Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
%95 görme engelliyim, hiçbir zaman tertibatlıda olsa araç kullanamayacağım, Tüm ihtiyaçlarımı ailemden yardım almadan karşılayamıyorum. Engelli olmak sadece ortopedik vs. demek değildir ne yazık ki,

Sizlerin savunduğu fikir ile görme engelliler, zihinsel engelliler vs. bu haktan mahrum bırakılmaktadır. Evet, suiistimaller var fakat bunların önlemini almak devletin işidir!

Engelliler arasında ayrım yapılması yanlıştır, Belki ben Pikap ya da hafif ticari minibüse binmek istemiyorum?

Ortopedik engelli arkadaşlara ÖTV siz 400 bin TL ( liste fiyatı yaklaşık 800 bin) yapılsın diğer engelliler ticari minibüse… Demiş bir arkadaş peki bu haksızlık değil mi?

Herkese iyi akşamlar; İnşaallah bi şey yaparlar yoksa ben bi engelli olarak artık bazı şeylerden vazgeçiyorum, düşüncelerim değişiyor. Şu ülkede bi sokak hayvanına bile kötü davranıldığı zaman yer yerinden oynuyor, ama bi insana, engelliye verilen değer. Bahanede hazır suistimal ediliyormuş biz bunları bulamayacak araştıramayacak kadar acizmiyiz? Bize verilecek olan istisna ülkemizi yıkmaz. Bence artık bi fark olmalı şimdiye kadar çoktan belli olmalıydı, Keşke şu teklifi hükümetimiz düşünseydi. Defalarca CİMER e yazdım, TBMM ye dilekce yazdım ama şu ana kadar bi şey değişmedi. HAYIRLISI

Benim kardeşim %100 ağır engelli vasisi babam, kardeşimin adına 2015'te zar zor c elysee alabildik, babam kullanamiyor ben kullanıyorum araç hala bizde, buradaki bazı arkadaşların deyimiyle ÖTV limitinin sorumlusu bizim gibiler öyle mi ?
Biz iyiyiz herkes kötü diyen arkadaşlar tertibatlı araç alıp tertibatı söktürüp kullananlar var madem her şey genelleyerek oluyor hadi sizi suçlayalım. Ortada verilen bir hak var; elbette suistimaller var, çarpıklıklar var ama bunu rabbena hep bana diyerek mi çözeceksiniz? Bu kadar suistimal, çarpıklık , vergi kaçakçılığı, çalıp çırpma var bunlar kimseyi rahatsız etmiyor ama engellve engelli yakınlarının ÖTV indrimli aldığı araçlar mı devlete zarar veriyor? Hadi diyelim engelli yakınları araç alıp satıyor; peki bu araçlar engelliden engelliye satılmıyor mu veya ötvsi ödenip satilmiyor mu ortada yasalara,mevzuata aykırı bir durum var mı? Bu durum belgelerle tespit edilmiyor mu devlet kurumları bunu onaylamiyor mu veya tertipatli alıp aracını satan olmuyir mu? Madem suistimal ediliyor her şey ayan beyan devlet müdahale etsin. Bürokrasinin sığındığı bahanelerle sizin gibi mağdur olanlari suçlamayın, bu dili kullanıp biz ortopedik engelliyiz bize hak olan başkasına hak değil derseniz normal vatandaş şöyle diyebilir: para verip araba alabiliyorsa devlete muhtaç değil bu hakkı kaldirin, benden bu kadar vergi alıyorsunuz onlardan niye almiyorsunuz derse veya gelir tespiti yapılsın belli gelirin üstünde geliri olan engelliler indirimden faydalanmasin derse ne olacak ? Ayrıştırarak kendiniz gibi mağdur olan %90 engelli ve yakınlarını suçlarsaniz toplumdan ,devletten nasıl pozitif ayrımcılık isteyeceksiniz? Hak aramak bu değil , hakkınızı başka mağduriyetler yaratarak ararsanız gün gelir siz de başka mağduriyetlerin yaşayanı olursunuz ki şu anda olan da bu. Elbette kötü niyetli olanlar var elbette bu hakkı kullanamayan engelli yakınları var bunu düzeltecek olan devlettir yeni magduriyetler yaratark rabbenna hep bana diyerek buna siz karar veremezsiniz. Adalet dağıtabilmek, yargilayabilmek için adil olmak gerekir.

Kullanılabiliyor mu gerçekten. Benim aracın ruhsatına kendinden başkası kullanamaz diye şerh düşmüşler

Aracın haraket ettirici aksamında aparat olunca örnek Gaz pedalınca papuç olması gibi durum var ise senden baskası o aracı asla kullanamaz.

[FONT=Merriweather]c) [/FONT]Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine,[FONT=Merriweather] “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır.” şeklinde şerh konulur. [/FONT]Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.[FONT=Merriweather] Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.[/FONT]

Daha önce paylaştığım duygu ve düşüncelerimi bir takım ayrıştırıcı yorumlar yapan şahıslar mevcut olduğundan yineleme gereği hissettim.

Burada ve çeşitli ortamlarda %90 ve üzeri engelliler ile ailelerini, engelli araç alımı üzerinden eleştirenlere teessüf ediyorum. Kırıcı ve rencide edici bu davranıştan lütfen vazgeçelim. Daha da önemlisi sapla samanı birbirine karıştırmayalım. %90 ve üzeri engellilerin de diğer engelliler kadar bir araca ihtiyacı vardır.

Burada esas üzerinde durulması gereken konu alımların zaman zaman suiistimal edilmesidir ve bunun faturasının %90 ve üzeri engelli bireyler ile bu bireylerin bakımını ve refakatini üstlenmiş fedakar ailelerine kesilmesi son derece yanlıştır. Evet %90 ve üzeri engelliler de dahil her orandaki engelli bireyler üzerinden yapılan araç alımlarında zaman zaman suiistimal olduğu bir hakikattir ve bu konunun sorumlusu ve engelleyicisi de devlettir.

Çevremde ben de bazen eşinden dostundan hatta dıdısının dıdısından tanıdığı bir engelliye ricada bulunarak ya da engelli bireye bir miktar ödeme yaparak raporundan istifade eden, onun üzerinden araç alımı yapma girişiminde bulunan şahıslar olduğunu müşahede ediyorum. Çoğu kez, bu şahıslar bırakın engelliye refakat etmeyi ve destek olmayı, yüzünü dahi görmemekte, engelli bireyle bir alakası bulunmamaktadır. Mücadele bu niyet ve davranışın sahipleriyle olmalıdır. %91 sürekli ve ağır engelli, yatağa bağımlı olan babama, kendisiyle aynı çatı altında yaşayıp hastalıklarına refakat eden ve bakımını sağlayan evladı olarak bu şahıslarla aynı kefeye konmak beni ve ailemi derinden üzüyor. Lütfen bu konudaki mücadelemizi başta biz engelliler ve engelli yakınları doğru şekilde ve doğru gayede verelim.

Belki klişe olacak ama, her birey engelli adayıdır ve her engelli de %90 ve üzeri engelli adayıdır. Lütfen azıcık empati yapalım... Suiistimaller konusuna gelince, devlete ciddi sorumluluklar düşmektedir. Devlet öncelikle %90 ve üzeri engellilerin araçlarını kimlerin kullanmaya yetkili olacağını çok net ve keskin çizgilerle belirlemeli ve bunu yasalaştırmalıdır. Bana göre bu konuda engellinin en yakınları olan anne, baba, eş, çocuklar ve kardeşler ile "tayin edilmek şartıyla" diğer şahıslar olarak sınırlama konulması makuldür. Araç sahibi engellinin araçta bulunduğu durumlarda bu sınırlama dikkate alınmamalıdır. Böyle bir uygulama yürürlüğe girip ardından yine devletin resmi mercilerince sıkı ve sürekli bir denetim ve yaptırım uygulandığında suiistimaller de doğrudan en aza inecek hatta son bulacaktır. Böylesine rasyonel çözümler bulunabilecekken; ne devletimizin ne de kamuoyunun zaten zor durumda olan engellilerin sahip olduğu bir hakkı, elinden oyuncağı alınan bir çocuk misali alarak, kişileri mağdur etme niyetinde ve düşüncesinde olduğuna ihtimal vermiyorum. Aslında burada konuşmamız gereken asıl konu, yukarıdaki satırlarda bahsettiklerimden ziyade, mevcut durumda her geçen gün zorlaşmakta ve gittikçe çıkmaza girmekte olan araç alım üst tutar sınırlaması uygulamasının yarattığı mağduriyeti ortadan kaldırmaya yönelik girişimler olmalıdır.

Bilindiği gibi, 2017 yılında yayımlanan ve 2018 yılından itibaren uygulanan kanun gereği, engelli araç alımlarında üst tutar sınırlaması uygulamaya koyuldu. Ancak artan fiyatlar ve bu fiyatlara oranla düşük kalan üst tutar sınırlamasından dolayı (şu an için 303,200 TL.) engelliler olarak çoğunlukla ihtiyaç duyduğumuz büyük hacimli ve ilave donanımlara sahip bir araç alabilmemiz her geçen gün daha da imkansızlaşmaktadır. Bana göre bunun için yapılması gereken en etkili çözüm, uygulanmakta olan üst tutar sınırlamasının yapılacak bir düzenlemeyle ortadan kaldırılması ve sorunun tamamen çözülmesidir. İlla bir üst tutar sınırlaması olacaksa en azından "tüm vergiler dahil fiyat" olarak belirlenen bu sınırlamanın "tüm vergiler hariç fiyat" olarak güncellenmesidir.

Bu sayede en azından piyasa koşullarına uygun bir tutar ortaya çıkmış ve engellilerimizin yaşamakta olduğu mağduriyet bir nebze çözüme kavuşmuş olabilir. Bu konuda bizlerin girişimi ve mücadelesi şarttır. Tüm hak sahiplerini bu konuyu Cimer'e ve ulaşabildikleri bürokratlara iletmeye davet ediyorum. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

Vergi

Ya kardeşim ne anlatıyorsunuz boş konuşmayın, bu bir haktır devlet zaten herşeyden vergi alıyor aracı almaya kalksan zaten ucuz araba yok 200 binlik arabadan 190 vergi alıyor bunu sorgulamıyorsunuz engellinin musafiyetli araç almasını mı sorguluyorsunuz ne kadar iğrenc varlıklarsınız ben alsın derim. Zaten vatandaş perişan çırpınıyor bu hakkı varsa sonuna kadar kullanmalı

...
Burada avantaj engele mi engelliye mi? Engel e ise engelli ailesine devlete millete belediye ye vs herkese ve herşeye engel diyerek bu kişi ve kurumlara avantaj sağlayabilir siniz.
Ancak özne engelli ise , engelli için ayrı bir parantez açmak doğru olacaktır.

Soruna çok güzel işaret etmişsiniz, teşekkürler.

Mesele tam da burada, birisinin zor da olsa şu soruyu sorması gerekiyor.

Vergi indirimli araç alma hakkı, o araçtan "ÖNCELİKLE" istifade eden kimin ulaşımını kolaylaştırmak için KİM 'e ve NEDEN tanınıyor?

1- Bizzat engelliye ve onun ulaşımını kolaylaştırmak için mi?

2- Engelli yakınına ya da başka 3. şahıslara ve onların ulaşımını kolaylaştırmak için mi?

Evet bir çok engelli yakını gerçekten hakları ödenemeyecek kadar büyük fedakarlıklar yapıyor ve ciddi zorluklar yaşıyor.

Devlet kesinlikle engelli yakınlarına çok daha fazla ve bir çok konuda kolaylıklar sağlamalı.

Ancak bu kolaylıkları birbirine karıştırmamak; sağlanan avantajların amacından sapmamasını sağlar ve istismarları engeller.

Şunu unutmamak gerek;

İşe yada alışverişe engeli sebebiyle fiziksel açıdan daha zorlanarak ulaşan (yada belki ulaşamayan) kişi "engellinin bizzat kendisidir".

Ötv indirimli araç alma hakkı sadece bu fiziksel zorluğa destek olabilmek için tanınmış bir destektir.

Ortopedik engellinin kolay ulaşım hakkı var da kendisi ihtiyaçlarını karşılaymayan, başkasına muhtaç olan engellinin kolay ulaşım hakkı yok mu? Bu kadar bencil olmayın. Kimin hangi haktan ne kadar faydalanacağına kimse karar veremez ancak kural koyucu devlet karar verebilir, bizi diğer engellilerden ayrı tutun demek ayrımcılıktan başka bir şey değil.

Pelerinli arkadaş ve benzeri zihniyette olanlara kendimden bir örnek aktarayım. Babam doğuştan bir ayağı kısa dünyaya geldiğinden ötürü kendini bildi bileli %90 altı engelliydi. Ancak buna rağmen aksayarak da olsa yürüyebiliyor, toplu taşıma kullanabiliyor ve özel araç sürebiliyordu. Sadece 49 yaşındayken geçirmiş olduğu beyin kanaması sonucunda sol tarafı tamamen felç olarak yatağa bağımlı %90 üzeri engelli duruma düştü ve az önce saydığım yürümek, toplu taşıma kullanmak, özel aracını kullanmak bir yana en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz oldu. Ve kendim bizzat şahit oldum ki özel bir araca olan ihtiyacı her zamankinden fazla hale geldi. Şimdi tüm bu yaşanmışlığı bir kenara bırakıp artık bu adamcağıza engelli aracı alma hakkı tanınmasın mı diyorsunuz? Eğer böyleyse, birincisi taşlaşmış vicdanlarınızın yumuşamaya ihtiyacı olduğu muhakkaktır; ikincisi Allah’a bol bol dua edin, bir gün bir kaza ya da hastalık sonucu %90 üzeri engelli duruma düşmemek için. Malum, bir söz vardır “Kişi kınadığını yaşamadan ölmez!” diye...

Özgür&özgür
Asla böyle birşey söylemiyorum. Araçtan "öncelikle" engellinin istifade etmesi ile bir başkasının "öncelikle" istifade etmesi arasında ki farka işaret ediyorum. Kaldı ki, kimsenin engelli yakınlarını veya engellilik halini hafife aldığı ya da görmezden geldiği bir durum yok. Duygusal yaklaşıp söylediğimi yanlış değerlendiriyorsunuz, burada kimsenin kimseyi kınamadığını anlayabilecek kadar sakin bir kafayla yazdıklarımı bence tekrar okuyun...

Pelerinli arkadaş gayet iyi özetlemiş, bende hak veriyorum.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

“Bende hak veriyorum” yazarken “de” ayrı olacak melihbe kardeş... 😄

Pelerinli arkadaşım gayet sakinim ve anlama güçlüğü de yaşamıyorum. Ama sanırım siz bu iki hususta tam tersi bir durum içerisindesiniz. Sözlerimin tamamının hala arkasındayım. %90 ve üzeri engellilere ötv muafiyetli araç alımını kim çok görüyorsa o kişi veya kişiler “kınamanın” dik âlâsını yapıyordur, nokta.

Benim anlamadığım bu hak sadece ortopedik engellilere verilmiş gibi bu hak bizim ,bu hak bizim diyen arkadaşlar: Bu sadece size verilmiş bir hak değil , yasada her şey açıkça yazıyor; 450-500 limit bize az diyenler gelip burda %90 engelliler ve yakınları sistemi sömürüyor diye şikayet ediyor madem bu hak sadece sizin gidip gelmeniz için verilmiş bir hak o zaman normal bir araç alıp tertibat takip kullanabilirsiniz, alın bir egea veya bagaj sorunu olmayan hafif ticari araç işinizi görür madem amaç sadece sizin rahatlığınız. Engelli olup işe gitmek zorunda olup maddi durumu yetmeyenler ne yapsın bu durumda peki ? İfadeleriniz baştan sona çelişkilerle dolu eğer amacınız genelleyerek niyet sorgulamaksa önce kendinizden başlayın

Engelli yakını 5 yilda bir ötvsiz araç alarak devleti zarara ugratiyor ne büyuk tespit yüz yılin tespiti bile olur. iyice araştirin belkide engelli yakını eşinı annesini babasını kardesini cocugunu bilerek engelli yapmis ve ötvsiz araç almistir onlardan hersey beklenir. Engelli yakini ötv ödemeden 200 bin tl vererek aldigi araci sadece engelli icin kullansin kendi ozel isleri icin ötvli araç alsin onu kullansin ne super bir fikir kesin cozum araci bizzat engelli kullaniyor ise onun ruhsatında öz engelli yazsin engelli yakını kullaniyorsa yancı engelli yazsin bilelim has engelliyi

nkocak73 katılıyorum. Bunların dediğine göre ortopedik engelli eşini dostunu akrabasını bir yere gideceğinde bırakırsa o aracını kendi ulaşımı için kullanmamış olur. Misal çocuğunu engelli arabası okula bırakmak yerine otbüsle veya servisle okula göndermeli gibi bişey.
Not: Bunlar benim görüşüm değil burada %90 üzerine çamur atanların görüşünden anlaşılanlar.

Taner abi son durum nedir bilgi verebilir misiniz...

Limit güncelleme yıl içerisinde değişecek dediler...

Ticarilerde ötv düşük lodgy de nasil bilmiyorum

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

arkadaşlar merhaba, henüz bir bilgi yok. geçen yıl 27 aralıkta yayınlanmadı yanlış hatırlıyorsunuz. 2 ocak 2020 de tebliğ yayınlandı daha sonra geriye dönük 29.12.2019 tarihli mükerrer resmi gazetede yayınlandı. YDO ya göre belirlenen bir çok hadler var hepsi birlikte yayınlanıyor. İlgili makamlardan bilgi almaya çalışıyorum inşallah 450.000 TL olarak Cumhurbaşkanı kararı yayınlanacak diye bekliyorum. bir blgi alırsam mutlaka paylaşacağım. Cumhurbaşkanı danışmanı ile geçen hafta marto1 arkadaşımız görüştü ancak o da bu noktadan sonra benim raya girmem doğru olmaz dedi. biraz daha sabır.

tanerbudak

Taner Bey Bilgilendirme için teşekkürler
emeği geçen herkese ayrıca Teşekkürler

Ydo göre 330 olma durumu Varmı yoksa 450 dediğiniz Rakamlar mı Olacak Taner Bey Bilgi Verirseniz iyi Olur yine gelişme olursa konu hakkında Başka Bilgilendirirseniz Tüm bekleyenlere iyi haber vermeniz dileğiyle iyi günler

Ötv mtv vs oranları 31 aralıkta en geç resmi gazete cıkar tahminen sanki

Son durum hakkın da bilgisi olan var mı. Bu gün de haber yok geliba

Günlük gece 00:00 Resmi Gazeteyi ve son mükerrer cıkacak olanları Takip Devam Hayırlısı İle istenilen seviye uygun yükselir limit İnşallah

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt