Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin emekliliğine dair 15 Ocak 2015'deki değişiklikle ilgili genelge yayınlandı | 7 Şubat 2025/4

OturanBoğa

Yönetici
Konular
680
Reaksiyonlar
1,496
Kurum: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : E-98547999-010.06.99-111638753 7538
Konu : Sayılı Kanunla Emeklilik İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler
Tarih: 07.02.2025

GENELGE 2025/4

Bilindiği üzere, 9/1/2025 tarihli ve 7538 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 15/1/2025 tarihli ve 32783 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Söz konusu Kanun ile;

- Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlara yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 87 nci maddesinin yürürlükten kaldırılmasına,

- 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasına göre aylık talebinde bulunan 4/1-(a) kapsamındaki sigortalıların Kanunun yürürlük tarihinden önceki hizmet sürelerine ilişkin aylıklarının hesabında, Kanunun geçici 2 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre esas alınacak aylık bağlama oranının 506 sayılı Kanunun mülga 61 inci maddesinin dördüncü fıkrası dikkate alınarak belirlenmesine,

- 5510 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin yedinci fıkrasının (d) ve (e) bentlerinin (1) numaralı alt bentlerinde değişiklik yapılması, 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının yürürlükten kaldırılması, üçüncü ve dördüncü fıkralarında değişiklik yapılması ile 2008/Ekim aybaşından önce sigortalı olup 15/1/2025(dahil) tarihinden sonra talepte bulunanlara engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlanması uygulamasına son verilerek bu sigortalılardan çalışma gücünü %40 ila %59 arasında kaybettiği tespit edilenler hakkında Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasına göre aylık bağlanmasına,

- 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle, yetim aylığı bağlanması koşulları bakımından haklarında 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaya devam eden çocuklardan, öğrenci / aday olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (d), (e) ve (f) bentleri uyarınca 4/1-(c) kapsamında sigortalı sayılanların yetim aylıklarının, bu sigortalılık dolayısıyla kesilmemesine ve erkek çocuklara ikinci bir yükseköğrenimde geçen süreler ile doktora veya ikinci defa yapılan master veyahut lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen sürelerde de aylık bağlanmasına, yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Tüm genelge: https://engelliler.biz/bulent/E-98547999-010.06.99-111638753_2025:4_SGK-genelge_07.02.2025.pdf

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranlar: SGK Hastalık Listesi'ne göre emekli olacaklar ve şu koşullara tabi olacaklar:

Ocak_2025_sonrasi.jpg

15 Ocak 2025'den önce başvuranlar kontrol muayenesinde eskiden geçerli olan Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre kontrole tabi olacaklar ve onlardan emeklilik koşullarını sağlayan oranda rapor istenecek.

Ama şimdi kafam şişti. Yarın daha sağlıklı değerlendirebilirim

Yani 15 ocaktan sonra başvuran herkes çalışma gücü kaybı ile emekli olabilecek sadece. 28/5

@OturanBoğa,

Bülent Abi bu konu başlığı altında kişisel soruları silebilir misin çok dağılıyor konu.

Şöyle hastalığım var şu kadar çalışma yılı prim günüm var diye soru soracak arkadaşlar yeni konu açıp sorarsanız daha çabuk bilgiye ulaşırsınız.

Son düzenleme:
Emekli olup kontrol muayesine gidenler için; mevcut engel oranı düşer ve yeni oranda çalışma süresi ilkinden farklıysa emekli maaşı kesilir, yeni rapor almak için kurula girdiğinde bu sefer çalışma gücü üzerinden değerlendirilir.

Son düzenleme:
Genelde yayınlandığına göre, Pazartesi ben de emeklilik işlemlerine başlıyorum.

Benimde pazartesi saglik kurulu randevum var ama sevk almadan gidemiyorum

@OturanBoğa,
Bir sorun yok indirdim 11 sayfa teşekkürler

Hepsi kritikti yahu. Hatta zorlarsan vergi indiriminden Emeklilik daha kritikti. Yine o adam Emekli olmuş. Bir miktar aylık almış. Biz ne yapalım? O kadar para yatırdık. Hiç Emekli olamadık. Hiç maaş alamadık...

Şimdi ben heyete 7 ocakta girdim 36 aldım itiraz ettim 40 oldu ama sgkya bu gecikmeden dolayı 29 unda müracaat ettim neye göre 15 ocak

@Eren5863,

O konuda bir tereddüt yok zaten. O şenlik ateşi kanun maddesi ile yakıldı ve artık engellilerin belki de %70’i engelli statüsünde emekli olamayacak, artık geçerli olan tek şey SGK hastalık listesi’ne göre tanı almak ve bu çooooook kısıtlayıcı bir sınır

Genelgede şimdilik gördüğüm birkaç önemli konu şunlar,

Vergi indirimi hakkını elde etmesi nedeniyle yaşlılık aylığı bağlananların;.........

kontrol muayene işlemlerinde Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınacaktır.
En çok sorulan soru yani Balthazard Formülü uygulanacaktır.

Kontrol muayenesi sonucunda,

Tahsis talep tarihi itibarıyla yeni engellilik derecesine göre aylığa hak kazanma koşullarını sağlamayan sigortalıların aylığı kesilecektir. Burada şunu diyor %64 ile 2. Dereceden emekli olmuş kişi, kontrol muayenesi zamanında yeni raporu %54 e yani 3. Dereceye düşerse maaş bağlandığı tarihte 3. Derece kriterlerinide sağlıyorsa emeklilik devam eder yoksa sonlandırılır.

Diğer taraftan, aylığı kesilen sigortalıların Kurumumuza itiraz etmesi halinde Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğinin 12 nci maddesi gereğince itirazları il sağlık müdürlüğüne bildirilecektir.

Örnek
Sigortalının kontrol muayenesine istinaden sevk edildiği hastane tarafından düzenlenen raporunda engel oranı %37 olarak tespit edilmesi halinde, sevk sonucu düzenlenen rapora istinaden aylığı kesilecektir. Ancak, sigortalının Kurumumuza itiraz etmesi halinde itirazı il sağlık müdürlüğüne bildirilecektir. İtiraz sonucu düzenlenen sağlık kurulu raporunda engel oranının gerek %40'ın altında gerekse de %40'ın üzerinde belirlenmesi durumunda il sağlık müdürlüğü aracılığı ile hakem hastaneye sevk edilecek, hakem hastane tarafından düzenlenen rapora göre işlem yapılacaktır. %45 ile emekli olan kişi kontrol muayenesi sonucu %37 düşerse aylığı kesilecektir. İtiraz sonucu tekrar aldığı rapor %40 altında veya üstünde olsa dahi bu seferde hakem hastaneye sevk ederim ve hakem hastane raporuna göre emekliliği devam ettiririm veya sonlandırırım diyor.

Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananlardan, tabi tutuldukları kontrol muayenesi nedeniyle yeni engel oranına göre aylığa hak kazanma koşullarını yerine getiremeyenlerin, yeniden talepte bulunmaları halinde bu talepleri Kanunun 28 inci maddesi kapsamında değerlendirilecek ve çalışma gücü kayıp oranı tespiti işlemleri yapılacaktır. Kontrol muayenesi sonucunda yeni aldıkları raporları ile aylığı haketmediği anlaşılan kesinleşen kişilerin aylığı kesilecektir. Tekrar aylık talebinde bulunursa bu sefer Çalışma Gücü Kayıp Tespiti yaparım diyorlar.

@Konyaereğli, O konuda değişiklik yok yine de genelgeye aşağıdaki gibi yazılmış.

İhbar ve şikayet durumunda Süresiz mi Süreli mi emekli olup olmadığına bakmaz SGK kontrole gönderir.

Vergi indiriminden yararlanmaya esas sağlık kurulu raporlarında yer alan klinik muayene bulguları, engellilik bulguları ve teşhislerinin gerçeği yansıtmadığı yönünde herhangi bir ihbar veya şikayet alınması veya sigortalıların engel oranlarıyla ilgili olarak bir tereddüde düşülmesi,

Kurumumuz denetim elemanlarınca yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda düzenlenen raporlarda kontrol muayenesine tabi tutulması,

hallerinde kontrol muayenesi için hastaneye sevk işlemi yapılacaktır.

çok şükür, bu ülkemizin kanayan yarasıydı sonunda düzelttiler. Bu genelge ile artık her şey daha güzel olacak. yaşam standartlarımız imkanlarımız daha da artacak. her şey çok güzel olacak

Üst Alt