Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bu tavan ile anca tava alınır araba kalmadı bu fiyatlara;)

Mami Junior

Merhaba,

Su istimalden kastınız sanırım engelli yakınları.
3.derece yakınların kullanması eski kanunda kaldı.
şuan herkes kullanabiliyor, yani işin kısacası devlet önünü almaktansa önünü açtı.
birde eski kanunda yani 3.derece kullanabilir iken arabayı kullanabilmesi için sadece 2 kişi yazılabiliyordu o 2 kişi dışında da arabayı başkası kullanamıyordu.

@Mami Junior
Asıl sorun: aracı kimin kullanabileceğinden ziyade, aracın "ÖNCELİKLİ KULLANIM MAKSADI" nın engelliye değil başkalarına hizmet ediyor olması. Asıl vergi indirimi alan ve sadece belgeler üzerinde araç sahibi olan engelli belki araçtan en az istifade eden hatta bazen hiç istifade etmeyen konumuna düşüyor ve bunun bir kontrolü yok.

@Sermet75
Aracı kimlerin kullanacağına sınır getirmek yine engellinin yaşamını kısıtlıyor. Bir çok engelli aracı hiç kullanamayacak durumda, bu yüzden engelli çevresindeki akraba şartı bile aranmadan ehliyet sahibi herkese aracını kullandırabilmeli.

Asıl sorun üstte söylediğim gibi, aracın kime hizmet ettiği ni kontrol edebilecek bir mekanizma yok, bunu ancak aracı kullananı sınırlayarak yapmaya çalışıyorlar bu da hem tam olarak amacına hizmet etmiyor hem de engelliyi mağdur ediyor. 3. Derece kişilerin kullanımına sınırlama geliyor, bu kez engellinin örneğin kuzeni alıp kullanıyor ve yine, öncelikle engelliye hizmet eden bir araç olmaktan çıkıyor.

Aracı kimin kullanabileceğine değil araçtan kimin öncelikle istifade ettiğine kıstlama getirilebilirse bir çok istismar ortadan kalkar.

Hareket özgürlüğü kısıtlı olan kişi her kim ise devletin vergi indirimini, onun yakınlarına, dostlarına değil sadece bu kişiye yaptığını hatırlamak gerek.

SiyahPelerinliAdam
Aslında en güzel kısıtlama 2 kişinin kullanabilmesiydi. bütün her türlü yaptırımları noterden kabul ettiğine dair taahhütname vererek ve bunu trafiğe kaydettirerek o aracı kullanabiliyordu. Yada engelli bireye bakmakla yükümlü olan insanlar kullanmalı. başka şekilde önüne geçmek zor bence.

@Sermet75
3.dereceden kastım herkesin kullanması zaten. Eskiden 1. derece yakınları kullanıyorlardı.
Zaten suistimal ediliyor dedikleri bu kanunun çıkmasıyla başladı.
Yılda 10-20 bin olan satışlar 80-90 bin adete cıktı.
Kanun yılını hatırlamıyorum.

@SiyahPelerinliAdam

Hocam denetimini yapamıyorsan bütün kapıları açmakta mantıksız, onlarda en basit yol kafalarına göre bi sınır getiriyorlar.
Dediğin gibi amacı dışında kullanıyorlar ve bunun herhangi bi denetimide yok.

Şimdi bazı arkadaşlar bütün limitler kalksın diyor, kalksın elbet ama bi kriter cervesinde kalksın.
Yoksa bu kanun değişsede şöyle ucuza lüks araba alalım diyen bir sürü hısım akraba var.
Benim itirazım engellileri kullanıp bu indirimlerden faydalananlara. (Kuzen,enişte,baldız, alt komşu, üstkomşu vs.)
Bu düzene bi denetim gelmediği sürece suistimal hep devam edecektir.

Sermet75
Bence buda engelliyi mağdur edecek bir kısıtlama, kendisi zaten kullanamıyor, aracıyla kendisine hizmet edebilecek insanları sınırlamak bana hiç mantıklı gelmiyor. Araç öncelikle engelli için mi kullanılıyor un kontrolünü yapabilecek bir uygulamanın "yeni mağduriyet yaratılmadan" bulunabilmesi gerek bence.

SiyahPelerinliAdam

Haklısın engelliyi kısıtlayan bir durum oluyor düşününce...

Bu kontrolde çok zor gerçekten...düşün mesela arabayı 360 gün gerçekten ihtiyaç sahibi için kullan, sadece 1 gün kendi ihtiyacın için kullandığını varsayalım ve kullanırken denetime yakalanırsan gene saçma olur...

Herkes için dahada çok engelliler için hayırlısı ne ise olsun...

5 kez üst üste olduğunu ne denetleyen tespit edebilir nede denetlenen çok çok zor...örnek şimdi amcasını ,dayısının vs fizik tedaviye bıraktım diye bilir veya gerçekten öyle olabilir ciddi olarak bir denetim yapılması zor...

Daha önce bunu önermiştim. Denetleme esnasında eğer araç engelli aracı ise herhangi bir yaptırım olmaksızın şu soru sorulabilir;

"Ruhsat sahibi araçta mı?"

Polis ve jandarmanın kullandığı trafik denetim veritabanına eklenecek küçük bir bilgi alanına, soruya verilecek "EVET" yada "HAYIR" cevabı kaydedilir. "ÜSTÜSTE" 5 kez hayır cevabı girilmiş ise inceleme başlatılır. Bunu yapmak istenirse gerçekten zor değil.

Gimere yazın

Bu arkadaş kesinlikle çok haklı herkes taşın altına elini koymalı sesimizi duyurmalıyız Gimere yazın milletvekillerine yazın az kaldı sonuçlanmasına &&&&
maxdeep

Sayın SERMET,
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 15.11.2020 tarihinde yapmış olduğunuz 2005029667 sayılı başvurunuz 20.12.2020 tarihinde ÖTV II MÜDÜRLÜĞÜ (II-III-IV SAYILI LİSTE) (2) tarafından cevaplanmıştır:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yaptığınız başvuru incelenmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) bentlerine göre, engellilik oranı %90 veya üzerinde olan malûl veya engelliler ile bizzat kullanmak üzere taşıtta hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl veya engellilerce, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobili, arazi taşıtı, SUV, steyşın vagon vb. taşıtlardan motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşmayanların ilk iktisabının vergiden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Mezkûr maddenin son fıkrasında ise söz konusu tutarın, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve Cumhurbaşkanının bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkili olduğu hükümleri yer almaktadır.
Buna göre, söz konusu sınır 2020 yılı için 303.200 TL olarak uygulanmakta olup, 2021 yılında bu tutar, kanunda düzenlenen yetki limiti dahilinde Cumhurbaşkanınca daha yüksek bir tutar belirlenmediği takdirde, 2020 yılına ilişkin yeniden değerleme oranında artırılarak, 330.800 TL olarak uygulanacaktır.
Öte yandan, söz konusu üst sınır tutarının artırılmasına yönelik öneriniz, yetkili makamlara iletilmek üzere not edilmiştir.
Bilgilerinize sunulur.

Bugün gelen cevap...

@SiyahPelerinliAdam

Mutlaka bir sınır olması ve suistimail engellenmesi konusunda sana katılıyorum,ama verdiğin denetim olmaz bence çünkü engelli bireyin aldığı araçın bütün hakları engelli bireye ait kullanma ve hertürlü insiyatif hakkı, birey aracı aldım ve para karşılığı kiraya verdim derseki bunu diyebilir şuanki kanunda, ozaman denetimde yapıcak birşey kalmaz malesef.

Sermet75

Muafiyetle verilen araçların kendi kullanımı dışında kiralanması ödünç verilmesi zaten yasak bildiğim kadarıyla... Yani yapılan vergi indiriminin kendi ulaşım hizmeti haricinde ticari yahut fayda sağlayan başka şekilde kullanımlara kısıtlanması bence gayet makul sayılabilir. Çünkü asıl amaç, engelli bireyin normal insanlara göre dezavantajlı olduğu ulaşım özgürlüğüne destek olunması, akrabasına fayda sağlaması yahut aracından ticari kar elde etmesi değil. Bunlar söz konusu olduğunda normal diğer tüm vatandaşlar gibi vergi alınmasını şahsen yadırgamıyorum.

SiyahPelerinliAdam

Sonuçta bireyin pozitif ayrımcılıkla araç sahibi olmasını sağlayan bir kanun ve belki bu aracı alacak güçü yok ama aracı alıp kiralayarak atıyorum kredi borcunu kira parasıyla ödeyim mal sahibi olabilir bunun yasal olmadığı söylenemez.
Yok yasak değil yeni kanunda %90 üzeri olan engelli aracını herkes kullanabiliyor ( eski kanun 3.derece akrabaydı ve 2 kişi noterden tasdikli evrak verip kullanabiliyordu ) ... Benim gördüğüm asıl sorun hem devlet bu geniş olanağı veriyor yani herkesin kullanmasını sonrada suistimal oluyor diyip kısıtlama getiriyor buyüzdende kurunun yanında yaşta yanıyor...devletin bahanesi kendi yaptığıyla uyuşmuyor.

Evet bencede. Öyle 370 400 zor gibi. Kimsede tık yok.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

melihbe
Büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı yılbaşından sonra yetkisini kullanacak ve yaklaşık 496.000 TL olarak uygulanacak ancak bu bile eski koyulmuş sınırın korunmasına yetmiyor. Şimdilik böyle olursa da sorun bir parça çözülmüş olacak.

Son düzenleme:
melihbe
Kulislerden danışmanları aracılığı ile gündeminde olduğu bilgileri geliyor. Kesinleşen bir durum ya da karar yok ancak mecliste genel bir mevzuat düzenlemesi yapılmaz ise ilk beklenen ve yasal düzenlemeye gerek bırakmadan atılacak en kolay adımın bu olacağı herkesçe biliniyor.

Arkadaşlar son durumu biri açıklayabilir mi ?
Engelli aracını kimler kullanabiliyor?

Nişanlımın arabasını kullanamıyorum böyle bir saçmalık olabilir mi!?

Benim kullanmamı bırakın aracı servise vereceğiz kendisi çok yoğun çalıştığı için servis personelinin aracı alıp servisini yapıp geri getirmesi lazım bunu bile yapamıyoruz. Ancak çekici ile alırız diyorlar.

Ya da aracı valeye veremiyoruz. Ya tam bu sırada trafik kontolü olursa? Ceza olarak ÖTV'yi ödemek ne demek! Böyle ceza mı olur?

Aracı yanlız kullanmayı geçtim nişanlım yanımdayken bile kullanamaz mıyım?

Uzun yola gidiyoruz yorgunluk oluyor çift şöförüz ama yanlızca birimiz kullanabiliyor? Hem kendimizi hem çevreyi riske atıyoruz. Ya canımızı riske atacağız ya paramızı! Ben kullanırken yakalanırsak devlet ÖTV yı öde yoksa arabayı alırım diyecek.

Ya da nişanlımın rahatsızlandığını düşünelim. Hastaneye kim götürecek?

Üstelik başkası kullanırken kaza olsa kasko dahi karşılamıyor. Bu nasıl mantık? Suistimalin önüne geçmeye çalışırken gerçek ihtiyaç sahiplerini kısıtlıyorlar!

Konuyu ben mi yanlış biliyorum?
Lütfen aydınlatır mısınız?

Araçta yanlızca ek pedal var. Bu da açılıp kapanabilir şekilde.

Ruhsatta kendinden başkası kullanamaz şeklinde ibaremi var

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

black.jack
Maalesef böyle bir saçmalık var evet, aracı engelli kullanabilir ancak engelsiz kişinin kullanması için bir yığın prosedürle çok komik bir şekilde belgelemek gerekiyor.

Maalesef bu ülkede tertibat denen olay engellinin hayatını kolaylaştıran, engellinin istediği araca kolayca uygulayabildiği bir aparat değil, vergi indirimi ve usulsüz kullanımı zorlaştırmak için gereksiz prosedürler ile kullanılan bir unsur haline gelmiş durumda. Engelliye hayatı zorlaştırmadan kafası pek çalışmayan, akıllıca çözüm bulacak kabiliyette olmayıp, bulduğu çözümün başka hangi sorunlara yol açtığını umursamayan yasa düzenleyiciler konuyla uğraştığı sürece bu dert hiç bitmeyecek.

Tertibat üzerindeki istisnasız bütün prosedürler kalkıp, bu konu bir vergi indirim kriteri olmaktan çıkarılmadıkça buna benzer bir çok ciddi sorun düzelmeyecektir.

Bütçe kanundan birşey çıkmadı galiba bu konu alakalı ÖTV kanunu ne zaman çıkar. Net bilgi ne zaman çıkar durumla ilgili bilgisi olan var mı.

330bin i yukseltmezler böyle geçer bence umut dünyası bekle belki yukseltirler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt