Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin emekliliğine dair 15 Ocak 2015'deki değişiklikle ilgili genelge yayınlandı | 7 Şubat 2025/4

@Emrah., Listede bir hastalık için rakam bulunmuyor öyle bir liste yok zaten.

Hastalık listesinde,

Ağır Düzey yazıyorsa %60 ve üzeri demek oluyor.

Orta Düzey yazıyorsa %50-59 demek oluyor.

Hafif Düzey yazıyorsa %40-49 demek oluyor.

15/1/2025’te, engelli haklarında 17/7/1964’ın gerisinde kaldık diye anlıyorum. Yine 2008’de de engelli için engelsiz tüm çalışanlar için çok ciddi bir hak kaybı olmuş anladığım kadarıyla. Hayat hepimiz için giderek zorlaşıyor. Hem kendim hem de gelecek nesiller adına çok üzgünüm.

@samedo99, Aylardır sana söylediğim bu durumu yeni bir bilgi gibi tekrar bana söylediğin için yinede teşekkürler 😉

Son düzenleme:
Eskiden vergi indirimiyle emekli olanlar yine eski kanuna tabi olacak ama yeni emekli olacaklar işi çok zor çünkü oran falan hikaye iş gücü kaybı listesine bakılacak ... ordada şuanda engelli raporu alan büyük bir kısmı işgücü kaybı listesinde olmadığı için emekli olamayacak ..hastalık listesinde bir çok hastalık hakkında hafif yada orta düzey yok..

@Denizcan78,

Kesinlikle. Burada inanılmaz bir adaletsizlik var. İnsan biraz utanır ben engellilerin hayatını daha nasıl kolaylaştırırım? Engellilerin haklarını daha etkin nasıl kılarım diye uğraşmaları gerekirken engellileri nasıl haklarından yoksun bırakırım diye çalışmışlar. Gerçekten başarmışlar.

@Turkogli,

tek hastalık yüzde 40 üzeri var mı ? artık baltazar formülüyle emeklilik kaldı sizin hastalıklar neydi çalışma gücü kaybında hastalığınız varsa emekli olursunuz değilse zaten olamazsınız

Yani yeni raporlarda artık %40 ın altında bir oran olmayacak mı demek oluyor bu hafif orta ağır ibareleri mi yer alacak sadece? Yani ya engeli sıfır denip hiç rapor alamayacak ya da sgk hastalık listesinde varsa hafif orta ağır denip emekli olabilecek dereceyi yakalayacak her halükarda, doğru mu anladım?
@BnymnYldz @OturanBoğa

@OturanBoğa,

Abi benim sgk basvurumda günlerdir 4a sağlık kurulu yazıyordu şimdi gelen evrak kaldırıldı bide talep no yazılmıs eğer sağlık kurulundan geçememiş olsam red yazmazmıydı?

@ensplt3636,
Emekli olmak için tek bir rahatsızlığınız değerlendiriliyor. O rahatsızlığın da en az hafif derecede olması lazım.
Ve bu rahatsızlığınızın tanısı SGK Hastalık Listesi'nde olması şart. Bu listeden bakabilirsiniz.

@BnymnYldz

%60 üzeri agir engel grubu olan tanısı ağır olan kişinin emekliliği 15 yil tamam anladık malulluk ile alakası varmi sonuç olarak malul agir engellidir diğeri %60 üstü çalışma gücü kaybı da agir tanıdır bunlar ayrı mi bir mi değerlendiriliyor

Son düzenleme:
@Emrah., Ortada bir liste var hastalıklara göre tanılar var ve bu tanılara göre SGK'da oransal bir karşılığı var.

Siz listeyi ve oranları neye göre nasıl yorumladınız bilmiyorum ama ortada yanıltılacak bir durum yok.

SGK hastalık listesinin en alt kısmını okudunuz mu? Listede bulunmayan hastalıklardan bahsediyor ve birden fazla hastalıktan da bahsediyor

@BnymnYldz, örnek veriyorum diyabet hastalığı hafif orta ağır düzey şartları açıklanmış

Burda 40 50 60 tan bahsetmemiş

40-49. 50-59 yada 61 gibi rakamlar neye göre ortaya çıkıyor genelgede bu rakamlardan bahsediyor

Bir hastalıktan 39 ya 41 almak gibi bir şey yok anladığım kadarıyla
Sorum şu neden rakamlardan bahsediliyor

@samedo99,

insallah senin dedigin gibidir herkez başkabişey söylüyor 59 geçince agır iş gücü kaybı oldugu için direk malulen emekli ediyolar falan dediler kafam allak pullak oldu

@alibykbs,

kısacası hastalık listesindeki durumla çalışa gücü kaybı olarak değerlendirirke genelde bir işi eylmei tek başına yapamazsanız ancak sizi emekli ederim diyorlar.Mesala onkolijiden ameliyat olup tedavi gören kişi tedavi sonrası süresiz yüzde 40 rapor alıyor ve engelli sayılıyor tabi burda ameliyattan kaynaklı doku kaybı organ hasarı falan varsa oda ayrı puanlanıyor toplamda 70 engelli raporu alsanız dahi... artık hastalık bittiği varsayımından yola çıkarak sizin işgübü kaybınız yok emekli olamazsınız deniliyor.Yani diyorıki eğer hastalık oragnalarınıza metastaz yapmışssa engelli olabilirisiniz sanki metastaz yaptıkdan sonra hasta hayatta kalıyorda sizde emekli edeceksiniz.

@alibykbs,

On binde bir kişi bu türden bir toplam işgücü kaybına layık görülür. Çooook lok çok çok istisna. Ben daha bundan yararlananı görmedim

@OturanBoğa,
eskiden emeklilik yaşı yükseldığından mezarda emeklilik!!! diyebir slogan vardı işte kanser hastasınada sen engellisin emekli olabilirsin ama mezarda demişler.

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
@Turkogli,
atipik psikoz eğer işgücü kaybı hastlaık listesinde varsa emekli olabilirsiniz... tabi iş gücünü kaynı sağlayan durumu şartları sağlıyor olmanız l

@Emrah., Daha öncede yazdım oranların nasıl oluştuğunu ama ısrarla nasıl oluyor diye soruyorsunuz.

Sizin örnek verdiğiniz hastalığa göre son kez örnek veriyorum,

SGK Sağlık Kurulu dosyayı inceleyecek ve kişideki çalışma gücü kayıp tespitini yapacak.

Diyabetten Hafif Düzey tanısı alırsanız oranınız %40-49 aralığı olur.

Diyabetten Orta Düzey tanısı alırsanız oranınız %50-59 aralığı olur.

Diyabetten Ağır Düzey tanısı alırsanız oranınız %60 veya üzeri demektir.

Bu kişide Hafif Düzey kayıp var der ise,
%40-49 18 Yıl - 4100 Gün kriteri sağlanıyorsa emekli olacak.

Bu kişide Orta Düzey kayıp var der ise,
%50-59 16 Yıl - 3700 Gün kriteri sağlanıyorsa emekli olacak.

@Emrah., Buradaki tüm kafa karışıklığı tamamen hastalık listesinden kaynaklanıyor.

Aşağıda ilgili yönetmelikte gördüğünüz gibi bu liste 3 yılda bir değerlendirilir deniliyor ama 2021 yılında çıkan liste halen değişmedi.

Arkadaşlar çoğu zaman bu listede hastalığının karşılığını bulamıyor. Şu liste biraz daha detaylandırılıp güncelleme yapılsa, hastalığın karşısına kayıp düzeyi ve sizinde dediğiniz gibi bu düzeyin oransal karşılığı yazılsa daha anlaşılır olacak. Yapılması zor birşey değil ama maalesef elimizde olan bu liste işte.

Hastalık listesinin yenilenmesi
MADDE 18 – (1) Hastalık listesinde bulunan tıbbi kriterler Kurumca en geç 3 yılda bir değerlendirilir.

Üst Alt