Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli rapor oranları değişti | 20 Şubat 2019

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
onkolojide remisyon sonrası 5 yıl öncesi ve sonrası değerler değişmiş görünüyor (20-80 iken 40-60 olmuş)
ayrıca nefrolojidede puanlar gfr değerine göre 20 iken şimdi 50 ye çıkmış görünüyor (20-40-60 iken 25-75 arası olmuş)

1945' de devlet 5000 lira mı veriyordu da şimdi elinden aldılar kardeş ? anlat da bilelim.
önceden hastanelerde sıralarda engelli de olsan kuyruklarda geçiyordu ömrün.
ben saatlerce muayene sırası beklediğimi bilirim. şimdi randevu alıp saatinde muayene oluyorum.
ŞİMDİ EVDE BAKILIYOR ENGELLİLER, YAŞLILAR. BU SOSYAL DEVLET ANLAYIŞIDIR.
Avrupa' da bu yok...
ekonomi, alım gücü uzun mevzu. hepsi ile ilgili anlatılacak çok şey var da insan anlamak istermezse ne anlatsan boş.
hadi işimize bakalım. sayfayı da meşgul etmeyelim.

musty35

gözle ilgili bir değişikliklik var mı? Bende merak ettim.

[FONT=Helvetica]Engellilere rapor kolaylığı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, engelli vatandaşların farklı kurumlara vermek için ayrı ayrı raporlar almak durumunda kalmayacağını, alınan raporun elektronik ortamda ilgili kurumlarca görülebileceğini bildirdi
Kopyala 26 Şubat 2019 15:24
Yazdır
Engellilere rapor kolaylığı[/FONT]

[FONT=Helvetica]Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, 20 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren engellilik ölçütü, sınıflandırması ve engellilere verilecek sağlık kurulu raporlarını kapsayan yönetmeliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.[/FONT]
[FONT=Helvetica]"Çocuklar için Özel Gereksinim Değerlendirmesi" ile "Erişkinler için Engellilik Değerlendirmesi" hakkındaki yönetmeliklerinin Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıklarınca paydaş tüm kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak ortaklaşa hazırlandığını belirten Selçuk, şöyle devam etti:[/FONT]
[FONT=Helvetica]"Engellilerimizin işlerini kolaylaştırmak amacıyla rapor formu yeniden düzenlendi, raporda yer alan kullanım amacı kısmı çıkartıldı. Böylelikle rapor, hizmet sunan kurumların kullanımına uygun hale getirildi. Engelli vatandaşlarımız farklı kurumlara vermek için ayrı ayrı rapor almayacak. Rapor elektronik ortamda kurumlar tarafından görülebilecek."[/FONT]
[FONT=Helvetica]"Çocuklar için 'özel gereksinimi var' ifadesi kullanılacak"[/FONT]
[FONT=Helvetica]Çocuklar için ayrı olarak düzenlenen Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) hakkında da bilgi veren Selçuk, sağlık durumlarını tespit etmek için uzmanlarca 25 farklı alanda çalışma yapıldığını, her bir hastalığın hangi sıklıkta görüldüğünün incelendiğini aktardı.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Bakan Selçuk, çocuklar için engelli yerine "özel gereksinimi var" ifadesinin kullanılacağını vurguladı.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Hastalık ihtiyaçları göz önüne alınarak değerlendirme yapılacağının altını çizen Selçuk, 0-3 yaş aralığındaki çocuklar için gelişim değerlendirmesi yapılarak gereksinim düzeyinin tespit edileceğini ve 0-18 yaş arası tüm çocuklar için engel durumu söylemlerine son verildiğini, gereksinimlerine göre rapor alma imkanının getirildiğini bildirdi.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Selçuk, "Böylece erken tanı konularak, çocuklarımızın eğitim ve rehabilitasyonlarında en verimli çağlarında hizmetlerden faydalanmaları sağlanmış olacak." ifadelerini kullandı.[/FONT]
[FONT=Helvetica]"Seyahat için 'özel koşul gereksinimi var' tespiti yapılacak"[/FONT]
[FONT=Helvetica]Bakan Selçuk, 0-18 yaş aralığındaki çocukların özel araç ile seyahat edebilmeleri için "özel koşul gereksinimi var" durumunun tespitinin yapılacağını, immünoloji, genetik hastalıklar ve yenidoğan alanlarının da yönetmeliğe eklenerek hizmete gereksinimi olan çocukların kapsama alınması sağlanarak bu hizmete erişimin artırıldığını belirtti.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Yönetmeliğin yetişkinlerle ilgili bölümünün de güncellendiğini anımsatan Selçuk, "özürlü" ifadesinin "engelli" olarak değiştirildiğine, "ağır özürlü" ifadesi yerine "bakıma muhtaç/ihtiyacı olan engelli" tanımının getirildiğine dikkati çekti.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçütü (FIM) kullanılarak objektif değerlendirmelerin yapılacağının altını çizen Selçuk, şunları kaydetti:[/FONT]
[FONT=Helvetica]"Engelli vatandaşlarımız farklı kurumlara sunmak amacıyla tekrar tekrar rapor almayacak. Engellilerimizin işlerini kolaylaştırmak amacıyla Rapor Formu yeniden düzenlendi, raporda yer alan kullanım amacı kısmı çıkartıldı. Böylelikle rapor, hizmet sunan kurumların kullanımına uygun hale getirildi."[/FONT]
[FONT=Helvetica]Kurumların raporları elektronik ortamda görebilmeleri için sağlık bilgi sistemine anlık kaydetme zorunluluğu getirildiğini belirten Selçuk, terör, kaza, yaralanma sonucu meydana gelen zararların tazmini için standart rapor formatının düzenlendiğini bildirdi.[/FONT]
[FONT=Helvetica]"Engel oranları hastalıklara göre güncellendi"[/FONT]
[FONT=Helvetica]Kardiyoloji, nefroloji, hematoloji, psikiyatri ve onkoloji gibi alanlarda engel oranlarının güncellendiğini vurgulayan Selçuk, akondroplazi (cücelik) için engel oranının yüzde 40 olarak belirlendiğine işaret etti.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Bakan Selçuk, onkoloji ve böbrek yetmezliği hastalıklarının tüm evrelerinin, bakıma muhtaçlık raporu alınırken puanlama sistemine dahil edildiğini aktardı.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Yeni düzenlemeyle yetişkin cam kemik hastalarının engel oranının yüzde 50 olarak belirlendiğini ifade eden Selçuk, bu hastalık için "özel koşul gereksinimi vardır" durum tespiti yapıldıktan sonra evde bakım desteği de alabileceklerini kaydetti.[/FONT]
[FONT=Helvetica]Down sendromu hastalarının artık sürekli rapor alabileceklerini duyuran Selçuk, düzenleme ile down sendromu tanısı alanların bir kez rapor almış olmalarının verilen tüm hizmetlerden faydalanmaları için yeterli olacağını vurguladı.[/FONT]

Kardeşim zaten sgk bu uygulamayı yapıyo dys denen bir sistem var benim saglık kuruluna sevkimi dys üzerinden yapıldığını 3 ay önce sgk yetkilisi söyledi zaten yüksek saglık kurulu kendi sisteminden sizin hastalık tedavi tahlil sonuçlarınızı görebiliyo örnek.. E devlete girin orda reçete ve ilaç raporu sorgulama var sisteme girdiğinizde hangi hastane hangi doktor ne tedaviyle size ne ilaç veya ilaç raporu düzenledi hepsini görüşebiliyo bunun gibi bazı kurumlar zaten evrakları böyle sistemler üzerinden gönderiyo birbirine dediğim gibi sgk rapor ları saglık yüksek kuruluna dys üzerinden yoluyo

SGK'da oran düşürme olayı devam edecek mi :D

ancak kuruma tekrar rapor yenileme isteği inisiyatifi verilmesi biraz kabaca, zira engelliye biraz güvensizlik duygusu verilmiş.
bunun yanı sıra, kurum yetkilisi ile engelli arasında sürtüşme söz konusu olup uğraştırma gayreti içine girme olabilir.

Benim en çok dikkatimi çeken bu kurum talebi oldu, sgk istese, amenna; bu adam ilaç kullanmıyor ne iş arkadaş, dese... kurum?

ifadelere takılma olayı biraz garip
tam bağımlı engelli birey
orta bağımlı engelli birey

%50 altı az bağımlı engelli birey mi oluyor? bağımlı ifadesi nedir?

,işlevsel, ne demek arkadaşlar psikiyatride yazıyorda

şimdi yani rapor oranları düşürülcekmi yani yoksa bu yeni rapor alanlar içinmi gecerli bir yönetmenlik ileri biz emekli olurken bir sıkıntı çıkarmı

Arkadaşlar merhabalar;
Yeni oranlara göre benim sağlık oranlarım ne olur acaba yardımcı olurmusun?

Kolon Ca 2 evre ama metastas yok.
Sağ tükürük bezi Ca 2 evre ama metastas yok.
Bel fıtığı.

Selamlar,

Yukarıdaki çalışmamda bu bilgiyi paylaştım ama bilgi ile ilgili Aile Bakanlığından da bilgi edindim.

* Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.//Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuruda bulundum.
Sonuç: SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
E-rapor sistemi çalışmaları devam etmekte olup, en kısa zamanda sistem kullanıma açılacaktır. Kullanıma açılması halinde diğer kurumlar ile paylaşım sağlanacaktır.

https://www.engelliler.biz/forum/diger/202166-gercek-mucadele-ve-kazanimlar-engellilerin-haklari.html

Bu talebimiz, yeni engelli raporu yönetmeliği ile çözülmüş. Yeni engelli raporu formatında "kullanım amacı" kısmı çıkarılmış. Bu sayede hizmet sunan kurumların hepsine hitap edecek şekilde kullanımına uygun hale getirilmiş.

Ayrıca elektronik ortamda görüntülenmesi ile ilgili de yukarıda bana iletilen cevapta görüldüğü gibi çalışma yapıyorlarmış.

İlgilenen arkadaşların bilgisine.

Yeni engelli oranları cetvelinde kalp ve şeker hastalığı oranlarını bilen var ise yaza bilirmi. Koroner arter, şeker hastalığım var.

Serdar uluöz piskiyatride tedavi sonucu hastaliginizin duzeldigi demek tedaviyle tam duzelen rapor orani sifir oluyo engeli orani verilmemis demek ama son yonetmelik degisikliginde şizofren hastalarinda sanki tedaviyle tam duzelene engel orani verilmisti bi formda yazan bölumleri okuyun

şizofreni çok kötü olmuş 45,80 vardı daha önce ortaya 65 eklemişler

arkadaslar gecen yıl aldıgım raporlları aynı hastaneye basvurdum yarı yarıya indi gecen yıl 60 aldım bu yıl 35 ve aynı hasdane verdi kalıcı kalp pilinden 50 verilmişdi ve astımdan yuzde 20 verdiler sımdide astım yok dendi kalp piline ragmen 30 verildi bu nasıl iş anlamadım aynı hastane gecen yıl verdiği oranı yarı yarıya düşürdü ne yapmalıyım

Acaba yeni cetvelde kalp hastalığı oranları değiştimi? Değiştiyse ne yönlü değişti.

doktorların birini dediği diğerinin dediği farklı olunca.olmuyor herkez kafasına göre iş yapıyor oran değilmedi

Yeni sağlık raporu yönetmeliği

Yeni yönetmeliği inceleyen, açıkça anlayan ve bizleri aydınlatacak olan varsa,buraya yazabilir mi... çok bilgi kirliliği var...

Ben 20 sene önce tiroid kanseri sebebiyle ameliyat olmuştum. Engelli raporunu 1 sene önce aldım. 2 senelik geçici rapor verdiler. Başka rahatsızlıklarla birleşince %41 aldım. Eski engel oranlarına baktım. Yeni onkoloji hastasıysan %80, eski onkoloji hastasıysan ömür boyu %20 oran alınıyor diye biliyorum. Ancak, şimdi evrelerine göre oranlar verilmiş, 2 yıla kadar, 5 yıla kadar, 5. yıldan sonra diye. Aralıkta süre doluyor. Tekrar rapor yeniletmek istediğimde onkolojiden yine %20 mi olacak yoksa başka oran mı olacak anlamayamadım...

ogorken bende cron teşhisi konuldu yazılarını takıp ettiğim kadarı ile rapor oranına %50 orannı verdiler diye yazılmışsınız BANA devlet hastanesi muayene sonucunda CRON teşhisi konuldu BENDE ankelelozon spondolit ve göğüs kafesinde daralma var %55 sürekli raporum var malulen emekli ettiler iki yıl sonra kontrol sartı ile yani her iki yılda bir muayenem var benim sorum rapor yenilemeye gittiğimde cron rahatsızlığımı dahıl ettirebilirmiyim ankelezon spondilit'de cronik sürekli tedavisi yok CRON'DA tedavisi yok rapor oranımı yükseltirmi teşekürler.

Şizofreniye %65 eklenince değişen ne olacak ?

sürekli olan raporumu sureksiz 2 yılda bir yenileme ibaresi koydular. Ve hastalığım genetik doğuştan olup tedavisi olmayan hastalık cam kemik hastalığı .eski raporum 64ten 47ye düşürdüler.başka sehirdeyken sağlık mdürlüğüne gittim inanmadılar raporumu ve kimliğimi verdim sistemden eski raporlarım bakınca bana hak verdiler.rapor alırken de yuzeysel muane edildim hasta yatağına oturum kalkmam bır oldu.bu durumu yasayan var mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt