Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Sürücü Belgesi ve Ehliyet yenileme işlemim

35efe35

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba;

Ben B ve A2 ehliyete sahip birisiydim.
Engelli Sürücü Raporu için öncelikle;
Aile Hekimime gittim ve beni bir hastaneye sevk etti (Devlet Hastanesi)
Hastanede olan muayenelerim sonucunda; Komsiyona SEvk kısmını ortopedi doktoru işaretledi ve beni İlçe Sağlık Komisyonuna Sevk ettiler. (Hastanedeki muayenelerim 4 gün kadar sürdü)

Daha sonra İlçe Sağlık Komisyonuna, elimde bulunan alttaki raporu teslim ettim ve beni heyet günü çağırmalarını bekledim, (takribi 1 ay kadar).
İlçe Sağlık Komisyonu hastanede ön yüzünü doktorların doldurmuş raporun arka kısmını doldurdular ve aynı gün raporu tekrar elime verdiler..

qGdmyB.jpg

9ma9bo.jpg

Sağlık komisyonu a2 ehliyetimi iptal etmiş oldu

Yaklaşık 1 hafta içinde yeni ehliyetim başarılı bir şekilde elime ulaşmış oldu.

Merhaba arkadaşım.
Bende sanırım sizinle aynı durumdayım.

B sınıfı ehliyete sahibim. Sol bacagımda polio sekeli mevcut. Ehliyetimi de yıllar önce bu şekildeyken almıştım.

Biliyorsunuz şuan ehliyetleri değiştirmek zorundayız. Açıkcası durumumdan dolayı çekindiğim için saglık ocagına gidemedim. Çünkü rapor verilmeyecek ve hastaneye sevk ederek mevcut ehliyetim H sınıfı ehliyete dönüşecek. Fakat sizin yazınız ve raporunuza baktıgımda "engelli B sınıfı sürücü olur ibaresi gördüm.

Yani bizim durumumuzda olanlara yine B sınıfı ehliyetmi veriyorlar.
Ayrıca vergi indiriminden faydalanabiliyormuyuz kendi aracımızda.

Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılarımla.

sudaelizi, akif16

Tekrar merhaba

Artık H Sınıfı ehliyet söz konusu değil, Engelli B Sınıfı Ehliyeti ben aldım, durumumuz birbirine benzer haldeyse yada değilse bile, sonçta senin içinde buna göre bir ehliyet tanzim edip sana vermek zorundalar, bu konuda tereddüt edecek hiç birşey yok.

Ancak normal bir araç kullanıyorsan ve engeli ehliyetine geçtiğinde normal bir araç kullanmamda sıkıntı olur mu diye soruyorsan, onu da şöyle açıklamış olayım. Ehliyetine uygun donanımı aracına yaptırmak zorundasın (Açıkçası bu zorunluluk yarın birgün kötü birşey başına geldiğinde-Allah göstermesin- trafik sigortasından ve kaskodan yararlanman için KESİNLİKLE ŞART)
Ben ehliyetime uygun olarak otomatik vites araç aldım ve ilgili donanımı taktırdım. Ancak hiç bir trafik kontrolünde bunlara trafik polisi dikkat etmiyor, ama dediğim gibi başıma olumsuz birşey geldiği taktirde trafik sigortası ve kaskonun geçerli olabilmesi için ilgili tertibatların arabamda olması lazım ki hukkuken zor duruma düşmemiş olayım...

Bilginize...

Merhaba, verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Merhaba arkadaşlar.
ben omirilik felçlisiyim. B sınıfı engelli ehliyet alımını kendi tecrübemle anlatayım.ehliyetimi alalı 1 gün oldu ve sizinle paylaşmak istedim. belki lazım olan arkadaşlar olabilir.

benim kazdan önce E sınıfı ehliyetim vardı. sizinde böyle durumunuz varsa kursa gitmeden yaklaşık 20 günde yeni ehliyetinizi alabilirsiniz.
önce sağlık ocağından hastanedeki nörolojiye sevk
nöroloji sizi sağlık kuruluna sevk edecek.

15 günde bir toplanan kuruldan raporunuzu aynı gün alıyorsunuz.
2 adet biometrik fotoğraf ve 15 tl ehliyet değişim ücretini ptt ye yatırıyorsunuz.

makbuzuyla birlikte raporunuzu ve fotoğrafınızı nufus müdürlüğüne veriyorsunuz.

1 hafta içinde ehliyetiniz adresinize geliyor.

Rapor için Devlet hastanesine herhangi bir ücret ödediniz mi?

merhaba 5-6 ay önce ehiyet yenileme için 200-250 tl civarı rakam ödemiştim blg.

bykursadtufan
Sevk edildiğiniz bölüm sayısına göre değişiyor, devlet hastanesinde tek doktor 50 TL.
Sosyal güvenlik ile ilgisi yok.

[FONT=sans-serif]@ugurux
[/FONT]
Sağlık Müdürlüğündeki kurulunda kurul sizi tekrardan muayene ediyor mu? Kurulun nasıl bir işlevi var?

consiglier
Gerek görülürse muayene de yapılıyor. Hatta muayene sonucu sürücü olamaz bile diyebiliyorlar.
Ancak genel olarak yoğunlaştıkları nokta; mevcut engel ile ne tür bir tertibat gerektiği yönünde.

Ufukalp üstad merhaba,

Size bir kaç sualim olcak şayet cevaplarsanız çok mutlu olacağım :eek: yıllar sonra ehliyet almak istiyorum engelim sol kol brakial pleksus kolumu kısmi hareket ettiremiyorum lakin uzun yıllar sporla uğraştığımdan kolumu kısmen geliştirdim.

Nacizane sorularım;

1) H sınıfı ehliyetin bana bir avantajı olur mu mesala rapor çıkarsam ötv den muaf olunuyor mu?
2)Normal yolla ehliyet almam da bir sakınca olur mu ?(engelimi anlamaları biraz zor olabilir)
3)Bu çok kafamda takılan bir soru engelli ehliyeti alırsam hastanede bana otomotik vites araç alabilir belli bir oran verse %20 bu benim şuan ki yararlandığım sürekli vergi indirim var gelecekteki emekli olduğumda bu %20 lik rapor karşıma çıkartırlar mı?
4)Bu koşullar altında normal ehliyet almak daha mı avantajlı olur yoksa engelli ehliyeti için uğraşmalımıyım bu arada hiç riske girmeyi sevmem

size zahmet lütfen cevaplarsanız çok sevinirim ufuk bey

çok teşekkürler

marto1
1- H sınıfı sürücü belgesi artık yok. Onun yerine engel ile uyumlu tertibat ve kısıtlama kodlarının yer aldığı B sınıfı var.
Bu tür bir ehliyet ile birlikte uygun bir engelli sağlık kurulu raporunuz olması durumunda sol üst ekstremite kısıtı ile ÖTV muafiyetli araç almanız mümkündür.
2- Bu en başta sizin kendi can güvenliğiniz için sakıncalıdır.
Ayrıca, herhangi bir kontrolde engeliniz polis tarafından tespit edildiğinde ehliyetinize el konur, yetersiz ehliyet ile araç kullanmaktan cezai işlem uygulanır, yanınızda yeterli ehliyete sahip biri yoksa aracınız bağlanır.
3- Sürekli vergi indirimi aldıktan sonra vergi dairesine başka bir rapor ibraz etmediğiniz sürece o vergi indirimi geçerlidir.
Ancak e-rapor sistemine geçtiğimiz bu yıldan itibaren alınan her rapor sisteme anında işleneceğinden bir önceki rapor ile elde edilen hak ve imtiyazları koruyacak yeterliliğe sahip olmayan her rapor bir risktir bence.
SGK bu tür durumlarda emekli ise kontrol isteyebilmektedir.
4- Gerekli izahatı yaptım, buna siz karar vereceksiniz.

Ehliyet için sağlık ocağına başvurdum beyan formunu doldurarak. Elime herhangi bir belge vermedi ve yazdığı bölümlere gitmemi söyledi. Hastanede de herhangi bir belge verilmedi elektronik olarak işlendiği söylendi. Şimdi elimde hiç evrak yok sağlık kuruluda burada işin yok direk burda işlem bitince il sağlığa gitcen diyor. Elimde belge yok ne yaptılar ne ettiler neler oluyor anlamış değilim. Bu konuda bilgisi olan var mı

SOSYAL ADAM
Benimki de elektronik ortamda kayıtlıydı ama aile hekimim bilgi amaçlı çıktı alarak bana verdi. Hatta çıktıya resim yapıştırmadığı için bir yanlışlık olmasın diye uyarmıştım, bana raporun artık elektronik ortamda kayıt edildiğini, resme falan gerek olmadığını söylemişti.
Gittiğim hastanede de doktor il sağlık kuruluna sevki hem elektronik rapora işledi hem de elimdeki belgeye yazdı.
İl sağlık kuruluna da o belge ile gittim.
TC kimlik numarasından elektronik ortamdaki raporunuz olduğu gibi kurulda da görünüyordur sanırım.

SOSYAL ADAM

Youtube Bizim İçin kanalında nasıl engelli ehliyeti alınacağını anlattım her aşamasıyla umarım yardımcı olabilir sana arama kısmına Bizim İçin b sınıfı (engelli)ehliyeti nasıl alınır yazarak ulaşabilirsin

Polia sekeliyim hastaneden otv içindir raporda açıklama yazmamış .bu raporu zor bela sildirdik birşey sorucam oran sartmi %40 olmasi gereklimi benim %18 yazıyordu ama yeni aldigim ehliyette aparatlı araç kodu var biri bana yardım etsin lutfen

dinçkadir
Engeliniz özel tertibata ihtiyaç duyacak şekilde bedensel ise %40 oran diye bir şart yoktur. Ancak raporda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ibaresi olması şart.

@Ufukalp çok teşekkür ederim şuan elimde hiçbirşey yok galiba bölümler bitince direk il sağlık kuruluna gidicem. Hastanede heyete girmiyoruz. Doğru anladım değil mi

Haklısınız ufuk bey ama sağ ayak polia sekeliyim ortabedik ama hastanedikiler neden bilmiyor bu konuyu şubattan beri uğraşıyom nere gitmeliyim istanbulda hiç kimse ilgilenmiyor takmışlar %40 a

Birtane raporum yandı bu yüzden sindireme kadar

Ben işitme cihaz takınca iyi duyuyorum. Direk sürücü kursuna gitsem olmaz mi rapor olmadan
Ufukalp

asiman1905
Mümkün değil. Raporu sadece engelliler değil herkes alıyor. Fark şu ki; herhangi bir engeli olmayanlar sadece aile hekiminden 5 dakikada alıyorken engelliler uzman hekime sevk ediliyorlar. Aile hekimine gideceksiniz, o da sizi KBB uzmanına sevk edecek. Hastanede KBB uzmanı odyografi isteyecek ve sonucuna göre işlem yapacak.

Ufuk Bey merhaba,
2013 yılında B sınıfı ehliyet almıştım. 2015 yılında aldığım heyet raporu ile %46 oranında engelli oldum. Özel tertibata ihtiyaç duyulacak bir engelim yok. (%20 civarı epilepsi, %20 civarı da solunum ile ilgili.)
Ehliyet yenilemek için rapor almam gerekiyor, B sınıfı ehliyetimi koruma şansım var mı sizce? Ehliyetime el koyulabilir mi? Kafam çok karışık, nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
Çok teşekkür ederim.

Ufuk bey benim konuyada yardımcı olursanız sevinirim %40 nedir ötv için hastane bunu soylüyor.vergi dairesi oran farketmiyor diyor aparatlı araç yazsın yeter diyor

ENSAR
Solunum rahatsızlığı yönünden sorun olmaz ama epilepsi sıkıntı yaratabilir.
Nöbet geçirip geçirmediğine, nöbet sıklığına falan bakılıyor. Süreyi tam hatırlamıyorum ama uzun süredir nöbet geçirmemiş olmak gibi şartları var.
dinçkadir
Size bu konuda yukarıda cevap verdim, hastane kesinlikle hatalı işlem yapıyor. Başvuru nedeni ÖTV muafiyeti ise, tetkik ve muayene sonucunda oluşan kanaat de kişinin tertibatlı araç kullanması gerektiği şeklinde ise rapora açıklama olarak "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ibaresi yazmak zorundalar. Bu ibare için kesinlikle %40 gibi bir oran şartı yoktur.
Raporu iptal ettirdiğinizi/sildirdiğinizi yazmıştınız bir yerde sanırım. İptal ettirdi iseniz başka hastaneye başvurun. Yok rapor duruyorsa il sağlık müdürlüğüne itiraz başvurusu yapın.

Ufuk alp bey Allah razı olsun sizden koca sitede sizden başka kimse ilgilenmiyor.aldigim hastanedensildirdim. başka hastanedende aynı şeyi derse korkuyorum

dinçkadir
Teşekkür ederim.
Başka hastaneye başvuru sırasında sağlık kurulu ofisindeki görevliye rapor talebi sebebinizi mutlaka ÖTV muafiyeti olarak belirtin, durumu anlatın, başka hastanede mevzuata aykırı şekilde %40 oran şartı ileri sürüldüğünü belirtin, oradaki görevli bilir. Yok tesadüf o görevli de oran şart falan filan diye gevelerse hiç uğraşmayın başka hastaneye gidin. Bu hata o kadar yaygın değil, çoğu hastanede yerleşti yeni kurallar. İkinci hastanede sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum.

arkadaşlar engelli ehliyetlerinin yenilenme süresi 2022 yılının sonuna kadar uzatılmış bu doğru mudur? Bilgisi olan cevaplarmı lütfen il nufus müdürlüğü de ocak ayında uzatıldığını söylüyor bu durum engelli ehliyetleri için de mi geçerli

polsem
Engelli olup olmadığı fark etmeksizin yeni tip sürücü belgesine geçiş süreci 2 yıl daha uzatılmıştır.

Üst Alt