Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2021 yılı limiti belli oldu: 330.800 TL

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@tanerbudak
Onlara göre engelli mercedese binemez sadece kendileri binebilir mantıkları bu "Ben makam mevki sahibi bir bakanım ben mercedese binerken engelli benim bindiğim mercedese binemez, Binerse ben küçülürüm." Düşünce tarzı.

konunun istismar ile falan bir ilgisi olmadığı da ortaya çıktı. zaten kimin evinde çok yaşlı, hasta biri olsa akıl var mantık var herkes aracı o aile üyesi adına ötvsiz alır, buna da istismar denmez. ama dert buysa %90 hakkını limitlerken diğerini açabilirlerdi.

evet, bugün de devlette her çnüne gelende mercedes audi makam aracı olmasının suçunun muhalaefet olduğunu öğrendik.

bakın arkadaşlar ben söyleyeyüm reis çok hassas, bu konuya çok önem veriyor. ben en yakın kaynaklardan öğrendim reis bu limite çok karşı. ecevit zamanı getirilen limite en çok reis kızıyor, gelgelelim çevresindeki bikaç kişi limit mi aa ne limiti diyerek bu işe engel oluyor. inşallah geçen sene yetkisiyle %50 arttırdığı gibi bu sene de arttıracak.

nickneymi

geçen sene CB %50 yetkisini kullanmadı ki maalesef. sadece YDO oranında (%9,11) artmıştı. %90 engelli ile ortopedik engelli için farklı limit belirlenmesi konusunu ben de destekliyorum. bugün engelli milletvekili ve bu konuyu sıkı takip eden serkan bayram beye bu öneriyi ilettim ancak birşey çıkacağını sanmıyorum. 2017 de kanun çıkarken naci ağbal a defalarca söylemiştim bu öneriyi dikkate almadılar maalesef.

Bu limit olayını 2018 de kimin imzasıyla çıktı 1999 dan 2018 e isteyen istediği aracı alıyordu 2018 demi başladı suistimal
Sanki yasayı muhalefet çıkarmış gibi yazıyorsunuz reis birşeyi isteyecekte olmayacak ha kapıda bulurlar kendilerini

nickneymi ironi yapmış

Değerli Arkadaşlar,
Bu mesele sadece engellilerle ilgili bir "limit meselesi" değil. Bu mesele Türkiye'deki sosyo-ekonomik durumla, toplam insan hakları durumu ile ilgili bir mesele. Bu dönemin konjonktürel durumu demokrasi ve insan haklarının gerilediği bir dönem. Hak talep edenin etiketlendiği, vatan haini ilan edildiği bir dönem. İnsanlar engelli aylığı, bakım aylığı kesilecek diye doğru bildiğini söyleyemez durumda. İşini kaybetme korkusu ile insanlar konuşamıyorlar. Doğru sözler edilse dahi bunun kimin tarafından söylediği önem kazanmış durumda.

Dolayısıyla değerli arkadaşlar, umut törpülemek istemem ama hükumetin umurunda dahi değiliz. Bunun olabilmesinin tek yolu adaletin ve demokrasinin geri gelmesidir. Şimdi engelliler sokağa çıksa, (bugüne kadar olmadı ama) hadi diyelim 10 bin kişi Maliye Bakanlığı'na gitse etiketler hazır: 1- Millet aç bunlar lüks araba derdinde, 2- Marjinal grupların münferit eylemi.

Sonuç:
1- CB ve kabinesinin her şeyden haberi var. Bu bir seçim. Seçim bizden yana değil.
2- İnsan hakları ve demokrasinin geri gelmesi hepimizin elinde ve gücümüzü gerekli zamanlarda kullanmalıyız.
3- Bu bir sınıf meselesi olarak olaya bakıp çıkarlarımızı korumak adına birleşmek zorundayız. Meseleyi parti meselesinin ötesine geçirmek zorundayız. Kimin iktidarda olduğunun bir önemi olmamalı. Önemli olan kimin engelli kişilerin haklarına ilişkin politika geliştirebildiği olmalıdır.

Arkadaslar yok onun haberi var bu konuda çok hassas bu limit olayindan cok rahatsiz filan herkes bu işleri biraksin CB istedigi yasayi istedigi her seyi 1 gecede cikariyor zaten o bu olayi duzeltin diyecek maliye bskanida yok duzeltemem diyecek herkes bunlari gecsin kimsenin umrunda degiliz ozelliklede CB. Engelli memur atamalari ne durumda ordadami istismar var her sene 3 . 5 kisi alip kapaniyor mevzu

şu an chip olayı yüzünden gerçekten araba yok, limitin 330 + yaklaşık %35 artış ile 445 gibi hesaplanması şimdilik en makulu gibi
bu sınırı limit getirenler belli, en azından bu konu özelinde onları sempatik göstermek bana oek makul gelmiyor, sürekli istismar denmesi de bana artık biraz farklı amaçlı gibi geliyor, evinde raporlu yaşlısı bulunan da elbette bu yüksek vergilerle aracını o şekilde alır, aracın ailenin kullanmas gereken de olabilir doğrudan kendisi kullanan kişi de olabilir hep bu konu ile birbirimizle tartışırken konu hep hak azaltılmasına gidiyor ama limit de zaten artmıyor, biraz bilinçli bi psikoloji gibi.
bu konuya emek verenleri de konuştukları siyasetçiler biraz arkadaşlarımızın iyi niyetini yöblendirme amaçlı kullanıyor olabilir.
445 e araç bulunması zor gibi, %50 düşük ihtimal kullansa 650 ye de pek sedan yok, hem bu yıl hem gelecek yıl için kullansa olur ama o da imkansız gibi bence

Evet istismar bahane olmuş, bu gidişle Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olacağız. Eskiden olan 3. derece akraba limiti hariç yeni bir sınırlama kabul edilebilir değil bence de. Maliyenin esip gürlemekle beraber ek iş yükü getirecek herhangi bir uygulamaya da yanaşmayacağı açık zaten. Yeniden değerleme oranı yerine %50 artırsa en azından demeye başladı konuştuklarım.

Limit konusunun patladığı yıl bu yıl olacak artık. Sene başında 330bine passat alabiliyorduk, şimdi %50 artış olsa bile 2022 de alamayacağız. Ben burada limit konusunda uğraşanların gerçekten bir şeyler yapmak istediğine inanıyorum. Taner Bey sağolsun sürekli bilgi veriyor ama ben artık bizi yönetenlerin bu konuyu umursadığını bırak haberi olduğunu bile düşünmüyorum. tanerbudak Taner Bey bence vekiller bizi '' he hee olacak ilgileniyor bakanımız'' diyerek oyalıyor, umut veriyor. Ama gerçekte bir şey olduğunu düşünmüyorum son haberlere göre. Yok CB çok kızgın bu limit konusunda, 'kesin' talimati var lafları bana hikaye geliyor. Allah aşkına bir düşünsenize. Son 2 yılda kaç kez merkez bankası başkanı değişti, kaç kere yanlış kararlar verildi. Son 2 aydır dünyada tam 20 ülke bu enflasyonist ortamda faiz arttırma yoluna gitti ve tek faiz indiren ülke biziz (Norveç hariç). Bu karar tamamen CB talimatıyla oldu ve sonuçlarını görüyoruz, belki Naci Bey hala görevde olsa şuan kur 6-7 bandında olacaktı. Peki bu kadar önemli bir kararı verirken kesin talimat oluyor da bizim limit kadar önemsiz bir kararı verirken mi bu kadar uzuyor her şey ? Hafta sonları verilen ani kararlarla ülkenin kaderi değişti, kimse bana demesin bu limit işi düzelecek. Ben kendimce bir sunum yapıp muhalefet liderlerine göndereceğim, artık ne duruma düştük anlayın. Belki onlar bir atak yapar bu konuda da sonra mevcut hükümet biz yaptık biz yaptık diye harekete geçer. Emekli ikramiyelerindeki gibi bir durumdan bahsediyorum. Gülünç bir haldeyiz, umarım 1 Ocak 2022'de farklı bir karar görürüz.

engintoprak85

Hocam ya hayal kuruyorsunuz ya desteksiz atıyorsunuz. Koruma müdürü bacanağın akrabası o bu kadar bilmiyor :)
Çok yakınında varsa tanıdık söyleyin madem rahatsız ise halledin demesine bakar. CB hiç bit şeyin farkında değil etrafını saran ahtapotlar gerçeklerden ve halktan kopardı gelecek iyi değil.

Serkan555

Valla kardesim hadi ben desteksiz atiyorum diyelim ama sende uyuyosun kusura bakma muhalefet ten kac kere mecliste engelliler magdur oluyor ya limiti yukseltelim yada kaldiralim diye kanun teklifi sundular nette videosu var ac izle hepsinide red ettiler. Halktan koparmislar etrafini sarmislar diyosun adam daha dun ne dedi kapicindan tut herkeste araba var diyor kaydini tutuyoz merak etmeyin diyor . Sende haberi yok diyosun

2-3 tane bayi aradım daha engelli dediğim anda hop telefonu kapatıyorlar ...ne arabası ne ötv si :)

Ben bu limit konusu konuşulurken dedim ki; gün gelecek bu limit yüzünden egea bile alınamayacak, o zaman söylediklerimi eleştiren arkadaşların yüzünü birkaç ay sonra görmek istiyorum, keşke ben haksız çıksaydım ama maalesef haklı çıktım.

Çip krizi olduğu doğrudur ancak şunu unutmayalım hem ülke halkının gelirinin düşmesi hem de araç limiti yüzünden aynı fiyat skalasındaki araçlara aşırı yığılma oldu, örneğin skoda bayilerinde KAMİQ bulunamazken KODİAK veya KAROQ bulunabiliyor, bu araçlar ise yüksek fiyatları nedeniyle çok rağbet görmüyor ki bu durum her markada geçerli.

Yani demem o ki limit mevzusu olmasa araç bulmak zor değil aslında.

Politik konuya hiç girmiyorum çünkü hala pembe rüyalarda yaşayan arkadaşlar var, şemsiye açılmış, adam hala ama tutma sapı güzel diyor...

Değerli forum üyeleri, aklıma takılan birkaç soru var. Her bir engelli de bu soruyu en az bir kere kendi kendine sormak zorundadır. Eğer sormuyorsa bu soruları kendine, hiç birşeyden şikayet etmemelidir.

Cumhurbaşkanımız limitin makul bir düzeye çekilmesi için çalışma yapılsın talimatını kime vermiştir? Serkan Bayram Bey vekilimize mi? Cumhurbaşkanı’nın bir talimatı varsa, Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan bu talimatı vekilimiz Sayın Serkan Bayram Bey’den mi öğreniyor? Eğer ortada böyle bir talimat varsa Maliye Bakanınımızın bu talimatı bilmesi gerekmiyor muydu? Yok bildiği halde de gereğini yapmıyorsa o zaman Sayın Lütfi Elvan’ın görevden alınması gerekmez mi?

Önce asgari ücretin 80 katına denk gelecek tutarı, devlet ÖTV den düşecek şekilde bir yasa tasarısı çıkarılıyor haberleri duymaya başladık, hatta 10-15 gün sabredin görün diye söylenildi. Şimdi de Ocak 2022 gelsin de YDO oranı belli olsun, sonra Cumhurbaşkanı %50 artırma yetkisini kullanacak o zaman rakamlar 450- 550 bandına gelir haberlerini duyuyoruz. Değerli arkadaşlar, doların birkaç günde ne kadar arttığını hiçbiriniz görmediniz mi? Sizler nerede yaşıyorsunuz? Hangi sokaklarda geziyorsunuz? Nerede oturuyorsunuz? Ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz? Nereden alışveriş yapıyorsunuz? Gün ve gün TL nin ne kadar eriğinin farkında değil misiniz? Limit 750 de olsa bu çözüm olmayacak, artık kendinize gelin lütfen.

Bir yıl içerisinde döviz bu şekilde artmasa bile, bu fiyata da alınacak araç kalmayacak. Limit koymak yerine ÖTV matrahına kademeli limit eklenilsin diye bağırmaktan dilimizde tüy bitti. Kim dinledi bizi?

Sizlere bunu bir örnekle açıklayayım.
2021 yılı için ÖTV siz araç alma limitini 330800 olarak belirlenmişti.
330800 TL nin ÖTV tutarı 124595 TL, KDV tutarı da 50461 TL.
Limite takıldığı için alamayacağımız minumum bir araç için bu hesapları yapalım:
Diyelim ki alacağımız araç 331000TL olsun. Bu tutarın ÖTV si 124670 TL, KDV si de 50492 TL.
Yani 106 TL lik bir farktan dolayı 331000 TL lik araç alınmasına izin verilmiyor. 1. Araç suistimale girmiyor da 106 TL lik fark mı suistimale giriyor? Aradaki farkı engelliye yansıtın olay kapansın bitsin.

Onlarca seçenek var çözüm için. Kaç yıldır neyi düşünüyorsunuz? Neden işin içinden çıkamıyorsunuz? Hergün yeni bir çalışma yapılıyor deniliyor? Kime ne sordunuz? Hangimize danıştınız? Ortada iki bakan, birkaç milletvekili; herkes topu birbirine atıyor, kimin ne yaptığı belli değil.

Amaç devletin zarar etmesini önlemek değil, amaç ben suiistimali engelleyemiyorum, bunun yerine tüm engellileri engellemek. Asıl sorun da bunun adına suiistimal denmek olsa gerek.Eğer amaç cari açığın artmasına engel olmak olsaydı, devletteki araç saltanatına son verirlerdi. Sözüm onlara o bürokratların mı 4X4 bir araca ihtiyiacı var yoksa bir engellinin mi?

Gelinen son durum itibari ile hiçbir vekile, bakana ve bürokrata güvenimiz kalmamıştır. Bu saatten sonra çıkaracağız her ne varsa bize de bir faydası olmayacaktır, varın bu hakkı kendinize çıkarın. Ortopedik bir engelli olarak ben hakkımdan feragat ediyorum. Şunu da unutmayın lütfen; demokratik yollardan bu haksızlığın hesabı eninde sonunda sorulacaktır.

Kendinize ve biz engellilere hiç olmazsa manevi bir iyilik yapın: İnsanın aklıyla dalga geçmeyin artık.

Kesinlikle ben de aynı şekilde düşünüyorum, limitin kademeli olması doğru yöntem. Hatta ütün benzeri limitlerde hakkaniyetli olan bu. Ek ücretler, vergiler vs bir birim için tüm miktara uygulanmak yerine kademe kademe artmalı.

nickneymi

Reyiz iyi çevresi kötü 😄😄😄
Artık mızrak çuvala sığmıyor beyefendi. Yıllarca destekledim, ama artık bu kadar sorunu da görmezden gelecek kadar da cahil değilim. En nihayetinde bir din değil vazgeçilmez değil. Memlekette destek vereceğim kalitede bir oluşum yok diye yanlışin yanında yer alacak kadar da cahil değilim.

Valla kardesim hadi ben desteksiz atiyorum diyelim ama sende uyuyosun kusura bakma

Desteksiz attığını kabul ediyorsun yani ?
Yanında hemen sağında solunda duruyormuş gibi yazıyorsun ya. Konuyu dağıtacağına ordan devam edelim nerden biliyorsun sınırdan rahatsız olduğunu ? Reis hasta durumu ne yazıkki iyi değil madem o kadar takip ediyorsun gazetecilerin sorduğu 3 soruya elindeki kağıttan cevap verdiğini izlemişmişsindir o zaman. Başka diyeceğim yok. Net duyum varsa yazın. Soyludanda rahatsız ama hiç duymadık dimi.

Son düzenleme:
Hala engelliyi anlamıyor bakan vs
Arkadaş bedensel engelli her daim arabasını kullanır 90 raporlu alanlar için ise hastaneye götürüp getirecek araba yeterli. Adamın arabasına sandalye girecek büyük suv derdi lüx değil. Kör sağır dilsiz olmuş siyasiler. İş miş yaptıkları yok rahatsız oldukları yok umurlarında falanda değiliz. Gidecekler yol gözüktü yeniler düzeltecek suistimali mağduriyeti.
Bunlar zamanında 450 yapsa yeterdi daha oda kurtarmaz. Ben hayatımda böyle tembellik görmedim. Vurdumduymazlık görmedim. Taner bey çok uğraştı anlamıyorlar işte savunulacak yerleri yok eleştirecek yerleri çok. İstifa ettim başlarım partinize dedim. Beyaz gömlek mor kravat giymekle düğün cenaze gezmekle devlet yönetilmez.

Serkan555

Serkan kardesim benim siyasi partilere veya herhangi bir partiye üyeligim yok tarafta tutmuyorum alakam olmaz benim saginda solunda durmama imkan yok zaten yaklastirmazlar bile. Ama gorunen olan seylerde ortada malesef gecen yil 30 bin zam geldi haberi yok.Bu senede haberi yok diyosun o zaman kimin kimden haberi var. Sen engellimisin bilmiyorum ama azinsanacak haberi olmayacak kitlede degiliz.Buraya video linkini birakiyorum meclisteki konusmanin
https://youtu.be/dSSNpoLNMLc

Daha önce de söylemiştim, yine söylüyorum.

1- Engelli bireyin hareket özgürlüğü maksadıyla, ÖTV indirimli olarak alınan aracın, bizzat engellinin hizmetinde değil ÖNCELİKLE çevresindeki engelsiz bireylerin hizmetinde kullanılması konusunda yaşanan "istismara" makul ve uygulanabilir bir ortak çözüm önerisi üretilmedikçe,

2- Engellileri temsil eden dernek ve federasyonların en az yarısından fazlasının katılımının sağlandığı bir platformda, her açıdan iyi muhakeme edilmiş, uygulanabilir, ortak bir düzenleme teklifi, mevcut otoriteye sunulmadıkça,

Bu soruna dair kayda değer bir yasal düzenlemenin mevcut şartlarda çıkarılması çok ama çok zordur. Bugüne kadar yapılanlar ile en fazla günü kurtaran geçici ve tam anlamıyla tatmin etmeyen çözümler çıkacaktır(ki bu dahi oldukça zor).

Engellilerin araç alımındaki ÖTV indirimi; en baştan beri, hareket ve ulaşım kısıtlığı bulunan engellinin bu kısıtına destek olabilmek maksadıyla oluşturulmuş bir uygulamadır. Bu indirim, engelli bireylerin çevresinde bulunan engelsiz bireylerin ÖNCELİKLİ kullanımında olan araçların, vergi avantajı ile edinilmesini amaçlayan bir uygulama değildir.

Bunun doğru ve net bir şekilde ifade edilmesi, ÖTV indirimi ve limit konusundaki problemlerin giderilmesi adına, en önemli husustur.

Son düzenleme:
Merhabalar, şöyle bir haber dolaşıyor ,"https://www.enkocaeli.com/haber/7772669/otvsiz-arac-aliminda-ust-fiyat-siniri-750-bin-liraya-yukseltiliyor" tabi icraat kısmı ne olur muamma bu gerçekleşse bayağı rahatladırdı

Limit istediği kadar artsın ne işe yarayacak ? Bu limit 330 olduğu zaman alacak araba vardı az buçuk , peki yıl sonunda geldiğimiz durum ? 500 olsa ne fayda araç fiyatları artacak ötv limitinden ileride gidiyor. Yine benzer segment araçlarda takılacak herkes. Ötv siz fiyatı 130-140 edecek araca 2 gün önce 190 bin istediler :D 160 olana ise 250. Neredeyse liste fiyatını hiç ötv düşmeden vermeye çalışıyorlar. Ama 600-700 binlik aracı ötv siz alıp engelli aracı diye yüksek fiyattan 2. ele satışa çıkaranlar da var. Denetim olmadıktan sonra pek önemi yok bunların bence.

engintoprak85 Eyvallah teşekkürler Engin, maalesef ÖTV indiriminden yararlanan ve bu konuda şikayette bulunan kişilerin kahır ekseriyeti ÖTV indirimini, öncelikle engelli bireyin ulaşım ve hareket kısıtlığına tanınmış bir kolaylık olarak değerlendirmiyorlar.

Zira meseleye bu açıdan bakılır, ve bu çerçevede araç alımına ilişkin düzenleme yapılır ise engellinin kendisinden ziyade öncelikle engelli yakınlarının kullandıkları araçları vergi indirimi ile alabilme imkanlarına zeval geleceğini çok iyi biliyorlar.

Mesele bu kadar açık ve net.

Mesele o kadar açık ve net değil.
Sizin kendinizi %90 engellilerden üstün görmek gibi bir probleminiz var malesef.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Size inanamıyorum nasılda bedensel vs diye ayirmissiniz sizin gibi düşünenlere mustehak bakın kardeşler ben yüzde doksan engelliyim bedensel sıkıntım yok ama kronik birçok sorunum var ve bakkala bile araçsız gidemiyorum nasılda vicdansizca bencil yorumlar var burda iyiki bastakiler sizin gibi değil

mchi Üstün?

Bence iyi okuyun yazdıklarımı, okumuşsanız da iyi anlamaya çalışın. Ulaşım ve hareket kısıtlığı açısından engelli olan ve hiç bir engeli olmayan bireylerin aynı haktan yararlanmalarından bahsettim. Ama siz dönüp dolaşıp engelsiz olan engelli yakınları bu araçları ÖNCELİKLE kendi hizmetlerinde kullanmalarında hiçbir problem yok derseniz işte bu noktada ayrılırız. %90 üzeri engelli yakını olup araç edinen herkes, aracın ÖNCELİKLE engelli bireyin hizmetinde kullanıldığı iddiasında. Ancak, gerçekte ve uygulamada durumun hiçte böyle olmadığının emin olun vicdan sahibi herkes farkında.

Devlet engelsiz olan engelli yakınının bizzat ve ÖNCELİKLE kendi hizmetinde günlük kullandığı aracını ÖTV ödemeden alması için bu avantajı sağlamıyor. Engelli bireyin ÖNCELİKLE ve bizzat kendi ulaşımında kolaylık sağlamak maksadıyla böyle bir kolaylık sağlanıyor. Hiçbir hareket ve ulaşım kısıtı bulunmayan ve engelsiz olan engelli yakınlarının önce bunu bi sindirmesi gerekiyor.

nfrysmn Bakkala bile araçsız gidememek hareket ve ulaşım konusunda bir kısıtınızın olduğu anlamına geliyor. Buradaki hiç kimsenin, sizin, devletin sağladığı böyle bir vergi indiriminden istifade etmenize karşı çıkması mümkün değil. Zira ben onlarca sayfa da böyle bir yoruma rastlamadım.

Yazanların kastı o olmayabilir, ama buradaki birçok yorum %90 raporlu olanların sorun olduğunun düşünüldüğü anlamına çıkıyor. Önerilen kısıtlamaların çoğu da %90 raporu olanların işini zorlaştıracak kısıtlamalar. Kısa mesafede arabamı kendim kullansam da şehirlerarası yolda yorulduğum için oğlum memlekete görürüp getiriyor beni, diyaliz günleri ben kullanmadığım için arabayla bırakıp alıyor. Bu şehir değiştirirken izin alma, başka adreste bulunursa ceza verme gibi fantastik kısıtlamalar benim ve benim gibi diyalizdeki bir çok arkadaşımın elini kolunu bağlar.

Bakın ben ortopedik sorunum olmamasına rağmen bu durumda olanların limitinin daha fazla olabileceğini düşünüyorum. Ama bazı insanlar %90 raporu olanları istismarcılarla aynı kefeye koyuyor gibi konuşuyor maalesef. Benim arabamı birinci derece yakınım kullamayacaksa diyalize toplu taşıma ile ya da yüz kişinin bindiği taksiyle mi gidip geleceğim by dönemde?

SiyahPelerinliAdam Aylardır siz gibi bencil arkadaşların yorumlarını okuyorum ve ses etmiyorum.

Devlet bu hakkı bütün engellilere veriyor. Aracını kendin kullanabiliyorsan zaten şanslısın.

Aracı kendi kullanamayan %90 engellinin ulaşımınında sağlanması için 3. Dereceye kadar akrabalarının şöförlük yapmasına izin veriyor.

Kanun bundan öte değil. Öyle olsaydı ortopedik engellilere özel bir kanun olurdu.

Hükümet türlü bahanelerle yavaş yavaş engellilerin bu hakkını kısıtlıyor diye kendinize alternatif çıkış yolları arıyorsunuz.

Farklı denetimler getirilsin istismar önlensin diyeceğinize ortopediklere ayrıcalık tanınsın istiyorsunuz gerçekten nasıl utanmıyorsunuz anlamıyorum.

Sizi benim kızımdan üstün tutan nedir anlatırmısınız ? Kendi kendinize aracı sürebiliyor olmanızmı ?

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt