Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Böyle muallakta olan konuları hiç sevmiyorum. Bi olay ya vardır yada yoktur.

Arkadaşlar...
Bu işi mahkemesiz şartsız şurtsuz halletmemiz için ne yapmamız gerekli?
İlgili yerlere mail göndersek hatta türkiye gov tr'den cumhurbaşkanına yazsak. Bilgi edinme başvurusunda bulunsak, bir mail bombardımanı oluştursak ve tam da seçim öncesi dikkati bu konuya çeksek diyorum ben... Ne dersiniz?

mozenalp;

Bu hükümet yada ilgili devlet kurumları yasal boşluğu doldurur diye düşünüyorum mozenalp, çok vergi getiren ama geri çekmeyen devlet yapımız var bu bizim zararımıza olmaz mı ?

mozenalp lütfen karıştırmayalım cumhurbaşkanının konuyla ne alakası var dilekçelerimizi vermişiz süreci bekliyecez. yasada boşluk falan yok yasa iyi okuyum şimdiye kadar biz yanılmışız. kdv istisnası var ve verdiğimiz kdv miktarını geri istiyecez alacaz.

kardeş yasada boşluk olmasa mahkemeye gitmene gerek kalmazdı. Mahkemeyle hak elde edildiğine göre yasanın bir yerinde bir aksaklık var demektir. Yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor demektir. Ben de diyorum ki, ne yapılması gerekiyorsa yetkili mercileri bilgilendirecek, konudan haberdan edecek bir mail kampanyası başlatmalıyız. Hem cumhurbaşkanına mail atmanın nesi yanlış veya kötü onu anlamadım.

Mozenalp, bu konuda hükümet ya yasal düzenleme yapar, yada yapmaya zorlandırılır. Gönüllü yapmayacağı besbelli bu nedenlede araba almış ve KDV ödemiş arkadaşlarımızın açacağı davalara bağlı bu artık. Zira davaları kaybedeceği kesin olduğundan hem KDV birde bunun yanında mahkeme giderlerini ödemek istemeyeceğinden yasal düzenleme yapmaya mecbur kalacaklar. Bunu artık yok edemezler bu kazanılmış bir hak. Ne kadar çok dava açabilirsek o kadar güçlüyüz demektir.

Bir sorum olacak ben %65 özürlüyüm, ben ötv siz araba alamıyorum. Şimdi bu kararla birlikte her özürlü birey kdv den muaf tutulabilecek mi? bu sorunun cevabını merakla bekleyenin az olmadığını biliyorum.

bugün maliyeye sordum bizde böyle bi uygulama yok isterseniz dilekçeyle kdv nizi geri isteyebilirsiniz ama bizden red cevabı çıkar onun sonucunda idare mahkemesine başvurabilirsiniz ama mahkeme sonucu ne olur belli değil diye cvp verdi avukata burdan aldığım mahkeme sonucunu gösterdim başvuru yaparsanız kazanırsınız dedi ama avukat ücreti olarak 1500 tl ücret ödersiniz yada kendiniz takip edersiniz diye cvp verdi şimdi bikaç kişi toplanıp bi avukat tutabilirmiyiz diye düşünüyorum mahkeme sonucunda kazanma durumu olmadığı halde kdv yi geriye almamızın başka bi yolu yokmuş sadece mahkeme kararı olursa alabiliyomuşuz

mrb arkadaşlar bende aralık 2010 da arac aldım ötv ödemedim raporum da yüzde 40
kdv nin iadesi sitemiyle dava açarsak masrafının kazancımızdan çok olacağını düşünüyorum ayrıca çok da uğraştırcı bence

mahkeme masraflarının ne kadar olacağı hakkında bilgisi olan varmı acaba

davayı açanın 104tl masrafı olmuş.dava örneğinde öyle yazıyo.ama avukat tuttumu bilemeyiz tabi.bu sadece mahkeme masrafı

Konya Vergi Dairesi olacak arkadaşım.

Farketmiyormuş. Hangi vergi dairesine başvuru yaparsam yapayım nasıl olsa red cevabı alacağım.

fullmoongokturk araca 900 tl verip özel tertibat yaptırdım demişsin. arabanın nesini değiştirdin ki sadece 900 tlye tertibatlı yaptırdın. anlamadığım tarafı buydu. beni bilgilendirir misin lütfen! çünkü kdv indiriminden yararlanmak için araç özel tertibatlı olmak zorundaymış

Öncelikle bir kaç bilgi vereyim. Araç düz vites. Benim engel durumumun çoğunluğu sağ elde. Sağ elimi çok nadir kullanıyorum. Ama sağ ele fren ve gaz tertibatı yapıldı. Fakat sonuç itibariyle süs maksadıyla duruyor oracıkta :)

Tertibat: 250 TL
Proje: 180 TL
Proje Noter Sureti (İkişer adet ve 6 sayfadan oluşuyor: Biri trafiğe, diğeri MTV Muafiyeti için 5-10 gün sonra Maliyeye vereceğim dilekçenin EKİ'ne): 210 TL
Rapor Noter Sureti (3 adet): 70 TL
Vize (Tertibat olduğu için): 180 TL

Yekün: 890 TL...

Son Bir Not: Bazı trafik şubeleri projenin aslını alıyor ve elimizde proje kalmıyor. Eğer bu duruma düşecek olursanız, proje ve sağlık raporu noter suretini 1'er tane fazla yaptırın. Çünkü 1'i trafiğe gider diğeride 5-10 gün sonra MTV muafiyeti için maliyeye vereceğiniz dilekçe ekine...

Satın aldığın bayi senden aldığı araca ait vergiyi hangi vergi dairesine yatırdıysa ona müracaat etmelisiniz.

KDV muafiyeti için maliyeye bir dilekçe vermemiz elbette şart. Fakat bu maliye hangi ilde olursa olsun bence farketmez. Çünkü dilekçeyi vermiş olduğunuz maliye ekte sunduğumuz Adana Mahkemesi kararını görünce dilekçeyi Maliye Bakanlığına gönderecektir. Çünkü her kim olursa olsun taşrada bu mesuliyeti üzerine almak istemeyip cevap veremeyecektir. Sonuç itibariyle şahsen benim fikrim hangi maliye olursa olsun farketmez...

transporter caddy pegeut patner cornnet doblu ticariye girdiği için allamasın

Direk bu şekilde düşünüp yanlış bilgi vermeyelim lütfen. Bu araçların hususi olanı da var...

ben tertibatı tanıdık kaportacı ustaya yaptırdım normalde 100tlye yapıyodu benden 80 tl aldı
sol ayak problemim olduğu için debriyajı sol ele aldık

proje 150 dedi iyi bi pazarlıkla 120ye yaptırdım

bide muayene gerekti onuda 125 tlye yaptırdım başka bişeye ihtiyaç kalmadı noter falan bende hiç olmadı anlamadım o kadar masrafa neden girdin

brnim toplam masrafım muayene dahil 325 tl oldu

Direk bu şekilde düşünüp yanlış bilgi vermeyelim lütfen. Bu araçların hususi olanı da var...[/QUOTE]

doblo caddy connect kango gibi araçların hususi yada ticari farketmez 1600ü geçmediği sürece alabilirsiniz yalnız ticari olanlarda vergi %10 olduğu için dişe dokunuz bi indirim olmayabilir hususi olanı almak istersenizde yine aynı fiyata gelecektir yani kısacası aynı aracın hususi yada ticari olanı farketmez cebinizden çıkacak olan miktar aynı olur

Şartlar diyelim. Ensar kardeşim ben 2 aydır araç araştırma çerçevesinde yüzdüm. Raporda eksik bilgiler var dediler, TSE den geçmez dediler, dediler Allah dediler. Ben araba mı aldım yaa ona şükür. 500 TL fazladan gitmiş mühim değil. 2 günde aracımın bütün işi bitti.

benım konustugum tum arac bayılerı profe ıcın 700-750 TL diyor ?????

benim aracı aldığım bayide benden tertibat işi için 600 tl istedi biz hallederiz dedi ben tertibatı kendim hallederim dedim tseden geçmez falan dedi onların gösterdiği ustaya gittim tertibatı sordum benden 3yüz tl istedi başka yerde yaptırırım dedim tseye uygun olmaz senden fatura isterler muayeneden geçmez yetki belgesi olmalı falan gibi bi sürü şey söyledi yaptığı örneklere baktım tanıdık kaportacıya gittim aynısını ona tarif ettim yaptırdım faturasınıda aldım paşalar gibide oldu hiçbiyetdede sıkıntı çıkmadı eğer kaynak işçiliğiniz varsa evde kendiniz bile yapabilirsiniz tertibatı sadece bi ustadan fatura sıkıntısı çıkar başka sorun yok

Vergi mahkemelerinde duruşma olmaz, sadece sizin talep etmeniz halinde ve hakim de gerek duyarsa duruşma olabilir yani bu yüzden avukat tutmanın bir mantığı ve anlamı yok. Dava açacak arkadaşlar sadece usulüne uygun dilekçe yazdırmak zorunda, bu tip mahkemeler düz dilekçeyi asla kabul etmez, dilekçeler şekil yönünden usule uygun olmak zorundadır. Dava açarken 40-60 TL arası harç yatırmak gerekli hepsi bu zaten daha sonra dava kazanıldığında kaybeden taraf bu masraflarıda ödemek zorunda.

Bir diğer konuysa kdv iade talep dilekçenizi mutlaka ilgili vergi dairesine yapmak ZORUNDASINIZ bu çok önemli yoksa mahkeme muhatap yönünden, şekil yönünden davayı red eder.

dogan74 bilgilerin için teşekkürler ama benim daha rahat edebilmem için o tür araçların olması lazım neyse teşekkürler dogan74

Bugun babam söyledi gazetede okumuş oda bu kdv indiriminden %90 üzeri engelliler faydalanabiliyormuş doğrumudur ?

Kayhan kardeş bu dilekçeyi hazırlayıp şablon olması açısından bizimle paylaşırsan çok seviniriz. Doldurulması bizim tarafımızdan zorunlu alanları boş bırakarak bu tip bir şablon dilekçe işimize çok yarayacaktır. Şimdiden teşekkürler.

Vergi Dairesine Örnek Dilekçe: (Ana hattlarıyla Böyle, dahada ayrıntılandırabilirsiniz)
.............VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

..../..../2011 tarih ve ............ nolu fatura ile ....................firmasından almış olduğum ............... marka özel tertibatlı özürlü/engelli aracım için Müdürlüğünüze ...........TL Katma Değer Vergisi ödemiş bulunmaktayım. Ancak dilekçem ekinde sunduğum Adana Bölge İdare Mahkemesinin 2010/1658 Esas ve 2010/1721 Karar Nolu ilamı gereği engelli adına tescil edilen özel tertibatlı araçlara Katma Değer Vergisi Ödenmemesi gerektiği konusundaki kararı gereği ödemiş olduğum verginin tarafıma iadesi gerekmektedir.Bu nedenle ............TL Katma Değer Vergisinin ..........Bankası ...............Hesap numarasına yatırılmasını ve neticeden tarafıma bilgi verilmesini arz ederim. ......./......../2011

Adres: Ad/Soyad

Eki: Bölge İdare Mahkemesi Kararı.

Daha önceden yazmıştı

Bende yakın zamanda araç almayı düşünüyordum. allah razı olsun böyle bir bilgiyi paylaştığınız için..çok teşekkürler.

Vergi Mahkemesine açılacak dava dilekçesini hukuk bürolarında çalışan arkadaşlarımız yazsa daha doğru olacaktır ama ben genede bir araştırayım bulursam yazarım.

Vergi Dairesine Örnek Dilekçe: (Ana hattlarıyla Böyle, dahada ayrıntılandırabilirsiniz)
............. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ'NE

... / .... / 2011​

..../..../2011 tarih ve ............ nolu fatura ile .................... firmasından almış olduğum ............... marka özürlü/engelli aracım için Müdürlüğünüze ...........TL Katma Değer Vergisi ödemiş bulunmaktayım.
Ancak dilekçem ekinde sunduğum Adana Bölge İdare Mahkemesinin 2010/1658 Esas ve 2010/1721 Karar Nolu ilamı gereği, engelli adına tescil edilen araçlara Katma Değer Vergisi Ödenmemesi gerekmektedir.
İş bu karar gereği ödemiş olduğum verginin tarafıma iadesi gerekmektedir.
Bu nedenle ödemiş olduğum ............ TL Katma Değer Vergisinin .......... Bankası ............... Hesap numarasına (IBAN: XXXXX) yatırılmasını ve neticeden tarafıma yazılı olarak bilgi verilmesini arz ve talep ederim.

Ad Soyad
İmza​

TC Kimlik No:
Adres:
Telefon:
Ek: Bölge İdare Mahkemesi Kararı.
Mahkemeye sunulacak örnek dava dilekçesi;
........... VERGİ MAHKEMESİ​

SAYIN BAŞKANLIĞI’NA
..........(İl Adını Yazınız)​

DAVACI : Adınız Soyadınız
ADRESİ:
VERGİ KİMLİK NO:

DAVALI: …………………..VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ

I- DAVA KONUSU: KDV iade talebi.

II- DAVANIN ÖZETİ VE İTİRAZ NEDENLERİ: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01.07.2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu'na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, Özel Tüketim Vergisi'nden istisna olarak satın alınan özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden de istisna tutulması gerekmektedir.
Nitekim satın aldığı özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden istisna tutulması gerektiği gerekçesi ile Adana 1. Vergi Mahkemesi'ne açılan dava ile iligli olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı da bu yöndedir.
XXX tarihinde bu karar doğrultusunda XXX vergi dairesi müdürlüğü'ne başvurarak, XXX tarihinde almış olduğum özürlü statüsündeki aracım için ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri ödenmesini talep ettim. Ne var ki Müdürlük, Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına rağmen XXX tarih ve XXX sayılı işlem ile tarafıma ilettiği yazıda ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri iade edilmeyeceğini bildirmiştir.

VERGİ TARİHİ: Araba alımı ile ilgili faturanızın tarihini yazınız.
NEVİ: KDV
VERGİNİN DÖNEMİ: Mart 2011 (Örnek)
MİKTARI : Yatırılan KDV miktarı yazılacak

III- SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ayrıntıları ile açıklandığı üzere;
- Davanın kabulüne,
- Alınan KDV'nin tarafıma geri iadesine,
- Dava giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine
Karar verilmesini saygılarımla arz ederim.

Ekler (Suret) :
- Adana Bölge İdare Mahkemesi Kararı
- Aracımızın tertibatı ile ilgili ve s.kurulu raporumuz ve diğer tertibat proje belgeleri H sınıfı ehliyet vs.
- Vergi Dairesi Red yazısı.

Yukarıdaki örnek dilekçeyi vergi dairesinden ret cevabı aldıktan sonra vergi mahkemesine vereceğimiz dava dilekçesidir. doğrumu anladım ??

Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

Mesajı düzenlemişsiniz daha derli toplu olmuş elinize sağlık bu güzel çalışmalar için. teşekkürler.

yakın tarihde özel tertibatlı araba alıp kdv ödeyen arkadaşlar bismillah deyip süreci başlatın artık.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt