Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

Memuriyetiniz 2008 sonrası olduğu için evet, yeni rapor isteyebilirler. Ehliyet için gerekli değil ama ÖTV'siz araç için evet güncel tarihli rapor talep edilebiliyor.

Kamu Denetçiliği Kurumuna da anladığım kadarıyla tavsiye niteliğinde bir karar vermiş, bu durumda en etkin ve en iyi yol, mahkeme gibi gözüküyor. Elinizdeki tüm deliller ile kendiniz dava açıp, süreci takip edebilirsiniz.

Bunlara başlamadan önce Devletin yetkilendirdiği hastanenin doktorlarına güvenmeyip,raporların maliye bakanlığı,gelir idaresi başkanlığı,sağlık kuruluna gönderilmesinin önüne geçilmeli.
Insanlar aylarca bu raporun sonucu bekliyor. Ankarada merkez sağlık kurulunda 20tane telefon var ama 1 tanesini açan yok.

Hadi bunlarida da geçelim. Ülkenin %8 i engelli statüsünde. Allah aşkına mecliste kaç engelli milletvekili var?
Siyasi parti liderleri engelli aday göstermiyorsa sandığa gitmek saflık olmaz mı?

Burada maslowun ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidinin tepesindeki konular listeye girmiş. Hak kazanımı değil de var olan hakların leyhte matematiğini değiştirmeye dönük bir çalışma olmuş. Olsun varsın da daha acil sorunları olanlar var diye biliyorum. Neredeler? Gerçekten yıllarca kimse yüzüme bakıp ne işe ne eşe almadı, kısasın dedi, raporu almak zorunda kaldım, yıllarım haklarım gitti. Şimdi de engelli değilsin diyor...:confused:

Ozkan0180

Benim bildiğim kadarıyla Merkez Sağlık Kuruluna artık usulen gönderiliyor. Yani herhangi bir düşüm yapmıyorlar? Tabi eski tarihli raporlar işlem yapıyorlarsa bilmiyorum. Gelir İdaresi Başkanlığına çok gittiğim için aslında hiçbir konunun oraya gitmemesi gerekiyor. Yani ÖTV/MTV/Vergi her türlü bize sağlanan vergisel hak oraya gidiyor ve onlar değerlendiriyor. Bu konuda geçmişte yazmıştım, Doktor Raporunu siz nasıl değerlendiriyorsunuz diye direk Müdürlere sordum.

Cevap basitti: "Burak bey, bu raporları verenlerin hiçbir yasal yükümlülüğü yok. Ama bana niye bu engelliye vergi muafiyeti sağladın diye müfettiş geliyor ve soruyor. Tüm yasal yükümlülüğünde bende olduğunu söylüyor. Yasa yükümlülüğü bu raporu verenlere verse, ve bize bu konuda yükümlülük yüklemese, biz bakmadan işleminizi yaparız. Ama sorumluluk bizdeyse, kusura bakmayın sonuna kadar bakarız, değerlendiririz, doktor oluruz, mühendis oluruz."

Son olarak engelli MV var diye biliyorum, yanlış hatırlamıyorsam.
güzi

Evet bu başlıkta ağırlıklı olarak, hakkımız olan ama faydalanamadığımız kısıtlanan konuların listesini çıkarmaya çalışıyorum. Ama ayrı başlıklarda ek nasıl haklar kazanabiliriz diye konuşuyoruz. (KİT Başlığı gibi)

Engelli olarak hepimiz hayatın bir köşesinde belirttiğiniz şeyleri yaşadık. Bende hiç unutmuyorum, eski kız arkadaşımın annesi ile tanışmaya gittiğimde "Bu sakat adamla mı, evleneceksin" demişti benim önümde...

Mesele aslında bunlar değil. Önemli olan dediğim gibi mutlu olabilmekte, yaşayabilmekte. Bazı şeylerimiz alınmış olabilir ama Allah bize yaşama şansı verdi. Bundan daha güzel ne olabilir?

reis emeklerini tebrik ederim çok güzel benim taleplerim kısa kendinde güncelleyebilirsin kısaca ve özetle ekpss hakkında bir şey yazmama gerek var mı hep boş kadro talep yok vs vs özelde belli oranda engelli çalıştırmayana ceza var ama kamu tam olarak çalıştırmıyor başta ve organ nakline devletin teşvik etmesi cumhurbaşkanı çıkıp söylese binlerce katılım olur mesela diyalizin devlete zararı çok büyük organ nakli ise bir kez ameliyat ve devamında ilaç kullanımı bu konuda çok magdur var insanlar bilinçsiz

https://bianet.org/bianet/engelli-haklari/203162-engellilere-yonelik-onyargilar-tum-acimasizligiyla-suruyor

ENGELLİLER NE İSTİYOR?

- Bizler, himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara, fırsatlara ve olanaklara sahip, başı dik yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz.

- Hak öznesi yurttaşlar ve toplumsal bir taraf olarak kabul edilmek istiyoruz.

- Kimsenin yardımına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendi kendine yeterli bağımsız bireyler olmak istiyoruz.

- Engellilere, kadınlara ve çocuklara yönelen ayrımcılık, dışlama, şiddet, taciz ve istismarın sona erdirilmesini istiyoruz.

- Salgın hastalıklar, beslenme yetersizliği, akraba evliliği, iş ve trafik faciaları, savaş ve terör gibi sakatlık kaynaklarının kurutulmasını istiyoruz.

- Dünya Sağlık Örgütünün ICF standartlarına uygun yeni bir Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği istiyoruz.

- İlaç, beyaz baston ve yardımcı araç-gereçlerin ücretlerinin tamamının devletçe karşılanmasını istiyoruz.

- Üretim süreçlerinde verimli ve etkin olarak yer almak istiyoruz.

- Nitelikli, işlevsel ve erişilebilir bir eğitim istiyoruz.

- Engellilerin üniversiteye giriş sınavlarına istedikleri illerde ve yardımcı özel cihazlarıyla girmelerinin sağlanmasını istiyoruz.

- Haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

- Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşım araçları, ürünler ve yaşanabilir bir ülke istiyoruz.

- Toplumsal yaşamda, bilimde sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak istiyoruz.

- Temsil organlarında sadece engelli sorunları için değil ülke ve dünya sorunlarının çözümüne katkı sunabileceğimiz için de yer almak istiyoruz.

- Her şeyden ücretsiz ve indirimli yararlanmak değil, sakatlıktan kaynaklı ilave giderlerimizi karşılayacak düzenli bir engelli aylığı almak istiyoruz.

- Tüm yurttaşlara, ücretsiz bakım hizmeti sunulabilmesi için bir an önce bakım sigortasının kurulmasını istiyoruz.

- Nesnel, adil ve etkili bir sosyal yardım sistemi istiyoruz.

- Engelli aylığı ve evde bakım ödeneği gibi sosyal haklarla ilgili kriterlerde engellinin bir birey olarak görülmesini istiyoruz.

engellilerin emeklilik sistemindeki çarpık düzenin son bulması lazım 2008 öncesi sigortalı olanlar ciddi hak kayıpları var

iş yaşamında yapılan ayrıma değinmemişsin asıl ayrımcılık engelli kadrosu ile çalışanların uğradığı haksızlıklar.Terfi verilmemesi tüm engelli olanları bir arada tutmaları düşük ücret vermeleri isterse doktora yapsın hiç önemi yok.Daha bir çok ayrımlar haksızlıklar bunları devlette biliyor şükredin almışlar işe daha ne istiyorsunuz.BELANIZIMI devlet yönetici olamıyor.SOĞANLA PATATESLE UĞRAŞIYOR..SURİYELİLERİ BAŞTACI EDİYORLAR.ORTEZ TALEBİNDE BULUNDUM İNSANİ YARDIM VAKFINDA BANA BİZ SURİYELİLERE YARDIM EDİYORUZ TÜRKLERLE İŞİMİZ YOK DEDİLER

@StratoS merhaba, öncelikle farkındalığınızi aklı selim bir şekilde belirttiğiniz için teşekkürler çünkü burda herkes oldum olası yalan dolan karalama şeklinde konuşuyor.

Benim de birkaç önerim olacak. 1- engelliler için doğalgaz ve elektrik tüketiminde de indirim yapılsın. 2- medyada nasıl ki yetim fakir kardeşler için yardım edilmesine yönelik farkındalık reklamları kampanyaları oluyorsa engelli olanlar için de yardım edilecek farkındalık kampanyaları yapılsın. 2- engelliler yüksek lisans doktora yapmak istediğinde de üniversiteye girişte olduğu gibi kolaylıklar sağlansın, bunun mücadelesini veriyorum, bir sürü üniversite aradım ama hiçbirinin birbirinden haberi yok, yaşadığımız şehirde istediğimiz üniversitede yüksek lisans doktora yapabilmemiz için giriş sınavı vb. durumlarda kolaylık sağlansın.

Ayrıca sizin söylediğiniz özel işletmelerin hizmet ve ürün satışlarında engellilere indirim sağlaması güzel ama bu çok istismar edilebilir bir durum, çünkü herkes indirimli almak için kimbilir ne yollara başvurur... bunun için özel bir iş süreci düşünülmeli. Ama bu farkındalık işyeri sahiplerine kazandirilmali, bunun için de mücadele veriyorum, her gittiğim yerde engelli indiriminiz olmaz mı diye soruyorum...

Benim de basardigim bir mucadelem oldu, iki defa rapor almaya çalıştım, ne yazık ki iş bilmez doktorlar hep eksik oran verdiği için oldukça büyük haklardan yıllarca geri kaldım. Sonra bu siteyi buldum, adım adım burdan herşeyi her yorumu okudum, ve ortalama üç aylık mücadele sonucunda hakettigim gerçek raporu hiç yalan soylemeden hakkımla aldım. İyi ki bu site var ... Herkese saygılar.

Konu başlığını takip etmeye devam edeceğim.

emrebey19

EKPSS ile ilgili önergede verildi, ama Devlet kendi kendine yaptırım uygulayamıyor biliyorsunuz. Biz sürekli kadro kadro diye lobi yapacağız, başka yolu kalmıyor.

Organ Nakli ile ilgili, işin farklı boyutları var. Bunu da zorunlu tutamayız ama lobi faaliyeti olarak ayrı bir listeye alabiliriz.
tavisula

Öncelikle uzun liste için teşekkürler. Manevi talepleri "Lobi Faaliyetleri" başlığına alacağım. Onunla ilgili ayrı bilgilendirme yaparım ama;
-Sağlık Kurulu Raporları ile ilgili bir çalışma yapıldığını biliyoruz, dolayısıyla bunu bekleyebiliriz.
-Sağlıkta Engelliden katkı payı alınmaması ile ilgili önerge verildi. Bunu takip ediyorum.
-ÖSYM bilgiğim kadarıyla seçtiğin sınav merkezine göre alıyor ve özel bir talep var mı yok mu diye soruyor, yanılıyor muyum?
-Engelli aylığı ile ilgili önerimiz zaten listede, onuda takip ediyoruz.
marto1

Kanunen kazanılmış hak çerçevesinde mecburen bir milat oluyor. Örneğin şimdi "Sağlık Kurulu Raporu" ile ilgili yeni bir süreç var. Eminim değiştiğinde çıktığı tarih baz alarak, öncekileri kapsamayacak. Ve yine eskiler madur olacak yenilerin yeni oranları olacak.

Yarın emeklilik sistemini değiştirdiklerinde, yine bir milat olacak. Aslında bu engellilik ile ilgili değil, yapılan yasaların kalıcı olması ve değiştirilmemesi ile ilgili bir konu ve bizi aşıyor.

Bu arada, siz hak kayıpları var demişsiniz ama, aynı şeyi 2008 sonrası sigorta girişi olanlar söylüyor ki, ilk akla gelen farklılık, emekli olduklarında onlardan yeniden sağlık raporu istenmesi oluyor.
KORKMAZ4423

Evet haklısınız. Özellikle Genel Hizmetli kadrosu, emekli olana kadar hep aynı durumda çalışıyor. Bu durumu mevcut memurlardan farklı sınav ve sistemle alım yapıldığı ve mevcut memur olanlara haksızlık yapmamak için böyle yaptıklarını söylemişlerdi. Yani bu durumu gidermek için EKPSS'nin kalkıdırılıp, bizlerin standart memur gibi alınmasını gösteriyorlar.

Birde yükselmeyi geçtim, biz Devlet engelli kadrolarında boşlukları bile dolduramıyoruz ki mevcut engelli memurların haklarını koruyalım. Dediğiniz gibi, girsek şükreder hale gelmiş durumdayız :(
Suret

Doğalgaz ve elektrik de özelleştirilmesi sebebiyle serbest piyasa koşulları gösterilerek Devlet eliyle indirim alamıyoruz. Kurumlara başvurulup talep edebiliriz. Ama özellikle Elektrik için sonuç alabileceğimizi sanmıyorum. Çünkü benim Serbest Tüketici indirimimi bile fes ettiler, maliyetleri sebebiyle.

Kampanya konusunu LOBİ Faaliyeti başlığı açıp, oraya alalım.

Yüksek Lisans ve Doktora da nasıl kolaylıklar olabilir, biraz açabilir misiniz?

Engelli indirimi ile ilgili ben Kamu İktisadi Teşebbüslerinde indirim almak için uğraşıyorum.

Sevgiler,

Engellilerin haklarının korunması ve genişletilmesi ile ilgili Çalışma:

1)Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.)

2)200.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

4)Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Çözüm Önerisi düşünülecektir.)

5)Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücret alınmaması yada indirim sağlanması

6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları

7)2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli edilsin. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

8)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

9)Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

10)Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

11) KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması. // ÇAYKUR olumsuz. ETİ-Etimatik ile ilgili girişimler yürütülüyor.

Önerilerinizi bekliyorum.

@StratoS

Kanunen kazanılmış hak çerçevesinde mecburen bir milat oluyor. Örneğin şimdi "Sağlık Kurulu Raporu" ile ilgili yeni bir süreç var. Eminim değiştiğinde çıktığı tarih baz alarak, öncekileri kapsamayacak. Ve yine eskiler madur olacak yenilerin yeni oranları olacak.

Yarın emeklilik sistemini değiştirdiklerinde, yine bir milat olacak. Aslında bu engellilik ile ilgili değil, yapılan yasaların kalıcı olması ve değiştirilmemesi ile ilgili bir konu ve bizi aşıyor.

Bu arada, siz hak kayıpları var demişsiniz ama, aynı şeyi 2008 sonrası sigorta girişi olanlar söylüyor ki, ilk akla gelen farklılık, emekli olduklarında onlardan yeniden sağlık raporu istenmesi oluyor.

merhaba,

daha önceden de 2007 ve 2011 de böyle bir reform oldu (rapor reformu diyelim)kazanılmış haklar değiştirilemez.kişinin sürekli kronik bir raporu var ise hak kaybı olamaz ve bir çok kişide emekli oldu kimseden de rapor falan istenmedi. (ruhsal sorunlar ve psikolojik sorunlar hariç)

evet bizimde istediğimiz tek tip emeklilik sistemi magdur ve hak kaybı yaratmayacak bir sistem bir engelli 20 yıl çalışmaması gerekiyor ağır bir emeklilik sistemi çalışma yıllarına esasen kayıplarımız var.

evet hak kayıpları var ama onlar 2 yıl gibi bir sürede daha erken emekli olabiliyorlar "ilk akla gelen farklılık, emekli olduklarında onlardan yeniden sağlık raporu istenmesi oluyor" artık şuan sgk istediği herkesten rapor istiyor yani ben üstte yazdım geçmişte istenilmiyordu ama artık istiyor o dönemde herkes emekli oldu.

ayrıca 2008 öncesi olan kişilerden de rapor istenilmeye başlandı ruhsal ve psikolojik rahatsızlıları olan kişilerden hatta hastalığı olanlardan bile yani bu işin içine girerseniz sağ çıkamazsınız her şekilde hak kaybı var asıl amaç emeklilik sisteminin tercihe dayalı güncellenmesi.

bu işten bir çok kişi mağdur oldu bir çok kişide emekli oldu karmaşık bir durum

yani benim deme şu ki bir engelli 2008 öncesi olsun olmasın farketmez 20 yıl çalışmamalı.

Merhaba. Benim de bir önerim var hatta söyleyeceğim şey 2013 yılında gündeme gelmiş fakat devamını getirememişlerdi:

Engelli çalışanlardan devlet bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi bir ücret keserek engelli emekli olduğunda hatta yaşlandığında onun hayatını kolaylaştıracak, işlerini yapabilecek bir bakıcı sağlayabilir. Yani emeklilik sistemi gibi düşünün. Sadece engelli zar zor geçineceği emekli maaşını vermeden bir bakıcıya sahip olacak. Hem insanlar için de iş kapısı olur bu.

Öte yandan maddi durumu kötü olan engelliler için kimi hizmetlerde indirim istenebilir. Ancak mücadelemizin eşitlik temelli ve daha geniş çerçevede yürütülmesi lazım. Yani siz altyapıyı, her türlü toplumsal yaşama katılımı desteklediğinizde zaten kişinin maddi imkanları düzelecek ve en önemlisi kişi birey haline dönüşerek kendine ve topluma faydalı hale gelecek.

marto1

yüzde 62 lerden yüzde 32 lere inmiş maaş bağlama oranları evet inanılmaz boyutlarda,öncesi sonrası olarak değil de emeklilik sistemi genel anlamda bozuk ülke de maalesef!

bence bunların hiç biri olmaz daha elektrik ve Doğalgaz indirimini bile çok görenler bu istediklerinize olur dermi bence hiç demez.

StratoS

sayın üye selamlar
alıntı yazıda anladığım kısımda kaskoda pert durumunda ötv siz miktarı ödedikleri için poliçede indirim aldığınızı söylüyorsunuz bunu nasıl yaptınız ve hangi sigorta bunu uyguladı bilgi verirseniz bizde aynı yolu izleyelim.

Bir başka problemimde ben 15 sene önce aldığım engelli kimlik kartımı kaybettim fotokopiside mevcut yenisini çıkarmak istediğimde yeniden rapor çıkarmamı söylediler yeni rapor yeni yaslara göre daha önce %45 olan oran %28 çıktı ve kimlik çıkartamıyorum kazanılmış bir hak bu şekilde geri alınıyormu bu konuda bilginiz varmı.

StratoS yüksek lisans ile ilgili kolaylık şu şekilde olabilir;

Bir engelli bireyin eğitim seviyesini yükseltmesi olağandışı bir durum, ve bu duruma ulaşması için kolaylık sağlanabilir. Ales ya da dil puanı seviyesi altlara çekilebilir, sıralamada one alınabilir, ayrıca engelli kontenjanı da olabilir...

marto1

Bahsettiğiniz öneri Sosyal Güvenlik Sistemi ile ilgili olduğu için öneri listeme almıyorum. Ama bu üzerine gitmeyelim anlamında değil. Aksine "Emeklilik" başlığında yani Sosyal Güvenlik Sistemi önerisi olarak önerinizi yaşatalım ve geliştirelim. 20 yıl çalıştırılmama olayına haklısınız, ama malulen emekli olan kişiyi zaten gün ve süresine bakmadan emekli ediyor devlet. Yani sen çalışamaz isen emekli ol diyor. Bizler çalıştığımız için günle emekli oluyoruz ve bize de normal kişinin emeklilik hesabını uygulayıp, ayrımcılık yaratmıyor. Bence bu anlamda iyi bir sistem. Ama dediğim gibi önerinizi sürdürüp, geliştirelim.
dag dorugu

Ben eski sigortacı ve bireysel emeklilik çalışanı olarak, zorunlu bireysel emeklilik sistemini desteklemiyorum. Sosyal Güvenlik Sistemi değişmeli ise farklı konuları konuşmalıyız. Bu çerçevede önermediğim bir sistemi yine aynı zorunluluk ile Engelli arkadaşlarımda da para kesilmesini sağlayacak şekilde öneremem. Ama şimdi siz yazınca aklıma, niye Engelliler için farklı BES Planları yok diye düşündüm. Yani normal Sosyal Güvenlik Sisteminde biz yaşı beklemeden emekli oluyoruz. Ama Bireysel Emeklilik Sisteminde herkes gibi 56 yaşını beklemek zorundayız, teşvikleri tam olarak almak için. Bu noktada öneride bulunalım ne dersiniz?

cahit241

Bana göre de Milli Piyango çıkmaz, ama hayalleri uğruna milyonlarca kişi bilet alıyor ve bende her yıl alıyorum: "Olmaz, olmaz demeyin, şansınızı deneyin... "
abukcuoglu

Kasko ile ilgili Forumda ilgili bölümde her şeyi belirttim:
https://www.engelliler.biz/forum/en...ko-uygulamasi-hakkinda-tecrubeleriniz-20.html

Kimlik kartı kaybetmeniz ile ilgili ve benzer durumları yaşamamak için, raporun E-Devlette olması ve orada Engelli Statüsüne alınmamızı önerdik. Bu sayede, Devlet'in tüm kurumları tekrar tekrar rapor istemeden ya da E-Devlet'ten bastıracağımız bir yazı ile yıllar sonra bile işlerimizi halledebileceğiz. Bu konuyu öneriyoruz.
Suret

Önerinizi listeme alıyorum. Çok teşekkürler.

Şans oyunlarına inanıyorum. Ama bakın kim kazanırsa kazansın şimdiden tebrik ederim. Oynayanların hikayesi mi ne varmış.. Öyle tutturanlar paraların haram olduğunu belirtmiş.. Hepimiz insanız değil mi; çeşitli hatalar yaparız parayı oraya buraya harcarız ev,araba vs. alırız. İnsanız sonuçta.. Ama parayı doğru kullanmak var çarçur etmek var. Evet para harcamak içindir ama doğru yerde doğru zamanda doğru şeylere! Herkes için doğru farklıdır bu sebepten kullanmak ikramiye sahibine aittir. Ama tavsiyem şu ki; diğerleri gibi yapması çarçur etmesin istediğini yapsın ama pişman olacağı şeyler yapmasın..Bu şans oyunlarına haram diyenlerin aklından şüphe duyarım. Bunca kişi faiz yiyor ses seda yok ama milli piyango sayısal falan haram bırakın bu haram işlerini.. Tekrardan söylüyorum kime çıkarsa çıksın tebrikler .

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Ocak ayından sonra Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi alabilirsiniz.

1)Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.)

2)200.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

4)Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Çözüm Önerisi düşünülecektir.)

5)Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücret alınmaması yada indirim sağlanması

6)2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları

7)2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli edilsin. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

8)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

9)Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

10)Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

11) KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması. // ÇAYKUR olumsuz. ETİ-Etimatik ile ilgili girişimler yürütülüyor.

12) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

13) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması.

Önerilerinizi bekliyorum...

StratoS

Bu güzel maddelere devam edilmeli.Sonuçta uygulanmayacak ki. Maalesef ki bu ekonomik krizden bunların gerçekleşmesi biraz zor.

byk neden kabul edilmesin ki, belki hepsi bı anda kabul edilmeyecek ama birer birer kabul edilecek. Sonuçta en son verilen yasa teklifi bile çok yeni, biraz güzel düşünelim...

Suret

Kim olumsuz düşünmek ister ki? şartlar bunu zorluyor

byk

Tüm maddelerde sonuç alamasakta bazı şeylerin değişeceğini düşünüyorum. Bakalım...

StratoS

Özel Sektöre Devlet indirim yapacaksın diyemiyor. Yukarıda bahsettiğim gibi Serbest piyasa koşulları gereği. Bizler sadece Kamu Kurumlarından yasa ile indirim alabiliriz. Her Özel Sektör Şirketi indirim yapmak istiyorsa kendi özelinde değerlendiriyor. Cep Telefonu hatlarında olduğu gibi.

devlet indirim yapacaksın diyemiyor ama poşeti 25 kuruşdan satacaksın diyor evet,halkın işine gelebilecek şeyde müdahale edemiyor süper devletimiz haklısınız!..biz daha kendi aramızda böyle düşünüyorken o sıraladığınız şeylerin gerçekleşmesini beklemeyin,çünkü onlar halk yararına olacak şeyler...neyse sizlere bu boş çabanızda başarılar dilerim!!!

deathless

Ben anlamıyorum. Bana niye tepki gösteriyorsunuz? Bende sizin gibi engelliyim. Bende emekçiyim. Bakan değilim, söz sahibi değilim. Gönüllü oldum, bir çalışma yapıyorum. Destek olursunuz ya da olmazsınız ama niye insanın şevkini kırıyorsunuz?

Benim yöntemimi bu. Beğenmezseniz, hay hay. Ben bu benim çalışmam, paylaşmam demiyorum. Alın maddeleri, kendi maddelerinizi de ekleyin. Siz mücadele edin.

Bende destekleyeyim sizi. Ama kimse elini taşın altına koymuyor. Desteği geçtim birde kırıyor.

Bazen niye herkesi düşünüyorum ki diyorum kendi kendime...

Lütfen, mücadeleyi bırakmayın. Birlikte bu konuda ilerleyeceğiz.

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Ocak ayından sonra Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi alabilirsiniz.

11) KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:

Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz.

12) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

13) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması.

Arkadaşlar merhaba,

Engelli haklarının genişletilmesi ve iyileştirilmesi kapsamında TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda bekleyen konular aşağıdaki gibidir. Bu maddeler şuan bekliyor. (Ya da oylandı sisteme girmedi.)
Bu bilgileri derleme sebebim öneri düşünürken, aslında bunların çoğunun değerlendirildiğini ve kabul görmediğini/beklediğini görmemiz çok önemli. Ama birçok önerinin benzer olması ve farklı zamanlarda ısrarla teklif edilmesinin çıkacak bir Torba Yasa ile yasalaşacağını düşünüyorum.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Engelli Konuları (Öneride bulunan partileri önerinin çıkıp, çıkmayacağı ile ilgili ve önerilerimizi hangi parti kanalı ile yürüteceğimiz ile ilgili fikir vermesi açısından paylaştım.)

=>09/07/2018 - 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile 1/7/1976 Tarihli ve 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası ile 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasının yürürlükten kaldırılması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>09/07/2018 - 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile, zihinsel engelliler ve yatağa bağımlı engellilerin, taşıt alımında, özel tüketim vergisi istisnasından yararlandırılması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>06/07/2018 - Engellilere Yönelik Bazı İyileştirmeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile; engelli çocukları olan ailelere yardım yapılması için gerekli gelir şartının hafifletilmesi, engellilik oranı %40'ın üzerinde olan engellilerin, havayollarının iç hat uçuşlarından ücretsiz yararlanması ve bunların genel sağlık sigortası primlerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmesi ile engelli vatandaşların yararlandığı internet hizmetinin indirimli olması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>06/07/2018 - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, kamuda engelli çalıştırma oranının artırılması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>02/07/2018 - 1/7/1976 Tarih ve 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda ve 24/5/1983 Tarih ve 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, 65 yaş üzeri bireylere ilişkin muhtaçlık kararı verilmesinde 'nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar' şartının kaldırılması, bakım desteği veya engelli aylığı bağlanabilecek bireylerin tespitinde hane halkı toplam geliri yerine bireyin fiilen eline geçen gelirin dikkate alınması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=> 02/07/2018 - Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile, H sınıfı ehliyet sahibi olup işitme cihazı kullanan engelliler adına tescil edilmiş bulunan otomatik vitesli taşıtların, Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden istisna tutulması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>02/07/2018 - Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlara, vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları ile anne ve babalarına; harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlara, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babalarına, harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları ile anne ve babalarına, engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendilerine, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçilerine; belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından ücretsiz olarak yararlanma hakkı tanınması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>02/07/2018 - Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, altmış beş yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlar ile %40 engelli vatandaşların sağlık hizmetleri katılım payından muaf tutulması öngörülmektedir.(CHP Önerisi)

=>02/07/2018 - Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile; sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce malul sayılmayı gerektirecek hastalığı veya engelliliği bulunan sigortalılar ile bakıma muhtaç ağır derecede engelli çocuğu olup çalışan ebeveynden birine on beş yıl sigortalı bulunmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanması; bakıma muhtaç ağır derecede engelli çocuğu bulunan çalışan ebeveynden birinin, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçen prim ödeme gün sayısının dörtte birinin ödeme gün sayısına eklenmesi ve emeklilik yaş haddinden indirilmesi amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>02/07/2018 - 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile; 2022 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile özürlü yakını bulunanlara aylık bağlanma sınırının değiştirilmesi öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>09/07/2018 - Engelli Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile, Engelli Bakanlığı kurularak ana ve yardımcı hizmet birimleri ile birimlerin görevlerinin düzenlenmesi öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>09/07/2018 - 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılması İçin Kanun Teklifi
Teklif ile, engellilere destek ve hizmet faaliyetinde bulunan ve kamu yararına çalışan dernek statüsü kazanmış derneklerin kira giderlerinin en az 3 yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>09/07/2018 - 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, İş Kanunu gereğince belli sayıda işçi istihdam eden işyerlerinde istihdam edilmesi zorunlu olan engelli oranının artırılması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>09/07/2018 - Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi
Teklif ile; engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden sağlık hizmetlerine katılım payı alınmaması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>09/07/2018 - 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile; engelliler yararına çalışan dernek ve vakıfların kendilerine ait taşınmazlardan elde ettikleri kira gelirinin gelir vergisinden muaf tutulması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>09/07/2018 - 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi
Teklif ile 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı olan erkeklerde 9.000 gün, kadınlarda ise 7.200 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları bildirmiş olanların, 506 sayılı Kanunun geçici 81'inci maddesindeki koşullara tabi olmadan, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kuruma başvurmaları halinde yaşlılık aylığından yararlandırılmaları öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>18/07/2018 - 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile sağlık kurulu raporu ile engelli olduklarını ve kendilerine özel beslenme programı uygulanması gerektiğini kanıtlayan engelli Türk vatandaşlarının, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünü geçmeyecek tutardaki beslenme ihtiyaçlarının Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığının bütçesine konulacak ödenekten karşılanması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=> 27/07/2018 - Engelli Vatandaşların Kamu Hizmetlerine Alınmaları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, engellilerin kamuda eğitim haklarını kullanarak sahip oldukları mezuniyetlerine uygun işlere atanmalarının önünün açılması, bu amaca yönelik mevzuattaki engelleyici, kısıtlayıcı anayasaya aykırı mevzuat hükümlerinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır. (MHP Önerisi)

=>02/08/2018 - 31.05.2006 Tarih ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 01.07.1976 Tarihli ve 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna Ek Madde Eklenmesi (Emeklilere, Yaşlılara ve Muhtaçlara Yakacak Yardımı Ödenmesi) Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile; 5510 sayılı Kanun'a göre emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına her yılın ekim, kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında yakacak yardımı yapılması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>11/09/2018 - 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa İlişkin Kanun Teklifi
Teklif ile, malullük, yaşlılık ve ölüm aylık oranlarının yeniden hesaplanarak intibak düzenlemesi yapılması, böylece emeklilik tarihi farklılığından kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır. (İYİ Parti Önerisi)

=>29/08/2018 - Sosyal Hizmetler Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile, engelli bireylere evde bakım hizmeti veren gerçek kişilerin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılmaları ile kısa ve uzun vadeli sigorta kolları için ödeyecekleri sigorta primlerinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden ödenmesi ve sigortalarının kamu kaynaklarından karşılanması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>04/10/2018 - Sosyal Hizmetler Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi
Teklif ile, gelirleri toplamı en düşük memur maaşının altında olan ve bakıma gereksinimi olan engellilere bakım merkezlerinde veya engel durumuna göre değişen miktarda olacak şekilde sosyal yardım yoluyla evde bakım hizmeti sağlanması amaçlanmaktadır. (İYİ Parti Teklifi)

=>04/10/2018 - Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi
Teklif ile engelli vatandaşların çalışma gücü kayıpları oranına göre elektrik, su ve doğalgaz kullanım bedellerinin indirimli olarak uygulanması öngörülmektedir. (CHP Teklifi)

=> 15/10/2018 - 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, engelli vatandaşların eğitim olanaklarına daha kolay erişmeleri amaçlanmaktadır. (CHP Teklifi)

=>05/11/2018 - 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, aylık bağlanan engellilerin muhtaçlığının belirlenmesinde 'hane başına gelir' uygulaması yerine kişinin kişisel gelirine bakılması amaçlanmaktadır. (MHP Teklifi)

=>07/11/2018 - 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, malûl sayılabilmek ve malûllük aylığına hak kazanabilmek için aranan meslekte kazanma gücü kaybına ilişkin oranın %60'dan %50'ye düşürülmesi öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>30/10/2018 - Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi
Teklif ile, engelli bireylerin Devlet memurluğuna atanmaları ile hizmet sınıfı ve kadro unvanlarının belirlenmesinde öğrenim durumlarının dikkate alınması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>22/11/2018 - Devlet Memurları Kanunun 53. Maddesinin İkindi Fıkrasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile; Devlet Memurları Kanununa göre personel çalıştıran kurum ve kuruluşların uygulamak zorunda oldukları engelli çalıştırma oranının %6'ya çıkarılması amaçlanmaktadır. (İYİ Parti Önerisi)

=> 30/11/2018 - Bazı Kanun ve Kanun Hükümünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Torba teklif ilgili madde- yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen aylıklar için 1.000 TL'lik alt sınır belirlenmesi (AK Parti Önerisi)

=>03/12/2018 - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, engelli kamu personeli çalıştırma oranı ile özel sektör ve kamu işyerlerinde çalıştırılacak engelli işçi oranlarının %5'e çıkarılması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>30/11/2018 - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda ve 4458 Sayılı Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, engelli bireylerin devlet memurluğuna yerleştirilmesinde istihdam şekli, hizmet sınıfı ve kadro unvanı belirlenirken öğrenim durumu ve niteliklerinin öncelikle gözetilmesi ve malûl ve engelli kullanımına mahsus eşya ile bedensel engelli sporları için ithal edilen her türlü araç, gereç ve malzemenin gümrük vergisinden muaf tutulması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>03/12/2018 - 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda ve 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, engellilik durumu gereği sürekli tekerlekli sandalye kullanımına ihtiyaç duyanların tekerlekli sandalye alımlarında KDV ve ÖTV istisnası kapsamına alınmaları amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>04/12/2018 - Özel Öğretim Kurumları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
Teklif ile özel eğitim alması gerekli olan engelli bireylerin aylık ders saatlerinin; bireysel ders almaları durumunda kırk saatinin, grup dersi almaları durumunda yirmi saatinin Devlet tarafından karşılanması öngörülmektedir. (CHP Önerisi)

=>03/12/2018 - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, engelli kamu personeli çalıştırma oranı ile özel sektör ve kamu işyerlerinde çalıştırılacak engelli işçi oranlarının %5'e çıkarılması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

=>30/11/2018 - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda ve 4458 Sayılı Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, engelli bireylerin devlet memurluğuna yerleştirilmesinde istihdam şekli, hizmet sınıfı ve kadro unvanı belirlenirken öğrenim durumu ve niteliklerinin öncelikle gözetilmesi ve malûl ve engelli kullanımına mahsus eşya ile bedensel engelli sporları için ithal edilen her türlü araç, gereç ve malzemenin gümrük vergisinden muaf tutulması amaçlanmaktadır. (CHP Önerisi)

Bilginize.

Sevgiler,

1) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.)

2) 200.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3) Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücret alınmaması yada indirim sağlanması

4) 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları

5) KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz.

6) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

7) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması.

8)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

9)Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

10)2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli edilsin. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

11)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

12)Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

13)Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

Üst Alt