Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerden yüksek lisans yapan var mı?

Suret

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Merhaba,

Aranızda engelli olarak yüksek lisans yapmış ya da yapmakta olan var mı? Hassasiyetle cevap vereceginize inanıyorum.

Saygılarımla.

Merhaba doktor değilim ama tıp fakültesinde tezli yim sorularınız varsa sorun cevaplayabilirim

HOŞCAKAL
Merhaba,

Engelli statüsünde olanlar için yuksek lisansa başvururken ek kontenjan oluyor mu? Siz yüksek lisans mı yapıyorsunuz? Eğer yapıyorsaniz ya da yaptıysanız engelinize bağlı olarak size özel bir olanak sağlandı mı? Yoksa normal bir şekilde mı yüksek lisans yaptınız?

ahmet22
Merhaba, tıp fakültesinde doktor olmadan hangi alanda yüksek lisans yapıyorsunuz acaba?

Suret

Lisansüstü programlar Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne göre yürütülmekte olup, engelli öğrencilere yönelik bir hüküm bulunmamaktadır.

merhabalar , temel tıp bilimlerindeyim. engelli olanlar sanıyorum ales ,ösys,kpss gibi sınavlardan ek puan alabilmekteler. ancak bunu yaparsanız bilgileriniz yüksek ihtimalle yöksise işlenir. ben böyle birşey yapmadım , normal mülakata girdim bu niteliğe sahip matematikçiye ihtiyacımız var dediler ve kabul ettiler.

tübitak bursu alacağım söylendi ama burs hala bağlanmadı ona çok sinir olmuş durumdayım.

not: ben bilgisayar mühendisliğini de kazanmıştım (tezli) ama bunu seçtim ve biraz pişman oldum açıkçası...ondan sabancı üniversitesine başvurmayı planlıyorum. istanbul üniversitesi (matematik) mezunuyum.

Çok saçma değil mi, yani zaten yüksek lisans yapabilmek bı engelli için zaten buyuk birseydir, bunun için bir kolaylık olmaması gerçekten çok saçma!!!

Ondokuz Mayıs üniversitesi Yüksek lisans başvurularında Engellilere ek kontenjan veriyordu.

Lisansüstü öğrenci kontenjanlarına engelliler ve/veya birinci derece şehit yakınları başvuru yapabilirler. Ancak tam teşekküllü sağlık kuruluşlarından alınmış kurul raporu ile belgelemek şartıyla yüzde kırk ve daha fazla engeli bulunanlar ile askerlik şubelerinden alınmış birinci derece şehit yakını olduğunu gösterir belge ile başvuru yapabilir. Bu öğrenciler online başvuru yaptıktan sonra gerekli belgelerle birlikte durumlarını belirten raporu da ilgili enstitüye teslim etmelidir.

Ahmet Yasevi Üniversitesi de Yüksek lisans fiyatlarında raporunuzda belirtilen engel oranında indirim yapıyor. Bildiklerim bunlar değişebilir her yüksek lisans döneminde takip etmek lazım .

Suret

valla ben detaylı ve biraz uzun sürecek bir sağlık taraması yaptırıyorum şu an ,sonuçlar temiz çıkarsa ben muhtemelen doktorayıda yapacağım yani en azından isteyeceğim.

öyle gözünüzde büyütmeyin çalıştıkça yapılabilecek şeyler. uluslararası anlamda tanınırlık için her halükarda yoğun bir tempo gerekecek. mesela stephen hawkingin hesaplamaları (yani kabiliyet) fena değildi.

ancak stephen hawking de çok iyi bir buluş yapamadı bana göre tabi ben genel olarak bir değerlendirme yapıyorum. mesela aziz sancar bana göre çok iyi bir doktor değildir ama türkan saylan iyi bir doktordu yani keşif yapabilmişti.nikola tesla en iyi mühendislerden biriydi mesela

ahmet22 konuyla bağlantısını kuramadım??

Peki sizce her üniversiteyi arayıp sormak mantıklı olur mu?

Suret

yani engelli olmak bilim yapmaya engel değil kısacası. kontenjan ayırıp ayırmadıklarını mı soracaksınız.
isterseniz sorun maille ama ben çok da pozitif bir gelişme beklemiyorum. dediğim gibi daha çok ösym sınavlarında ek puan alabiliniyor.

İyi de zaten yüksek lisans yapabilmek bile bir engelli için oldukça büyük bişey, o kendine böyle bı vizyon koyduysa karşı tarafın da engelli olduğu için bir insiyatif sağlamasını beklerim açıkçası...yoksa tabiki bilime engel değildir. Ayrıca Hawking olsun Sancar olsun çok büyük insanlar, her buluşları da çok kutsaldır...

Arkadaşlar ben Atipik Psikoz hastasıyım ve Elektrik-Elektronik Mühendisiyim. İlerde çalışırken Yüksek lisans ve Doktora yapmak istesem kendimi çok zorlayacağım ancak başvuruda bir engel çıkar mı? Mesela Ales,Yds ve mülakatı geçsem sağlık raporu önüme engel olur mu? Kısaca Öğretim Görevlisi yolu açık mıdır? Yönetmelikte gözüme çarptı böyle şeyler, o yüzden soruyorum. Teşekkürler.

tysharp benim bu konuda da malesef bir bilgim yok. Bilen arkadaşlar cevaplar umarım. Burda bilgiye ulaşma hizi çok yavaş.

tysharp
ben hiç sanmıyorum. kimseye söylemessin olur biter. atandığındada sağlık raporu isteniyorsa hekimine söylersin yardımcı olur bence.

bizde yeni atanmış bir arkadas var atanırken ne tür belgeler istendi diye bir sorayım isterseniz yarın.(?)

şimdi çok fazla şizofren bilim insanı da var yani olmuş geçmişte o yüzden öncelikle muayene olduğunuz psikiyatristle görüşün bence ben eminim onay verecektir. ha olmadı mı akademik olarak ilerlersiniz siz dilomanızı ve akademik yayın çalışmalarınızı hazırlamaya bakın (yayın kısmı özen gerektirir) burda olmassa yurtdışında olur.

Suret
bilim alanınız nedir?

ahmet22 alanım işletme ama isletmeyle güzel gidecek farklı bir alan düşünüyorum. Tüketici davranışı ya da engellilerle ilgili bir alan olabilir. Henüz ilerleyecegim alana karar vermedim, sonuçta burda tez belirleyici...

Ben akademik anlamda özel bı uzmanlık alanına sahip olmak istiyorum.

Merhaba;
Suret

farklı bir alanda tezli yl yapmanız mümkündür. bunun için enstitülerin açmış oldukları/açacakları ilan metnindeki koşul ve açıklamaları okumanız gerekmektedir ,koşulları sağladığınız her alana başvuru hakkınız vardır demektir.

(örneğin ben matematik mezunuyum ve temel tıp bilimleri nde tezliyim)

BAZI TEMEL BİLGİLER

DOKTORA PROGRAMI

1) YDS veya eşdeğeri >55 koşulu her durumda sağlanmalıdır
2) EĞER ;

Ales >80 ve
agno (lisans ortalamanız) >3.00 ise

lisans diplomanız ile DOKTORA programına doğrudan başvuru yolu açıktır.

3) doktora öğrenim süresi 4 yıldır. (lisans derecesiyle doktora programı 5 yıl olması lazım kontrol ediniz)

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR
4) doktora programı ve tezli yl programları azami sürede bitirilme zorunluluğu bulunmaktadır. (3 nisan yönetmeliği)
5) yl programı için ALES >55 olmalıdır. yl programında dil sınır koşulları üniversiteler tarafından belirlenir. geel olarak bir alt sınır yoktur ancak üniversitelerin sınır koyma hakkı vardır. tezsiz yl diplomasıyla doktora programına başvuru YAPILAMAZ.

TEZ & BAP

6. tez danışman gözetiminde savunması yapıldıktan sonra tamamlanır
7. bir yüksek lisans veya doktora tezi BAP ile desteklenebilmektedir.

ÖNERİLER

başvuru yapacağınız bilim alanında hangi öğretim üyelerinin var olduğunu önceden araştırınız mümkün ise TÜBİTAK projeleri olan hocaları danışman seçmeye çalışınız. (Burs alabilmeniz için)

danışman seçildiği zaman veya mülakatta bir hoca sizi seçti ise o sizin danışmanınızdır ve tez konunuz o öğretim üyesinin uzmanlık alanlarından biri ile ilgili olur.

aklınıza takılan soru olursa sorunuz ...

Başarılar

ahmet22 benim aklıma en çok takılan soru, engelliler için özel bir kontenjan olup olmadığı, çünkü ben bütün programimi bu sorudan sonra belirleyecegim. Yüksek lisans için engellilere özel bir kontenjan var mıdır, bunu kime sorabilirim, nasil öğrenebilirim?

Ayrıca hassasiyetiniz için de çok teşekkür ederim, sayenizde konuyu daha çok açma şansımız oldu.

Rica ederim. Dilerseniz düşündüğünüz üniversitelerin /enstitüler/ilgili enstitü/"iletişim" bölümüne tıklayıp mail atabilirsiniz

E-posta ya hızlı dönüş olur mu dersiniz?

bende yüksek lisans mezunuyum.

ahmet22

Ahmet Bey yorumlarınız için teşekkür ederim. Bugün doktora kontrole gideceğim. Gitmişken sorayım ancak yönetmeliği bildiklerini zannetmiyorum.Yine de soracağım. Kesin bilgiye ulaştığım vakit buradan ayrıntılı yazacağım. İlginiz için teşekkür ederim.

@onon siz hangi alanda yüksek lisansinizi yaptınız? Ankara yaziyor profil bilginizde, Ankara'da bir üniversitede mı yaptınız? Ben de Ankara'da yapmak istiyorum da ondan soruyorum?

@tysharp bilgilerinizi paylaşmanız gerçekten birçok kisiye de ışık olucaktir, çünkü özellikle akademik kariyer noktasında çok zayıf bilgiler, engellilerle ilgili akademik kariyer bilgisi çok az...

Herkese merhaba, ben konuyu araştırmaya devam ediyorum, engelliler için öğretim görevlisi atamalarında engelliler için bir kişilik kontenjan oluyormuş bu da güzel bir gelişme :)

Suret

hiç duymamıştım. ama varsa sürekli güncellenen bu sitede yer alması gerekli (şu an yok ama dediğiniz doğruysa ilerde olur)

https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/

yinede zor ,çünkü hangi alandan ayıracaklar ,sayısız alan var. birde siz bu bilgiyi nereden edindiniz?

E-posta ya hızlı dönüş olur mu dersiniz?

bazı okullar çok hızlı dönütte bulunabiliyorlar , benim iletişimde bulunduklarım: boun, koç,sabancı ,bilkent

Merhabalar
Ben Türkiyede değilim. Engelli olduğum halde herkesin verdiği mücadeleyi veriyorum. Yani buralarda eğitimin özünde engellilere -özel- davranılmıyor. Ki Türkiye de ki eğitim sistemi maalesef kökünde eğri.
Şuan doktoramı yapiyorum. Zihinsel engellin olmadığı sürece bir çok şeyin mümkün olduğunu biliyorum. Yeter ki istek ve azim olsun.

Burda üniversite adı vermem doğru olmaz, erkek kardeşim üniversitesindeki bı hocasına sormuş, hocamin bilmediği konu yoktur, o diyosa doğrudur dedi, hocası bu şekilde söylemiş, yani yukarda yazdığım şekliyle... ahmet22

Hem neden ayırmakta zorluk yaşasinlar ki, zaten hedefini koyan gider başvurur, başvuran olursa da alınır değerlendirilir, bence idari anlamda hiç bı zorluk olmaz...

İnşallah burdan kendi kendi kendimize yaptığımız bu konuşma duyulur ve bizim için de bir kolaylık sağlanır...
ÖzgürKız azminizden ötürü sizi tebrik ederim. Hangi alanda yapıyorsunuz doktoranizi?

Suret ..her konuyu bildiğini veya herşeyi bildiğini iddia eden kişiye ben GÜVENMEM.

söylediğin şey akla uygun gelsede çok zor. çünkü atıyorum ben matematikçiyim ve matematiğin bile 6-7 tane alt ana bilim dalı var şimdi sana sorsam desem ki hangisine kadro açacaklar ne dersin?

hadi basite indirgeyelim , sadece matematik mezunu olmak ve matematik tezli yüksek lisans yapıyor olmak şartı aransın iyi ama tam hatırlamamakla birlikte sanıyorum 177 tane bölüm vardı (öyp taban puanlarına bakınız)

yani tek seferde 177 tane kadronun açılması demek olur bu ve bunu yaparlar mı sorusunun cevabını aramak lazım.

muhtemelen belli kişilere kadro açmış olacaklardır eğer bunu yaparlarsa çünkü az sayıdayız ..

ha ama olsa fenada olmazdı tabi :)

Üst Alt