Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2021 yılı limiti belli oldu: 330.800 TL

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
tanerbudak

peki bir cümlelik bir düzenlemeyle nasıl ithal araçların satıldığı yıldan kullanabilen aile kısıtına herseyi farklı, madem %90'ı bahane ediyorlar neden tertibatlılar için 1.6 hacim kısıtına dönmüyorlar?

Limit 600 bin olursa arabayı almak için 400 bin gerek okadar parayı veren zaten ötv li alsın o iş gene istismar olur gerçek engelli arabayı alıp binemez

nickneymi

aynen bir cümle ile düzeltilebilecek bir konu ama anlamıyorlar anlatamıyoruz. işin bir de cari açık boyutu da var. işin içine makro ekonomik göstergeler de giriyor.

Bu ÖTV muafiyetinin ilk kez %90 ve üzeri sakatlığı olan kişiler için olduğunu unutmayın arkadaşlar. Yurt dışından vergisiz araç ithal hakkı Aydın Menderes zamanında geldi. Sonra yurt içinde de uygulanmaya başladı. Yani bugün "ille de araç kullanabilen engellilerin hakkıdır" söylemi doğru değildir.
Ben %96 engelliyim. Kendim araç kullanamam. Ayda 3 defa da olsa bir yere gideceksem özel araç kullanmam gerek. "Yok sen toplu taşıma kullanabilirsin" diyen bi babayiğit varsa, hemen adresimi yazayım, beni gelip evden alsın ve onu evine oturmaya gidelim. Bakalım nasılmış!

Benim aracım tekerlekli sandalyemi alacak şekilde büyük bagajlı olmak zorunda. 4 sene önce 120 bin tl'ye Volkswagen Passat Variant almıştım. O zaman renault megane tourer aracımı 50 bin tl'ye satıp üzerini kredi almıştım. Şu anda arabamın sıfırı nerdeyse 700 bin tl! Akıl alır gibi değil!

Son olarak, bu parayı verdiğim arabamı ayda 3-5 kere ben bindiğimde kullanmam, diğer günler yatması akıl karı mı allah aşkına? Sizler nasıl para kazanıyorsunuz bilmem ama 2. bir araç almak aileler için öyle kolay değil. Tabii ki benim aracımı 1. derece yakınlarım kullanabilir. Tabii ki tatil şu bu için şehir dışına çıkmaları gerektiğinde bir sorun olmamalı. Tabi ki ben araçtaysam aracı kimin kullandığının hiç bir önemi olmamalı.

Bir şey daha: Araçlara fiyat sınırı koymak kadar salakça, ahmakça, haksızca bir şey olamazdı. Bu hükümet bunu yaptı ve buna alkış tutuldu. O zaman da söyledim, bu kısıtlamanın suistimal ile hiç hiç hiç hiç bir ilgisi yok. Bunlar düpedüz bizi ayak üstü becerdi, bazı engelli arkadaşlar da hükümete kıyakçılık yaptı. Giren de bize girdi.

Suistimale karşı yapılacaklar nettir. Bunları uygularsınız ve sorunun %99'unu çözersiniz. Bunları yapmayıp fiyat-motor kısıtlaması yapmak üçkağıtçılıktır. Bu hak kaybına bir kez "he" diyenler de bugünlerin mimarlarıdır.

tanerbudak

Taner Bey malesef birlik olamıyoruz, olamayınca da yok %50 arttırıcam limit yükselticem deyip bizim ağzımıza bal çalınıyor. Zaten o bile çözüm olmayacak birkaç ay bile sürmeyecek o limitin aşılması. Bugün araç bakmaya gittim bir bayiye, aracın fiyatı 690bin lira o da 2 ay önce kapora vermiş kişi için bu hafta satış rakamı. Biz de araç ayırtsak ocak ayı için diyorum o zaman da %5 ile %10 arası zam gelecek dedi bayi çalışanı. Hem de aralık ayı için. Şimdi biz kanunen haklarımızı nasıl aramalıyız bunun üstüne düşünelim. Neden birkaç yıl önce 1.6 limit vardı da şimdi yok ? En azından bir önceki taslakta bahsettiğiniz gibi limitin üstündeki tutarı ödeyelim istediğimiz aracı alalım. Bizim işimizi görecek araç 690 bin şuan ama limit 660 olmuş kime ne faydası var. Gerçekten saçmalık, yani bu yasayı çıkaranlar hiç mi düşünmüyor; YDO ya göre limit arttırımı yapamazsın. Çünkü insanlığa aykırı bir vergi sistemi var. Araca %10 zam geliyor ama ötv+kdv ile zam bize %25-30 olarak yansıyor. Şimdi YDO %10 deyip zam yapılırsa son birkaç yıldır olduğu gibi her sene mağduriyetlik yaşanır. Birilerinin bunu CB na anlatması lazım. Umarım ocak ayında bazı sorunlar çözülmüş olur. Saygılarımla...

Ek: Yetkililerle görüşüldüğünde madem %50 arttırmaya sıcak bakıyorlar hem 3 Aralık'ta CB %50 yetkisini kullansın hem de 2022 Ocak ayında. Bu şekilde bu sene için limit konusu bir süre daha sorun olmaktan çıkar diye düşünüyorum. Peki 2 kere kullanma durumu var mı, haberler geliyor mu size ? tanerbudak

Son düzenleme:
tanerbudak

Toplam binek araç satışlarının %30 u, %90 üzeri engelliler adına alınmış ÖTV siz araçlardan mı oluşuyor?!.

Yani ülkede satılan her 3 binek araçtan biri! İnanılmaz bir oran, devasa bir vergi miktarı...

bu 323 bin limitin realiteyle uzaktan yakından alakası kalmadı. benim gördüğüm bu limitte araç şuan için yok. Bu hakkı toptan almaları veya bu limiti vermeleri arasında hiç bir fark kalmadı. Mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor daha fazla geç kalınmadan.

Bu üstteki Taner bey şu telegramdaki taner bey mi bilmiyorum ancak kendisinin dediğine göre

1. ÖTV muafiyeti 750 k ya çıkacakamış (Çıksa ne olacak kaç engellinin o araçları alacak parası var tabi engelli yakını ise o ayrı)

2. Yine dediğine göre 750 k üzeri araçları da ayrı bir vergi farkı vererek alacak mışız! (ENgellilerden alınmaması gereken hem kdv hem ötvdir)

3. Araç satım süresi de 3 yıla inecekmiş (Bunun ticaretini yapan malum birileri yaşadı)

Benim bu yeni çıkacak yasadan da onun şartlarından da umudum yok.

powerthink evet o taner bey bu taner bey. ancak siz gündemin biraz gerisinde kalmışsınız maalesef. o kanun tasarısı maliye bakanlığı tarafından kabul edilmedi.

tanerbudak

Heeee iyi olmuş, grupta iyi havanız vardı, "oldu olacak yüzde yüz olacak bakanla görüşüyoruz" falan fişmekan, Yine engelli üçün birini aldı yani.
Oysa konu basit engelliden ötv almayacaksın kdv de yüzde 5 ya da 8 alacaksın hatta kdv de almayacaksın. Çünkü işine geldiği zaman taksiciye bile ötv muafiyeti sağlıyorsun adam 3 araba alıp bir kenara koyuyor ticaretini yapıyor. Sende engelliden almadaığın bir ötv için bile 1 milyon tatava yapıyorsun

Ben üstteki mesajda kırmızı ile şunu sordum:

1. Bugün alacağım ötv muafiyet raporu ne kadar süre geçerli. Benim engelim sürekli, buna cevap verebilecek var mı acaba?

Bir de sistem saatinde mi sorun var bilmiyorum benim en son sabah 08.30 girdiğim gözüküyor ama ben o saatte girmedim, hesabım mı ele geçirildi?

powerthink DÖVSEYDİN BARİ KARDEŞİM. ben sıradan bir vatandaş olarak bu konu üzerinde uğraşıyorum. saygısızlık terbiyesizlik yapacağın yerde sen de destek ol madem. burada atıp tutmak kolay ara bir vekil bir bakanı görelim hadi. üçün birini değil üçün üçünü belki alırsın saygısız. taleplerini iletirsin işte ötv kdv almazlar senden azıcık uğraş hadi yiyorsa. hadsiz. grupta havanız vardı ne demek ya. bu nasıl bir üslup böyle. kalem benim elimde sanki kanunu ben yazıp onaylıyorum sanki. saygısız herif. git sorularını başka yerde sor bence. senin gibi saygısız birine kimse cevap vermez.

... Araçlara fiyat sınırı koymak kadar salakça, ahmakça, haksızca bir şey olamazdı. Bu hükümet bunu yaptı ve buna alkış tutuldu. O zaman da söyledim, bu kısıtlamanın suistimal ile hiç hiç hiç hiç bir ilgisi yok. Bunlar düpedüz bizi ayak üstü becerdi, bazı engelli arkadaşlar da hükümete kıyakçılık yaptı. Giren de bize girdi...

Aynen anlamayanlar için ve olayı iyi niyete bağlayıp bir türlü anlamak istemeyenler için konu başka bir şekilde özetlenemezdi. Resmen öpüldük, öpüldünüz, hadi geçmişler olsun. İşin enteresan tarafı te en başında bu iş böyle limitle olacak şey değil derken, ahkam kesenler halen devam ediyorlar, işte bu çok acı...

powerthink

Taner Bey burada çok uğraşıyor, yaptığınız saygısızlık. Utanmadan bir de emreder gibi sorularımı cevaplayın diyorsunuz. Gidin bir bakana telefon açın o cevaplasın sorularınızı! Forumda bulunmanız bile gereksiz...

Bence engelliden limitin üzerindeki araçlardan vergisini vererek alınamasının uygun olduğunu düşünmüyorum çünkü yarın öbürgün bu uygulamayı genişletip bizede tamamen ötv li araç satışına dönebilir o yüzden bu konuyu desteklemiyorum.Haklarımızı tamamen kaybetmemize sebep olabilecek bir konu.

Tam 2 yıl önce bu dönemlerde liste fiyatı 178 bin olan aracın suanki liste fiyatı 378 bin. O donem limit 248 bin iken suan 323 bin.aracın fiyatı 200 bin artaraken limit onun yarısı bile artmamış. Daha fazla söze gerek yok herşey ortada.

DÖVSEYDİN BARİ KARDEŞİM. ben sıradan bir vatandaş olarak bu konu üzerinde uğraşıyorum. saygısızlık terbiyesizlik yapacağın yerde sen de destek ol madem.

Niye gardaş, grupta iktidar eleştirisi yapanları atmayı biliyorsunuz, Üslup fiili durumun rafine edilmiş halidir. Ben kimim ki bakana ulaşacağım. Ülkede hak yok hukuk yok adalet yok sen kalkmışsın hiç oy vermediğin partinin bakanına ulaş diyorsun. Engellinin hakkı şudur:

1. Kendisi engelli olan şahısın alacağı araçtan sadece yüzde 5 ya da 0 kdv alınmalı. Ötv zaten alınmamalı. Otomatik vitez farkından ne kdv ne de ötv alınmalı çünkü o otomatik vites mecburen alınıyor keyfiyetten değil.

Tam 2 yıl önce bu dönemlerde liste fiyatı 178 bin olan aracın suanki liste fiyatı 378 bin.

Zamlar senin bugün alacağın ötv indirimini bile sıfırlıyor 2021 ağustosta toyota alsam mı diye düşünüyorum vergisiz fiyatı 100k ediyordu, altı ay sonra bugün vergisiz fiyatı 170 k ediyor. ağustos 2021 de liste fiyatı 170 k idi. Boş kardeşim engelliye verilen ötv muafiyetinin hiçbir hükmü yok.

Taner Bey burada çok uğraşıyor, yaptığınız saygısızlık.

vaaaaay işte ileri demokrasiye bak, adam beni forumdan atacak ve beni sorduğum soruyu cevaplandırmayarak cezalandıracak. tımam ögyetmenim

Son düzenleme:
İşin enteresan tarafı te en başında bu iş böyle limitle olacak şey değil derken, ahkam kesenler halen devam ediyorlar, işte bu çok acı...

Hala makul bir limitin olmasını mantıklı buluyorum desem başa döneceğiz.

Yine bu başlıkta söylenene göre, satılan tüm binek araçların %30 'u %90 üzeri engelliler üzerine alınan araçlar. Neredeyse satılan her 3 aracın 1 tanesi...

Limit ya da diğer kısıtlamalar kalksa, şu an olduğu gibi hareket edebilmek için çok ihtiyacı olduğu halde en ucuz araca bile ulaşamayan engellinin problemi bu başlıkta tartışılanın onda biri kadar kimsenin gündemin de olmayacak eminim. Salt çıkar kaygısı ile adil bir hak talebi arasında gerçekten çok ince bir çizgi var.

Bagajı büyük olan araca vergi ödemek zorunda kalan engelli, araca hiç ulaşamayan engelli için uygulanabilir bir öneride bile bulunma gereği duymuyor. Doğru, böyle bir mecburiyeti de yok zaten... :)

Engellilerin milyonluk bilmem ne marka araca binmeye hakkı yok mu diye sövenler bile var. Öyle bir tonda söylüyor ki bunu, sanarsın engellinin, sıradan vatandaş gibi vergisini vererek pahalı araç almasına dahi yasak getirilmiş :)

Kimse mutlu değil, nasıl olsun. Zenginimiz bile fakir çünkü.

Limit bile olmasa bu fiyatlara araba almak hayal oldu. ÖTV siz bile alamam artık 500 bin ne demek ya.

powerthink ya işte bu taleplerini ara ilet bakana diyorum ben de sana. oy ver verme ne farkeder. alnında yazmıyor ya oy vermediğin. grupta iktidarı değil bu ülkeyi eleştireni hatta hakaret edip söveni gruptan attım ben her zaman.

Y-ÜFE belli oldu. YDO %36,20 oldu. 2022 de limit 450.600 TL olacak şimdilik. CB yetkisini kullanır %50 arttırırsa da limit 675.900 TL olur. hayırlısı olsun.

SiyahPelerinliAdam, seni etiketlememiştim ama kendini bilmen de güzel. :cool:

Hak kolay kolay kazanılmıyor, ilk olarak sözde "adil bir hak talebi" diye limit sınırı getirilerek kısıtlandı, bundan sonrasında ne olur bilemiyorum ama gidişat çözüm yerine çözümsüzlüğe gidiyor gibi.

nfrysmn Kanunda bu tutarı indirmeye yetkisi yok. ancak ydo ya göre her yıl artan vergi,harç ve cezalardaki oranda indirim yetkisi var. 2019 da bu yetkisini kullanmıştı.

Engelliler forumunda araç alımındaki engel olan limiti, savunan engelliler var şaka gibi.
Ben %71 engelliyim aracımı da kendim kullanıyorum. Araç benim için özel bir ihtiyaç değil topluma karışmam için çalışabilmem için sosyalleşebilmem için bir ihtiyaç ve buna ÖTV istenmesi çok saçma veya bir limit konması da.
Yok YDO oranı şöyle yok cumhurbaşkanı yetkisi vs yahu bu kanunu çıkaran bu limiti koyan kendileri zaten bir de medet umar gibi yetkisini kullanmasını bekliyoruz.

Birlik olmayı beceremediğimiz gibi bir de engel oluyoruz birbirimize gerçekten çok yazık!

Yanlışım var ise düzeltin ama geçen yıl %27 olmuştu YDO oranı fakat Sayın Cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak bunu %9 a düşürmüştü ve bizim limitimizde o oranda artarak 300 den 330 bine yükselmişti…

selda*

Ben her daim kendimi bilirim, bilmemek asıl sıkıntı. [emoji6] "Hak" kolay kazanılmıyor demek :)

"Hak"...

Bir çırpıda ağızdan çıkabiliyor, ne güzel söyleniyor değil mi... "Hak" [emoji3526]

Ötv siz araç alma Hakkı... [emoji3526]

encila

evet yanlışınız var düzelteyim,

geçen yıl YDO %9,11 olarak açıklanmış ve limitte %9,11 oranında arttırılarak 303.200 TL den 330.800 TL ye yükseltilmiştir. %27 diye bir YDO olmadı geçen yıl.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt