Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli rapor oranları değişti | 20 Şubat 2019

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bazı oranları düşürmüşler benim gördüğüm bu

Engelli kartı çıkartmak için yeni yönetmelikte olduğu tarihli rapor istenecek

Arkadaşlar yönetmelikte şu husus çok açık ne net değil mi?

"b) Engelli birey: Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi,"

Bu şunu göstermiyor mu, engel oranı ne olursa olsun %1 dahi olsa engel oranı olan kişi engellidir. Bunun daha ötesi yok bana göre. %40 oranı yalnızca EKPSS ve engelli kimlik kartı gibi ayrıcalıklardan faydalanmak için var.

[FONT='inherit']Kazanılmış haklar[/FONT][FONT='inherit']MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.

---------------------------------
2002 den öncesi alınan (işe giriş için alınan raporlar-vergi indirimi için alınan raporlar)raporlarda geçerli.bu sadece ÖTV ile ilgili olarak alınan raporlar için.[/FONT]

ahmetulug

Merhaba Ahmet,

Sanırım senle aynı durumdayız, sol gözüm hiç görmüyor, sağ gözüm için ise yüksek dereceli gözlük kullanıyorum. geçen sene dr.ye sorduğumda %36 veya 38 gibi bişey alırsın demişti. Şimdi bir değişiklik var mı merak ediyorum.

evet tek gözü görmeyenler hakkında ne gbi gelismeler oldu bu onemli bizler ne sakat ne saglam sayılıyoruz

slimer

Çok ilginç bir durum, Ben elektrik teknikeriyim, engelli olarak işe giremiyorum çünkü bana %36 oranlı rapor veriyorlar peki diyorum ben mesleğimi yapacağım elektrik teknikeri olarak bu seferde "ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir" raporu almam gerekiyor tek gözün görmüyor diye bunu da vermiyorlar.

Kısaca acından öl diyorlar.

Bazıları şöyle anlıyor; herkes yeninden rapor alacak. Böyle bir şey yok. Sen vergi indirimi için veya emeklilik için ilgili kurumlara başvuru yaptığında, sadece 2013 ve öncesi değil, dün rapor alan kişiden bile yeniden rapor isteme hakkı bu kurumlara kanunen tanınmıştır. Bu hak yeni değil, önceden de bu kurumlara verilmişti zaten. Ayrıca, çalıştığın kurumda amirin sana şu işi yap dedi ve sen engelli raporun olduğu için yap(a)mam dedin. Bu işi yapamayacağına dair raporunda belirtilse bile kurum senden yeninden rapor istemek için İl Sağlık Kuruluna sevk eder. Raporunda o işi yapamayacağına dair belirti yoksa daha rahat bir şekilde sürekli raporunu dikkate almadan yeninden rapor isteyebilir. Bu zaten vardı. Onun için bazı şeyleri reddederken veya isterken itinalı davranmak lazım gelir. Ancak sen, seni zorlamayacak bir işe koşuluyorsan veya vergi indirimi için veya erken emeklilik için başvurmayacaksan, kim niye senden yeniden rapor istesin ? :)

toprak1453

İşte bence doğru yorum bu.kesinlikle her noktasına katılıyorum.bizim raporlarimiz onaylandı ve şuan hastalığımizla ilgili oran değişikligi olmadığı için bizden yeniden rapor isteyeceklerini düşünmüyorum sayın @toprak1453
Ancak dediginiz gibi mevcut yönetmeliğe göre rapor alıp kabul görmeyenler vardı zaten.burada püf nokta hastaligin tedavi edilip edilemeyeceği ve mevcut oranlar.ayrica usulune gore alinmamis raporlar da kabul gormuyordu.o nedenle sen ve benden tekrar rapor isteyeceklerini sahsen düşünmüyorum mevcut durumda.zaten daha çok psikiyatri ve kanser oranları değişmiş durumda.digerleri aynı oranlar var.ozellikle sindirim sistemi noktasına virgulune aynı kalmış oranlarda ve aciklamalarda

Arkadaşlar 100de40raporu olan yani engelli sayılmak İcin en düşük oran hala %40mı

Değişen cok bişey yok ssk ya isdedigi Zaman kontrol muayenesine gönderme Hakkı verilmiş sürekli rapor alsanda emekli olsanda kontrol muaynesi ile yeni rapor istenecek bunu zaten ssk yapıyodu burda emeklilik bekleyen arkadaşlardan oranlarda cok değişiklik yok örnek şekerden yüzde 20 mi aldın gözden yüzde 25 aldın oran yüzde 42 oldu emekliliğe müracat ettınız ama son değişiklikle seker yüzde 20 mı devam göz yüzde 25 ten yeni oranlarda yüzde 15 düşmüş rapor oranı yüzde 40 altında kalmış bu durumda emeklilik onaylanmayım yeni hastane raporu istenir örnek yüzde 55 lik raporla 16 yıl calışma ya tabi emeklilik müracaatınız oldu fakat yeni oranla oranınız yüzde 43 düşüp 18 yıl calışmaya tabi olmuş duruma düştünüz o Zaman sizden yeni rapor istenir ama emeklilik müracat ettiniz rapor oranınız yüzde 57 idi 16 yıla tabi idiniz yeni oranlarla oranınız 52 düştü yılınız aynı kaldı düşen oran emeklilik surenizi ve rapor oranınızda cok bişey farkettirmedi emekliliğiniz onaylanır zaten kontrol muaynesi yasal gibi oldu ssk icin sorun yok

ben raporumu yeni aldım. bipolarım sanırım oran değişmemiş, bıktım değişen yönetmeliklerden.

Annem bana baktığı icin bakım ücreti alıyor bende engelli aylığı aliyorum.. babam 65 yas ayligi aliyor. Bu ay annemde 65 yaşını doldurdu annemde 65 yaş aylığından yararlana bilirmi.. evde annem babam ben yaşıyoruz devletten aldıgımız maasdan exsra bir gelirimiz yok..

20.02.2019yeni yönetmeliğe göre%40rapor olan engelli sayılıyormu

Arkadaşlar malum sürpriz oldu bu gün itibariyle sakatlık oran cetvelleri değişti %40rapor alan biri engelli sayılacak mı vergi indir isminden faydalanacakmı

Özeti şu
1 Rapor süresiz de olsa Kurum yeni rapor isteye biliyor .
2 Süreli raporlar da ise süre bitimine kadar geçerli olacak yani bitime 2-3 ay kala yeni rapor çıkar devri bitti.
3 Ağır engelli ibaresi Tam bağımlı ibaresi olarak değişti Buna Yarım bağımlıda dahil ve İç organ hasarı da dikkate alındı bu şu demek
hastada iç organ veya beyin hasarı fazla ise Ayakta da dura bilse doktorlar 'Başkasının ona , bakımına muhtaç kararı ala bilecek '
4 Değişen pek bir şey yok sadece bir kaç isim değişmiş her şey değişmiş gibi geliyor Rapor oranları da evrensel olarak güncellendi
yani ,3 aşağı, 5 yukarı neredeyse aynı rapor yine alına bilecek tir.Bir kısım artarken bir kısım azalmış ola bilir.
5 Kıyameti kopardılar Devrim sandık oysa oku oku hep aynı şey yanlışımız varsa düzeltin :D

tb2nhf

yeni yönetmelikte ağır engelli tanımı değişmiş ve %50 ye tabi tutulmuş.o nedenle kafası karışıyor herkesin.merak etmeyin %40 oranıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yok en azından ben görmedim

once 2012 den başlayarak su zihinselden girenlerden rapor istesinler bakalim kaç tanesi zihinsel cikacak bir suru kisi haksiz yere memur oldu .2012 den beri rapor almayan kalmadi herkesin elinde bir rapor ulan biz rapor almaya kalkinca saglam çıkıyoruz yapacaginiz sistemin .....:mad:

goktugcan

Merhaba Göktuğcan.

Ben inceledim ama bir değişiklik göremedim. Sanırım sadece bazı terimleri değiştirmişler , güncellemişler ama görme de oranlar ile ilgili bir değişiklik göremedim. Biz bir umut iyileşme beklerken bu iş daha da zorlaşıyor gibi

Bir kaç yere sordum.kendi görüşüm de aynı yönde.eger hastalık oraniniz değişmemiş ve usulüne göre rapor almissaniz raporunuz geçerli olur ve yeniden rapor istenmez.sirf yönetmelik değişti diye herkesten rapor istenecek demek saçmalığın daniskasi.burda püf nokta oranlarimizin değişip değişmediği ve raporun usule uyup uymadigi

Piskiyatrik oranlarda düşüş var arkadaşlar şaka gibi bir anda sürpriz oldu bir günde degişti oranlar

Mesela hangi tanıda kaçtan kaça düşüş var psikiyatride? ben sadece yaygın anksiyete bozukluğunda ''''tedavi ile kısmen düzelen i gördüm 25 ten 20 ye düşmüş.

An itibariyle şu rahatsızlığın oranı 30 dan 20 olmuş gibi bişey yazanı pek görmedim bir iki şey dışında sgk yai hareket kabiliyeti verilmek istenmiş öyle görünüyor

Kontrol muayenesi için 3 ay önceden başvurma meselesinde bir değişiklik varmı yazan arkadaşlar bitince muayene gidilecek yazmış konu ile ilgili varmı bilgisi olan

[FONT=sans-serif]kanun kanunla çelişiyor itiraz olursa istenir diyor öte yandan sürekli raporlar geçerli diyor anlamadım nasıl olacak bu durum[/FONT]

bakın yeni cıkan yönetmelikte tüm maddelerin ucu acık hicbir maddeyi kesin bu böyledir diye kapanmamıs kısacası net hicbisey yok tamamıyla kurumlardakilerin keyfi uygulamalarına bırakmıslar malesef

öte yandan bakın arkadaslar bu rapor mevzuları okadar usülsüzlükler varki hepimiz okuyoruz sonucta kurunun yanında bizlerde yanıyoruz

bide söyle bakmak lazım ince eleyip sık dokumaksa bu gercekten rapor gereken insanlara vermekse ozaman bizlerde rahat edicez ikidebir kontröle cagılmayız diye düsünmekteyim

devlet erken emeklilik sayısı artınca bunları sık araştırıyorlar bakım parası alanların durumu farklı mantık arayın eve gelip kontrol ediyorlar bakıma muhtaç ise onaylanıyor rapor yeteyebiliyor bazen o yetmedi belli aralıklarla kontrole geliyorlar o kadar yatalak hastayaı tekrar hastahneye sevk etmek yanlış burada amaç benim görüiüm artan erken emekliliik sıkı denetim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt