Daha önce paylaştığım duygu ve düşüncelerimi bir takım ayrıştırıcı yorumlar yapan şahıslar mevcut olduğundan yineleme gereği hissettim.
Burada ve çeşitli ortamlarda %90 ve üzeri engelliler ile ailelerini, engelli araç alımı üzerinden eleştirenlere teessüf ediyorum. Kırıcı ve rencide edici bu davranıştan lütfen vazgeçelim. Daha da önemlisi sapla samanı birbirine karıştırmayalım. %90 ve üzeri engellilerin de diğer engelliler kadar bir araca ihtiyacı vardır.
Burada esas üzerinde durulması gereken konu alımların zaman zaman suiistimal edilmesidir ve bunun faturasının %90 ve üzeri engelli bireyler ile bu bireylerin bakımını ve refakatini üstlenmiş fedakar ailelerine kesilmesi son derece yanlıştır. Evet %90 ve üzeri engelliler de dahil her orandaki engelli bireyler üzerinden yapılan araç alımlarında zaman zaman suiistimal olduğu bir hakikattir ve bu konunun sorumlusu ve engelleyicisi de devlettir.
Çevremde ben de bazen eşinden dostundan hatta dıdısının dıdısından tanıdığı bir engelliye ricada bulunarak ya da engelli bireye bir miktar ödeme yaparak raporundan istifade eden, onun üzerinden araç alımı yapma girişiminde bulunan şahıslar olduğunu müşahede ediyorum. Çoğu kez, bu şahıslar bırakın engelliye refakat etmeyi ve destek olmayı, yüzünü dahi görmemekte, engelli bireyle bir alakası bulunmamaktadır. Mücadele bu niyet ve davranışın sahipleriyle olmalıdır. %91 sürekli ve ağır engelli, yatağa bağımlı olan babama, kendisiyle aynı çatı altında yaşayıp hastalıklarına refakat eden ve bakımını sağlayan evladı olarak bu şahıslarla aynı kefeye konmak beni ve ailemi derinden üzüyor. Lütfen bu konudaki mücadelemizi başta biz engelliler ve engelli yakınları doğru şekilde ve doğru gayede verelim.
Belki klişe olacak ama, her birey engelli adayıdır ve her engelli de %90 ve üzeri engelli adayıdır. Lütfen azıcık empati yapalım... Suiistimaller konusuna gelince, devlete ciddi sorumluluklar düşmektedir. Devlet öncelikle %90 ve üzeri engellilerin araçlarını kimlerin kullanmaya yetkili olacağını çok net ve keskin çizgilerle belirlemeli ve bunu yasalaştırmalıdır. Bana göre bu konuda engellinin en yakınları olan anne, baba, eş, çocuklar ve kardeşler ile "tayin edilmek şartıyla" diğer şahıslar olarak sınırlama konulması makuldür. Araç sahibi engellinin araçta bulunduğu durumlarda bu sınırlama dikkate alınmamalıdır. Böyle bir uygulama yürürlüğe girip ardından yine devletin resmi mercilerince sıkı ve sürekli bir denetim ve yaptırım uygulandığında suiistimaller de doğrudan en aza inecek hatta son bulacaktır. Böylesine rasyonel çözümler bulunabilecekken; ne devletimizin ne de kamuoyunun zaten zor durumda olan engellilerin sahip olduğu bir hakkı, elinden oyuncağı alınan bir çocuk misali alarak, kişileri mağdur etme niyetinde ve düşüncesinde olduğuna ihtimal vermiyorum. Aslında burada konuşmamız gereken asıl konu, yukarıdaki satırlarda bahsettiklerimden ziyade, mevcut durumda her geçen gün zorlaşmakta ve gittikçe çıkmaza girmekte olan araç alım üst tutar sınırlaması uygulamasının yarattığı mağduriyeti ortadan kaldırmaya yönelik girişimler olmalıdır.
Bilindiği gibi, 2017 yılında yayımlanan ve 2018 yılından itibaren uygulanan kanun gereği, engelli araç alımlarında üst tutar sınırlaması uygulamaya koyuldu. Ancak artan fiyatlar ve bu fiyatlara oranla düşük kalan üst tutar sınırlamasından dolayı (şu an için 303,200 TL.) engelliler olarak çoğunlukla ihtiyaç duyduğumuz büyük hacimli ve ilave donanımlara sahip bir araç alabilmemiz her geçen gün daha da imkansızlaşmaktadır. Bana göre bunun için yapılması gereken en etkili çözüm, uygulanmakta olan üst tutar sınırlamasının yapılacak bir düzenlemeyle ortadan kaldırılması ve sorunun tamamen çözülmesidir. İlla bir üst tutar sınırlaması olacaksa en azından "tüm vergiler dahil fiyat" olarak belirlenen bu sınırlamanın "tüm vergiler hariç fiyat" olarak güncellenmesidir.
Bu sayede en azından piyasa koşullarına uygun bir tutar ortaya çıkmış ve engellilerimizin yaşamakta olduğu mağduriyet bir nebze çözüme kavuşmuş olabilir. Bu konuda bizlerin girişimi ve mücadelesi şarttır. Tüm hak sahiplerini bu konuyu Cimer'e ve ulaşabildikleri bürokratlara iletmeye davet ediyorum. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.