Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Friedreich Ataksisi (FA) ile ilgili ilaçlar..?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
alpay' Alıntı:
paşakızı' Alıntı:
evet öyle sadece kalbi rahatlatıyo bazen şaşırıyorum arkadaşlar bu ilacın çok büyük faydasını gördük dediklerinde yok öyle bişey sanırım kendilerini daha mutlu etmek için diolar ilerde inşallah gerçekçi bi ilaç çıkarda mutlu oluruz
asıl bilmeden siz konuşmuşunuz ve insanları yanlış yönlendiriyosunuz. sizin gibi var 1-2 tane zaten.. coenzym @ 10 300mg ve fizik tedavi ile birlikte kullanılırsa f a lı hastalarda % 30 iyileşme oluyor. bunu söyleyen i.ü tıp fakültesi nöroloji ana bilim dalı başkanı.. kimse kendini bu insanların yerinde sanmasın..

baskan biraz sacmalamis coenzym q10 bi sene kullandim fisik tedavi ile birlikte yuzde 30% fayda gormedim
hem bu olcu ne 30% neyin nesi
nörolojik faydasi gorulmedi gorullsede belki az bisey var
kalbin simesini onluyo ve bazen siskinli inceltiyo
benim kaynaklarim var amerika ve tum avrupa bunu soyluyo ve senin baskan baska diyo
bilmedigim sey mi var sanmam
idebenone coenzym q10 gibi ama daha etkili
coenzym q10 dogal antioxidan
idebenone laboratoireda yaratilmis

coenzym q10 bana 1000mg ve magnesium verirdi
idebenone daha gucuk doz ile daha fazla etki eder

baskanin lafina bakma
akli basinda nörolog bul ve sor
tum nörologlarin friedreich ataksisi hakinda bilgisi yoktur

30% aklim takildi yaw nasil olcebiliyorsunuz

Alpayım bende senin gibi düşündüm biran.biz doktorları filan bırakalım kim nederse o na veya hep lazuliye soralım.

alpay kardeşim biriyle konuşurken daha düzgün cümleler kur sizin gibi var 1-2 kişi nedemek ben doğru kaynaklardan edindiğim bilgilerle konuşuyorum

alpay' Alıntı:
paşakızı' Alıntı:
alpay kardeşim biriyle konuşurken daha düzgün cümleler kur sizin gibi var 1-2 kişi nedemek ben doğru kaynaklardan edindiğim bilgilerle konuşuyorum hem doğru lazulinin dediği gibi %30 ölçümü nasıl oluyor
siz kendinizi doktor yerine koymadığınız zaman mesele kendiliğinden hallolucaktır...

sen ve kursat kaynaklarinizi verin

ben doktorlarin tum dunyaya yayinladigi rapor ilgilinzce linkini gonderebilirim

senin dedigin resmi ise kaynagini gonder

kursata gelince ben kendimi doktor diye gostermiyorum
sen kendi fikrini verip dogru diyen sen mesele spr yapmak bize kapasite kazandirir hatta hastaligi durdurabilir tamamem yanlis ve dogru sekilde spor edersen tehlikeli olabilir
ve bi kere film anlatip bna inanan ben degil

http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=22760

bu foruma bu yazdigini gorunce kim sacmaladigi belli

suana kadar ben bu ilac yada bunla fayda olur demedim
cunku oyle bisey yok
kursat ben yazdiklarimi okuma sen herkesten iyi biliyorsun

alpay sana gelince o tedaviyi aldin mi
ben aldim hatta daha yuksek miktarda bi sene boyunca alanlarda taniyorum fayda pek gorulmedi
bunu doktorlar soyluyo
ve yuzde 30 olcme neyn nesi hangi fesin fesi
cevap alpay madem baskanin diyo

alpay' Alıntı:
asıl bilmeden siz konuşmuşunuz ve insanları yanlış yönlendiriyosunuz. sizin gibi var 1-2 tane zaten.. coenzym @ 10 300mg ve fizik tedavi ile birlikte kullanılırsa f a lı hastalarda % 30 iyileşme oluyor. bunu söyleyen i.ü tıp fakültesi nöroloji ana bilim dalı başkanı.. kimse kendini bu insanların yerinde sanmasın..

bu baskan
yani gercek olmasini isterim
ne yaziki turkiyenin disinda herkes bunun gercek olmadigini biliyor
turkiye herangi nörolog size bunu der iyilesme yok kalbin sismesini duruyo hatta bazen inceltiyo
nörolojik etkisi gorulmemistir
10 sene once cikti yuzde30 faydasi olsaydi haberimiz oluyo

yazdigimi kabulenmiyorlar insan bu made inanmak istiyor tabi ben yok dedigim zaman benim kotu insan gibi kenara atilmam normaldir

sunu iyi bilin nörolij tedavi yoktur yani her zaman hastalik nörolojik olarak ilerliyor

deneyde olan bi hap nörolojik faydayi var hatta gorulen faydalari var
ama bunu olcemeyiz cunku her hasta farklidir ve ilac onlari farkli etkiliyor

beni taslamak sizi iyilestirmez
rahatlatiyosa devam edin

Bakın arkadaşlar ben film anlattım ve herşeyi kafamdan uyduruyorum o zaman herkes iyi baksın ve idrak etsin.prof lazuli herşeyi iyi biliyor ve gelişmelerin içinde.lazuli,git benimle uğraşma
Burası bilgi paylaşım forumu ve maksat burda bilgiyi aşmış yok şunlar beni taşlıyor, yok şu şuna şunu demiş, ne ya bu.bu bölüme yeni ne yazılmış diye merakla ve heyecanla açan kaç fa hastası olduğunu tahmin edebiliyormusunuz.
site sahibine özel msj yazacam gale alınmaz ve hakaretler içeren ve iğrençlik içeren yazılar bu forumda yayınlanmasın diye...

kim kiminle ugrastigi
bu kadar soylemem yeter
herseyi bilmiyorum en azindan senden daha cok bilgiye sahip oldugum kesin

ztn en büyük sorun dengesizlik :?
ayrıca
ben yaklaşık 3 sene ara vermeden Q 10 kullandım ve denge konusunda işe yaradığını söyleyemem olsa olsa vitamin eksiklii yüzünden ağzımda çıkan yaraları engellemiştir. ki bu da ilacın bir işe yaradığını gösterir. artık bu ilacı kullanamıyorum çünkü çok pahalı=/ ilacı 3 senedir almanyada yaşayan ve öğrenimini biyoteknolog olarak sürdüren abimin sayesinde kullanmıştım. almanyada bu ilaç türkiye'dekinden çok daha ucuz ve orada devlet kendi hastalarına bedava verebiliyor. ssk ise sıradan bi e vitaminini bile vermeyi yasakladı :?

burası paylaşım sitesi herkes diledigini paylaşır isteyen okur isteyen okumaz ama kimseye doktorr diyemezsiniz zaten herkes hastalıgını biliyor yane boşuna kırmayalım birbirimizi

anladıgım kadarıyla coenzim Q 10 hepimize aynı etkiyi göstermiyor kimine iyi geliyor kimine gelmiyor

bence lakoste haaklı herkes özgürce fikrini söyleybilir bu yaptığınız çok saçma arkadaşlar fa kimsenin tekelinde degil
:roll:

SaMuRaY' Alıntı:
anladıgım kadarıyla coenzim Q 10 hepimize aynı etkiyi göstermiyor kimine iyi geliyor kimine gelmiyor

illaki aynı tepkiyi göstermiyecek herkesin bünyesi farklı ama coenzim Q 10
bize sadece kalp ve damar yollarını açtıgı söleniyor başka da bir etkisi yok ortalama 7 ay kullandım artık kullanmıyorum zaten aynıydı gene aynı yalnız kilo aldım biraz belki ona işe yaramıştır. :D :D

evet ya dediğin gibi lekosto sadece kalp için bu hap ben bunu anlatamadım yada anlayamadılar

merhaba arkadaslar,aranizda almanyada idebenone isimli ilaci nasil bulacagimizi bilen var mi.eczanede mi yoksa baska bir yerde mi satiliyor.bir doktora sorduk bu ilaci bilmiyor bile.bu konuda herhangi bir bilgisi olan var mi

ben kullandım bi ara canım fazla bi etkisini göremedim o zamanlar amerikada çalışan bi hemşireyle irtibata geçmiştik onun sayesinde amerika eczanesinden almıştık

asli' Alıntı:
merhaba arkadaslar,aranizda almanyada idebenone isimli ilaci nasil bulacagimizi bilen var mi.eczanede mi yoksa baska bir yerde mi satiliyor.bir doktora sorduk bu ilaci bilmiyor bile.bu konuda herhangi bir bilgisi olan var mi

Bu adresten ( http://www.smartnutrition.info/idebenone.html ) online sipariş vermek mümkün.. Amerika'da.. Sanırım Almanya için daha kolay olur bu.. (Gümrük vb. açısından)

mesajlariniz icin tesekkürler arkadaslar.

Gördüğüm kadarı ile birçok arkadaşımız hastalığımızla ilgi birçok eksik ve yanlış bilgiye sahip. FA pek yaygın bir hastalık olmadığı için doktorların da, hastalığımızla ilgili pek bilgiye sahip olmadıklarını, ancak FA'lı bir hasta ile karşılaşmaları durumunda literatüre göz atıp biraz bilgi edindiklerini düşünüyorum. Aşağıda anlatacaklarım konu hakkında sıfır bilgisi olan insanları düşünerek klavyeye :p aldım, sakın sitedeki siz arkadaşlarımı küçümsediğim gibi bir algılamaya kapılmayın lütfen.

Öncelikle FA hepimizin bildiği gibi otosomal resesif (Türkçesi: cinsiyet kromozomlarında yer almayan çekinik) bir hastalık. Bu ne demek, insanlarda 23 çift yani toplamda 46 kromozom (hücre içerisinde genetik bilgilerin paketlenmiş olduğu yapılar) bulunur. Bu kromozomlardan bir çifti yani 2 adedi cinsiyet (meşhur X ve Y) kromozomudur. Cinsiyet kromozomlarında meydana gelen mutasyonların neden olduğu birçok kalıtsa hastalık vardır (Klinefelter sendromu, Turner sendromu gibi).
Bizim hastalığa yol açan bozuk genimiz ise bu cinsiyet kromozomu olan 23. çift kromozomda yer almadığı için otosomal olarak adlandırılır. Hastalığımıza neden olan gen 9. kromozomda yer alan, frataxin adlı bir proteini üreten bir gendir. Peki bozukluk nasıl meydana gelmektedir. Çoğu durumda mutasyona uğramış bozuk genler, ilk intron (genin protein üretiminde kullanılmayan bölgesi) içerisinde normalden fazla sayıda GAA (Guanin-Adenin-Adenin) bazlarından oluşan üçlü tekrar dizilerini içerirler, bununla birlikte çok nadir olarak bazı hastalarda nokta mutasyonları gözlenmiştir. Genetik bozukluk proteinin üretimi öncesi mRNA dizisinden çıkartılan intron içerisinde yer aldığından, bu mutasyon bozuk frataxin proteinlerinin üretimine neden olmamakta, ancak genin verimini azaltarak üretilen frataxin miktarını düşürmektedir. Bu nedenle hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişir. Bunu belirleyen frataxin üretiminin ne kadar baskılandığıdır.

Gelelim sadede. Peki, Frataxin'in işlevi nedir. Bu soruya tam olarak verilebilecek bir cevap yok ne yazık ki. Halen Frataxin proteininin tam olarak ne işlev gördüğü araştırılmakta. Bununla birlikte mitokondri (hücre içi enerji reaktörleridir kendileri) içerisindeki demir metabolizması ile yakından ilişkili olduğu tespit edilmiş bir gerçektir. Nereden nereye geldik. Önce gen, sonra üretimi azalmış protein ve şimdide demir...... Evet demir, hastalığın temelinde yatan şey işte bu demir arkadaşlar. Demir atomları tüm canlılar açısından olukça önemlidirler ve hücre içinde enerji üretiminde çok önemli role sahiptirler. Mitokondri içerisinde enerji üretimi elktron taşıma zinciri adı verilen bir sistem üzerinden gerçekleştirilir ve bu sitemin en önemli bileşenlerinden biri demir-kükürt kompleksidir. Ayrıntılara girmeyeceğim. Kısaca bu zincir üzerinde elektronlar aktarılırken demir (Fe) atomu yükseltgenerek +2 formundan +3 formuna dönüşür ve bizim bütün derdimiz burada başlar. Fe+2 suda çözünme özelliğine sahipken, Fe+3 suda çözünemez ve çöker. İşte tam bu noktada Frataxin devreye girerek, Fe+3'ü bağlar ve mitokondri içerisinde çökerek birikme yapmasını engeller ve tekrar +2 formuna dönmesini sağlar (bu bölüm teoriktir, kesin olarak böyle olduğu söylenemez ancak kişilerin anlaması bakımından en basit anlatımı bu olacaktır).

Ancak biz hastalarda Frataxin proteini az üretildiğinden, bu demir atomları mitokondriler içerisinde çökerler ve onları işlev göremez hale getirirler. Bu da bir süre sonra hücrelerin işlevlerini yitirmesine ve sonuç olarak normal insanlardan daha hızlı hücre ölümlerine yol açar. Bu durumdan en çok etkilenen hücreler de doğal olarak sinir ve kas hücreleridir. Bu iki hücre tipi de yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bu durum Farataxin eksikliğinin yol açtığı etkilerin bu hücrelerde daha çabuk ortaya çıkmasına yol açar. Dayanıklılık sıralamasına koyacak olursa, sinir hücreleri, kas hücrelerine kıyasla bu proteinin eksikliğine karşı daha hassastırlar. Bunun nedeni, insan vücudunda yerine yenisi oluşamayan yani belirli bir yaşa geldikten sonra (1-2 yaşından itibaren) yenilenemeyen tek hücre tipi, sinir hücreleridir. Sinir hücrelerinin sayıları sabittir ve ölen hücrelerin yerine yenisi konulamaz. Bu nedenle hastalık belirtileri, yeterli sayıda sinir hücresi deforme olduktan sonra ortaya çıkar ve sinir hücrelerinin deformasyonuna bağlı olarak yavaş yavaş ilerler. Kas hücrelerindeki yıkıcı etkisi o kadar olmamakla birlikte aşırı derecede frataxin eksikliği bulunan kişilerde kalp problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Gelelim en bilinen ve burada en çok tartışılan iki ilaca. Koenzim Q10 (Coenzyme Q10) ve Idebenone. Şunu açıklıkla kabul etmeli ve bilmeliyiz ki ilaç diye bahsettiğimiz bu maddeler aslında hastalığı iyileştirmeye yönelik değiller. Asıl amaç hastalığın etkilerini hafifletmektir. Bu ilaçları kullanırsak hastalığımız geçecek diye bir durum söz konusu değil, çünkü hastalığımız grip değil.

Koenzim Q10, son dönemlerin popüler vitamini, antioksidan bir molekül olup mitokondri içerisinde yer alır ve daha önce bahsetmiş olduğum enerji üretme mekanizmasında rol alarak, elektron taşıma zincirinde yer alır. Normal şartlarda vücut bu molekülü kendisi üretebilir ancak yaşlandıkça veya bizim gibi mitokondriyal hastalıklara sahip insanlarda bu üretim azalır. Dışarıdan destek olarak alınan bu molekül hem demir atomlarının indirgenmesinde rol oynarlar hem de eksik olan koenzim Q10'u mitokondriye sağlayarak işlevini yitirmesini engeller ya da geciktirirler. Ancak bu teoriktir ve vücut içersinde tam olarak ne olduğunu anlamak uzun süreli araştırma ve gözlemleri gerektirir. Yinede biyokimyasal süreçteki eksik noktalar göz önünde bulundurulduğunda bu molekülün biz FA'lılara yararlı olabileceği, bu nedenle de kullanılması görüşü egemendir. Gözle görülür bir yararı olmazsa da, bir zararı da olmayacağına göre, bana göre de kullanmak şart. Ancak, devletin, yüksek dozlarda alınması gereken bu vitamini, biz hastalara SSK üzerinden vermesi gibi bir durum söz konusu değil maalesef. Bu konuda ne yazık ki kimsenin bir şey yaptığı ya da yapacağı yok. Çünkü daha önemli konular var, tartışacak ve kavga edecek!!!

Gelelim Idebenone, adlı herkesin mucize ilaç olarak baktığı ve çıkmasını 4 gözle beklediği ilaca. Hayalleriniz yıkmak istemem, ancak Koenzim Q10 için ne anlatıysam, bunlar Idebenone içinde geçerli maalesef. Idebenone da antioksidan özelliklere sahip, bunun yanı sıra mitokondrileri uyaran ve daha çok çalışmalarını sağlayan bir molekül. Bu nedenledir ki FA' tedavisi için uygun olabileceği düşünülmüş ve yapılan bazı çalışmalarda umut verici sonuçlar alınmış. Ancak bu sonuçlar tamamen hastalığın etkilerinin azaltılmasına yönelik sonuçlar. Örneğin bazı hastalarda kardiyomiyopatiye yol açan bir kalp kasının aşırı büyümesinin azaltıldığı ve yüksek dozlarda nörolojik belirtilerin azaldığı yönünde sonuçlar alınmış. Ancak bu ilaçların hiçbiri ölen sinir hücrelerimizi geri getiremeyeceğinden, tek etkileri hastalığın ilerlemesini azaltmak olacaktır.

Buna karşılık hiç mi umut verici bir çalışma ya da araştırma yok diye soracak olursanız, ilerisi için umut vadeden iki tedavi edici yöntem teorikte var. Bunlardan birincisi ve uzak bir ihtimal (önümüzdeki 100 yıl içerisinde olabileceğini sanmıyorum) olanı gen tedavisi. Ayrıntılara girmeyeceğim. Bu tedavi yöntemindeki hedef, eksik genin hücrelere aktarılarak sorunun kökten çözülmesidir.

İkinci ve daha olası bir ihtimal ise kök hücre tedavisidir. Kök hücreler her insanda bulunan ve gerekli uyarı ile vücudumuzdaki herhangi bir hücre tipine dönüşebilme potansiyeline sahip hücrelerdir. Şöyle açıklayayım, ileride geliştirilecek metotlar ile kök hücreleri sinir hücrelerine dönüştürülebilir ve bu sinir hücreleri işlevini yitirmiş sinir hücrelerinin yerini alarak onların işlevlerini yerine getirebilir. Ancak bu da öyle burada bahsettiğim kadar kolay bir iş değil ve örümcek kafalılar bilim adamlarının önünü tıkamaya devam edip kök hücre çalışmalarını kısıtladıklar sürece bunun da pek yakın gelecekte uygulamaya sokulabilecek bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.

Sonuç olarak egzersizlere devam edip en azından Koenzim Q10 alarak hastalığın etkilerini azaltmaya çalışmak yaşam kalitemiz açısından oldukça önemli diye düşünüyorum. Her ne kadar yapabilecek fazla bir şeyimiz olmazsa da! Bir de lobi oluşturup şu ilaçları devletten söke söke almamız gerektiği düşüncesindeyim. Kurunun yanında yaşta yansın mantığı ile daha ne kadar gidebiliriz ki. Vatandaşından E vitamini bile esirgeyen bir sağlık politikası kime hizmet etmektedir acaba?

Re: offff

yuxel-67' Alıntı:
arkadaslar ıdebenone fa için tedavı edıcı bısı deıl nası skolyoz fa nın getırdıgı bısıse kardıyomıyopatıde bızı bekleyen son onun ıcın ıdebenoneyı her falı kullanmalı ayrıca kardıyomıyopatı basladıktan sonra gıden kısım gerı gelmıo asıl buna dıkkat etmelıyız ben kullandım işe yaramıo yok yeni arkadaslarada yanlıs bılgı vermeyelim

yazdigindan eminmisin
gercek idebenonedan bahsetiginden eminmisin
idebenone made
mnses ilac adi
tadeka uretim furmasi

interneten buldugumuz idebenone daha ucuz ama ayni kalité degil

heralde santhera firma idebononenun haklarini aldi ve deney yapiyo

bir deneyde 3 kademe var
idebenone 3 kademeye girdi
ve o deney iki sene suruyo

fransada, ve cogu avrupa ulkelerinde idebenone kullaniyor ve fayda goruyorlar yoksa bunca sene almaya devam etmezdiler
bizde hemen hemen bedava veriliyo bence bosuna degil

kardiomiyopatini kontrol etirdinmi.

KAVGAMIZ F.A İLE

öncelikle aramıza yeni katılan kardeşlerimize hoş geldin diyorum. sevgili arkadaşlarım kader hepimize 3 aşağı 5 yukarı aynı yolu çizmiş kardeşlerimiz bilgilerini paylaşacak bizler bunları okuyacak ve bunları paylaşacağız fakat kimse kimseyi suçlamadan o kadar dert sıkıntımız var ki bunları yok sayıp bibirimizlemi uğraşacağz lütfen bizler aynı kaderi paylaşıyoruz artık onu bunu bırakalım incitici tartışma olmasın bütün kardeşler sevgi ve selamlarımla.

Baben, ikisinimi benmi dedim

idebenonelarin markasina gore farklidir bazi sirkettin idebenonu kalitesiz
en iyi firma tadeka ama en pahalisi
ben idebenone hic kullanmadim cunku baska bir deneye girmem icin baska ilac kullanamam ama benim bildigim faydasi var kalbe

ama kalbte kardiomyipati yoksa faydasi gorulmez

benim kardiomyopati ilerlememis simdi gerek duymuyorum

yanlis anlatabilirim bazen ama ben sali gunu randevum var norolog ile daha fazla bilgiye sahip olurum

kardyomyopati yi kontrol etmek icin her sene ekografi ediyorum

ilerlemiyo onun icin oteki ilaci bekliyorum

kardiomyopati olanlar alsin ama tabi gozunle fayda gormem biraz zor

Hayır o ikisini 'yüxel-67 dedi, sen yüxel-67 yi yanlış anlamışsın' diyor.

bazen tam olarak anlamiyorum zaten bazi kelimeler benim icin bi anlama girmiyor evet gurbetciyim belcika
yanlis anlasma varsa ozur dilerim

idebenone hakkinda fayda goren ve kardiomyopatiyi duran bir made bunun faydasini goren insanlar taniyorum

teşekkürler ..arkadaşlar.....

Öncelikle lazuli61 sana ve diğer arkadaşlara çok teşekkürler.
dogru söylüyorsun ama işte insan yeni olan bişeye alışırken çok zorlanıyor hele 'ki.
bu bir hastalık ve kişiyi alıştığı herşeyden uzaklaştıran bir şey olursa ... sevgiler..hoşçakal..

teşekkürler ..arkadaşlar.....

Desteginden dolayı teşekkürler, Hüllü sana da.
anca siteye girebildim ,hastalıktan sonra ki sahip oldugukları çok düşünüyorum ama , hastalanmadan öncekiler çok çok agır basıyor.
Umarım bende alışacagım ama biraz zamana baglı dimi, sanki alışmayıp ne yapabilirim dogru :!: ama önerini dikkate alıp yapıcam söz arkadaşım kindine iyi bak sevgiler...

bilmem iyi anladimi ama
idebenone coq10 mitekondrial temizleyiciler degildir
mitekondride cok demir var ve mitokondriyi korur
temizlemez
budan eminim
santhera firma 3uncu calismayagirdi doz belirmesi icin
bu ilaci tadeka firma ureti
santhera ilaci dahatmak icin 3uncu calismaya basladi
cunku tadeka onu abligine pek iyi dagatmiyo

mitokondri temizlici deferipronedur o ilac mitokondrideki demiri cekip atiyo
yani temizliyo

umarim yanlis demedim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt