Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Arkadaşlar Temyiz içinde bir dilekçe hazırladım. Bir göz atalımda eksik varsa tamamlayıcı olalım lütfen. Şimdiden teşekkürler...

KONYA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
SAYIN BAŞKANLIĞI’NA
KONYA

DAVACI:
ADRESİ:
TC KİMLİK NO:
DAVALI:

I- DAVA KONUSU: Özürlü Statüsünde Özel Tertibatlı Otomobil Alımı / KDV İade Talebi

II- DAVANIN ÖZETİ VE İTİRAZ NEDENLERİ: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01/07/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş “her türlü araç-gereç” ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur. Nitekim bu kanun maddesi şahıslar açısından Özel Hukuk’un kapsamında yer almakta olup; Genel Hukuk maddesinin üstünde bir hüküm sağlayıcı özeklik taşıması gerekmektedir.

5378 sayılı yasanın 1. Maddesine göre Kanunun amacı; özürlülerin her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yaparak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu'na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, satın alınan özürlü statüsündeki araçlar; “Şahıs Adına Tescil” ettirilmekte olup; ruhsat belgesinde adı geçen şahıstan başkasına kullandırılamaması hükmü mevcuttur. Buna istinaden ise; şahıs adına tescil ettirilmiş olan özürlü statüsündeki otomobil o kişinin hayata dair önündeki engelleri kaldırmayı sağlayacak bir tedbir olarak adlandırılabilir. Böylelikle Özel Tüketim Vergisi'nden istisna olarak satın alınan özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden de istisna tutulması gerekmektedir.

Nitekim satın aldığı özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden istisna tutulması gerektiği gerekçesi ile Adana 1. Vergi Mahkemesi'ne açılan dava ile ilgili olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 13/04/2010 gün ve Esas No: 2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı da bu yöndedir.

07/06/2011 tarihinde bu karar doğrultusunda Meram Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne başvurarak, 13/05/2011 tarihinde almış olduğum özürlü statüsündeki aracım için ödediğim Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri ödenmesini talep ettim. Ne var ki Müdürlük, 16/06/2011 tarihli ve 9667 sayılı işlem gereği talebime red kararı vermiştir. 11/07/2011 tarihinde bu karara istinaden Konya Vergi Mahkemesine dava açtım. Fakat Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına rağmen başvurmuş olduğum yargı yolundan da 16/07/2011 tarihli ve 11305 sayılı işlem ile 25/07/2011 tarihinde tarafıma iletilen tebliğde ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma aynen onanmasına karar verildiği bildirmiştir.

VERGİ TARİHİ: 13/05/2011
NEVİ: Katma Değer Vergisi
VERGİNİN DÖNEMİ: 2011/5
MİKTARI: 3.431,70 TL

III- SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda ayrıntıları ile açıklandığı üzere;
- Davanın kabulüne,
- Alınan KDV'nin tarafıma geri iadesine,
- Dava giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine
Karar verilmesini saygılarımla arz ederim.

EKLER:
1- Adana Bölge İdare Mahkemesi Karar Sureti (2 sayfa)
2- Konya Vergi Mahkemesi Dava Sonuç Tebliği Sureti (3 sayfa)
3- İlgili Vergi Dairesi Red Karar Yazısı Sureti (1 sayfa)
4- Araca Ait Fatura Sureti (1 adet)
5- Araca Ait Özel Tertibat Proje Suretleri (6 sayfa)
6- Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Sureti (1 adet)
7- Kimlik, H Sınıfı Ehliyet ve Araç Ruhsat Sureti (1 adet)

08/08/2011
Göktürk KARAGÖZ

Göktürk kardeşim. Hadi inşallah şu mübarek günlerde Mahkemeden olumlu ve toplum için hayırlı bir sonuç elde edersin.

Hadi İnşallah sen bunu yaptıpın vergi alacak özürlü bireylerde dava acma durumunda kalırlarmı acaba ?

fullmoongöktürk sen vergi mahkemesini kaybettin ki böyle bi karar süpriz değil şimdi şimdi vergi mahkemesini bölge idari mahkemeye veriyosun.
burdanda davayı kaybedersen ozaman temmize gideceksin daha bundan sonra bi aşaman daha olabilir oda temmize gitmek olacak durmak yok yola devam..

Arkadaşlar Esas Mahkeme kararım geldi. Gerçi ilk gelen İlgili Vergi Dairesinin Mahkemeye sunduğu savunma yazısıymış. Kısaca özetliyim.

Karar: Dosya incelemesinden, davacı tarafından 13/05/2011 tarihinde ödediği Katma Değer Vergisi iile ilgili talebinde Vergi Mahkemesinde dava açma süresi geçirildiği anlaşıldığından, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 124'ünce maddesi kapsamında düzeltme şikayet yolu ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na müracat edilmesi gerektiğinden, idari merci tecavüzü nedeniyle dava dilekçesinin merciine tevdiine karar verilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 15/1-e maddesi uyarınca dava dilekçesinin Gelir İdaresi Başkanlığı'na tevdiine, aşağıda dökümü yapılan 31,00 TL yargılama giderinin davacı üzerine bırakılmasına, davacıdan 18,40 TL maktu karar harcı alınmasına, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Konya Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere, 28/07/2011 tarihinde karar verildi.

Yargılama Gideri
Başvuru Harcı : 18,40 TL
Posta Gideri : 12,60 TL

TOPLAM : 31,00 TL

Anlamadığım ben 80 TL ödediğim halde bu para niye talep ediliyor?

Ver kurtul Göktürk, ver kurtul! :)

Dava sürecini takipteyiz...

Şimdi avukata danışıp geldim. 31 TL 80 TL üzerinden kesilen masrafmış. Hatta Adliyede 49 TL daha alacağım var :) Yani yargılama süreci Konya Vergi Mahkemesi üzerinden devam edilirse 49 TL üzerinden kesilmeye devam edilecek. Artarsada kalan meblağ iade edilirmiş zaten. Peki akıllarda şöyle bir soru işareti oluşabilir. Vergi Mahkemesinden senin iş bitmiş daha ne masrafın olsun ki? Olabilir elbette bu bize bağlı oluyor. İlgili dosyayı, Adliyeye bir dilekçe yazarak Gelir idaresi başkanlığına göndertebilir ve o kanun maddesinin Türk Milleti Adına düzeltilmesini talep edebilir mişim.

Tabi bunu isteğe bağlı yapabilir, bunu yapmayıp Bölge İdareye direkt olarak temyize gidebilirmişim. Daha sonra Bölge İdare Mahkemesi süreci bittiğinde de şayet istersem Adliyeye bir dilekçe yazarak dosyayı Gelir idaresi başkanlığına göndertebilme imkanım varmış elbette. Fakat bu son söylediğim cümleye göre; mahkemeyi kazansamda, kaybetsemde dosyayı Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesi ve kanun maddesinin düzeltilmesi hususunda bir dilekçe vermeyi düşünmem zaten... Çünkü her iki sonuçta dilekçe vermek mantıksızlık olur. Konuyu biraz açacak olursak; "Kaybedersem" bir hak talep edemediğimden boşu boşuna dolayı dilekçe vermek akıl karı değil. "Kazanırsam" ise sadece benim kanun maddesinin değişmesi hususunda bir dilekçe yazıp göndermem yetmez. Bütün herkesin yazması en makbulüdür...

Şimdi sırada Bölge İdare Mahkemesi var. Umarım istediğimiz sonucu alırız...

Kardeşim hedefe az kaldı hadi bakalım :D :D hayırlısı Allahdan şu mübarek ayda inşallah.......

hükümet çok uyuyor her engelli için geçerli olsa elinde imaknı olan ala bilir %40 geçerli olmalı bence ama bir çok yerde geçerli değil ozaman piyasaya canlılık gelir

Bence bölge idare mahkemesinde kazanacaksın temmize gerek kalmayacak bu sürecleri sen afyondan yapıyosun ya bende ordan alar alsam senin bağlı olduğun vergi dairesine bende dava acacakmıyım yada şöyle bi soru var her ilden bir özürlü dava acsa temmize kadar gidip kazanmış olsa o ildeki aynı şartlardaki 2 özürlünün dava acması mantıksız değilmi?

Öncelikle ben afyondayım bağlı olduğum vergi dairesi Afyon ama aracı Konyasan aldığım için Katma değer vergimde firmanın bağlı olduğu Konya ilindeki vergi dairesine ödenmiş oldu. İlgili vergi daireside (Yani davalı) hangi ilde ise dava o il adliyesinde görüşülür...

Onu biliyorum göktürk yani ben gelsem senin aldığın bayiden araba alsam bu işlemlere gerek kalirmi?

Bülent bey bize verdiğiniz detaylı bilgi için çok teşekkürler.
Sıfır araba almak isteyenler elelrini çabuk tutsunlar.
Biliyorsunuz özürlünün haklarını, özürlüye tanınan kolaylıkları hazmedemeyen, kıskanan utanmasa keşke bende özürlü olsaydım diyen yüzsüzler var.
Elzem olan yasaları düzenlemez ağırdan alırlar, bu açık bizim işimize yaradı 3-5 lira kazandık diye yeni yasal düzenlemeleri yapıverirler.

Düz vitesli araçlar ve tertibatsız araçlarda faydalanabilir mi?

Jungle;

Bence kalır. Çünkü verilen kararlar ve kazanılan davalar ha Adana Bölge İdare Mahkemesine ait olsun, ha Konya'ya Bölge İdareye, ha Ankara Bölge İdareye farketmiyor ki. Sebebi ise Maliyeci emsal teşkil eden karara bakmıyor ki, kanuna bakıp ona göre red cevabı veriyor. Sonuç olarak o kanun maddesi yönetmelikten kaldırılmadıkça; Maliyeciler, o yönetmelik ve Kanuna göre karar vermek zorunda. Çünkü o kurumu kapsayan kannun maddeleri var ve onlara göre hareket etme zorundalar... Tam aksine emsal karara uyacak olsalardı, Mahkemelere bağlı olarak görev ve yetkileri olur idi...

%91 ağır özürlü olmayan raporumla araç aldım 1 haftaya aracı teslim alırım. Benimde kdv 'yi almaya hakkım varmıdır ? Teşekkürler

Zafer faturan kesidiylse hemen bir dilekce yaz formun ilk sayfalarında örnekleri var yazdığın dilekceyi aracı aldığın bayiye vereceksin onlarda bağlı oldukları vergi dairesine verecek 15 içinde sana buyuk ihtimalle red cevabı verecekler o cevapla ve bu formun ilk sayfalarındaki mahkeme kararının cıktısıyla vergi mahkemesine dava acacaksın bu sürecte kaybedeceğin üçret 500 tl yi gecmez bol şans..!

Jungle; kaybedeceği ücret 500 değil 150 TL.. İnsanların gözünü korkutmayalım lütfen...

Beni anlamadığım dava sonucu " dava açma zamanı geçirildiğinden" diye ifade edilerek karar bildirilmiş. Ben hala bunu çözebilmiş değilim.. :(

[SIZE=1][SIZE=2] [/SIZE][/SIZE]fullmoongokturk; [SIZE=1][SIZE=2]

bütün yazdıklarını takip edemedim ama şunu merak ettim.

Sen bu davayı bi avukatla yürütmüyor musun ?[/SIZE][/SIZE][FONT=arial][SIZE=1]
[/SIZE][/FONT]

Mami Junior;

Özetleyecek olursak; İlgili Vergi Dairesine dilekçe verip red cevabı aldım. Vergi Mahkemesine dava açtım. Vergi Mahkemesi ilgili Vergi Dairesinden savunma istedi ve alınan savunma sonucu adliyeden adresime teslim edildi. 7 gün sonrasında da davanın sonucu geldi. Kısacası fos ve Bölge İdare Mahkemesi yolu açık... Yeni dava için tekrar dilekçe hazırladım yani dilekçeyi biraz makyajladım. Çarşamba günüde dilekçe adliyeye teslim olacaktır...

Duruşma olmadığı için avukata ihtiyacım yok ki kardeşim. Sadece avukata bir kaç bir şey sordum o kadar. Hem avukat mantalitesi nedir? Sonuç ne olursa olsun ben elimden geleni yaparım ve aldığım paraya bakarım. Hakimlerin ne karar vereceğini onlar bile kestiremiyor ki. Avukata sordum: Ben dava açma sürecini felan geçirmedim dedim. Avukat dedi; doğrudur hakimlerin kararlarınada bazen itimat edemiyoruz... Onun için bekleyip göreceğiz.

Birde aramızdan biride mahkemeye dava açtı o kişinin sesi niye çıkmıyor anlamış değilim...

Ayrıca dilekçemde belirttiğim "Özel ve Genel Hukuk" arasındaki fark ve "Araç şahsım adına kayıtlı olup; benden başkasının kullanaması" maddelerini göz ardı etmemek gerekir yani işe yarayabilir... Yine umut ediyoruz ama umutsuzda insan yaşayamazmış. Hakkımızda hayırlısı inşallah...

Göktürk bilgileri paylaştığın için adım adım ve tekrar tekrar çok teşekkürler kardeşim bir arkadaş daha vardı sanırsam dava açan veya açacağını söyleyen ondan çıt yok evrakı bulduk getirdik dostlar arkadaşlar faydalansın diye yanlız süreçte sadece göktürk müdahil emeğimi boşa çıkarmadığını görüyorum umarımki o diğer arkadaşta artık gelir paylaşır yoksa herşey emsal sonucu alana kadarmıydı siteyi amele niyetine kullananlara uyuz oluyorum karabatak gibiler ......

Arkadaşlar Adana böl.id. mahk. sinin kdv nin geri ödeneceğine dair bir karar yok sadece davayı kabul ediyor. Dolayısıyla hali hazırda emsal teşkil eden bir durum yok , açacağımız davalara neyi emsal gözterecez,sadece davayı kabul etmelerini emsal olarak gözterebiliriz çünkü kazanılmış bir dava yada hak yok henüz

Bio;

Kardeşim harfiyen katılıyorum ve o arkadaş benden önce Vergi Mahkemesine dava açnıştı. Çünkü onun cevap aldığı vergi dairesi hemen cevabı vermişti ve o arkadaşında avantajı o idi... Fakat ne yazık ki arkadaş ortalıklarda yok.

Göktürk Ekim- Kasım gibi bende araç alıcam bu dilekce örneklerini almam lazım senden ben eminim kazanacaksın.!

Arkadaşlar bizde izmit/KOCAELİ de 2010 yılında aldığımız araç için iki arkadaş ayrı ayrı olmak üzere vergi mahkemesine 29.07.2011 tarihinde dava açtık ve netice bekliyoruz sonuç alır almaz sizlerle paylaşacağız. Tahminim öyleki red kararı verilecek. Ondan sonra Blg.idr.Mahkemesi'nin yolunu tutacağız. Fakat Blg.İdr.Mhk.sine nasıl bir dileçe verilecek bilgimiz yok. aydınlatır veya örnek bir dilekçe hazırlarsanız, biz bu işin peşini sonuna kadar götürmeyi düşünüyoruz.
herkese hayırlı ramazanlar

env41 göktürk yazdı ekledi foruma önceki sayfalarda olması lazım ben ekim kasım gibi alıcam süreci takip ediyorum olmazsa senle görüşelim bende izmitte derincede oturuyorum..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt