Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin emekliliğine dair 15 Ocak 2015'deki değişiklikle ilgili genelge yayınlandı | 7 Şubat 2025/4

Merhaba lütfen anlayan biri cevap versin 😞 2 yıldır emekliliği haketmeme rağmen emekli olmadım çalıştım kurumum emekli çalıştırmıyor diye . Sürekli raporum var ve tek hastalık %40 da var içinde.Kendi durumumla ilgili bir madde göremedim olumlu olumsuz anlamda :(
@OturanBoğa @BnymnYldz

Ben birinci dereceden yani %84 oran ile bir yıl süreli emekli oldum kontrol muayenesinde oranım %74 e düştü ve Emekliliğim kesildi. ben ikinci derece de, üçüncü derece koşullarıni taşıyorum şuan. 5780 gün sigorta ve 19yil çalışma sürem var fakat SGK ikinci kurul sizin dediginiz gibi yapmadı ben ilk emekli olduğum tarihte 18yili doldurmaya 2ay varmış bu yüzden birinci dereceden bağlanan tahsis numarali emekliligim iptal oluyor mus iki aydır bu durumun cevabını arıyordum şimdi emin misiniz kontrol de mevcut duruma mi bakılacak bağlanan tahsis numarali emeklilik ilk bağlandığı tarihe mi bakilacak bugün tekrar kurula girdim SGK ikinci kurul 80 altı alırsan iptal olacak dedi emekliligimin mevcut pirim ve sigorta günüme baksalar kesilmez

@ensplt3636,

Başvuru yapmadığınız için yeni yasaya tabisiniz. Raporunuzu verip emeklilik başvurusu yaptıktan sonra muhtemelen hastaneye sevkiniz yapılıp iş gücü kaybı belirlenecek. Keşke olsaymissiniz iş gücü kaybı almak engelli raporu almak kadar kolay bir durum değil.

raporu 15.0cak 2025 te aldim . Ama tek hqstalik 40 yok toplami 48 sadece. O yuzden önce ssk basvurup onlar da beni sevk etmeli değil mi

Burada şunu diyor %64 ile 2. Dereceden emekli olmuş kişi, kontrol muayenesi zamanında yeni raporu %54 e yani 3. Dereceye düşerse maaş bağlandığı tarihte 3. Derece kriterlerinide sağlıyorsa emeklilik devam eder yoksa sonlandırılır. Benimde durumum tam böyle %84 den %74 e düştü ve Emekliliğim kesiliyor oysa ben şuan 5780 gün sigorta ve 19yil mevcut çalışma sürem var SGK emeklilik bağladığı yani tahsis numarası verdiği tarihde ben birinci dereceden emekli olmusum şimdi ikinci dereceye düştüğü için bağlandığı tarih de 18 yıla iki ay eksikmis SGK ben emeklilik bağlandığı tarihe ve o tahsis numarasına Göre değerlendiririm diyor dediğiniz doğru ise benim Emekliliğim devam eder

@svnn, Şu an mevcutta olan çalışma yılı ve prime bakmam diyor. Rapor oranı bir alt dereceye düşerse ilk emekli olunan tarihteki şartlara bakarım ve alt derecenin kriteri sağlanıyorsa emeklilik devam eder yazıyor. Genelgede örnekleri ile yazıyor okuduğunuzda görebilirsiniz.

@svnn, Kişisel sorularınızı konu açıp orada sorun lütfen. İlk bağlandığı tarihte alt derece kriteri için 2 ay eksikmiş diyorsunuz neye göre devam edecek emekliliğiniz.

mevcut pirim ve sigorta günüme baksalar kesilmez demişsiniz bir önceki mesajınızda zaten. Bir alt dereceye düşmüş oranınız ilk emeklilik tarihindeki şartı 2 ay yüzünden sağlayamıyorsunuz yani.

@OturanBoğa Abi burası yine kişisel sorular alanına doğru gidiyor.

Son düzenleme:
@ensplt3636,

başka kurumda çalış ozaman. illa orda calısmak zorunda değilsın. emeklı calıştıran onca şirket var. çok cahılce davranmıssın bence. senınkı kurum polıtıkası. emeklı ol maasını al başka yerde engelli olarak çalış cift maas

Bizde sürekli dys den takip ediyoruz, sürekli kurumlar arası topu birbirlerine atıyorlar,en son 2 sefer tespit yazmışlardı, bakacağız

50-59 dan yuksek iş gücü kaybı alırsam engelli emeklisi olamıcak mıyım direk malulen mi emekli edicekler genelge de 59 üzeri için bişey göremedim ama

Genelgede yüzde belirtilmiş yüzde 40 yüzde 50 yüzde yüzde 60 gibi
Hafif orta ağır derece denmemiş SGK hastalık listesinde rakamlı oranlar yok bilgi alabilirmiyim

Benim 77 iş gücü kaybı ama malülen değil 1 derece yaşlılık emekliliği

Şimdi bu Hastalık Listesi'ne göre tanısı olamayan emekli olamayacak mı?

@BnymnYldz,

Dostum iyi akşamlar;

'Tahsis talep tarihi itibarıyla yeni engellilik derecesine göre aylığa hak kazanma koşullarını sağlamayan sigortalıların aylığı kesilecektir. Burada şunu diyor %64 ile 2. Dereceden emekli olmuş kişi, kontrol muayenesi zamanında yeni raporu %54 e yani 3. Dereceye düşerse maaş bağlandığı tarihte 3. Derece kriterlerinide sağlıyorsa emeklilik devam eder yoksa sonlandırılır.' yazmışın.

Az önce okudum genelgeyi, ''Sevk sonucu temin edilen 14/7/2025 tarihli rapor ile engel oranı % 55 olarak tespit edilen sigortalının, yeni engel oranına göre tahsis talep tarihi itibarıyla 20 yıl sigortalılık süresi bulunmaması nedeniyle aylığa hak kazanma koşulunu sağlamadığı anlaşıldığından kesilen aylığına ilişkin işlem yapılmayacaktır'' diyor.

Yani burada tahsis talep tarihinde ki sigortalılık yılının yeni rapor oranıyla uyumlu olması isteniyor gibi geldi bana. Örneğin yüzde 64 ile, 16 yıl 3760 gün ile emekli olmuş birinin, kontrol muayensinde engel oranı 54'e düştü. Bu durumda 17 yıl 3920 gerekli. Sgk bu durumda tahsis talep tarihinde 17 yıl sigortalılık süresinin olup olmadığına bakacak, prim gününe bakmayacak gibi.

Ben okuduğumdan öyle anladım, senin de görüşünü merak ettim.

10.4. Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananlardan, tabitutuldukları kontrol muayenesi nedeniyle yeni engel oranına göre aylığa hak kazanma koşullarını yerine getiremeyenlerin, yeniden talepte bulunmaları halinde bu talepleri Kanunun 28 inci maddesi kapsamında değerlendirilecek ve çalışma gücü kayıp oranı tespiti işlemleri yapılacaktır.
Örnek: 15/01/2004 tarihinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve 4500 prim ödeme gün sayısı ve % 85 engel oranı ile 2/4/2020 tarihli tahsis talebine istinaden 1/5/2020 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı almakta olan sigortalı, yapılan şikayet nedeniyle 20/1/2025 tarihli bilgilendirme yazısıyla en yakın farklı bir sağlık kuruluşuna sevk edilmiştir. 20/4/2025 tarihi itibariyle kontrol muayenesi oluşturulan sigortalının aylığı kontrol muayenesini takip eden ödeme dönemi itibariyle (21/4/2025)kesilmiştir.
Sevk sonucu temin edilen 14/7/2025 tarihli rapor ile engel oranı % 55 olarak tespit edilen sigortalının, yeni engel oranına göre tahsis talep tarihi itibarıyla 20 yıl sigortalılık süresi bulunmamasın edeniyle aylığa hak kazanma koşulunu sağlamadığı anlaşıldığından kesilen aylığına ilişkin işlem yapılmayacaktır.

@Emrah.,

28/09/2021 tarihinde yürürlüğe giren Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliğine göre;

-çalışma gücünün en az %60’ının kaybedilmesi, Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı,

-çalışma gücünün en az %50-59 arasında kaybedilmesi, Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı,

-çalışma gücünün en az %40-49 arasında kaybedilmesi ise Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı, olarak tanımlanmıştır.

Sonunda adam gibi yasal çıkardı valla söver söver en sonunda anladı sgk... herkes için hayırlı olsun kafana takmayın çok şeye.

Ayrıca çalışma gücünü 60 olarak kaybeden malul sayılmaz engelli emelliliği yani yaşlılık aylığıda alabilir. Tabi sigorta süresi ve prim tutuyor ise

@cdj, Genelge ki şu örneğe istinaden konuşuyoruz.

Örnek: 15/01/2004 tarihinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve 4500 prim ödeme gün sayısı ve % 85 engel oranı ile 2/4/2020 tarihli tahsis talebine istinaden 1/5/2020 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı almakta olan sigortalı, yapılan şikayet nedeniyle 20/1/2025 tarihli bilgilendirme yazısıyla en yakın farklı bir sağlık kuruluşuna sevk edilmiştir. 20/4/2025 tarihi itibariyle kontrol muayenesi oluşturulan sigortalının aylığı kontrol muayenesini takip eden ödeme dönemi itibariyle (21/4/2025) kesilmiştir.

Sevk sonucu temin edilen 14/7/2025 tarihli rapor ile engel oranı % 55 olarak tespit edilen sigortalının, yeni engel oranına göre tahsis talep tarihi itibarıyla 20 yıl sigortalılık süresi bulunmaması nedeniyle aylığa hak kazanma koşulunu sağlamadığı anlaşıldığından kesilen aylığına ilişkin işlem yapılmayacaktır.

prim gününe bakmayacak gibi demişsiniz ama. Yukarıdaki örnekte dediğiniz gibi kontrol muayenesi sonucunda %55 oranı için 20 yıl sigortalılık olmadığı için kesileceği söylenmiş prim gününden bahsetmemiş.

Örnekteki kişinin emekli olduğu tarihte 4500 günü varmış zaten. Yani %55 için o tarihte de prim günü kriteri sağlanmış o yüzden o konuya girmeden 20 yılı tamamlanmadığı için aylığı kesilmiş deniliyor.

Yani kontrol muayenesi zamanında alt dereceye düşünce ilk emeklilik tarihindeki hem çalışma yılı hemde prim günü yönünden bir alt derecenin kriteri sağlayıp sağlamadığına bakılacaktır.

@BnymnYldz, ama SGK hastalık listesinde 40 50 60 yok baltasar gibi gibi oran hesaplanmayacaksa olması gerekende bu zaten ama rakamları belirten farklı bir liste var da ben göremiyormuyum

Yüzde 50 ile 18 yıl emekli olmuş kişi örnek yüzde 40 düşerse 20 yıl koşulu buraya uygulanabilirmi ? 3 derece engelli olduğu icin devammı eder ?? @BnymnYldz,

@virus1,

Ortada düzelen bir şey yok. Engellilerin belki %70’i artık emekli olamayacak! Bu zaten haksızlığın en büyüğü. Burada “iyi” dediğimiz şey, kötünün iyisi, akp sıçtı, üstümüze mum da dikecek mi onu konuşuyoruz. Kontrole çağırdıklarını da yeni düzenlemeye tabi tutsaydı, o zaman mum dikmiş olacaktı. Dikmedi. Bok da koku da aynen duruyor yani. Ve bunun sevinilecek bir yanı yok.

Üst Alt