Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2021 yılı limiti belli oldu: 330.800 TL

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ayrıca nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

%90 yakını araçla sefa sürüyor %90 evde kilit altında akrabasını bekliyor bumudur yani iddianız.

Oturup size kendimizi ispatlamayamı çalışacağız burada

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sizi benim kızımdan üstün tutan nedir anlatırmısınız ? Kendi kendinize aracı sürebiliyor olmanızmı ?

işte olay bu senin kızın.. Sen kızın üzerinden almışssın aynı evde yaşıyorsun ama benim iş yerimde 3 adet akrabası üzerinden alıp alınan arabayı bile görmemiş olan engelli aracları var. Sapla samanı karıştırma ..

mchi

Bence arkadasa fazla yuklebiyorsunuz 90 raporu olupta arac alanlarda cok fazla istismar var.3.derece akraba diyor ruhsatta. 3.derece kim oluyor hic tanimadigin akraban ben ortopedik engelliyim arabam var beni bile ariyorlar uzaktan akrabalar ne diyor biliyomusun aynen soyledigini yaziyorum buraya. Bizim bi arkadas akrabasinin uzerine arac almis cok indirim oluyor bende boyle birsey duşünuyorum eger sen araba almiycaksan ben alayimmi?. Şu lafa bak kendimi zor tuttum telefonda. Yuzde 90 raporu olup gercek ihtiyaci olan yokmu var tabiki bak burada okuyorum arkadas bakkala gidemiyorum diyor siz kizim diyorsunuz kizinizin uzerine alinan araci siz kullancaksiniz eşiniz kullancak kardesiniz kullanacak gidipte ornek amcasinin oglunun dıdısının dıdısı kullanmayacak millet engelli avına cikmis ucuz araba alacaz diye koklayarak engelli arayan akrabalar var. O yuzden mchi ne diyor gercek engelliler yararlansin ihtiyaci olanlar alsin uzaktan akrabalar engelli kovalamasin adamin engelli cocugu var araba almiyorlar.başka ilden akrabasi geliyor onun adina arac aliyor sonra gidiyor keyfine bakiyor bunlar engellensin diyor. Yoksa sizin cocugunuz adina aldiginiz araca kimse karisamaz sizinde en dogal hakkiniz. Ben ortopedik engelliyim gonul isterdiki engelim olmasin gidip vergimi vererek araba alayim.Ama malesef boyle bi secenek yok.

mchi

Ayrıcalık talebinden felan bahseden olmadı, siz bir savunma refleksi ile konuşuyorsunuz.

Bahsettiğim şey şu; örneğin markete ya da işyerine ulaşmakta fiziksel problem yaşayan kişi kızınız, siz değilsiniz. Ee kızınızın arabasıyla ben kendi işime gidemeyecek miyim derseniz, sıradan diğer vatandaşların işe giderken kullandığı ÖTV si ödenmiş bir araç haline getirilirse kızınızın değil kendinizin aracı gibi gidebilmelisiniz tabi ki...

Gerçi ne kastedildiğini gayet iyi anladığınızı sanıyorum. Sorun kızınız felan değil yani, sanırım işinize gelmediğinden anlamak istemiyorsunuz. Burada kıyaslanan %90 engelliler ve diğerleri değil. Engellilere tanınan bir hakkı, hiçbir engeli olmadığı halde kendisi kullanan, engelli yakınlarına dikkat çekiyor hemen herkes.

Zaten söylenilenlere göre ÖTV indirimi ile satılan araçların %90 dan fazlasının bu şekilde engelli yakınının kullanımınıyla öncelikle engelliye hizmet verdiği söyleniyor. Ancak bu araçlar öncelikle ve asıl olarak engellinin değil engelli yakınının hizmetinde kullanılıyor iddiasında insanlar.

SiyahPelerinliAdam

Genel kanı ortopediklere ozel birşeyler yapılsın gibi laflar denilmiş biri demiş onlara normal bir araç yeter gibi laflar siz saniyormusunuz limit suistimal yüzünden getirildi valla eğer başka engelli üstüne araç aldırıp kullanmiyorsa onda suç bizimmi çekeceğiz ceremesini çok sacmalimissiniz denetlensin diyeceğine yüzde doksana ozel yapsınlar istiyorsunuz limiti çok beklersiniz

sonunnda sürekli kısıtlama, suistimal falan laflarından insanlar bunalmış. falat bence tartışmanın da anlamı yok,
limitin getirilme sebebi bence suistimal falan değil, eskiden ötv %30 ile 45 arası falandı fakat bunlar %80 e çıkarınca, üstüne kıymetli araçların da 1.6 sı çıkınca olay göze battı.
burada sürekli suistimal yazılması rahatsız edici ve amaçsız, bu olay varken örneğin 1.6 4x4 ler yoktu, 1.6 alman arabaları da vardı ama azdı, zaten vergileri de göze batacak kadar fahiş değildi.
benim fikrime göre nasıl ki milletvekili baba oğluna araba verebiliyor, yeğenine al bunu şuraya git diyebiliyor kimsenin de menkul bir mülkiyetini buradaki bazı arkadaşların abartılı bir şekilde önerdiği üzere kısıtlamaya hakkı olmamalı. buradaki tartışmalar zaten boş fakat bir örnek vereyim örn. üst soyu ve 2. derece alt soyu olmayan ya da araç kullanmaya bu yakınları elverişli olmayan birinin aracı kullanış şekline buradaki bazı çekirdek aile sahibi kişiler saldırıda bulunmuş oluyor. şimdi birişeri illa bmw mercedes alacak diye diğerler belki daha dezavantajlı durumda kişilerin yaşam tarzı, ailevi özel durumu ve araç kullanış şekline bir saldırı getirmesini doğru bulmuyorum. zaten hukuk bu durumları öngördüğü için kısıtı belli bir sınırfa tutuyor, buradaki bazı abartılı öneriler insanların mülkiyet hakkını ihlal edici.
yüzde doksan meselesine ise gelirsek, buradaki bazı arkadaşlar sürekli zaten kısıtlı ve tertibatlı araçlara kısıtlama istese de %90 ile alınan araçlar hiçbir kısıta tabi değil, zaten satılan araçların %95 i falan da heralde böyledir. ve doğası gereği alış satış durumu daha pratik, diğer insanların kullanması daha pratik. tertibatlı aracı diğer insanların rastgele kullanması zaten durumu itibarıyla daha zor.
yani nasıl ki ithal araçlar bazı farklı koşullara tabi, %90 lı araçların da bu çok avantajlı durumu dengelenebilir. şimdi satılan araçların %95 i %90 raoorlı araçlarlen çok araç çıkıyor diye zaten 3. dereceye kadar kısıtlı, tertibatı aebebiyle herkesin rastgele zaten kullanamayacağı araçların da kısıtlanması bnece haksızlık.

egemmm engintoprak85

Arkadaşlar neden sizlere değilde siyah pelerinli arkadaşımıza tepki gösterdiğimi yorumlardan anlayabilirsiniz.

Kendisi beni, uğruna yaşam düzenimi değiştirdiğim. Sağlığına kavuşturabilmek için 2 senede ev parası harcadığım evladımın hakkını suistimal etmekle suçluyor.

Çözüm önerisinde beni, dolandirici galericileri ve arsız akrabaları aynı kefeye koyuyor.

Ve bunu sadece kendi menfaatini düşünerek kendinden daha zor durumda olan %90 ları umursamadan yapıyor.

Kusura bakmayın ama bende hem kızımın güvenini hemde benden sonrasını düşünmek zorundayım.

Otistik çocuğu olan çocuğu arabada değilken arabayı kullanamasın maliyecilerin bile aklına gelmeyecek inanılmaz bir öneri gerçekten. Herkes kendi çıkarını düşünür durumu daha iyi olsun diye başkalarının kısıtlanmasını önerirse anca yeni kısıtlamalar gelir, hiçbir iyileşme de olmaz.

Çocukları hasta rahatsız olan herkese Allah şifa ve kolaylık versin.

mchi

allah kızına şifa versin kimse kimseden üstün değil sen neden lafı üstüne alıyorsun ki burdakilerin öfkesi art niyetli insanlara sen kızının üstüne alabilirsin kimse sana bişe demiyor öyle insanlar varki bugüne kadar akrabasına ailesine hayrı olmamış gidip hasta insanların üstüne araba alıyor lafımız art niyetli insanlara sarı siteye gir bi gez ne demek iatediğimi anlarsın

Ben kendim biliyorum çocuğu otistik kendisi sağlık ocağında doktor bu bayan doktor otistik çocuğu üzerinden mercedes almış kullanıyor.

zaten artık araç alamıyoruz , bizi hiçe sayan hükümet bırakın limit artırımını başka kısıtlamalarla geri dönecek yılbaşında. şu an herkesin maaşını kesme derdinde , bir yoksul aile vardı kömür yardımı alan sokağımızda oturuyor her sene yığınla kömür gelirdi bu sene 10 adet torba mı ne vermişler.devletin parası KALMADI .nereden keseceğini şaşırdı .ötv siz değil hatta bize bir kısım ötv de talep edecek bence....çünkü durumlar hiç iyi değil.
BU ARADA ENGELLİYİ ART NİYETLE KULLANIP ÜZERİNE ARAÇ ALAN YAKINLARI VS NE OLDU O ENGELLİLERİN MAAŞLARI DA KESİLİYOR.ACABA KESİLEN MAAŞ KADAR O ENGELLİYE YARDIM YAPACAK MI HER AY ?

başka sitede deniliyor ki limit kalkacak ama çok sıkı denetim , yoksulluk maaşı vs alanların maaşı kesilecek , öyle herkes 90 üstü raporluların yakını değil de evdekiler kullanacak gibi...biz araç da bakmıyoruz şu an geçen de yazmıştım engelli ötv denilince telefonu kapatıyor bayiler. ocak ayını bekliyoruz. ama devlette para bitti ben olacak olan şeyin olumlu olacağını hiç düşünmüyorum

Tabi tabi hiç suistimal yok.
Sizin gibiler yüzünden suistimal devam ediyor.
Araba İstanbul’da 90 engelli Batmanda arabada bizde isteyen gelsin ispatlarım.
Aynı evde oturmayan o arabayı kullanmamalı ailesine limit olmadada olur.
Devlet hükümet ayakta uyumaya devam etsin tembel bakanlar sağolsun kör sağır dilsizler cenaze düğün geziyorlar çokmu umurlarında suistimal rant haram helal…

Bunları tekrarladıkça haklarımızın alınmasını isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyorsunuz. Maaş kesintisi ile kısıtlamalar başladı, hakkı kullanılıp araba alınan garibanları vuracak sadece. Denetleme filan olacağını da ummayın hiç, maliyede ek denetim yapacak insan kaynağı da yok niyet de. Herkes kendini etkilemeyecek kısıtlamalar öneriyor, makul hiç bir iyileştirme olmayacağı ortaya çıkmışken bu gidişle olan haklarımızı da kaybedeceğiz.

Daha siz birbirinizi anlamıyor , anlaşamıyorken başkalarının anlamasını beklemeyin.

%90 üzeri araç alımına kimse karşı değil. Hatta emin olun belki bizden daha fazla ihtiyacı var o ailelerin. Ancak gerçekten kaçı o hasta için ve onun ihtiyaçları için kullanıyor alınan aracı ? Çoğu aracı görmüyor bile buna eminim. Herkes kullanabilir diyorlar , oraya kısıt getirilmedikçe ve bu istismar engellenmedikçe karşı çıkanlar olması normal değil mi ? Fiziksel engeli olanları hem rapor hem ehliyet hem de araç alırken süründürenler birazda diğerlerini denetlesinler.

aykara Allah razi olsun cumlemizin ins.
asidadaş durduk yere üstüme alınmıyorum ki batman 'in ithamlarına bakarmısınız.
Serkan555 kimin gibiler yüzünden ?
ZAMANineli arkadaşlar birbirimizi anlayamadığımız yok ezberlenmiş cümleler kurmayalım artık.

Hepimiz 3 kağıtçılardan şikayetçiyiz evet. Bu durumun önüne geçilmesi için tedbir ve kısıtlama istiyoruz evet bu üçkağıtçılar %90 lık dilimin içerisinde diye benim kızımın ne suçu var.

Benim tepkim işin kolayına kaçıp %90 lıları umursamadan ortopediklere ayrıcalık isteyenlere. Bu ayrıcalıga bahane olarak %90 lıların ailelerine ithamlarda bulunanlara.

Siz de sadece art niyetlilerin önüne geçilmesini ve her engellinin bu haktan faydalanmasını isteyenlerdenseniz size bir tepkim yok.

Daha açık nasıl anlatabilirim ki?

mchi

Ben size katılıyorum. Çünkü benim de kızım %96 engelli. Haftanın 2 günü şehir dışına gidiyoruz tedavi için. Kızımın öz bakımlarını daha rahat yapabilmek için geniş bir araca ihtiyacımız var ama alamadık 2 senedir.

%90 raporu olan kişilere kısıtlama gelmesini isteyen ortopedik engelli arkadaşlar şunu bilmelisiniz ki birbirimize düşüp kendi haklarımızı sorgulamamız ve bazı şeylerin elimizden alınmasına birbirimizin sebep olduğuna inanma gayesinden derhal vazgeçmelisiniz.

Taa 2017 senesinde limit gelecek denildiğinde çoğunluğunuz neredeydi ? şu siteye yıllardır üyeyim tek tük birkaç kişi dışında kimsenin sesi çıkmadı o da birşeye yaramadı.
Sarı öküz ile Aslan fıkrası vardır bilirsiniz. En başta o sarı öküzü vermeyecektik.

limit 750 olsa ne olacak kaç kişi o paralara araba alabılecek ? Ekonomi bitmiş alım gücü dibe vurmuş . Sistem değişmedıkden sonra bir bok olmaz bu ulkede .

CengizYurek

Allah şifa versin, tamamen kadar katılıyorum size.

Buradaki birçok kişi ya çocuğunu annesini babasını hastaneye okula götürmek için araba alıyor, ya da kendi kullanmadığı için en azından hastaneye gider gelirken arabasını oğlu kızı kullanıyor. Başka adreste oturan kullanamasın, şehir dışına çıkamasın filan akıl almayacak öneriler. En azından 1. ve 2. derece akrabaya kısıtlama kontrol vs olmaması lazım, yoksa elimiz kolumuz bağlanır arabalar hiçbir işimize yaramaz. Kraldan kralcı olmaya gerek yok, böyle böyle gidiyor bütün haklarımız elimizden.

Ne demek bu Bilgi verebilir misiniz,limit 330 bin TL,bu paradan aşağı araba almazsanız mı demek,rapor oranı%40 olan da ÖTV siz araç alabiliyor mu?

mchi

Umarım kızınız bir an önce sağlığına kavuşur, bunu yürekten söylüyorum.

Ancak yine de bahsettiklerimin, sizin evladınıza yaptığınız fedakarlıklar sebebiyle yaptığınız duygu sömürüsüyle ilgisi yok.

Yine söylüyorum, ulaşım ve hareket kısıtlığı olan birey kızınız, siz değilsiniz. Ve konuştuğumuz konu, engellilere ulaşım ve hareket özgürlüğü konusunda avantaj sağlamak için yapılan vergi indirimine ilişkin ise, söz konusu olan kızınızın ulaşımıdır sizin ki değil.

Ama eğer siz şöyle derseniz ki; "Engelsiz olan engelli yakınları da, bakmakla yükümlü olduğu engelli bireylerin varlığı sebebiyle ulaşım ve hareket özgürlüğü adına vergi indirimiyle kendi kullanımları için araç sahibi olabilmelidir." Fikrinize saygı duyarım, hatta konunun tartışılarak, bir takım avantajların doğrudan engelli yakınına da sağlanmasını destekleyebilirim belki.

Ancak mevcut yasa bu çerçevede düzenlenmemiş, doğrudan engelli bireyin kendisinin ulaşım ve hareket özgürlüğü esas alınmıştır.

Son olarak bunları kendi menfaatimi düşünerek söylediğimi ifade etmeniz, bir suizandır. İnsanları gerçekten tanımadan böyle ithamlarda bulunursanız emin olun hakka girersiniz. Ben bazı sebeplerden ötürü ifade edilmekten çekinilen ve uygulama da ciddi aksaklıkları bulunan bir gerçeği ifade ederek, kendi fikir ve tespitlerimi yazıyorum. Katılır ya da katılmazsınız saygı duyarım, ancak yazdıklarımın içeriğini ve sebebini iyice anlamadan, menfaatçilik üzerinden böyle ucuzlaştırmaya kalkarsanız, gerçekten bu durum yakışık almaz.

Sağlıcakla...

valla burdakilerin kafayla hic bisey olmaz,

adamlar göz gore gore limiti dusurdu hala yok reisin haberi yok, yok reis cok iyi, reis cok hassas galan ama istismar, su, bu....

bazıları da takıntı yapmış, sürekli ama o kullanıyor ama bu kullanıyor...

türkiyede her ailede 3 araba var da biz mi bilmiyoruz? burada aracı kendi süren kişiler gerekirse ayda 3 kez kontrole gideyim yeter ki lüks arabam olsun diyor.

bir defa %90 araç zaten kişi kullanamayacağı için ailesinin aldığı araç. ve onlarda hiçbir kısıt yok, yoldan geçen biri de sürebilir zaten tertibat da yok.

şimi oğlu olan diyor ki ya 2. dereceye kadar olsun şu olsun, ee kaç engellinin doğrudan kendi çocığu var? yasa ortada ama herkes kısıt derdinde, zaten tertibatlı araçları her önüne gelen süremez. buju deseler de demeseler de zaten yasa ortada boş tartışma ama düşünce yapısı garip.

olay ekonomik. ecevit zamanı porscheun vergisi %50 miş şimdi fiatın dolusumun %80 oldu çümkü ekonomi çok ii, hem siz kimsiniz de mercedese bineceksiniz, siyah mercedese bu ülkede sadece belli biriler binmeli.

%90 aileye alınan araçtır zaten, kişinin kendisi zaten süremez. burada takıntı yapmış kişilere laf anlatmaya çalışmayın, aynı şeyi yazar dururlar ama hukuk öle değil, mülkiyet hakkı var. yasa çıkarken tarihsel ihtiyaçsal gerekler düşünülüyor birkaç çok zeki kişinin bence söle olsun demesi kadar basit değil.

ama şimdi şunu da %90 raporlu araç alanlar için belirteyim sıkıntı ekonomik ve satılan araçların %95 i, sahibinden sitesinin falan nerdeyse tamamı bu tip araçlar. tertibatlı aracın zaten pek çok zorlığu var, aile kısıtı var ama bu araçlarda hiç bir kısıt yok. yani sadece tertibatlı araç vergisiz olsa ne rakamlar göze batacak ne de olay, dolayısıyla satılan araçların da tamamına yakın oranı %90 raporlu ise burada ekonomik bir dengesizlik var, bence amaç üzüm yemek olsa nasıl ithal araçlar farklı koşullara tabi, üzerine tertibat monte edilen araç ile diğerinin koşulları ayrıştırabilirler. olayın özünde de engelli arabası dediğiniz temelde tertibatlı araçtır. %90 rapor yüzünden ötvsiz araçların %90-95 inin tertibatsız, herkesin kullanabileceği araca dönüşmesinde bir gariplik var, ekonomik olarak da bir külfet yaratmayan tertibatlı araçlara hükümetin para engeli getirmesi, burdakilerin sürekli iı da kısıtlansın bu da kısıtlansın diye engellemeye çalışması şanssızlık.

Sayfalar önce yazdım buradaki insanlardan bir b.k olmaz diye, bunu tekrar açık bir şekilde görüyoruz. Birbirinizi yiyeceğinize birlik olup ortak hakları savunun bu kadar aptal olmayın. Ben kendi üzerime düşeni yapıp muhalefet liderlerine bu konuyu kısa ve sade bir şekilde anlatan bir video çekeceğim bugün. Umarım emekli ikramiyelerindeki gibi bir ön adım olur sonra iktidar biz yaptık oldu der de bizlere bir faydası dokunur. Bu arada tanerbudak bey hiçbir gelişme yok mudur, biz artık somut cevaplar bekliyoruz. Reis istediğini bir gece yarısı görevden alıp başkasını atayabiliyor, çok hassas talimat verdi sözleri havada kaldı biraz. Siz de çok uğraştınız, umarım bu limit kalkar ve 1.6 motor hacmine göre limit gelir. Ben bu videoda motor hacmi limitini öne süreceğim çünkü sene başında 330 bin olan passat şuan 550 bin. Limit 750 olsa bile birkaç ay sonra 1 milyona çıkması gerekir mevcut ekonomik koşullarda, yan motor hacmi sınırlaması en mantıklı olay. Saygılarımla...

Düzeltme: Taner Bey artık vekillerle görüşmeler limitin artması değil kaldırılması hususunda olsun, 1.6 motor kısıtlamasına dönülsün eskisi gibi. Lütfen 2017 den beri her yıl aynı limitle alınan araçlardaki fiyat artışı ve buna karşılık anlamsız bir şekilde artan limitler tablo halinde vekillere ve CB'na sunulsun. Ancak bu şekilde 1.6 motor hacmi sınırlaması net bir şekilde anlaşılabilir.

Sevgili batman
Ben duygu sömürüsü yapıyorsam siz ne yapıyorsunuz cok merak ettim.

Farklı bir şekilde sorayım size
%90 li olan kızımın hareket özgürlüğünü nasıl sağlayacağız. Çözüm öneriniz nedir?

Sizin limitiniz arttığında magdur olan %90 li engellilere ne olacak?

nickneymi

Burada laf bana sanırım, ama ne demek istediğim tam anlaşılamamış gibi :) Ben kısıtlamayı savunmuyorum, bilakis bazılarının dediği akrabaların kullanımının yasaklanmasına karşı çıkıyorum, çünkü benim arabamı 1. derece yakınım kullanıyor, ama en az 2. tercihen 3. derece yakının kullanmasına kısıt konulursa haklarımızın elinden alınması olur. Engelli araba değilken kullanılmasın diyorTekerlekli sandalyedeki çocuğunu taşımak için minivan alan vatandaş çocuğu bıraktıktan sonra işine gitmek için ayrı araba mı alacak?

Şimdi gördüm bu konuda başka bir başlık da açılmış, gelinen durum ortada.

mchi
Bir kere şu önyargınızdan kurtulun, ben vergi indiriminden yararlanan engellileri hiç farklı kategorilerde değerlendirmedim. Yani sizin limitiniz bizim limitimiz gibi bir durum yok.

Ayırdığım şey engelli olan ve olmayan bireyler. Bir ulaşım aracı engellinin hareket ve ulaşım özgürlüğü için vergiden muaf olarak alınıyor ise, bu indirimden gerçekte istifade eden engelli bireyin kendisi mi? Yoksa hiç bir engeli olmayan bireyler mi? "İstismar" söylemine konu olan da bu durum zaten.

Çözüm önerilerime gelince; bunları detaylıca ilgili makamlara ilettim ve bu paylaşım platformunda da tartışılsın diye paylaştım. Bu önerilerin %100 doğru ya da kusursuz uygulanabilir olduğu iddiasında değilim, adı üstünde öneri bunlar ve bu konuya ilişkin asıl problemi görebilen insanların makul yaklaşımları ile daha başarılı, uygulanabilir hale gelmesini temenni ederek paylaştım.

Bakın şunu eğip bükmeden, cesurca ifade etmekten çekinmiyorum.

Devlet, mevcut yasa ile vergi almayarak, engelli bireyin kendisinin ulaşım ve hareket özgürlüğünü kolaylaştırmak istiyor, engelsiz olan engelli yakınlarının değil. Ama bunu uygulamada başaramıyor.

aykara

ben onu genelde herkes kendi durumuna göre diğer kısıtlamaların artmasında sorun görmüyor diye örnek olarak verdim. yani şu düşülen durum aslında komik, birileri arabadaki vergiyi öle bir arttırmış ki şu indirim değerli bir hale gelmiş, bu değerli hale gelir gelmez de hemen buna limit getirmişler. ama bura öle bir durum da sağlanmış ki onlar süper, sanki her an bu kendi getirdikleri limiti kaldırmak için uğraşıyorlar. ha, bu dönem de eğer yetkisini kullanmazsa -ki gayet mümkün- tümden gadük olur egea falan anca alınır. gerçi reis sağolsun yerli otomobilde büyük atılım oldu egea bile servet :) herkes kendince şu da kısıtlansın, bu da kısıtlansın diye ekleme yapıyor. şimdi %90 raporlu araç için hiç bir kısıt yok, burada sürekli fikir getirenler sanıyor ki 3. derece kısıtı onda var, ondan çok. değil %90 lıyı herkes kullanabilir. muhtemelen o araçlarda tertibat olmadığı için kısıt getirmeye bir sebep yok, ona getirişevek bir kullanım kısıtı mülkiyet haklarına aykırılık oluşturuyor demek ki. diğer tertibatlı araçlar ise onlar kısıtlamalar sebebiyle zaten çok az, onlarda ekonomiyi zorlayan bir sıkıntı da yok çünkü dediğim gibi çok az, isteseler diğerini mağdur etmeden ötekinde eski sisteme dönerek 5 dkda çözerler ama demek ki yönetenler umursamıyor ya da gerçekten güzel araca başkaları bindim istenmiyor türkiyede bu da mümkün.

BU saatten sonra limitin artırılması sadece mevcut arabası olup satıp, yeniden araç alacakları ilgilendiriyor zaten.
İlk kez bu muafiyetten yararlanmak isteyen kişilerin 300-400 bin TL verebileceklerini düşünmüyorum. İstisnalar hariç tabi.

Madem bazı araçlara engelliler binmesin isteniyor o zaman limit yerine alınabilecek araç marka ve modellerini koysalar ya, çünkü bir önceki sene alınabilen bir model bir sene sonra kur farkından alınamıyor zaten.

Ahmett1

Yaklaşık 10-15 gün önce bu konu ile ilgilenen engelli vekil serkan bayram Lütfi Elvan ile yüzyüze konuştuğunda lütfi elvan aynen şu cümleyi kurmuş ; araç satışlarının %30 u %90 engelli yakınlarına ait. bu da yaklaşık 250.000 adet araç demek. adam takık durumda istismar çok detip duruyor. serkan bayram bey ile konuştuk. kendisi istismara yönelik çözüm önerileri sunduğunu ve lütfi elvan ın da kafasına yattığını ve bu sorunu kanun değişikliği ile değil de cb %50 arttırma yetkisi ile çözelim dediğini aktardı. 3 aralık engelliler gününde ir açıklama gelir diye ümit ediyorum. lütfi elvan ın bakış açısı bu durumdayken limitin kalkıp 1.6 motor sınırına dönüleceğine bu dünyayı bırakın marsta bile inanmam. birlik olamıyoruz maalesef. engelli dernekleri olayın üstüne fazla gitmiyorlar maalesef. dedesinin adına araç alan da hakkım var alırım diyor, gerçekten ihtiyacı olan tekerlekli sandalyede olan engelli de hakkım var alırım diyor. öncelikle devlet bu hakkı neden vermiş bunu iyi anlamak ve idrak etmek gerekiyor. insanlara da hak vermemek elde değil tabi. bu kadar yüksek vergiler varken millet olarak nereden nasıl yırtarızın hesabını çok iyi yapan bir milletiz. eğer olayı ydo ile çözerler ise limit yaklaşık 660.000 tl civarı birşey olacak ve bunu da sanırım 2022 ocak ayı içinde yaparlar. araçlara çok ciddi zamlar geldi ve daha da gelecek. 660.000 tl ye de düzgün bir araç alınamayacak maalesef. kanun değişikliği olsa idi taslağa göre limit yaklaşık 750.000 tl olacaktı ve 2022 de asgari ücret artışına bağlı olarakta 920.000 tl civarına yükselecekti. ayrıca limti üstü araçların vergileri ödenerek alınmasının da önü açılacaktı. tamam bir üst limit olsun devlet bir kısmını karşılasın ama bu limitin üstündeki araçlar da vergileri ödenerek alınabilsin. b işin bu şekilde yürümeyeceği 2017 den beri belliydi. bazı arkadaşlar demiş CB nin talimatı var ve lütfi elvan yapmıyor mu. evet arkadaşım yapmıyor adam. cb nin talimtını bir kişiden değil 3 kişiden duydum. bunun birisi bakan danışmanı ikisi de mlletvekili. ticaret bakanı ile hazine ve maliye bakanına talimat verdi. ama adam istismar çok deyip yapmıyor. serkan arkadaşım açık açık yazmış cb hasta ve etrafında herşeyi toz pembe gösteren tipler dolmuş. bazı arkadaşlar muhalefet partilerinden medet umuyor. 2017 de kanun mecliste oylanırken 100 tane akp li vekil varsa 90 tanem uhalefet vekili vardı oylamada. neden tüm vekillerini hazır bulundurup red vermedi muhalefet madem. kanun teklifi veriyorlar ama hepsi hikayeden. başa kim gelirse gelsin bu işe bakışı aynı olacak. açıkçası benim tek umudum emekli maaşları,asgari ücret,3600 ek gösterge, EYT ile ilgili adımlar atılacak önümüz seçim. bu yüzden %50 arttırma yetkisi ile bu işi çözdük deyip geçici bir çözüm üretip konuyu kapatacaklar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt