan yazıyı olmuş gibi gösterip önce kendisi sonra başkasını inandırmaya çalışıyorlar...Sen nerede gördün %40 ın geçerli olmayacağını falan arkadaş..

Ağır engelli nin ismi değişti Tam bağımlı engelli ve buna iç organ fonksiyon kaybı da eklendi
Mesela organ kaybı tehlikeli seviyede ise 'Ayak da da dura bilse' Yardıma muhtaç kararı çıka bilir Ben öyle anladım :D
Pek değişen bir şey yok gibi eski maddeleri saymışlar ha bire

2013 yönetmeliğinin kalkmasına anlam veremedim %50 ve Tambağımlı değilsen Maaş alamazsın gibi mi oldu ne ?

forumda felaket tellalları vardı eski raporlar geçersiz 2013 yönetmenlik raporu geçerli diye bakın o da öldü bu her yıl yenileniyor kazanılmış haklar var yönetmenlikte yazıyor eski raporlar hiç bir zaman ölmez isterse 2000 bin yılına ait olsun sürekliyse hiç bir sıkıntı çıkmaz her zaman geçerlidir kurumlar yeniden rapor isteyemez haklarınızı savunun arkadaşlar kanuna göre hareket edin

Arkadaşlar telaş tedirginlik normalmiş bilmem ama ankarada indirim sonucu bekliyon raporlar etkilenmez inşallah

Oranlarda pek bir değişiklik göremedim ben.

Çoğunuzun atladığı veya görmek istemediği bir yer var ki o da " İlgililer ve Kurumlar" isterse yeniden rapor almak durumundayız. Mesela vergi indirimi veya emeklilik başvurusu yaptın, ilgili kurum senden yeniden rapor isteyebilir ve bu oluyor.

VTR-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Lenfomalarda oranlar yükselmiş eski evre 1/2 oran 5. Yıla kadar % 20 iken 60 olmuş

Çoğunuzun atladığı veya görmek istemediği bir yer var ki o da " İlgililer ve Kurumlar" isterse yeniden rapor almak durumundayız. Mesela vergi indirimi veya emeklilik başvurusu yaptın, ilgili kurum senden yeniden rapor isteyebilir ve bu oluyor.

Zaten öyle değilmi ha bire 'yeni rapor al' mesajı geldi diyen engelliler vardı bence yeni sayılmaz :D

Kazanılmış haklar
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.
(2) Ancak, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen;
a) Süreli engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin yeniden sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk işlemleri uyarınca düzenlenecek raporlar,
b) Engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin ilgililer veya kurumlarca yapılan itirazlar,
c) Hakkında engelli sağlık kurulu raporu düzenlenen kişi, vasisi veya kurumlarca yapılan yeni rapor başvuruları, kontrol muayeneleri,
bu Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandır

Kalp hastalıkları oranlarını incelediğimde tanılara göre oranlar eskisiyle aynı değişiklik yok

Tablo 4.1 aynı, alınan raporlarda ki haklar saklı ama yeni rapor istenirse eski haklar yanıyor illaki birçok şeyde değişmiştir

"(2) Ancak, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen;

a) Süreli engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin yeniden sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk işlemleri uyarınca düzenlenecek raporlar,

b) Engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin ilgililer veya kurumlarca yapılan itirazlar,

c) Hakkında engelli sağlık kurulu raporu düzenlenen kişi, vasisi veya kurumlarca yapılan yeni rapor başvuruları, kontrol muayeneleri,

bu Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır."

B şıkkına göre çalıştığınız kurum veya vergi indirimi, emeklilik için başvuru kurum isterse sizden yeniden rapor ister ve bu yeni yürürlüğe girmiş düzenlemeye göre alınacaktır. Amirlerinizle iyi geçinin :)

Ayrıca kimden yeniden rapor istenmeyecegi de açıkça belirtilmiş. "Tüm vücut fonksiyonlarını kaybedenler" bunun dışında kalan herkes diken üstündedir. Yürürlüğe giren tarihten önce alınan hemen bütün raporlardan yenileme isteyeceklerdir.

Psikiyatride oranlar iki adet iken, ortaya 2. şık gelmiş, tedaviyle kısmı düzelen

eskiden oran iki adetti

İncelediğim zaman

şizofreni bölümü;

tedaviyle işlevselliği düzelen %45

tedaviyle işlevselliği kismi düzelebilen %65

tedaviyle işlevselliği düzelmeyen %80

2. şık yönetmelikle yeni gelmiş.

ve güzelde olmuş yani

Bu yönetmelikte yeni güncellemeler var. mesela:
Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması (ICD) Kodu: Hastalıkların sınıflandırması ve hastalık isimlerinin kesin kriterlere göre bir araya getirilmesinden oluşan uluslararası kategorik kodlama sistemi.
engellilerle ilgili derecelendirmelere, sınıflandırmalara ve tanımlamalara gereksinim duyulan alanlarda ortak bir uygulama geliştirmek ve uluslararası sınıflandırma ve ölçütlerin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. (bu uygulama herkes için iyi)
40 gibi 50 gibi orandan bahsedilmemiş.
Tam bağımlı engelli birey: Engel durumuna göre engel oranı %50 ve üzeri olduğu tespit edilenlerden doku, organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısı bağlantılı olarak muhakeme yeteneği değerlendirilmesine göre günlük yaşam aktivitelerini yardım almasına rağmen kendi başına gerçekleştiremediğine karar verilen bireyi, ifade eder cümlesi var sadece.
şimdi bu yönetmelik 2019 da süreli raporların yenilenmesinde, yeni alınan raporlar, vergi indirimi, malulen emeklilik, muhtaç aylığı raporları gibi raporların düzenlenmesinde uygulanacaktır büyük ihtimal.

Kazanılmış Haklarda eski raporlar geçerli ancak, eğer kurumlar yeni rapor isterse yeniden rapor düzenlenir diyor..
Yönetmelik kendi ile çelişiyor..Hem sürekli ibareli raporlar tekrar verilemez ve kazanılmış hak diyorsun diyorsun, hemde engelli kişi veya kurumlar yeni rapor isterse bu yönetmeliğe göre tekrar düzenlenir diyorsun
Bu ne böyle saçmalık!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt