Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin ÖTV hakkı kısıtlanmak isteniyor! | Bülent Küçükaslan

%90 ve üzeri engelli konusuna %91 sürekli ve ağır engelli (yatalak) bir babanın evladı olarak değinmek istiyorum. Babam doğuştan bir ayağı 5 cm kısa olarak dünyaya gelmiş. Ta ki 2004 yılının son ayına kadar bu şekilde aksayarak yürüyebiliyodu ve kendi arabasını kendi sürebiliyordu (buradaki pek çok ortopedik engelli dostum gibi). Belirttiğim tarihte, hem de araba sürerken geçirdiği bir beyin kanaması sonucu vücudunun sol tarafı tamamen felç oldu ve yatağa bağımlı, en temel ihtiyaçlarını dahi birinin desteği ve refakati olmadan karşılayamaz duruma geldi.

Dolayısıyla o günden bugüne de (13 yıldır) bırakın araba sürmeyi, sağ kolunu bile kaşıyamaz haldedir. Burada anlatmak istediğim şey şu, her insan engelli adayıdır ve her engelli de %90 ve üzeri engelli adayıdır. Lütfen suistimale açık olan %90 ve üzeri engelli kesimi değerlendirirken bizim yaşadığımız durumu da dikkate alınız. Şundan eminim ki, şu an bu platformda yorum yazan arkadaşların içinde neredeyse hiç %90 ve üzeri engelli arkadaşım yoktur çünkü bu durumdaki kişiler (babam gibi) bırakın forum takip edebilmeyi bir tas çorbayı dahi kendi kendine yiyebilecek durumda değildirler. Fiziksel ve/veya mental olarak ne yazık ki çok zor durumdaki insanlar olduklarından emin olabilirsiniz. Gelelim bu durumdaki kişiler üzerinden araç alma konusuna...

Daha önce de belirtmiştim, hala aynı fikri savunuyorum. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler üzerinden suistimal olduğu açık. Ve eğer çıkarılmaya çalışılan yasanın amacı bu suistimali ortadan kaldırmaksa, yapılması gereken şey; yasal düzenlemeyle %90 ve üzeri engellilerin araçlarını kullanım hakkı aynı ilde ikamet eden eş, ana, baba, evlatlar ve kardeşlerine, ilave olarak mahkeme kararıyla vasi tayin edilmiş bir başkası var ise bir de ona verilmelidir. Bu kişi sınırlandırmasının tek istisnası söz konusu engelli kişinin araçta bulunduğu durumlarda aracı kullanan kişinin sınırlamaya tabi olmamasıdır. Aslında çözüm bu kadar net ve açık.

Bence düzenleme kapsamında yukarıda saydığım kişilerin isim bilgilerinin yer aldığı bir resmi yetki belgesi de mevcut olmalı, yapılacak olan trafik denetimlerinde bu husus aranmalı ve bu yetki belgesi ile aracı süren kişinin kimliği görevlilerce karşılaştırılmalıdır. Düzenlemeye aykırı davrananlarla ilgili ceza-i yaptırımlar da kuvvetlendirilerek söz konusu suistimalin önüne çok büyük oranda geçileceğini değerlendiriyorum. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
tanerbudak

İster aracı kendisi sürsün ister bir başkası, eğer işin içine tekerlekli ya da akülü sandalye giriyorsa, ve bazı dezavantajlarından dolayı minibüs, panelvan vb. tipteki ticari araçlar da alınmak istenmiyorsa bu durumdaki arkadaşlar için tek çözüm D segmenti olarak adlandırılan geniş bagaj ve iç hacme sahip araçlara yönelmektir. Malesef çıkartılmaya çalışılan yasayla sınırlandırılan şey aslında bu segment araçlara ulaşmamızın engellenmesidir. Sanki mevcut engellerimiz zaten fazlasıyla yetmiyormuş gibi...

Özgür&özgür

teklifimiz tutar sınırlaması değil sadece kademeli olarak yakınlık derecesidir.

hocaoglu21
calışma devam ediyor dendi en son.bakalım ne olacak

bugün tv lerin whatsapp ihbar hatlarına aşağıdaki linkler ile birlikte bu kısıtlamanın haksızlık olduğunu yazalım. 50 kişi yazarsa korkusuz bir haberci belki haber yapar diye düşünüyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=3b5ieriH1Io

https://www.youtube.com/watch?v=f6Kr6vF7g3Y

whatsapp ihbar hatları

Show Tv WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 536 266 90 00 / 0 536 266 90 02

Tgrt Haber Tv WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 543 269 71 92 / 0 544 269 71 92

Habertürk Tv WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 532 165 01 15

Trt WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 530 662 05 62

Sözcü WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 549 807 27 99

Kanal D WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 530 930 04 91

Kanal 7 WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 552 644 07 07

Fox TV WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 542 370 45 45

Beyaz TV WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 549 366 06 06

Star TV WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 542 800 80 80

Atv WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 505 165 88 88

KonTV WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0544 442 01 55

A Haber WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 553 870 20 07

NTV WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 532 306 30 30

Halk Tv WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 538 406 30 63

Ulusal Kanal WhatsApp Haber Hattı İhbar Numarası=0 530 291 23 61

Kanal 24 Whatsapp İhbar Hattı Numarası= 0 542 367 24 24

Kendi ailem maddi açıdan araba alacak durumda olmadığından 3. derece yakınımın parasıyla araba almak durumundayım. Engelli olarak arabadan istediğim zaman yararlanma imkanım da olacak. Bu yakınım arabayı istediği zaman tek başına kullanınca istismar mı oluyor? Yani arabayı babam alsa ve beni bindirmese sorun yok? Hak ararken başka bir kesimin kazanılmış haklarını yemek nasıl bir kafa bilmiyorum.

bu platformun eski bir uyesiydim, ankarada kandirikci bir ozel egitim merkezine karsi insanlari uyarmak icin o bolgedeki diger 10 merkezi öven bir rehber yaptim (kesinlikle tek rakibi degil, benim hicbir isletme ile alakam yok), fakat googleda ön plana cikmak icin hileler yapan bu platform o rehberi @oturanboga ya sildirtip sadece kendi adini yazdirinca o topici silip forumdan ayrildim.

bu baslikta yazilanlari hayret ve üzüntü ile okuyorum.

konuya yazanlar hic bir hukuki bilgi olmadan ama soyle olsun, boyle olsun diyor ve arac sinirini belki 3 kurus yukseltmek icin kazanilmis baska haklari da kaybedilmesinde nerdeyse kendi kendilerine herkesin aklina karpuz kabugu dusuruyorlar.
yuzde 90 in istismar edildigi dogru, ancak 'herkes' degil en azindan diger araclar gibi 3. dereceye kadar olmali.

bu platformda da herkes cok bencilce bir tutuma bürünmüs, 70 binden 90000 e gelmesi hele 1600 cc sinirlamasi da kalkarsa cok olumlu, ancak belki skoda degil de vw alayim dye kazanilmis haklarin cok daha önemlilerini vekillere yazip yazip geri kaybedilmesini ama yeter ki ben bi tik ust model alamamama ihtimalim olmasin diye talep etmek cok cirkin, ayip.

bir defa hukuki olarak istisnaya limit getirilebilir, ama kisinin kendi malinin baskasinin kullanmasini engellemek zilyetligi sinirlandiran cok daha kati bir durum. uzun ugraslar sonucu bu haklar elde edildi. herkesin ailesi olabilir ama engelli olup ailesini kuramamis, belirli bir yasi da olmussa bakim sorumlulugu kardes cocuklarinda olan pek cok kisi de var. ayrica aracinizi ne kadar gerekli, özel bir durum ortaya cikarsa ciksin akrabaniza bile verememeniz gercekten mulkiyetin temeline aykiri.

bir de unutulan su husus var, mbclub diye barzo dolu bir forumda universiteli bi veledin altina mersoyu vermisler, 24 saat forumda, ve bu engelli sinirlamasi cok iyi oldu diyor. dedim ulan senin baban engelli olsa bu parayi kazanip altina bu arabayi cekecek miydi? insanlarin kendi rahatlari gibi ayni zamanda akrabalarinin iyiligi, refahi icin calismasi da temel bir hakkidir. bir engelli de zaten yasadigi durum sebebiyle maddi manevi kaybi olmus, ailesine istediklerini sunamamis, oglum al arabami, yegenim su sehre benim arabamla git, bunu da mi diyemesin? o zaman kalabalik aileler engelli haklari olsa bile daha ucuza tek bir arac mi alsinlar, cunku evdeki arabanin surulmesini yasal olarak yasaklamak istiyorsunuz.

yuzde 90 olayi gercekten biraz sorun cunku bunlar engelden ziyade daha cok yaslilik neticesi aliniyor, tertibat yani protezsiz ve herkes surebiliyor. bu belki 3. derece ile kisitlanabilir, sinir 1600 du simdi bunun yerine para koymak istiyorlar, bunu yuksektilmesi istenebilir, bir sinir gelirken bir sinirin kalkmasi basari olur, ama kendi kendinize hukuksuz, kazanilmis haklari ve pekcok engelliyi zor duruma dusurecek seyler talep etmeyin, belki siz aracinizi tek kullaniyorsunuz ama ailesi ile kullanan da var kaldi ki mevcut limit d sinifi skoda, vw, baz bmw vb gibi pek cok araca yeter, sadece makam arabasi olan 5 serisi e serisi ve üst donanimli luks markalara yetmiyor. sinir daha da arttirilsin, alabilen onlari da alsin, ama bunun yolu icat cikartip bunu yasaklayin demek degil. bir insanin malini ailesine verebilmekten daha dogal hakki olamaz, siz buna yasak talep ederek direk mulkiyet hakkini ihlal ediyorsunuz.

tanerbudak
kademeli yakinlik derecesi ile mulkiyet hakkini ihlal ediyorsunuz.
maliye bakanligi ister siniri 5 bin der ister 50 bin ister 500 bin, buna bisey diyemem, ama benim malimi sen akrabana bile veremezsin diyemez, bu zilletligin ihlalidir.
yilbasi sonrasi 200 bin e bmw mercedesin modelleri bile alinabiliyor, bu sinir neyinize yetmiyor da insanlarin mulkiyet hakkini sinirlamayi vekillerin aklina dusuruyorsunuz?
evet, isin ticaretini engellemek icin 90 olayi 3. derece ile sinirlanabilir, ama diger sinirlamalar mahkeme kararlari ile kazanildi, kimse kafasina gore aman ben en dolu arabaya bineyim diye vekillere mesaj atip darlayarak sinirlayamaz.

ılgaz20
cok haklisiniz, bazilari suursuzca, kendi 3-5 kurus daha luks araba alabilmek icin insanlarin hakki, zilyetligi sinirlansin diye etrafi mesaj bombardimanina tutuyor. maliye bakanligi kendi vergi alma sinirini istedigi gibi belirler, ama siz malinizi akrabaniza kullandirabilirsiniz o sizin mulkiyet hakkinizdir. maliye karisamaz. bole sacma mesajlar ile zorlukla kazanilmis haklara engelliler kendileri göz dikiyor, sinir su an nerdeye 200 bin, 200 binlik arac neyine yetmiyor da insanlarin mulkiyet hakkini gasp etmek icin etrafa mesajlar yagdiriliyor? sinir olmasin, tamamen kalksin ama 90 lik sinir guzel bir basari ve artik cogu arac alimina bu yetiyor en luks bmw mercedes haric

senugu
kardesim bu araba, ev mi?
adamin mali degil mi, verdi yegenine istanbula git dedi, koye git dedi, koydeki hasadi al dedi, dedi de dedi. ya da git tatile gez oglum dedi, engelsiz mehmet arabasini gezmek eglenmek icin akrabalarina veriyor da engelli mehmet verince mi bu suc, nasil bir kafa bu? ikamet sartiymis, aile tatile de mi cikamasin? arbaa bu, kaya degil.
maliye bakanligi mulkiyet hakkini sinirlayamaz, araba engellinin mulkudur, en azindan istedigi akrabasina verebilmeli.
her engellinin colugu cocugu yok, kendinize 200 binlik sinir neyinize yetmiyorsa 3 kurus daha luksunu almak icin diger bir suru zor durumdaki insanin hakkina goz diktiniz.

nickneymi

Alınan araç gezip tozmak için değil engellinin ihtiyaç durumunda kullanılsın diye veriliyor bu hak.

Sınırlamayı suistimaller çok fazla diye getirilmeye çalışılıyor.biz suistimallerin yüzünden sınırlamalara karşıyız.50 bin satılan aracın 45 bini % 90 ve üzeri engeli olan kişileri satılmış.

sizin mülkiyet hakkı diye savunduğunuz 3. derece akrabalara araç kullandırma olayı bu ötv muafiyetini istismar eden kesimin ta kendisidir, kaldı ki sizin söyleminize göre araba benim istersem komşumada veririm mülkiyet hakkı var diyemiyorsunuz mevcut yasaya göre.

Muhtemelen olay size dokunduğu için araç alım fiyatını sınırlayın da 3. dereceye dokunmayın diyorsunuz, karşı taraftada haklı olarak insanlar benim maddi durumum 300.000 tl lik aracı almaya uygun ben neden ötv'siz araç alamayayım deme hakkına sahiptir.

Madem öyle sizde ulaşabildiğiniz siyasilere ulaşın mülkiyet hakkı var ben engelli aracımı istediğime verebilmeliyim diyin.

arkadaşlar malesef bu yasa geçecek ve bizlerde böyle bakıp kalacağız. Unutmasınlar ki bugünün yarını da var...

@senugu
bu nasil bir mantik, engelsiz mehmet aracini alinca colugu cocugu ailesi gezebilir, ama engelli mehmetin araci ile gezilemez. sen aracini heralde sadece hastaneye giderken kullaniyorsun.

engelsiz insanlar elestiriliyor ama burdakiler onlardan beter, daha siz bir engellinin kendi ve ailesinin mutlulugu icin ugrasabilecegini, buna hakki oldugunu kabul etmiyorsunuz. o zaman sunun da hesabini verin, engelli mehmet de engelsiz olsaydi belki bu indirimlere de gerek kalmadan colugunu cocugunu kendi kazanciyla gezdirebilecekti, engelsiz mehmete hersey hak, ama engelli mehmet kendi parasiyla aldigi arabasiyla gezip tozamaz, yuh valla

@gestapooo
bana degil, evlenemeyen bir suru engelli var, bu da yaslandiginda sadece 3. derece akrabalar bakimlarina yardimci olabilir demek. o kadar sig bakiyorsunuz ki..

valla 300.00 luk arac diyorsaniz devlet de az ye de 200 binlige biniver der, 200 binden yuksek alacak zaten bir elin parmagi, onlar da suistimale donuyor zaten

%90 likta 3. derece siniri da yok, is o yuzden ticarilesebiliyor. bu sinir yuzde doksana da getirilirse makul olabilir.

doğum tarihinde eğer doğru ise yazdığın yazıdaki engelli kişi değilde onun aracıyla gezecek olan yeğen olmalısın :)
tanerbudak beyin yazdığı öneri sizin anlattığınız duruma engel değilki, diyorki 1. derece yakını varsa o alabilir yoksa 2. derece yakını alabilir o da yoksa 3. derece yakını alabilir. Bu aslında en mantıklı öneri siz bunamı karşı çıkıyorsunuz anlamadım?

@gestapooo

okudugunu anlayamiyorsun heralde, ilk mesajimda eski uye oldugumu belirttim. ayrilis hikayemi de yazdim.

yahu diyelim var, adam kardesiyla kavgali, ne olacak? 2. derece yasiyor.

siz neye karsi cikiyorsunuz, 300 binlik araba mi alacaksin. 200 bin yetmiyor mu?

siz hukuk mantigini anlamiyorsunuz. maliyenin elinde olsa kimseyi bindirmez, kafanizdan element uyduruyorsunuz. hukuk cocuk oyuncai degil, siz 300 binlik araca binin diye lastik gibi esnemez.

engellilerin araclarini kullanimi cok kisitlandigi icin ciddi sorunlar oluyordu, bunlar mulkiyet hakki ve toplum yarari cercevesinde mahkeme kararlariyla kazanildi. vergiyi belirlemek maliyenin yetkisidir, ama kimin binecegi daha karisik ve ortada mahkeme kararlari var.

300 binlik araba alacak ki o araclarin %90 i istismar edilenler zaten belki yuzde 1 lik kesim icin siz yuzde 99 luk kesimin hakkinin sinirlanmasini talep ediyor. bunun icin mesajlar atmayi sanki engellileri savunmak gibi yaziyorsunuz.

kime arabanin nasil ne kosulda lazim olacagi belli olmaz. yuzde 1 uber super luks arabaya binsin diye kimse 99 un hakkini gasp etmesin. ve evet, engelli kisinin ailesinin refah ve mutlulugunu dusunmeye de en az bir engelsiz kisi kadar hakki var. buna istismar diyerek zaten bu yasayi cikaranlarin istedigi yere geldiniz.

protezli araclarda da zaten istismar yok, istismar yasliligi engel gibi yansitip yuzde 90 raporlu arac alimlarinda. en azindan ticarete dokulmemesi icin o protezli araclar gibi 3. derece ile sinirlanabilir.

öncelikle özür diliyorum mesajınızın başını kaçırmışım diğer mesajımı düzelttim.

birde konuya yazanların hiçbir hukuki bilgisi olmadığını yazmışsınız ben bunada katılmıyorum. Bu konuya yazan arkadaşların bir çoğu bu konuya bir hukukçu kadar hakimdir. Zilyetlikten bahsetmişsiniz taşınır mallarda zilyetliğin devrininde hukukta istisnaları vardır bu arada.

gestapooo

ben size olani yaziyorum, maliye oranalri belirler ama oturdugumuz yerden su binsin. bu binmesin... bu konuda ahkam kesmek dogru degil, bunlarin hespinin arkasinda mahkeme kararlari var, tertibatsiz araci herkesin surebilmesi bana da isi ticarete dokturulebilir geliyor, ama toplumun %95 i zaten 200 bin alti araclar alacak, bu yuzde 5 ki onlarin da cogu kismen istismar edenler, cok luks arac alsinlar diye mahkemeler ile kazanilmis bu haklari geri verelim diye vekilleri bombardimana tutmak dogru mu?

evet, belki buradakilerin hep kendileri, ya da en yakin akrabalari kullaniyor ama birsuru farkli durumda engelli, yasanan durumlarda bir suru farkli ornek var, bu mahkemelerde bosuna ugrasilmadi. illa ki sizin araciniza da aileniz, ya da baskalari ya da baska bir acil durum da ihtiyac olabilir ve birileri 300 binlik araca binsin diye kazanilmis haklardan vazgecmek icin yazilmasinin cezasini cekebilirsiniz.

nickneymi

Arkadaşım madem ki 3. dereceden akrabanın hiç 1. dereceden akrabası kalmadı, bakımını üstlenme sırası taa sana kadar geldi, sen de belli ki bu engellinin bakımını üstlenmeye gönülden, hiçbir menfaat gözetmeden razısın, sulh hukuk mahkemesi şuracıkta. Gidiver hakim beye, ben bu engelli akrabamın bakımını üstleniyorum beni vasi tayin edin de. Şak diye yaparlar. Bak bir günde vasi olabiliyorsun. Olduktan sonra binersin o engelli kişi adına alınan arabaya yukarıda da söylediğin gibi paşa paşa gidersin tatiline.

Tabi hukuku bildiğini iddia ediyorsun, vasi olmanın yükümlülüklerinin ne kadar ağır olduğunu da biliyorsundur muhakkak. O yüzdendir ki vasi olmayı bi türlü istemiyor bu 3. dereceler! Bırakın Allah aşkına, bize ne hukuk ne de vicdan dersi verebilirsiniz...

Özgür&özgür

siz kendiniz olayin idrakinda degilsiniz, mesele 1. derece 3. derece meselesi degil, bu su an taninan bir hak, mahkemelerde kazanildi, siz kendi icinizde dusman ariyorsunuz, para siniri artar, azalir, o zaman yuzde 90 a olan indiirm tumden kalksin, herkes bal gibi biliyor, yasliliktan engel disi hastaliklardan aliniyor cogu.

bu karari veren mahkeme bilmiyor da sen mi biliyorsun. sen belki arabani alip garajdan cikmiyorsun ama aile boyu kullananlar var, acil ya da ozel durumlarda cezai mueyyide olup mahkemeye kadar giden durumlar var.

ayrica bir engellinin ailesinin refahini isteyemeyecegini kendiniz beyan ediyorsunuz. bu arabaalar sadaka degil, herkes parasini veriyor, devlet sadece bir tane sonradan cikmis vergiyi almiyor.

300 bine yasayi somurecek bikac kisi icin birsuru kisinin hakkini gaspetmeyi sanki iyi biseymis gibi yansitamazsiniz, madem bi insanin arabasina en yakinlarina vermesi istismar o zaman 300 binlik araba almak da istismar, herkes fiat egea alsin, al sana o da isini gorur o zamn. kendi kendinize is cikartiyorsunuz.

araba almak ile vasiligi birbine karistiracak kadar gözun donmus, adamin yegeni sehir disina gidecek, adamin hasadini toplayacak mesela, alip anahtari verecegine mahkemye kossun vasi mi baglatsin 10 kurusluk araba icin, birisi 300 binlik araba alsin diye, senin kafa bu mu?
araba bu, kaya degil ozelligi hareket etmesi.

nickneymi

%90 üzeri rapor alanların sadece yaşlılıktan bu raporu aldıkları ifadenize kesinlikle katılmıyorum. Yaşlılık engelli raporu değerlendirmesine yalnızca %10 puan etki ediyor. Eğer sizin dediğiniz gibiyse nerede geri kalan 80 puan? Eğer bir hekim kurulu bir kişiye sadece yaşlı olduğu için %90 ve üzeri rapor veriyorsa bu kurul toplu olarak alenen suç işliyor demektir. Bunu tespit etmek ve suçu olan kamu görevlilerini cezalandırmak da devletin başlıca görevi. Hakkıyla alınmış bir %90 ve üzeri rapor sahibi engellinin gerçek anlamda hayatını idame etmek için bir başkasının desteğine ve refakatine ihtiyaç duyması gerekir. Gelin babamla tanıştırayım sizi, kendisi 62 yaşında, %91 engelli bir insan nasıl oluyormuş görmüş olursunuz.

Özgür&özgür

babaniz yani, 62 yasinda di mi.. digerleri de yasliliga bagli ortaya cikan hastalik ve semptomlar ile artiyor.
ne yapiyor 62 yasinda insan, her halde her gun arabayla geziyor o yuzden araba cok lazimdir muhakkak.

tertibatli araclar protez ve saglik urunu konumuna geliyor, ama 90 larin %99 u yasli insanlarin ailesince kullaniliyor, benim de anneannem sokaga cikamaz, 90 lik raporu yok ama zaten o yastaki insanlar raporlu olmasa da sokaga arabasiz cikamiyor

Yanlış anladığınız bir şey daha var burada kimse araç şehir dışına çıkmasın demedi aracı kullanacak kişi ile engelli aynı ilde ikamet etmeli dedi.

Bu ötv kısıtlanması ortopedik engellileri kapaıyormu acaba

nickneymi

Evet babam 62 yaşında ve 13 senedir geçirmiş olduğu beyin kanaması sonucu sol tarafı tamamen felç, yatalak. Tabi senin vicdan gözünün kör olmasının yanında babamın ve diğer engelli kardeşlerimin rahatsızlıkları nedirki? Bu son yazdıklarından sonra seninle konuşmaya ve tartışmaya değer birşey görmüyorum. O yüzden uzun uzun yazıp sayfayı işgal etmeyeceğim. Belli ki ne söylesek nafile!

% 90 ve üzerindeki engellilerin arabalarını akrabaları içindeki sosyal statülerini yükseltmek için kullanma amacıyla kullanıcı sınırlamasına itiraz etmek bence haklı bir arguman olamaz. Bu tam da suistimale konu kapıyı ardına kadar açan şey. Bu gruptakilerin yakın aile fertleriyle kullanımı sınırlamak bence kesinlikle gerekli olan şeydir. Bizim oturanboğa gibi bu gruba dahil arkadaşlarımız var. Kesinlikle bu şekilde magdur olan arkadaslarımızın hak kaybı yasamasını istemeyiz. Ancak suistimale konu satışların önlenmesi için bu gruba dahil satışlarda sürücünün yakınları kapsayacak şekilde sınırlanması bence de yerinde bir karar.

@Özgür&özgür
yani insanlara yaz yaz, sonra arabaya kimin bindiği ortaya cikinca senin vicdn gözün kör, valla kusra bakma esas senin vicdan gözün akrabalarina ihtiyac duyan engellilere karsi kör. normal bir anne baba yegen kardes birinin arabasini kullaninca istismar olmuyor da engelli verince mi oluyor? sen bu insanlari suçladin, ama 2 mesaj sonra senin aldigin arabaya engellinin kendisinden ziyade ailesinin bindiği ortaya cikti, ama o zaman bizim vicdanimiz kör oldu. biz 40 kisiyiz birbirimizi biliriz, insanlari suçlarsan ben de sunu sorarim o zaman, yatalak birinin ihtiyaclarini giderecek araba illa 250 binlik mi olmali

burada mesele topyekun olarak savunmak, herkes kendisine dokunmayan yerden vurmaya calişiyor ama yuzde 2 300 binlik arabaya binsin diye %98 in kazanilmiş davalarina da ellemeyin bi zahmet

@gestapooo
haklisiniz orayi brn yanliş anlamişim, fakat bürokratik şeylerden sikayet ederlken daha karmasik bürokratik şeyler istersek karişiyor.

dediğinizin mantiği guzel, ama yine arabanin mobiliyesini azaltir, mesela sehir dişindan bir akrabaniz geldi, araca ihtiyaci var, veremezsiniz. bu cok mesle degil de sunu anliyorum, insanlar görmedikleir kişişer üzerine arac aliyor deniyor ama ben bunun pek oldugunu sanmiyorım, cogu kişi zaten ayni ildedir ya da ikametini tasir falan illa niyeti bozan

aslinda bence bakiş açisi yanliş arkadaslar, hükümetin derdi de istismardan çok almanyadan ithalati kismak. böle eyy almanya deyip durmanin bedeli maalesef, yoksa milyonlum taksicilere daha yeni kendileri vergi sifirladi. dolayisiyla bizim şunu da kısın diye kendimizin mesaj atmamiz diğer kisimtilari engellemeyecegi gibi ben devleti taniyorsam ya dikkate alinmaz ya da hem para siniri hem de kullanici siniri gelmesine sebep olur.

ilk 70 binlik sinir gercekten arac alinamayacak kadardi, ama cc siniri da kalkarsa simdiki iyi olmadi ama gene ehven-i şer

@Pegasus
ben buna şu açidan bakiyorum, engelli olmayan birinin maddi manevi avantajlari var, çoğu da arsadan falan vergisiz zengin olup cocuklarina, aktrabalarina en iyi hayati sunuyor, engelli biri engelinden ötürü ailesine refah saglamakta dezavantajli, geliri daha az oldugu için çocuğuna istediği eğitimi verememiş, maddi imkansizlik yasamiş. bu araclari devlet kimseye hibe etmiyor, herkes parasiyla aliyor. kendi az binse bile ailesine bu katmiyingapmak istemis, milletin ailesi nasil oldugu belli olmayan yollardan ufacik çocuklara milyonluk araba alirken iyi, engelli biri alirsa kötü.. bu çok ikiyüzlü yaklaşim bence. o zaman veraset ve intikal vergisi yuzde yuz olsun herkes esit olsun, engelli bi insanin ailesinin mutlulugu için bişey yapmasini çok görmek bence cidden cok acimasiz bir bakiş.

bu engelli aracinin asiri çoğalmasinin sebebi zaten yuzde doksanlik raporlar, onlarin cogu da yasliliğa bagli hastaliklardan. ama ben onlar da engellensin demiyorum, sadece cogalma sebebi ortopedik engelliler degil, öyle yayilmasi bu bilinmeli

İlk mesajımda %90 ve üzeri rapora karşılık alınan aracı kimlerin kullanabileceğine dair kısıtlama önerilerimi yazmıştım. Bu sınırlama suistimali tüme yakın oranda azaltır.

a- ÖTV istisnası ile alınan aracı araç sahibinin yanı sıra sadece araç sahibinin 2. dereceye kadar kan ve sıhri yakınları kullanabilir.
b- Engelli kişi araçtaysa aracı kimin kullandığına dair herhangi bir kısıtlama söz konusu olamaz.
c- Bu kuralın ilk ihlalinde araç sahibine ve kullanana ayrı ayrı olmak üzere 1.000 TL, ikinci kez ihlalinde ise 10.000 TL ceza uygulanır. İhlalin üçüncü kez gerçekleşmesi halinde aracın alım tarihinde ödenmeyen ÖTV % 10 arttırılarak tahsil edilir.

"a" maddesine bir de şu eklenebilir: Araç sahibi ile aracı kullanan kişi aynı ilde ikamet etmek zorundadır.

nickneymi kardeşim sen toplumsal mülkiyet haklarındaki eşitsizliklere girersen ordan çıkma şansımız zaten yok. Zengin çocuğuna milyonluk ev araba bırakıyor bari engellilere de akrabalarına vergisiz arac aldırma hakkı verelim de aradaki eşitsizliğe merhem olsun gibi bir argüman mevzuyu karikatürleştirmekten öteye gitmez. Az ciddiyet.

ben gayet ciddiyim, bence karilatur olan 200 binlik araba bana yetmiyor deyip dunya meselesi çikarip kazanilmiş haklara saldiranlar
engelsiz mehmetin arabasiyla cocugu, akrabasi tatile gidebilir ama engelli mehmetin arabasiyla gideme mi, böle mantik olur mu?
benim sölediğim mantiksiz olsa mahkeme kararlariyla yönetmelik degişmezdi

"her halde her gun arabayla geziyor o yuzden araba cok lazimdir muhakkak". Buna cevap yazmaya dahi gerek yok da... Devlet 90% engellilere ÖTV muafiyeti sağlayarak daha konforlu bir araç almasına olanak tanıyor. 90% engellilerin çok büyük çoğunluğu için mobilize olurken konfor şart. Bazıları için yola çıkmak bile eziyet ama mecburlar. Doktor kontrolleri var, tedavileri var, en basitinden bütün gün bir odada yaşmaya mahkumken arada bir temiz hava almaya gezmeye ihtiyaçları var. Yoksa devlet bu vatandaş engelli, kendi gidemez bir araç alsın da versin birine köyündeki hasadını toplatsın diye ÖTV muafiyeti vermiyor çarpıtmayın konuyu.

Köyündeki hasadı toplatmaya otobüsle de gönderir yakınını. Yeğeni gezip tozsun diye de engelliye ÖTV muafiyeti vermez devlet. Eğer engellilerin halinden anlıyorsanız onların aracın önündeki amblemin değil araçta giderken nasıl rahat ederimin derdinde olduklarını bilirsiniz. Eğer annesi babası ya da çocuğu 90% engelli biriyseniz, aracınızın markasına, modeline değil en rahat en geniş olanına bagajına tekerlekli sandalye sığanına, yolcu koltuğunun elektrikli olmasına, vb. bakarsınız.

Durumunuz varsa onların rahatı için en pahalı en çok yakıt tüketen otomobile binmeyi göze alırsınız. Çünkü onları rahat ettirmektir asıl önemli olan. Ve maalesef en rahat, en konforlu otomobiller en pahalı olanlar doğal olarak. Devlet engellilere sağladığı bu "lüksü" suistimaller var diye pat diye kısıtlar kısıtlamaz onu bilemem ama engellilerin zaten çok sınırlı olan rahatına göz dikmeyin lütfen!

Üst Alt