Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin ÖTV hakkı kısıtlanmak isteniyor! | Bülent Küçükaslan

Sonuçta az yaksın diyorsun, ama hiç km yapmıyorsun.
Arabayi alırken peşin peşin binlerce lira zaten veriyorsun.
Az yaksın çok gezeyim diyorsan orta sınıf yani c sınıf bi araç al olsun bitsin.

İkamet ettiğim yer itibariyle yerden yüksek bir araç olması lazım!
Bu yüzden suv bir araç gerekli!!
Çok gezmeye gelince bu pek mümkün değil,hem yaş hem sağlık durumları buna fazla müsade etmiyor.
Benim derdim yakıt değilde almışken son teknoloji ürünü bir otomobil almak
Tek endişem satarken sıkıntı yaşarmıyım

Jungle

Aslında doğru bir karar,sözde engelli dernekleri bu konuda neden adım atmıyor bunu da düşündürdü bana.

cabbar0101

Kanun açık ve net zaten. 200 bın uzerı tamamlayıp arac alabılırsen 1 arac da ben alıcam sana. Tamamlama fln yk tum vergıler dahıl 200 bını aşmayacak şekılde arac alınabılır.

Rav 4 e gelınce toyota hbrıt arac teknolojısınde en ılerı de araclardan bırı ancak bazı kısılerın de hbrıt araclardan hıc memnun olmadıgını bılıyorum. Test etmek gerek kullanan kısılerın tecrubesıne basvurmak gerek. Ben arac almıstım 5 yıl snra gelısen teknolojı ve donem kosullarına gore elektrık veya hbrıt dusuncesı olabılır.

Bugun kı yasal sınır nedenıyle hala alınabılıyorsa bmw 3 - mercedes c ve volvo gıbı araclar varken ztn gıdıp rav4 almak bnce mantıklı degıl. Arada kı kalıte farkı tartısılmaz ve ıkıncı el degerı de bı realıte. Ama tbı bmw 3 ve c kasa 200 bın altı olmayabılır veya 2017 den kalma tek tük en boş donanımlar olabılır.

İlla suv olsun ıstenırse de ford skoda nıssan honda gıbı markaların 1.6 lık seceneklerı mevcut.

Öncelikle ÖTV'nin ne olduğuna bakalım. Özel Tüketim Vergisi. Bu vergi, Marmara Depremi ve bütçenin açık vermesi üzerine geçici olarak çıkartılmıştı ama kalıcı hale getirildi.
Otomobillerden alınan ÖTV korkunç.

- 1600 cm3 silindir hacmine kadar olan araçlarda %60 ÖTV alınıyor. Önce %60 ÖTV bindiriliyor fiyatın üstüne, sonra da %18 KDV. Yani verginin de vergisini alıyorlar.

- 2000 cm3 ve üstü silindir hacmi olan araçlarda %160 ÖTV alınıyor. Yüzde 160 ÖTV olurmu Allah aşkına? %160 ÖTV ile 100 Bin Liralık araç olur 260 Bin Lira. Onun üzerine %18 KDV konuldumu yapar 306.800 Lira. Yani Toplam Vergi: %206.800 Neymiş, motoru güçlüymüş. Motoru güçlü olan araçlar daha fazla yakıt harcadığından zate çok fazla akaryakıt vergisi veriyor. Bir koyundan kaç tane post çıkartılır?

Böyle bir verginin dünyada bir örneği daha yok.!

Motoru güçlü olan araçlar daha fazla yakıt yakar ve bu nedenle daha fazla akaryakıt vergisi öder. Ayrıca güçlü motor için böyle vergi mi olur?
Özürlülere ÖTV indirimine gelince; Özür oranı %90ve üzerinde olması gerekiyor. Bu durumdaki insandan ÖTV almamayı bir lütuf gibi gösteriyorlar. ÖTV geçici olarak çıkmıştı, ne zaman kalkacak? Asıl bu konuşulmalı.

Son düzenleme:
Dd

Selamlar arkadaşlar,

Son bir kaç senedir ÖTV indirimi ile alınan araçlardaki motor limitinden fiyat limitine geçiş kaynaklı mağduriyetimizi dile getirmek adına cimere geçen kasım ayında yazmıştım ve gelen cevap ta mevzuatdan cumhurbaşkanının bu limit artışına yüzde 50 oranında müdahale hakkından bahsetmişlerdi. Fakat Ocak 2021 de yine yüzde 10 luk bir artış oldu. Buda son 3 senede alınabilecek arabaların bir çoğunun alınamaz duruma gelmesine sebep oldu ve böyle giderse seneye Polo, Clio gibi arabaları zor alır belkide alamaz duruma geleceğiz. Özellikle bir yakini adına araç alıp amacına uygun kullanmayanlardan ötürü araç alımlarında artış olması kaynaklı devlet fiyat limitine mi gitti bilmiyorum ama eğer öyle ise devletin bunu denetleyici önlemler alıp bizim gibi gerçekten engellilerin mağduriyetinin önüne geçmesi lazım.

Ben cimere bugün bir kez daha yazıp ya motor limitine geri dönüş yapılsın yada gerçek oranda yıllık artışlar ile bu limit uygulaması yonetilsin diye şikayet de bulundum.

Birlik olur isek sesimiz duyulur kanısındayım. Sizlerde cimere yazarsanız 2022 öncesi uygulamanın bizi mağdur etmesinin önüne geçebiliriz bence.

Saygılarımla

Öncelikle size katılmadığımı belirteyim,
Bende ortopedik engelliyim ve ÖTV muafiyetiyle alınmış arabam var, engelli bireye Ötv muafiyeti neden verimiş, toplu taşımayı kullanmakta zorluk çekmesin, kendini taşıyacak uygun bir araba alarak ihtiyacını gidersin diye verilmiştir. Lüx, ultra lüx arabaları ÖTV ödemeden alsın, sebebsiz zenginleşsin, çevreye hava atsın diye verilmemiştir,şu andaki limitlerde alınabilecek bir çok araba vardır, haa sizin paranız çoktur çok iyi araba almaya gücüm vardır diyorsanız Ötv ödeyerek istediğiniz arbayı alabilirsiniz, kimse size bir şey demez. Cimere yazma konusuna gelince sizin çağrınıza uyarak 100000 kişi yazsa herkese gelecek olan cevap aynıdır, çünkü ortada bir hak mahrumiyeti yok, sana zaten Ötv muafiyetli araba almayı kaldırmıyorki, bu hakkını elinden almış olsaydı o zaman dediğiniz yapılabilirdi ve hukuk mücadelesi verilebilirdi.

Selamlar,

Sizi anlıyorum fakat benim demek istediğim Mercedes BMW gibi lüks araç almak değildiki. Örnek vermek gerekirse ben suv bir araca rahat binip inebiliyorum ve ancak otomatik araç kullanabiliyorum. Güncel araç fiyatları ile otomatik alınabilecek kaç adet suv araç var bir bakmanızı rica ediyorum. Yani lüks olayını bizim ülkedeki fiyatlara bakarak söylüyor iseniz bu yanıltıcı.

Bende sizin gibi rahat binebileceğim ve inebileceğim türden araç baktım ve otomatik vitesli Fiorino aldım, SUV diye tabir edilen araçlara 10 basar, alın işte, rahat inip binebileceğiniz bir araba, hemde en dolusu 150000 lirayı geçmez, Volswagen cady var, Duster var, al hangisini istersen, eğer amaç üzüm yemekse çözüm çoktur, ben sınırlama konmasının doğru olduğuna inanıyorum, konmazsa eğer ilk mesajınızda değindiğiniz başkasının raporuyla araç alanların önüne geçilemez, hatta helikopter almak isteyen bile çıkabilir.

Fikrinize saygı duyuyorum. Fakat bu kadarda bazı şeyleri seçmeye zorlayan bir uygulamayı ben doğru bulmuyorum. Belirttiğiniz araç marka ve modellerini siz beğeniyor olabilirsiniz ama her kes beğenmek ve tek düze araç almak zorunda değil. Ben yine söylüyorum amaç lüks araç almak değil ama belirli bir kaliteye kadar araç secebilmektir. Bugün bir Volkswagen, Seat, Skoda, Renault veya Honda gibi markaların yurt dışında alım gücü olarak 20-30 bin Euro ya rahatça alınabildiği normal ve lüks olmayan araçlarını neden alamayalım? Bugün bu araçlar lüks olarak algılanır duruma geldi ise buda akıl almaz vergilerden ötürüdür.

Ben de %96 engelliyim. 26 yaşındayım. 2016 yılında ÖTV Muafiyetli Mercedes-Benz e class otomobil alabiliyorken, (o zamanlar 1.6 litre kısıtlamasından başka kısıtlama yoktu) akülü sandalyemi rahat taşımak için ÖTV'sini ödeyerek volkswagen Caravelle aldım.
Çünkü ihtiyacım o araca yönelikti.
O zaman da 2.0 motorlu olduğu için ötv muafiyetli alamamıştım şimdi de fiyat kriterleri yüzünden ötv muafiyetli araç alım hakkımı kullanamıyorum.

Asıl demek istediğim şudur, keyif benim değil mi? Ben fiorinoya binmek istemiyorum. Ben bmw x5'e binmek istiyorum.
Ben Audi q7 varken caddy ya da duster istemiyorum, ben öylesine üzüm yemek değil çekirdeksiz ve beyaz üzüm yemek istiyorum.
Benim bütçem helikoptere yetiyorsa eğer gayet tabi helikopter almak isterim.

Yani ben keyfimin istediği fiziksel ve ortopedik özel durumuma uygun ulaşım aracımı ihtiyaçlarım için kullanırken, özel tüketim vergisi ödemek istemiyorum.
Asıl mesele budur.

Benim özel tüketim vergisi muafiyeti hakkıma kısıtlama ve sınırlama getiren her şeyi doğru bulmuyorum.
Bu muafiyet hakkını usulsüz kullananları tespit etmek de güzel oturmuş bir sistemde gayet kolaydır. Bunları düşünmek için maaş alan yetkililer varken benim düşünmem de yersizdir, hakkımın kısıtlaması da. Bu da benim düşüncemdir.
Saygılarımla.

aslan2695
İstediğinizi alıp binebilirsiniz, paranıza kuvvet derim, ama şu durumda o dediğiniz arabaları ÖTV sini ödeyerek satın alabilirsiniz veya idare mahkemesine yürütmenin durdurulması için hukuk yoluna başvurabilirsiniz, yoksa burada birbirimize atar yapmakla veya oraya buraya toplu mesaj atalım demekle bu işler düzelmez, ben sadece şu andaki durumla ilgili görüşümü belirtmiştim ama zannedersem biraz hiddetlenmissiniz

Cimere sertçe yazın yumuşak yumuşak değil.
600 vekil var hiç biri işe yaramıyor demekki.
Durmak yok oy vermeye devam eleştirmemeye
eleştirtmemeye devam...

kazazede
Bagaj küçük fiorino.
otomatik yok duster.
kamyonet sigorta pahalı otoyol duble yol hızı düşük yakıt fazla caddy.
empati yok insanları anlamak yok siz.
Daha iyi büyük araca ihtiyaç duyasınız paranızda olsun limite takılsın inşallah :)

Engellinin kullandığı araca değil engelliyi kullananın ÖTV siz alacağı araca limit konulmalı.

Selamlar arkadaşlar bence olay şudur mevcut uygulamadan memnun olan arkadaşlar sesini çıkarmazlar ve ileride alabilecekleri araçlar neyse onları almaya devam ederler, memnun olmayan arkadaşlar ise benim gibi cimer'e yazarlar veya başka bir yasal yol üzerinden hakkını aramaya giderler. Cevap gelince burada paylaşıyor olacağım. Saygılarımla.

Makam araclarini engellilere engelli araclarinida makam araci kullananlara versinler 1 gun sonra yasa degisir ve limit motor sinirlamasi kalkar 1 imzayla gece yarisi hemde bu gidişle 5 sene sonra hundai i10 ediyo diyen cikar.Bu ulkenin yetkileride bunu bildigi halde sana bunu laik gorurler.Cari açik var diye limiti duşuk tuttular kendilerinde s claslar havada ucuyor.Vah Vahhhhh ki ne Vahh engellide clionun bagajina tekerlekli sandalyeyi sigdirmaya çalissin.c segment araclar 450 bin olmus suv 3008 530 bin olmus bu durumda limit koyuyorsan eger mantikli olan 550 600 dur.Ama limit kadar sacma bir duzen de olamaz

""kısa zaman içinde bir kanuni düzenleme için çalışılıyor. içeriğini söylemiyorlar"" başka bi konuda arkadasin biri bunu yazmis nerden duydunuz yazdim cvp vermedi daha

Yok S Class da beğenmiyorlar artık.
kıro işi her yeri kırom MAYBAAAAH olmaz ise olmaz.
Bizim seçtiğimiz hizmet için gelen egoları bitmeyen siyasetçiler.

Üst Alt