Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kesin olmamak ile birlikte limitin 450.000 TL ye çıkarılması için Aile bakanlığı çalışma yapıyor. az sabır.

450 binde çok az, şuan b segmentinde bmw mercedesler o fiyatta. Millet 2017 2018 de C segment mercedes alıyordu.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

abartmayın siz de 450 bin liraya gayet güzel iş görecek araç alınabilir. ne istiyorsun lamborghini falan mı?

@tanerbudak

Hayırlısı olsun hocam, hiç yoktan iyidir.
Böyle bi bilgi geldiğine göre yılbaşında almak isteyenler şimdiden araba araştırsınlar.
Çünkü kurların artışı devam edecek gibi, fiyatlar bekledikçe artar gibi duruyor.

Son düzenleme:
Merhaba,gönül ister ki hiç sınır koyulmasın,yeni yılda gelecek zamları da düşünürsek 330 sınırı çok yetersiz ama 450 ye çıkarsa çok iyi olur.iyi akşamlar dilerim.

Zengin engelli yokmu ya, işimi görmüyor ben premium araç istiyorum. 2017 2018 de aldılar bende istiyorum. 2017 2018 de alanlar araçları 400 bin tlye satıyorlar

melihbe

Aslında yapılacak tek şey var o da eski kanuna geri dönmek. 1.600cc sınırı yeter benim için büyük hacmin vergisi çok diye premium markalar bile 1.6 motor üretiyor.

Ben bu mercedese bmw binme muhabbetini anlayamıyorum.Güzel ülkemin güzel insanı binsin be kardeşim keşke her evde bmw mercedes olsa.Sizin anlayamadığınız şu fiyatlar artmadan önce ne güzel ihtiyacımıza göre araç alabiliyorduk. Şuan limit 450 bin tl olsa bile ne yazıkki mağduriyetimiz devam edecek. Sıfır araçlara 2021'de tekrar zam gelecek. Ben peugeot 3008 bakıyorum ihtiyaçlarıma göre donanım paketli araçları şuan 520 bin tl. Fiyatlar artmadan önce bu donanım paketli aracı rahat bir şekilde alıyordum. Şimdi ihtiyacımı karşılayan işimi görecek arabayı (peugeot 3008) dolu paket olanı 450 bin tl alamıyorum. Baz paketi 440 bin TL ama yazdığım gibi donanımsız baz paket olduğu için benim işime yaramaz. Mercedes Bmw değil Peugeot alamıyorum.450 Bin TL olsa bile birnevi züğürt tesellisi olacaktır. Tekrar yazıyorum hadi peugeot 3008 dende geçtim fiyatlar artmadan önce alabildiğimiz araçları tekrar alabileceğimiz şekilde limiti yükseltmeleri gerekiyorki mağduriyetimiz ortadan kalksın. melihbe kardeşimde sanırım bunu belirtmek istemiş. Yada limiti kaldırıp 1.6 üzeri motor hacmi limiti getirmeleri gerekiyor. Yazdığım yorumla kimseyi üzmek kırmak istemem farkında olmadan yorumumda kırıcı olduysam affola. Yakın zamanda neyin ne olduğunu göreceğiz hakkımızda hayırlısı olsun. Kimin gönlünde hangi araç yatıyorsa rabbim alıp kazasız belasız binmeyi nasip etsin. Arkadaşlar hepiniz bu konu için çok emek verdiniz başvurular olsun birebir görüşmeleriniz olsun emeğinize sağlık umarım bizleri sevinderecek haberleri alırız teşekkürler.

emre_nx

Teşekkürler Emre bey gayet iyi özetlemişsiniz

Açıklanabilir

Şunu neden açıklamıyorlar yıl bitti hadi yolumuza bakalım

Memurbey17
Yılbaşından önce cumhurbaşkanı yetkisi ile düzenleme yapılırsa 2020 için geçerli sınırın %50 fazlası, yılbaşından sonra yapılırsa 2021 yılı için geçerli sınırın %50 fazlası olarak uygulanacak sanırım.

Bizzat engellinin kendisi tarafından alınan ve kullanılacak araçlarda ayrıma gidirmelidir.
Çünkü amaç engelliye avantaj sağlamak.
Burada iş Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirlerine kalıyor. Kararnameyle bizzat engelliler tarafından kullanılacak araçlar için ayrıma gidebilir.
Bu ayırım da toplam tutar değil ÖTV siz tutar belirlenerek yapılabilir .
Yani bizzat engelli için kullanılacak araç tutarı ÖTV siz 400 bin TL olmalıdır.

Ne demek ayrılmalıdır. Her engelli aracını kendi kullanamıyor buradan kendinize pay çıkarıyor gibisiniz.
Ben bir engelli yakınıyım. Kendi aracım var eşimin aracı var engelli babamla yaşayan kardeşiminde kendi aracı var.
3 ümüzün arabasınıda satsak babamın ihtiyacına uygun bir araba parası etmiyor. Pickup yada geniş bagajlı inişinin binişinin rahat olacagı bir araca ihtiyacı var. Ve bu aracı kullanacak birine ihtiyacı var. Engelliye verilen bir hak bu tarz düşünceler yüzünden elinden alınıyor.

Malesef hemen herkes ayricalik pesinde.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Size katılıyorum,ben talebimi cimere 2 kez yazdım, iletişim bşk.lığı ve hazine bakanlığına umarım sizde yazmışsınızdır,herkesin yazmasında fayda vardır diye düşünüyorum,selaamlar

Taner bey kdv nin kalkması gibi bir durum olabilir mi? Malum limit yükselse de ihtiyacımıza göre bir araç alamıyoruz fiyatlar çok çok yüksek.

Zaten ideal olanı 450 bin civarı 450 olsun bizim olsun abartmaya gerek yok. Ama 330 hadi diyelim 360 bin limit olursa rezillik..

frenzy_367
Sınırın sadece kendini koyulduğu günden bu yana koruyabilmiş olabilmesi için ülkedeki araç fiyat artışlarına göre 535.000-550.000 arasında olması gerekiyor. Yani 540.000 olursa alınabilecek araçlar ne çoğalmış ne azalmış değişmemiş olacak.

450 bin lira kesinlikle yeterli olmayacaktır. KDV ve ÖTV dahil edilmeden dolar ya da euro bazında bir limit olmalıdır.

Bence buradaki arkadaşlarin bazıları gerçeklerden uzak yorumlar yazmışlar. Ben şahsen bu sene YDO olan 9.XX den daha fazla yukseltileceğini zannetmiyorum. Yani 400-450-500 bin TL gibi rakamlar çok ama çok zor gibi. Olacağı en fazla 330-350 arasinda kalır.

ufijustdoit
Ben, bizim ihtiyacımız olan tutarı yazmaya çalıştım. 1 sene geçmeden yeni limit artırılsa bile yeterli olmayacağını göreceğiz hepbirlikte. Kalici bir çözüm olmadığı sürece sorun her sene devam edecektir.

Kardeşim diyorsun da zaten ekonomi belli millette para mı var suan limit kalksın diyelim kimsenin gücü yetmez almaya krediler oldu %17 araçların fiyatı ucmuş 500 binlik araba 300lere geliyor nerdeyse ev parası bence limit kalksın alamaz zaten kimse araç kolay kolay artık suan bayilerde araba var artık satamıyorlar
ufijustdoit

Köle

Bu konuda sizinle aynı fikirdeyim....Engelli olmayanlar yüzünden biz mağdur olduk...Asıl Limitin biz de kalkması şart...
Bu konuda aynı haklardan yararlanmak doğru değil... Biz engelliyiz onlar yakını...AYRIM OLMASI ŞART....

Engelli yakınına pikap ya da hafif ticari minibüslerde ötv ve kdv indirimi olmalı...Bu araçlarda limit olmamalı hatta kdv istisnasıda olmalı....

Bu konulara Yüce devletimiz el atmalı inşallah 2021 yılında bu ayrım gerçekleşir ve biz ENGELLİ YAKINLARI ile aynı kefede olmak istemiyoruz...Kiminle konuşsak bir suistimal deyip geçiştiriliyoruz halbu ki suistimali yapanlar belli sarı sitede sadece ara başlığına "engelliden engelliye" diye yazın ve aydınlanın....
Önerilerimizi dernek başkanlarına ve gerekli adli makamlara iletiyoruz...Bu konuda dernekler çok sıkı çalısıyor ve aile bakanımız ile görüşüyor inşallah 2021 de bu sorun kalkar...

Herkese saygı ve selamlar.
Engellilik çok boyutlu bir konu. Her engelli için de farklı boyutları var. Allah (cc) herkesin yardımcısı olsun.
ÖTV konusu da karmaşık. Örneğin %50engelisiniz diye ÖTV siz araç alamıyorsunuz. Yine %80engellli çocuğunuz varsa da verilmiyor. Oysa o çocuk için de hayat çok zor degilmi?
Burada avantaj engele mi engelliye mi? Engel e ise engelli ailesine devlete millete belediye ye vs herkese ve herşeye engel diyerek bu kişi ve kurumlara avantaj sağlayabilir siniz.
Ancak özne engelli ise , engelli için ayrı bir parantez açmak doğru olacaktır.

Skyw

Malesef ben sizinle aynı fikirde değilim engelli yakını nasıl engelli aracını kullanabiliyorsa bizzat engelli kişi adına alınmış araçta kullanılabiliyor bu durumda ne fark kalıyor ? ayrıca bu kanunda yapılmak istenen engelli bireyler adına araç alımı yapılması sonuçta o araç engelli bireyin ve mal sahibi oluyor.

Ben asla ayrım yapmıyorum ama engel engeldir engelliye %80 ötv muafiyetli araç alımı diyorsunuz, engelli yakınına %15 sonuçta o araçta engelli kişi adına alınıyor. engelliden engelliye fark mı var ?

Evet suistimal konusunda haklı olabilirsiniz yapanlar var ama birde şöyle düşünün 40.000 engelli aracı satılmış 2016 yılından beri ve bunların hadi diyelim 39.000 tanesi engelli yakını peki ilanda kaç araç var ?? birde şöyle düşünün aracı aldıktan sonra ( herkes peşin alamamış olabilir ) maddi durum bozulmasından dolayı satmak zorunda olanlarda vardır.

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20150417-3.htm

Bi ayrım şart ama nasıl bi ayrım olmalı, baksanıza beddualar direk başlıyor. Engelli araç alanla engelli yakını araç alanlar arasında uçurum satış farkı var. Denetim mekanizmasının artması gerekebilir.

melihbe

Benim ki gayet güzel bi dua beddua değil.
Ayrım değil denetim şart benim babam araba kullanamıyor diye niye sizden bi farkı olsun kaldı ki onun aracını kullanabilecek yakınlarının hepsinin kendi aracı var. Babamın adına 2015 senesinde alınan araç şu 29 bin km de yakınları suistimal mi etmiş bu durumu kendi amaçları için mi kullanmış. Denetlensin ben ona bir şey demiyorum çok ciddi denetlensin ağır yaptırımları olsun ama yok engelli yakını suistimal felan diyerek siyasetçilerin sıgındığı yalanların arkasına sığınarak kendinize bir pay çıkartıp tek taraflı düşünmeyin bu olayı.

Siz yapmıyorsunuz diye yapılmıyor anlamına gelmiyor. Dediğim gibi bi çözüm şart.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt