Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
kaç ay oldu dava açan açana ama bir sonuç alanda olmadı! bu ne garip bir durum! haydi KDV savaşçıları haydi!

sonuç bekliyoruz....

evet bende basvurulaı 2 ay oldu fakat hala bi karara cıkmadı aracımı 2010yılında almıştım bekleyip görecegiz..

Arkadaşlar, Merhabalar

01.04.2011 tarihinde almış olduğumuz aracımızın KDV indiriminden faydalanmak için Vergi dairesinden red yazısını bugün aldık.

Bundan sonraki süreç Gelir İdare mahkemesi sonra Mahkeme mi?

Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim
Teşekkürler

Konun başlarına doğru bakarsanız nasıl bir süreçten geçileceğini daha sağlıklı anlarsınız vergi dairesinden aldığınız red cevabı size vergi mahkemesi yolunu açar ondan sonra bölge idare mahkemesi ......

vergi mahkemesinde zaman kaybı olmaması açısından vergi dairesine yazmış olduğunuz dilekçeyi ve eklerini Gelir İdaresi Başkanlığına/Ankara adresine de gönderin oradan da red cevabı aldığınızda vergi mahkemesine davanızı açın.

UZAKLAR;

Vergi Dairesine sadece dilekçe yazıp verdik.
Ek olarak araba'nın işlemleri esnasındaki evrakların Fotokobisini verdik.
Bunları tekrar mı ilave edeyim?

evet, araçla ilgili elinizde ne varsa,
ehliyet-proje-s.kurulu raporu-mahkeme kararı bunları ekleyin

şimdiden kolay gelsin ne kadar çok dava o kadar çok gür ses.

Mardin başta olmak üzee bir çok ilde benzer onlarca dava olduğunu ve hepsinin KDV'yi geri aldığını duydum. Bu konuda arkadaşlar belge bulup bana gönderirse, yine burada yayınlayacağım...

Ben de %90 üzeri raporumla donanımsız olarak aldığım araç için vergi dairesinden red cevabı bekliyorum. O cevap geldiğinde davamı açacağım ve buradan bilgi vereceğim.

Herkese merhaba,
Engelli araçların KDV iadesine ilişkin yazılarınızın büyük kısmını okudum. Öncelikle bu konuda bilgi sağladığınız için teşekkür ederim. Ancak, yazışmalarda bazı yanlış anlamalar olduğunu düşünüyorum. Özellikle mahkemeye başvuru işlemlerinde çeşitli eksiklikler/hatalar olduğunu fark ettim. Bu minvalde bir davayı ben de bu hafta içerisinde açıyorum. Bu nedenle sizlere de yardımı olacağını düşündüğüm bazı açıklamalara yer vermek isterim:

Öncelikle, davanın 30 gün içerisinde açılacağı konusu kesin. Ancak bu sürenin ne zamandan itibaren başlayacağı konusuna açıklık getirmek gerekir. KDV iadesi için dava açıyor olmamız nedeniyle dava, faturanın kesildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde açılması gerekiyor. Bunun için herhangi bir yere (Vergi Dairesine vb) başvurma zorunluluğunuz yok. Ancak başvuruda bulunmak isterseniz, vergi dairesinin bir üst makamına başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuruyu yapıncaya kadar geçecek süre, red cevabı veya 60 günlük sürenin bitiminden sonra işleyecek süreden çıkartılacak. Yani başvuru için 10 gün beklediyseniz, başvurunuza red cevabı geldikten sonra dava açmak için 20 gün süreniz kalıyor. Bu noktanın atlandığını, yanlış mercilere dilekçeler gönderilmesinin tavsiye edildiğini, usule aykırı işlemlerin tavsiye edildiğini fark ettim, hak kaybına uğramamanız açısından dikkate almanızı tavsiye ederim.
Ayrıca, sıkça gördüğüm üzere, geçmiş tarihli olarak araç alanlar da tabiiki KDV isteminde bulunabilirler. Ancak bunun için izlenmesi gereken biraz daha uzun ve takibi gerektiriyor.
Bir başka nokta da, Adana Bölge İdaresinden verilen kararda araçlarda engelliler için donanim eklenmiş olması aranmıyor. %90 ve üzeri engel halinde başvuru yapılabiliyor.
Konu hakkında daha detaylı bilgi vermek isterdim ancak avukat olmam nedeniyle danışmanlık hizmeti kapsamına girmeden en fazla bu kadar bilgi verebiliyorum.
Sonuç olarak, dava açmadan önce, kanununu iyi incelemenizi ve/veya bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla...

thecelix;

Üstad herşey iyi güzelde yazının sonu üzüntü verici. B usite ticari amaçlar için değil burada engelli veya yakınlarına yardımcı olmak için kurulmuş. Burada seninde gördüğün gibi bilgisi olanlar bilgilerini paylaşıyor. Bilgini satmak istiyorsan baroların web sayfalarını veya kendi ticari sayfanızı kullanmanızı öneririm.

Sizden önce bir çok avukat bize yol gösterdi yardımcı oldu sizdende ricamız aynı yolu izlemeniz. yoksa beni çok rencide ediyorsunuz.

Sayın Vuralh,

Dikkat çekmek istediğim noktaları açıkladım. Dikkat çekmek istediğim yer alan bilgilerin sorgulanması gerektiğidir. Yoksa itham ettiğiniz gibi, bilgimi satmak gibi bir amacım yok, bu kanıya önyargılarınızla vardığınızı düşünüyorum. Ben de bir engelli yakını olarak, diğer engellilere bilgileri tasnif konusunda gerekli yardımı yaptığımı inanıyorum.
Saygılarımla...

Önyargılı olmamam için %90 ve üzeri engelli araç alanların izlemesi gereken yolu detaylı verirseniz Engelli veya yakını olan arkadaşlarımız faydalanacaklardır.

Hatta arkadaşların arzuhalci ve veya avukatlara masraf yapmaması için izlenmesi gereken yol ve dilekçe örneği de gösterirseniz çok daha yararlı olacaksınız.

Dipnot: Kendim %90 altı engelliyim ve kendi aracımın KDV si için bölge idare mahkemesinden karar bekliyorum. Bu istekleri kendim için değil %90 ve üzeri engelli ve yakınları için istiyorum.

SAYGILARIMLA..

ozaman yeni alacaklar faturalarını aldıkları gibi önce vergi mahkemesine davalarını acacaklar sonra vergi dairesinden red yazısını alacaklar doğrumudur?

thecelix, sağolsun katkı yapmaya çalışmış.

Burada eleştirilmesi gereken kişi thecelix değil bence; çünkü böyle bir pozisyonu tercih hakkı var. Kim ne karışabilir buna. Burada eleştirilmesi gereken kişiler, bence, her gün 15 bin kişinin ziyaret ettiği bu sitede "profesyonel" olmayan ve thecelix'in söylediklerini tüm detaylarıyla söyleyecek "amatör" avukatların/uzmanların çıkmaması!

fullmoongokturk;

Mahkeme kararına göre, süreleri kaçırdığınız için talebiniz reddedilmiş. Bu aşamada mahkeme kalemine dilekçe vererek dosyanın Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesini sağlayın, sonrasında 60 gün içerisinde cevap gelmez veya red cevabı gelirse, bu tarihten itibaren 30 gün içerisinde dava açın. Bölge İdareye de gitseniz, davanızın kabul edilmeyeceği kanaatindeyim. Zira oluşan durum esastan değil usulden yapılan bir hataya ilişkin.

Saygılarımla...

İyi niyetle yaptığım davranışımın buralara çekilmesi beni çok uzdu. Tam da usulen hatalar yapıldığından bahsediyordum ki bu yüzden reddolunan bir dosyadan bahsedilmiş. Bende bir onceki yorumları görmeden iyiniyetli yorum yaptım. Ancak Esra Baltacı, yorumunuz rencide edici. Ben kimse üzerinden para kazanmaya çalışmıyorum, Allaha şükür buna ihtiyacım yok. Sadece ben de bir yakınıma yardım etmek için baktığımda bu sitedekiler fark ettim. O nedenle yazdım. Ama gördüğüm kadarıyla insanlar karşısındakilerini de kendi gibi görüp saldırıda bulunuyor. Daha fazla uzatmayacağım. Üyeliğimden de çıkıyorum.
Saygılarımla...

Adam isterse danışmanlık ücreti isteyebilir ki mesleği zaten bu. İşine gelen gider kendi işini kendi görür isteyende işini garantiye almak için 3-5 lira verip danışman tutar. Ben şuan başka bir konu hakkında danışacak kişi ararken thecelix gelmiş ben bu işi biliyorum diyor ve detaylara hakim durumdayım, bir hak kaybına uğramamak istiyorsanız size danışmanlık ücreti ile yardımcı olabilirim diyor. Ne ala, ne güzel işte. Kimseye size zorla gel demiyor. Bu kişinin kendi seçimi sonuçta.

@thcelix hocam siz gereksiz yorumlara takılıp fevri hareket etmeyin. Bizler zaten bu konularda detay bilgi sahibi değiliz ve bilgili insanlara ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Birkaç olumsuz cevap can sıkıntısı oluştursa bile genelde size de ihtiyarç vardır burada. Kimse emeğini beleşe satmak zorun değil. Ayrıca o kadar ihtiyarçlısı insanlar yok burada ki herkes %18 kazanç ile en az 4bin TL daha az vereyim derdinde ve 30 Bin TL lik rakamlardan bahsediliyor.

Thecelix;

İlginden dolayı öncelikle teşekkür ediyorum...

Ben Bölge İdare Mahkemesine dava açtıktan 10-15 gün içinde Maliye Bakanlığından da (Gib'den de) red cevabı geldi... Bu aşamada düşünceniz nedir? Demek ki bizim açtığımız davadan dolayı mahkeme dosyayı zaten Ankaraya sevk etmiş. Benim düşüncem şu şekilde: Mahkeme sevk etmese Gib bana nasıl red cevabı göndersin... Böyle bir durum oluştu. Bu durumda sizin düşüncenizi öğrenebilir miyim?

Sayın avukat bey siz bu mahkemelerden medet buldunuzmu?
Belki bir sürü dava gördünüz!
Belki bir sürü vaka gördünüz.!
Hak sahibinin gerçekten hakkını aldığını duydunuzmu / gördünüzmü?
Ben 30 senede zaman aşımından düşen dava gördükten sonra o kapıyı aşındırmam.
Ben 3-5 sene ceza yiyen - çıkan ve seriye takan katiller gördükçe o kapıdan medet ummam.
Çözüm basit bu arkadaşlar gitmişler çözümü nerde arıyorlar.
Kdv ödemek istemeyen gitsin yurtdışından araç getirsin.
Mahkeme ile zaman harcıycağınıza en etkili ders verici hamle budur.
Bilinçli toplum karşısında durabilecek hiç bir haksız/hukusuz hükümet ve devlet yoktur.

Sistem çözümsüzlük üreticekki devlet harç toplasın. Avukat ekmek yesin...
Siz çözümü yanlış yerde arıyorsunuz. Bir malın arzı fazla talep az ise fiyatı düşer . Müşteri bulamazlarsa herşey otomatikman düzelir.

Bilgilerini paylaşan tüm iyi niyetli arkadaşlarımıza teşekkür ederim

Bu durumda vergi dairesine başvuru gerekmiyor sanırım? Doğrudan dava açılabilir..?

fullmoongokturk;

Merhaba, Ben de hukuk fakültesi mezunuyum, fakat avukatlık yapmıyorum. Bir kamu kuruluşunda uzman olarak çalışıyorum. GİB'den red cevabı geldiyse; bu aşamada Danıştay nezdinde yeni bir dava açacaksınız. Burada dava açma süreniz cevabın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gündür. Sakın ola süreyi geçirmeyin. Danıştay'a sunulacak dava dilekçesi hakkında da bir çalışma yapmak istiyorum. Sonucunu size ne zaman yazarım bilemiyorum. Bu açacağınız dava makamın Bakanlık olmasından dolayı Danıştay'da açılıyor. Hiçbir şekilde vergi veya Bölge İdare mahkemesiyle ilginiz olmayacak ve sonrasında da buralara bir dilekçe vermeyeceksiniz. Danıştaydan gelen karar yine danıştay nezdinde temyiz edilecek ve yine danıştay nezdinde karar düzeltme istenecek. Bu aşamadan sonra da karar kesinleşecektir. Selamlar.

Benim yukarıda yazdığım konuda görüşünüz nedir acaba:
1- Fatura tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde vergi dairesine dilekçe yazmaksızın doğrudan vergi mahkemesine dava mı açmalıyız?
2- Vergi dairesine başvurup aynı anda -cevap beklenmeksizin- dava da açılabilir mi?
3- Vergi dairesinden cevap beklemek için geçen süre mahkemeye başvuru için öngörülen 30 günlük süreyi tüketir mi? Fatura tarihinden itibaren 30 günü aşan bir süre geçmişse, bu durumda vergi dairesinden beklenen cevap kadük hale mi gelir? Böylesi bir durumda gelirler idaresi başkanlığına dilekçe yazıp, oradan gelecek cevaba göre mi dava açlılması lazım?

KDV'sini geri alan belki yüz kişi olduğunu biliyorum. Yok mu burada bilgilerini paylaşacak bi allah kulu!? Bu kadar mı zor dava açan arkadaşlarımızın tecrübelerini buraya aktarması. Korkmayın, bi yaralı parmağa işediniz diye bişey kaybetmezsiniz!

Benim yukarıda yazdığım konuda görüşünüz nedir acaba:
1- Fatura tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde vergi dairesine dilekçe yazmaksızın doğrudan vergi mahkemesine dava mı açmalıyız?
2- Vergi dairesine başvurup aynı anda -cevap beklenmeksizin- dava da açılabilir mi?
3- Vergi dairesinden cevap beklemek için geçen süre mahkemeye başvuru için öngörülen 30 günlük süreyi tüketir mi? Fatura tarihinden itibaren 30 günü aşan bir süre geçmişse, bu durumda vergi dairesinden beklenen cevap kadük hale mi gelir? Böylesi bir durumda gelirler idaresi başkanlığına dilekçe yazıp, oradan gelecek cevaba göre mi dava açlılması lazım?

KDV'sini geri alan belki yüz kişi olduğunu biliyorum. Yok mu burada bilgilerini paylaşacak bi allah kulu!? Bu kadar mı zor dava açan arkadaşlarımızın tecrübelerini buraya aktarması. Korkmayın, bi yaralı parmağa işediniz diye bişey kaybetmezsiniz!

çok haklısın sayın oturanboğa bilgi paylaşmak bu kadar zor olmasa gerek

Aslında kdv sini alıp burda bilgilerini paylaşsalar ileride bu aşamalarda sıkıntı cekmezler bu kanun haline gelir binlerce kişi başvurduğu için
ama kdv sini alıp paylaşmamazlık yapmak akıllı adam işi değil 5 sene sonra gene araç alacaklar. ozaman hene dava acmak zorunda kalacaklar ama paylaşsalar binlerce insana yardımcı olsalar bunu kanunlaştırmaya kadar gidilebilir.

Vergi dairesinden red yanıtını aldıktan sonra tanıdığım bir avukata verdim... 2-hafta önce aradım vergi mahkemesinden halen cevap gelmediğini söylemişti. sabırla beklemekteyiz..

Avukat üçret talebinde bulundumu bulunduysa ne kadar istedi?

Hüseyinpala bey , bahsettiğiniz gibi bir çalışamada bulunursanız çok memnun oluruz .

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt