Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst makamlara başvurma
Madde 11
1. İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur.
2. Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır.
3. İsteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması halinde dava açma süresi yeniden işlemeye başlar ve başvurma tarihine kadar geçmiş süre de hesaba katılır.
4. (Mülga : 10.6.1994 – 4001/6 md.)

İptal ve tam yargı davaları
Madde 12
İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştaya ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler. Bu halde de ilgililerin 11 nci madde uyarınca idareye başvurma hakları saklıdır.

Doğrudan doğruya tam yargı davası açılması
Madde 13

1. İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka suretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında altmış gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren dava süresi içinde dava açılabilir.
2. Görevli olmayan adli ve askeri yargı mercilerine açılan tam yargı davasının görev yönünden reddi halinde sonradan idari yargı mercilerine açılacak davalarda, birinci fıkrada öngörülen idareye başvurma şartı aranmaz.

idari yargılama usulü kanununa göre dava açma şekli ve süreleri yukarıda yazıyor . renkli kısmı okursanız dava açma süresiyle ilgili sorunuz kalmaz

saygılar sunarım

istikbal;

arkadaşım benim durum aynı şekilde devam ediyo bayii bekle diyo ama neden öyle bişe diyo parasını verdiğim bi arabayı neden hemen bana vermek istemiyo oysa ki bayinin bir kazancı yok kdv düşünce karlı cıkan ben olucam.Bende anlamış deilim kdv düşer ümidiyle bekliyorum ama sabırsızlanıyorum sanırsam beklemicem yarın gidip araçımın işlemlerini yaptırcam artık kdv hakkında resmi acıklama yapılana kadar vergi dairesine başvurup ordanda mahkeme hakkımı alıcam bu arada bület abi araban hayırlı olsun ben 54 tl olan aracı 40 tl ye aldım.Abi sen 60 tl den nasıl 40 aldın benim hesabıma göre 43.700 civarı tutuyor.

Bülent abi hayırlı uğurlu olsun abi sen faturaya bisey yazdırdın galiba KDV yle ilgili bisey nedir ? Bizde yazdırsak ne tür bi sonuc alırız bunun bize faydası ne olur?

Hayırlı olsun bülent bey allah kaza bela vermesin. çok güzel bir seçim olmuş..

çhehov;

teşekkür ederim Allah herkese istediği şeyleri vermeyi nasip etsin

Hayırlı olsun bülent. Çok güzel seçim yapmışsın bende aynı aracı geçen hafta aldım. 40,800 ötv düşüldükten sonra kasko tertibat sigorta ufak tefek masraflar 43200 ü buldu. tam bize göre yani t.sandalye kullananlar için ideal geniş bagajlı. Uzun yoldada kullanması baya keyifli uyumamak şartıyla :) fazlaca rahat. BU arada 2000 tl zam geldi bayram sonrasında hemen.

Merhaba Bülent bey aracınız hayırlı uğurlu olsun. Bende de Megane 3 HB var araç süper. Seçiminiz habrika özellikle sport tourer olması. ben aldığımda megane 3 ler fransadan geliyordu. şu anda bursada üretiliyor. ama senin araçın sport tourer lar hala fransadan geliyor. yani yabancı menjei var. tebrik ederim bülent tam isabet.
Aracında sounroof olmasını isterim. umarım vardır. çünkü arabaya çok güzel bir görünüm katıytor üstelik içinde oturunca insanda bir ferahlık oluyor. kapalı alanda hissetmiyorsun kendini.
sevgiler Tayfun

OturanBoğa;

hayırlı olsun kazasız belasız iyi günlerde kullanman dileğiyle...

mahkeme sürecini takipteyiz!

01/07/2005 tarihinden sonra özel tertibatlı araç alıp, KDV'yi geriye dönük olarak talep eden arkadaşların deneyimlerini merakla bekliyoruz.

arkadaşar ben yaklaşık dört beş ay önce aldım ötv indirimli. acaba şimdine yapmalıyım kdv yi geri alabilme hakkım varmı

Bülent, aracın faturası kesilirken, fatura üzerine KDV itiraz kaydı ile ödenmiştir diye şerh yazdır bayiye, bunu el ile de yazdırsan olur bilgisayar yazıcısınada. Bunu yazdırırsan olası mahkeme durumunda elini güçlendirirsin. Vergi mahkemesi bile tek başına çözebilir. Bölge idare mahkemesinde uğraşmana gerek bile kalmaz diye düşünüyorum. İtiraz kaydı ile ödediğin için iade talebinde bulunacaksın vergi dairesi de sana red cevabı verdiğinde ilk adım olan vergi mahkemesi bunu çözer bence. Olmadı gene bölge idare mahkemesi olacak ama sen mutlaka yazdır iyi de aklına gelmiş ben bunu yazdığımı bile unutmuştum.

Not: El ile yazdırırsan bayinin kaşesini ve yetkilinin parafını attırmayı unutma. Sendeki suretle bayide kalan suret de aynısı olsun Bülent.

Bugün faturayı almak için bayiiye gittiğimizde, fatura üzerine böyle bir ibare yazamayacaklarını söylediler. Firma kendi mali müşavirine sormuş ve neye dayanarak bunu yapmak istediğimizi anlamadığı ve uslül olarak böyle bir şey bilmedikleri için, yazılmamasına karar vermiş. Yazmalarının onlar açısından hiç bir etkisi olmayacağını söylememe rağmen anlatamadım... Bu talebimizi neye dayandırabiliriz? Emsal bir fatura/yazı var mıdır?

ne için bu şerh i koydugunuzu açıkladıgınız halde mali müşavir anlıyamamışmı yoksa inatmı yapıyorlar

yani mali müşavir bir nevi avukatlığa soyunuyor kendince fikir beyan edip uyguluyor gerçi yazmasada kimse zorla yazdıramaz yazmıyorum faturanızı kestim güle güle istediginiz yere başvurun demek istemiş sanırım

Bülent abi bana da aynı şeyi söylediler öyle bir yazı koyamayız dediler :S

öyle bir yazıya çok gerek yok o faturada alıcının imzası yok zaten satıcı bayinin imzası var ,alıcı yasal haklarından vazgeçmiş veya feragat etmiş oşlmuyor, imza atıldığı zaman sorumluluk doğar, açılacak davada bunu yazıp yazmamanın hiç etkisi olmaz

"KDV itiraz kaydı ile ödenmiştir" böyle bir ibareyi yazan herhangi bir araç firması varmı ki ? Bayiye itiraz dilekçesi versen muhattabı biz değiliz diyecektir, bu şerhi yazdır diyen arkadaş böyle bişey yaptırmışmı yoksa aklına böyle bi fikir geldiği içinmi bu ibareyi yazdır demiş. Bayinin mali müşavirinin suçu yok adam haklı, böyle bişey yazılabilmesi için dayanağının olması gerek, peki siz neye dayanarak böyle bir ibare yazmamızı istiyorsunuz dediklerinde bizim dayanağımız varmı ? müşteri talebiyle öyle her istenen yazılmaz faturaya.

Hiçbir bayinin satış faturasına böyle bi şerh düşeceğini sanmıyorum. KDV yi geri ödeyecek olan mahkeme kanalı ile Vergi Dairesi bayinin bunda herhangi bir rolü yok sadece araç satış fiyatını Kdv tutarı dahil tahsil ediyo ve vergi olarak devlete ödüyor.

Ayrıca Avukat Hakan'a katılıyorum faturada bu ibare yazsa nolur yazmasa nolur çok etkili olabilecek yada davadaki kazanma şansını yükseltecek bi durum değil, buna gelmeden önce devletin belirlediği kanun madde var emsal olarak alınmış olan mahkeme kararı var.

Bülent Bey Aracınız şimdiden hayırlı Olsun.

Bende Megane Sport Tourer Privilage 105 bg Manuel kullanıyorum. 4 ay oldu 9000 km yi geçtim.
konfor tüketim yoltutuş sessizlik olarak harika bir araç kendi sınıfında

Kdv ististasının mevcut olduğu durumlarda Kdv ile ilgili şerh düşülebilir faturaya. Bu durumda kanunen bir istisna uygulaması söz konusu değil ki şerh düşülsün. YMM usulen uygun olmadığını belirtmiş zaten. Mesleğinin gereğini yerine getiren insanlara hakaret gibi yorumlar gelmiş. Davanızı açacaksanız zaten faturada bir şerh bulunmasına gerek yok bence de ...

Bay cin ve Avukat hakan beye ve Sema hanıma;

Harfiyen katılıyorum. Çünkü araçlar için şu an itibariyle bir KDV istisnası söz konusu değil. Faturayada şu şekilde bir şerh düşüelmez. Sema hanımında dediği gibi KDV istisnası bulunan bir araç-gereç alsan ve bunun KDV sini "İstisna olduğu halde" sizden tahsil etmelerinde ancak böyle bir ibare yazdırılması söz konusudur. Fakat hak hukuk arıyorsak yargı yoluna gidebiliyoruz. Unutmayalım ki, arabalar KDV istisnası statüsünde değil. Ayrıca böyle bir şerh düşülebileceğini dile getiren arkadaşa şunu diyeyim. Nasıl ve ne şekilde böyle bir şey aklına gelip fikir üretti çok merak ettim doğrusu...

slmlar
bende 0 km ötv ve kdv indirimi ile bir araç almak istiyorum. H sınıfı ve otomatik vites araç kullanabilir ibareli ehliyetim var sol bacak engelliyim B. sadece otomatik vitesli bir aracı ötv ve kdv (mahkeme yoluyla) istisnası ile ayrıca plakasında özürlü amblemi olmaksızın alabilir miyim?
bilgileriniz için şimdiden teşekkürler

arkadaşlar merakımı mazur görün ama aracı kdvsiz aldığımızda satamayacağımız süre ya da yeniden alamayacağımız sürede herhangi bir değişiklik oluyor mu?

Acentaya raporu verdim raporumuzun onaylandigini soyledi bundan sonrasinda OTV indirimiyle ilgili bir sorun cikabilir mi acaba..

noldu kdv konusu,netlik kazanan bir durum varmı, veya dava açıpta kdv yi geri alan varmı.

sayın oturanboğa ve diğer arkadaşlara

öncelikle şerh konusuna bir açıklık getirelim

1 kdv kanunu son tüketiciye vergi yükleyen vede iadesi olan dolaylı bir vergidir . bu vergiyi son tüketici öder lakin devlete ödenmesinden yanlızca ticari olarak kdv mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler sorumludur. ( kıssaca son tüketici olan bizler eğer ticari bir faaliyetle uğraşmıyorsak , malı aldığımız ticari kişilik bizim adımıza fatura düzenler ve kdv yi yatırır . yani kişisel olarak biz kdv beyanı vermediğimiz gibi faturada kesemeyiz dolayısıyla şerh de faturaya yazılmaz.)

2 kdv kanunu sirkülerle yürür . kanunda açık bir şekilde her türlü araç ve gereç demektedir dolayısıyla bu sınıfa giren her türlü araç gereç kdv den istisnadır . araba olayında ise devlet aracı bu sınıfa sokmuyor ve sirkülerle kısıtlıyordu . mahkeme ise aracı bu kısma soktu ( kıssaca sirküler alt bir hukuk kuralıdır aslolan kanundur ) ve sirkülerle yapılan uygulamanın kanuna aykırılığına hükmetti . büyük harflerle yazıyorum KDV DEN İSTİSNA DİYE BİR KANUN VAR .

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt