Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Sürücü Belgesi ve Ehliyet yenileme işlemim

@dinçkadir
Kesin olarak bildiğim bilgiyi sizinle de paylaştım. Ancak elle tutulur bir delil bulabilmek için yaptığım araştırmada aşağıdaki sonuca ulaştım:

Özel Tüketim Vergisi II Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'nin
C- DİĞER İSTİSNALAR
1. Malul veya Engellilerin Taşıt Alımlarında İstisna
1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna
Bölümünde yer alan;
[SIZE=4]"Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz."
[/SIZE]
İbaresi tam olarak sizin sorununuzun çözümüdür.
Yeni başvuracağınız hastanede de başınıza böyle bir durum gelirse yasal dayanağınız aklınızda olsun.

Ufuk abi sağol bilgi için vergi dairesinde problem yok.hastane başhekim diyorki engelli heyet raporlarında %40 altına açıklama yazılamıyormuş bunun yasal mı bunu öğrenmek istiyorum

dinçkadir
Bu hastaneyi de bağlar. Şöyle ki;
Maliye, yukarıda alıntıladığım ibareden de anlaşılacağı gibi, aracı kendi kullanacak %90 altı bedensel engellilerde %40 gibi herhangi bir oran alt limiti şartı aramıyorum diyor. Önemli olan "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ibaresidir. Eğer şahısın araç kullanması için özel tertibat şart ise bu ibare yazılacak, ben de ÖTV istisnası uygulayacağım diyor.
Ee 2019 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren, söz konusu tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ de ise aşağıdaki madde eklenmiş durumda.
Hastane %40 altına bu ibareyi yazmazsa maliye ÖTV istisnasını nasıl uygulayacak ?
Hastanenin bu ibareyi yazmak zorunda olduğu bu iki alıntıda oldukça açık.

[FONT=&quot]20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.[/FONT]

Sağlık ocağı bizleri ehliyet komisyonu gibi bir yere mi sevk ediyor acaba?

hayat2bilet
Hayır, aile hekimi engelinizle ilgili branşın uzman doktoruna sevk ediyor. Uzman da herhangi bir özel tertibata ihtiyaç olduğu kanaatine varırsa tertibatın belirlenmesi ve tertibat kodları için il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk ediyor.

Ufukalp, özel hastaneden ehliyet çıkarabilir mi? İl sağlıkta sorun olur mu dersiniz?

Arkadaşlar ben rahatsızlık yokken e ehliyeti almıştım şimdi diyaliz hastasıyım ehliyeti değiştirmeme gerek var mı

selda*
Özel hastanelerden alınan ehliyet raporları geçerli.
Ama sürücülerde aranan sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmeliği iyi okumak lazım.
Örneğin ben KBB uzmanı için özel hastaneye gitmeyi düşündüm. Ama yönetmelikte odyo testinin devlet ya da üniversite hastanelerinin birinde görevli bir odyometrist tarafından yapılması gerektiğini görünce devlet hastanesine gitmek zorunda kaldım.
YOLCU33
Engelli olup olmadığı fark etmeksizin herkesin 2 yıl içinde yeni tip ehliyete geçmesi gerekiyor.
Diyalize giriyor olmanız hemen değiştirmenizi gerektirmez, iki yıl mevcut ehliyetinizi kullanabilirsiniz.

Ufukalp

Abi selam ben 2017'de ehliyete başvurmuştum aile hekimi nöroloji, ortopedi ve fizik tedavi doktoruna sevk etmişti devlet hastanesine gittim elimdeki sevk kağıdıyla para yatırmak için danışmaya gittiğimde oradaki memur bana 3 ve daha fazla doktor sevki olursa direkt hastanenin sağlık kuruluna girmem gerektiğini söyledi ve bana kurulda bütün doktorları gezdirdi ama buradaki yorumları okuyunca yanlış işlem yaptığımı anladım öyle birşey var mı 3 ve daha fazla doktor sevki olunca hastane kuruluna mı giriyorum

Faruk33
Bazı hastaneler böyle durumlarda kurula yönlendiriyor ama tüm branşları gezdirmeleri kesinlikle hata.
Çünkü sevk edildiğiniz branşların dışında herhangi bir sorun ve rahatsızlığınızın olmadığı sevk eden aile hekimi tarafından onaylanmış demektir.
Neyse geçmişte kalmış, ehliyetinizi almışsınızdır umarım.

@Faruk33
Bazı hastaneler böyle durumlarda kurula yönlendiriyor ama tüm branşları gezdirmeleri kesinlikle hata.
Çünkü sevk edildiğiniz branşların dışında herhangi bir sorun ve rahatsızlığınızın olmadığı sevk eden aile hekimi tarafından onaylanmış demektir.
Neyse geçmişte kalmış, ehliyetinizi almışsınızdır umarım.

Maalesef alamadım olumsuz karar çıktı. Ben ısrarla ehliyet yönetmeliğinin değiştiğini ve sadece aile hekiminin sevk ettiği doktorlara muayene olmamın yeterli olduğunu söyledim ama beni dinlemediler üstelik h sınıfı ehliyetin kalktığından bile haberleri yoktu. Tekrardan başvuru yapsam yine beni aynı doktorlara sevk etse aile hekimi kurul doktoruna mi görünmem gerekiyor yoksa normal poliklinik doktoru olur mu? Bir daha başvuru yapmayı düşünüyorum bir fikrim yok bu konu hakkında

Faruk33
Kurulda olumsuz görüş bildiren bölüm sevk edildiğiniz branşlardan biri değil miydi ?

Ufukalp

Orasını hatırlamıyorum ama doktorlar kurulda kendi aralarında baya tartıştı bazıları kullanabilir diyordu kurul başkanına benim yanımda kesin birşey demediler öyle bazı doktorlar kullanabilir diyince olumlu karar çıkacağından umutluydum da ama olumsuz karar çıkınca şaşırdım... O devlet hastanesiydi bu sefer pandemi sürecinden sonra hastaneler normale dönünce aile hekiminden sevk isteyeceğim ve özel hastaneye gideceğim benim merak ettiğim orada poliklinik doktoruna mi kontrol olacağım yoksa kurul doktoruna mı?

Selamlar abi,

aile sağlık ocağındaki doktorum dilekçe ile beni Taksim İlkYardım hastanesinin ortopedi bölümüne sevk etti. Barkod Numaramı aldıktan sonra ortopedi bölümüne sekreterliğine gittim. 2004 te aldığım sürekli rapora, barkod numarama v.s. gibi bilgilerime bakmadan, başka bir gün gelip şu kadar para ödememi isteyip o şekilde rapor verebileceğini söyledi.

celik
Sanırım randevusuz gitmişsiniz ve bölüm sekreteri de size randevu vermiş, muayene ücretini de ödeyip gelin demiş. Normal bir prosedür.
MHRS den randevu alıp gitseydiniz ücreti öder muayene olurdunuz.
Bu arada aile hekimi bir hastaneye değil sadece branş uzmanına sevk eder, siz istediğiniz hastaneye gidebilirsiniz.

Ufukalp

peki ufuk abi ücret istenmesi normal mi? 200 yada 250 gibi bir şeydi

Ufukalp ben 2018 de sağlam olan ehliyeti mi engelli b ehliyetiyle değiştirdim.2020 de araba almaya karar verip bayi ile tüm işlemleri halletim ve aracın parası nı ödedim. Tertibat ciya ehliyet fotokopisini gonderdim 33 02 kodu bu kod türkiye de yapılmıyor. Sonra tekrar Aile hekimliği den ehliyeti değiştirmek için başvurdum hastane ye gidip ortapeti ve nöroloji için 75 tl ödeme yapıp muayene oldum onlarda beni sağlık kurulu na sevk etti. 26 .03.2020 deki sağlık kurulu pandemi nedeniyle iptal edildi şimdi il sağlık müdürlüğü nü ve Çerkezköy devlet hastanesi ni arıyorum daha nezaman toplanacak belli olmaz diyorlar ben çok acil bu ehliyeti nasıl ve ne şekilde değiştirebilirim. (Bana yakın olan Kırklareli devlet hastanesi ni ardım yardimci olmuyorlar bana ne önerir siniz

celik
Evet ücret istenmesi normal, ehliyet raporları sosyal güvenlik kapsamında değil. Ancak sizden kurul ücreti istenmiş. 3 e kadar sevk edilen branş başı bir ücreti var, ben 2019 sonlarında 50 TL ödedim. Aslında kurula gerek yok ama işte bazı hastaneler yapıyor bunu malesef ve bana göre döner sermaye amaçlı.
recepaydın
Sağlık bakanlığı tarafından sağlık kurullarının 8 Haziran itibariyle başlayacağı açıklandı.

recepaydın

Recep Bey, size benzer durumu ben de Şubat ayında yaşadım Çorlu Devlet Hastanesinde. Benim de 33.02 kodlu ehliyetimi 32.01' e çevirtmek için Ocak ayında doktorlara muayene oldum ancak Ocak Sağlık Kurulu iptal edildi. Şubat ayı kuruluna girdim. Çorlu'da kurul her ayın son çarşambası toplanıyor bilgin olsun. Kırklareli'ni ben de aramıştım o zaman, çok ilgisizlerdi. Şubat ayında kaporomu vermiştim ve bir an önce ehliyetimi değiştirmem gerekiyordu. Şayet başka ilde kurula girmek istersen aynı şekilde doktor kontrollerine girmen gerekecek. Bence sen Tekirdağ İl SağlıÄ£ı tekrar tekrar arayıp kurulun toplanacağı tarihi Çerkezköy için öğrenmeye çalış. Umarım bu ay halletmiş olursun.

kimyager0529 teşekkür zaten toplanan kurul aynısı en sonunda tüm uğrasmalarim ve bu kurulun başkanı olan nesrin hanıma ulaştım ayın 25 de kurul toplanacağını öğrendim ama sadece 10 kişiye bakilcağını hastane ye gidip ilk 10 kişinin içine aldirmami söyledi. Çerkezköy Hastanesi gidip ilk 10 kişiye sıra aldirabilirsek ne mutlu bize birde. 33 02 kodunu değiştirebildinmi zorluk cikarttılarmı

e nabızdan raporlarım kısmında olabilirmi

35efe 35 bu raporu ne zaman aldınız.

recepaydın hastaneden öne aldırma işi nasıl oluyor ki? Hastanede iş bitiyor il sağlık müdürlüğünde oluyor diye biliyorum?

Recep Bey, zaten yanlış kod verdiklerini onlar da anlıyor. Hangi kodun pahalı olduğunu biliyorlar. Biraz da ben yanlış olduğunu, yıllardır elden gaz ve fren kombinasyonlu aparat kullandığımı söyledim. 32.01 yazmalarını da ben söyledim. Şayet ellerinizde bir problem yoksa bu kodda veriyorlar. Benim yoktu, şayet sizde var ise sıkıntı olabilir.
10 kişi demelerine aldırmayın, ancak yine de hastanedeki görevliye rica edin, kaporo verdiğinizi söyleyin. Bu ay alamazsanız zamlı fiyata kalacağını vs söyleyin. Eminim öncelik vereceklerdir. Sıkıntı çıkarsa bana haber verin, biraz baskıcıyimdır bu konuda. Ağızda laf maşallah.

Pink00 hastane den öne aldırma yok zaten kovid nedeniyle sadece 10 hastaya bakilacağından durumum da acil olduğundan kurula girecek 10 kişilik listeye girmek.

Ellerim ve kollarımda bir sakatliğim yok zaten tekirdağ il sağlık müdürlüğü ne gittim önceden komisyon başkanı ile görüştüm ben türkiye de yapılmıyor diyorum o diyorki bana bizin bu kodu verip yaptıranlar var inat ediyor.Tabi bir iki tertibat yapan firmaları aradık onlarda yapılmadığı fiyatınin 8000 Euro olduğu öğrenince tekrardan bana heyete girip değiştirmem gerektiğini ikna ettim inşallah bir sıkıntı olmaz arabayı aldık 3 aydır bayii de bekliyor. Benim kodda 32 01 olması gerekmiş

bilgilendirmelerin için çok teşekkürler abi.

Yaklaşık 2 haftadır uğraştığım ehliyet raporu için üzülerek söylemek gerekirse doktorlar e-rapora muayene işlemesini bilmiyor. sadece gözde sıkıntı çıkmıyor. Ordada çıkmasın zaten :) Doktora gittiğimde ben o sistemi bilmiyorum diyor ordan oraya gönderiyor komisyona evrak teslim ettiğinizde muayeneyi imzalamamış deniliyor. Doktor kullanmayı bilmiyor ve öğrenmekte istemiyor. Gün içerisinde bahtsız bedevi gibi ordan oraya ordan oraya gönderildim. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. Sonuç olarak 184 e şikayette bulundum. Bekliyorum. Ehliyet işlemleri için size tavsiyem bilen doktora gitmeniz. Neyin davasıdır bu. Ne kadar zor olabilir. Bilmiyorsan öğren. Biz mi öğreneceğiz. Neden hastayı mağdur ediyorsun. Demem o ki raporlar e-rapora işlendiği için özellikle e-rapora işlendiğini ve imzalayıp imzalamadığını sorun. ( Azarlanma pahasına) sizleri bilgilendirmek istedim.

Nihayet bugün kurula girip ehliyeti değiştirdim.Tabi bu bize 237 tl ye patladı.darısı uğraşanlar a

Merhaba arkadaşlar,

Ehliyet değişimi için sağlık ocağından randevu almıştım, az önce gittim bana önce ben tüm branşlara sevketiyorum dedi, dedim raporum belli hastalığım belli, neden hepsi, biz öyle yapıyoruz dedi.

Sonrasında e devletten form doldurdun mu diye sordu, ben hiç okumadım burada varmı böyle bir form?

Doldurmadım ilk defa duydum dedim, sistem mi değişti acaba dedi, zaten ilerle diyince görürüz dedi,

Baya sorun yaşattı yani, özel den alabilirsin daha uyguna gelebilir dedi ben sevk edersem her branşa para ödeyeceksin dedi.

Ben şimdi direk sağlık ocağı ile uğraşmadan rapor veren özel hastaneden muayene olup il sağlığa sevk alsam olur mu arkadaşlar ?

Olmazsa 3 e kadar gel sevk edeyim dedi, yardımınızı bekliyorum acil.

Çok Teşekkürler

Kardeşim aynı dertlerle bende uğraşıyorum ben bursada ikamet ediyorum özel hastanelerle konuştum maalesef onlar il sağlık kuruluna sevkedemiyor o yüzden işlerini devlet hastanelerinden halledersen daha iyi olur

Üst Alt