Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Ben doğuştan sağ koldan engelliyim ama iş hayatımda yaşadığım stresin sağlığımı kolumla ilgili oldukça etkilemesi üzerine sonradan, Devlet'in tabiri ile "Engelli" oldum.

Engelli raporumu aldığım günden beride mücadele veriyorum. Yaşadıklarımla gördüm ki hiçbir hak engellilere havadan gelmiyor, tüm haklar mücadele ile kazanılıyor.

Bu başlığı, bu zamana kadar kazandığım hakları kısaca anlatarak bilgi vermek ve farkındalık yaratıp, gücü olan tüm engelli arkadaşların mücadele etmesine teşvik etmek için açtım.

Bu zamana kadar gerek buradan, gerekse yaşayıp mücadele ederek öğrendiğim ve kazandığım haklar kısaca şu şekilde oldu:

1- Sağ Kol ortopedik engellilik otomatik vites ÖTV'siz araç almaz dendi bana. Buradan öğrenerek ve direk mücadele ederek ÖTV'siz araç aldım.
2- Kasko'da engelli araçlarında olası PERT durumunda ÖTV'siz tutarın ödenmesi sebebiyle indirim yapmaz dendi. İtiraz ederek, olası pert durumu için ÖTV'siz tutar, normal hasarlar içinde eksiksiz tutar, özel poliçe kestirerek, normal ücretten 1.000 TL indirim alarak yaptırdım.
3-THY Engelli indirimi sadece Şubelerde geçerli dendi. Normal bilet alıp, Havalimanındaki THY Şubesinden indirimli ücreti geri aldım. Acil bilet ihtiyacımda Şube aramama gerek kalmadı.
4-İzmir'de açık alan park yerlerine İZELMAN'ın web sitesinde yazdığı gibi ruhsatımda engelli ibaresi olan aracımla park etmek istediğimde, aracın İZELMAN'da kaydı olmadığı için normal ücret talep edildi, şikayetçi oldum. İZELMAN Web sitesindeki hatalı ifadeyi değiştireceğini ve herhangi bir şubeye gitmeden info@izelman.com.tr adresinden sadece ruhsat fotoğrafı ile tanımlamamı yaptı ve özür dileyerek indirim sağlandı.
5-Aracım ile ilgili, sağ kol engelli olmam ve otomatik vitesin ÖTV'ye göre özel tertibat, MTV'ye göre özel tertibat sayılmaması bahaneleri söylenerek, MTV borcu çıkarıldı. Şimdi özelgeye cevap bekliyorum. Ret edilirse Kamu Denetçiliği Kurumu - Omdusmanlığa başvuruda bulunup şikayetçi olacağım. Sonuç alamazsam Hukuğa başvuracağım.
6-Engellilerin haklarının korunması ve genişletilmesi ile ilgili bir çalışma yapıyorum. Seçim öncesi Şubat ayına kadar bitirip, Aile Bakanlığına, engelli milletvekillerine, Siyasi partilerin iletişim bölümlerine göndermeyi düşünüyorum.

Bu başlığa bu bahsettiğim süreçler ve yeni yaşadığım süreçler ile ilgili paylaşımda bulunmaya devam edeceğim.

Bu başlığı okuyan ve bana destek olmak isteyenlerden ricam: somut olarak 1 tümce ile engelli olan talep ettikleri/kaybettikleri haklarını yazmaları ve ellerinden geldiğince mücadele etmeleridir.

Mücadele olmazsa bizim işimiz zor...

Sevgiler.

Mücadelenize destek hepimize destektir.
Bende Cimer e ve Bimer e Engelli Raporlarının (Süreli yada Süresiz) E devlette görülebilmesi,her gittiğimiz Devlet Kurumunfa bu raporların bizden elden göstermemiz yada suretini vermemizin istendiğini buna bir sayfa açılmasını talep eden yazılar yazdım.
Düşünsenize Devlet kendi sahip olduğu bir bilgiyi bizden yine geri istiyor kağıt olarak.Devletin sahip olduğu bilgiyi Devlete geri vermek kadar saçma birşey olamaz.Internet çağında böyle şeyler kurumlar arası gözükmeli.Cevap hep aynı;"gerekli kurumlara talebiniz iletilecek".
Binlerce kişi bunu dile getirirse gerçekleşebilir diye düşünüyorum.

SM-A700FD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

17Çanakkale

Harika bir öneri. Öneri listeme aldım.

Engellilerin haklarının korunması ve genişletilmesi ile ilgili Çalışma:

1)Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çıktısının alınabilmesi
2)200.000 TL araç ÖTV sınırının yıllık bazda değilde yıl içinde bir değere bağlı otomatik güncellenmesi önerisi (Bu konuda önerileriniz varsa o şekilde düzenleyebiliriz.)
3)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV'indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması
4)Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması
5)Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücret alınmaması yada indirim sağlanması
...

StratoS

Hakkınızı aramanız ve bu nu söke söke almanız çok güzel..

Bende bir öneride bulunayım, 2022 engelli maaşı alan kişinin yeşil kart'a (yeni adı GSS) geçmesi ve devlet hastanelerin faydalanması zorunlu tutuluyor.. ben 60tl prim ödeyerek GSS'den faydalanıyorum ve normal bağkurlu gibi gittiğim herhangi bir hastaneden hizmet alıyorum ve fark çıkarsa ödüyorum.. ama 2022 engelli maaşımı almak istersem yeşil karta geçmem isteniyor ve her şeyimi baştan devlet hastanesinde yaptırmam gerekiyor.. bunun yerine engelli maaşım verilse, yine primimi ödeyip GSS'den faydanarak istediğim hastaneden hizmet alsam daha kolaylık olur diye düşünüyorum..

Gökhan bey merhaba,

Öneriniz için teşekkürler. Ama daha kısa mümkünse 1-2 tümce ile anlatabilir miyiz? Bu şekilde inanın benim bile biraz kafam karıştı?

2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı.. Gerekirse 60tl primini ödemeli.. demek istedim :)

Çok teşekkür ederim.

Listeyi şu şekilde güncelliyorum:

1)Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çıktısının alınabilmesi
2)200.000 TL araç ÖTV sınırının yıllık bazda değilde yıl içinde bir değere bağlı otomatik güncellenmesi önerisi (Bu konuda önerileriniz varsa o şekilde düzenleyebiliriz.)
3)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması
4)Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması
5)Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücret alınmaması yada indirim sağlanması
6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı.
....

Yok mu önerisi olan, hadi arkadaşlar sıkıntılarımız nedir?

Selam,

Aşağıdaki çalışmamda 6 madde yazabildim. Önerisi olan yok mu?

3)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması
6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı.
....

2022 alan kişi ölürse eşi ve çocukları varsa onlar alamıyor.

Engellilerin aldiklari 2022 ayliğindan sgk prim kesintisi yapilarak emekli olabilmeliler.

Engellilere evde bakan kişilerin emekli olabilmeleri için ssk pirimlerini devlet ödemeli.en azından yaşi genç bakıcıların primlerini ödemeleri gerek.ben ağır engelli olan anneme bakıyorum ve bu yüzden çalışamıyorum daha 30 yaşındayım allah gecinden versin annem ölene kadarda benim dışımda bakıcak kimse yok.kaç yıl yaşayacağını allah bilir biz bilemeyiz.evimiz kira kıtı kıtına geçiniyrz.geleceğimden çok endişeliyim.saygılarımla

alfa

Zaten az bulunan 2022 aylıkları için birde kesinti yapılmasını kabul eder mi engelli arkadaşlar? Bunun yerine aylıklar artsa?

6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları

....
Ertelendim
Ben şimdi Bakıma Muhtaç aylıklarını araştırıyordum. Rahmetli Dedemden emekli maaşı alan Anneannem ameliyat oldu ve şuan yatalak kaldı. Bakıcı ve diğer masrafları için maaşı yetmiyor. Bizde Bakım Maaşına bakalım dedik ama 1.200 TL maaş aldığı için ve hanede tek olduğu için onuda alamıyoruz. (927 TL sınırı aştığı için.)
Bence burada şu sınırın arttırılması ile maaşın en azından asgari ücret olmasını önersek? Çünkü bez ve diğer bakım masrafları aylık 927 TL yi bu şartlarda çok fazla geçiyor?

Bende bir öneride bulunmak istiyorum engelli kadrosunda çalışıp yeniden rapor istenmesine karşıyım raporunun eski diye yeniden rapor istenilen var olan raporların 30 düşürülüp hakları gasp edilen engelliler perişan durumda

Araç alımında il bazında 200 bin sınırı koyulacağına denetimler artırılsın kimlerin ne şekilde araç aldığı ortaya çıkarılsın, Örnek engelli A şehrinde ikamet eden bir kişinin üzerine araç alarak farklı şehirlerde ikamet eden engelli yakını tespit edildiği vakit ÖTV'si ödettirilerek ceza-i işlem uygulansın , engellilere 200 bin sınırı koyarak zaten engel koymuş oluyorsun nerede kaldı engelli hakkı, her engellide araç alabilecek şekilde bütçesine uygun aracını alsın, arada fırıldak çevirenler yüzünden maliyede gerçek hakkını alamayan ve uğraşan binlerce engelli bulunmakta.

Çalıştığı işyerinde ve kurumlarda hala haklarını mücadele sonrası kazanan ve normal hakları sanki bir lütufmuş gibi sunulan bir çok işyeri ve kamu kurumu mevcut şikayetler v.s olmasına rağmen hiç bir ilerleme sağlanmıyor. uzun lafın kısası uğraş Allah Uğraş 3 Aralık engelliler gününde 10-16 mayıs engelliler haftasında boy boy basına foto atan siyasiler iş uygulama denetime gelince maalesef yoklar.

hangi kaskodan sıze bu hakkı sagladı pekı?

ugir Hocam Eureko Sigortadan aldık indirimi bende StratoS sayesinde yapmıştım. Diğer kasko konularında nasıl yaptığımız yazıyor.
Ayrı olarak
200 bin sınırı için de ille de kendimize sınır koyacaksak !!! 50-60 bin euro bandı iş görecektir. Her sene kararlarını da beklemeyiz.

1)Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.)
2)200.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.
6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.
7)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ve Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması.

Herkese teşekkür ederim. 7 önerimiz oldu. Aralık ayının ortasına kadar önerileri toplayıp, derleyip, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyelerine göndermeyi düşünüyorum. Yeni bir kurum ve Aile Bakanlığı ile direk çalıştıklarından daha hızlı yol alabiliriz diye düşündüm.

Önerileriniz varsa lütfen paylaşın, herkese fayda sağlayacak güzel bir çalışma yapalım.

Arkadaşlar,

Serbest piyasa ekonomisi gereği biliyorsunuz, özel sektöre Devlet yoluyla bize avantaj ve indirim/ücretsiz hizmet sağlanmasını sağlayamıyoruz. Özel kurumlar kendi insiyatiflerinde değerlendiriyorlar.

Ama Devlet Kurumlarında indirimlerimiz yada ücretsiz sağladığımız avantajlar var. Ben bu avantajları geliştirelim diyorum. Şöyle ki:

KİT dediğimiz Kamu İktisadi Teşebbüsleri var. Bunların bazıları özelleştirilme kapsamında (Bunlara hiç girmeyelim.) ama bazıları var ki Devlet'in direk eli olarak karşımıza çıkıyor:

ÇAYKUR: İnternet yoluyla satış yapıyor ve bir sürü ürünü var. Engellilere neden indirim vermiyor?
http://www.caykur.gov.tr/AnaSayfa.aspx

Devlet Malzeme Ofisi: Aşağıdaki tanımda okuduğumuz gibi Devlet Kurumlarına Online Satış Portalı vasıtasıyla malzeme sağlıyor. Peki bu portala bizde girebilsek ve Devlet'e sağlanan indirimli malzemeleri belli bir sınır çerçevesinde bizde alabilsek? Evimize mobilya, eşya ve çocuklarımıza kırtasiye ürünleri... Hepsi var ve kargo ile gönderiyorlar.
“Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını; kamu yararını gözeten, fiyat ve kalite dengesini sağlayan, verimli, etkili, profesyonel ve yenilikçi bir yaklaşımla tedarik etmektir.”
https://www.dmo.gov.tr

ETİ Maden İşletmeleri: Geçtiğimiz zamanlarda Bakan'ımız Bor var ama kullanım alanı kısıtlı, nihai ürünleri az satılıyor kullanamıyoruz demişti. ETİ Maden İşletmelerinin aşağıdaki sayfasına girdiğinizde Bormatik ve daha nice ürünlerin Online satışlarını görüyorsunuz. Peki neden engelliye indirim yok? %50 indirim yapılsa ve yılda 2 adet ücretsiz detarjan gönderilse ve online sistemden kargolansa olmaz mı?

Etimaden - Anasayfa

Toprak Mahsulleri Ofisi: Hepimiz Bakliyat, fındık ve huhubat ürünleri yiyoruz değil mi? Engelli olarak hatta fındık gibi besinlerin bize faydası çok büyük. Ben diyorum ki Yine indirim verilse ve Toprak Mahsulleri Satış Noktalarından % indirimle bize ürünler satılsa olmaz mı? Elbette toptan değil perakende olarak nasıl Türk Hava Yolları %40 indirim veriyorsa TMO'da ürün bazında %40 indirim vererek bize satış yapabilir, ne dersiniz?

.::TMO::.Toprak Mahsulleri Ofisi

Et Süt Kurumu: Aynı şekilde Engelli kartımızla gittiğimizde belli oranda indirimle Et&Süt alsak Devlet bunu sağlamaz mı, ne dersiniz?

https://www.esk.gov.tr/

2022 engelli aylığının bağlanması için aranan gelir kriterine,

hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli ve eşi dahil edilsin.

Yukarıdaki önerilerimi kimse beğenmedi mi?

1)Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.)
2)200.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.
6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.
7)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile hanedeki tüm kişilere değil, sadece engelli ve eşinin dahil edilmesi ve Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması.

.............

Beğendik hocam beğenmemezlik ne demek keşke sonuç alabilsek en azından bunları metin olarak nihai halini bizimle de paylaşırsan en azından hepimiz Cimere ve başka iletişim kanallarına yazarız belki gündem yaparız

Stratos
ellerine sağlık çok güzel bir çalışma yapıyorsun, bütün engellilerin yararına olsun diye uğraşman hepimizi mutlu eder.

Şunu da eklermisin stratos teşekkür ederim

2022 engelli aylığının bağlanması için aranan gelir kriterine,

hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli ve eşi dahil edilsin.

Not :Evde bakım için olan ayri bir aylık

Selamlar,

Şehir dışında olmam sebebiyle telefondan bakabiliyorum ve yazamadım. Yarın bilgisayarımdan yeni önerileri derleyeceğim.

Desteğiniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

Lüften önerileriniz varsa yazın, şöyle harika bir çalışma yapalım.

Son olarak yukarıda belirttiğim Kit ler için sağlayacağımız avantajlarla ilgili ayrı ayrı konular açıp, gelişmelerden haberdar edeceğim sizleri...

Teşekkürler,

ayda 1 veya 2 kere engelli kartını gösteren engellilere marketler yüzde 50 e varan indirimler yapsa,bunu devlet belirleyebilir...mesela 1 gün Bim sonraki haftaya a 101 tabi bu market şirketler genişlitilebilir?

@deathless

Özel Sektöre Devlet indirim yapacaksın diyemiyor. Yukarıda bahsettiğim gibi Serbest piyasa koşulları gereği. Bizler sadece Kamu Kurumlarından yasa ile indirim alabiliriz. Her Özel Sektör Şirketi indirim yapmak istiyorsa kendi özelinde değerlendiriyor. Cep Telefonu hatlarında olduğu gibi.

6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları ve aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli ve eşi dahil edilsin.

7)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması.

----------------

7 Madde de kaldık. Yok mu başka önerisi olan?

StratoS..aslında üstükapalı eleştri de yaptım ben..anladım devlet özel sektöre indirim yap yani müdahale edemiyor ama zaten çoğu yandaş şirket ve istese onlar üzerinde sanki sahibiymiş gibi ağırlıkları var...ama bunu işlerine geldiği zaman kullanıp işlerine gelmedimi kullanmazlar...aaa biz oralara karışamayız adı altında engelliler umurlarında olmaz yani!...yoksa eyw kağıt üzerinde mantık olarak haklısınız!

6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları

7)2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli edilsin. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

8)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

9)Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

10)Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

Öncelikle mücadelelerinizi ve kazanımlarınızı tebrik ederim. Ben akondroplazikim. 2008de aldığım raporla memur olarak atandım. Emeklilik zamanım yaklaşıyor ancak emekli olamayacağım. Akondroplazi özür oranları cetvelinden çıkarılmış. Dolayısıyla ötv indirimi, ehliyet, özel tertibatlı araç alımı ve emeklilik gibi vatandaşlık haklarımı kullanamıyorum. Konuyla ilgili ombudsmanlığa yaptığım başvuru üzerine mealen gelen cevap; haklısınız, biz defalarca ilgili bakanlıkları uyardık ancak sonuç bu, şeklindedir. Sanırım dava açacağım. Sizden de konuyla ilgili öneriniz varsa açığım. Teşekkür ediyorum.

Engelli araçlarına ayda 2 depo sınırı getirilerek vergisiz akaryakıt verilmesini de istiyoruz. Yani kısaca vergisiz akaryakıt istiyoruz.

güzi

Sigorta girişiniz ne zaman? Vergi indirimi alıyor musunuz?

Engelli raporunuz değilde, işe başlangıç yani Memuriyet girişiniz sanırım 2008 idi, ondan önce ise ve Gelir Vergisi İndirimine hak kazandıysanız, yeniden engelli raporu çıkarmadan emekli oluyorsunuz diye biliyorum.

Hatta GV indirimi gerek olmaksızın Memur olmanız bile yeterlidir. (Vergi indirimi Özel Sektör çalışanları için geçerli idi.)

Diğer haklarınız, yeni rapor almadığınız sürece baki kalır. Çünkü siz zaten bu hakları kazanmışsınız?
lado

Akaryakıt konusu yani bizim para verip aldığımız son hizmet olan dağıtım hizmeti konusu özel sektörün elinde. Devlet zorla yada yasa ile indirim vereceksin diyemiyor. Ama şirketler özelinde Engelliye indirim vb taleplerimiz olabilir. Bu konuda çalışıp, tek tek şirketlerin kapısını çalabiliriz.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile ilgili çalışmam bitsin, bu konuda da başlık açıp, bir şeyler yapmaya çalışacağım. Öneriniz için teşekkürler.

2001 ssk,2008rapor tarihi, 2012 memurluğa giriş. Vergi indirimine hiç başvurmadım. Bu şartlar altında memurlarda emeklilik zamanı rapor yeniletiyorlarmış. üstelik şu anda akondroplaziklerin hiç bir hakları yok. Ötv ve ehliyet için de yeni rapor isteniyor dolayısıyla cetvelden oran alamıyoruz. Manuel araç kullanamıyorum. Akondroplazi olup da oran alabilenler skolyoz yahut başka rahatsızlıklardan alabiliyorlar.

Üst Alt