Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

alperen1

2022 maaş önerin ile ilgili 2 çekincem var. Bu oran işinde zaten oldum olası sıkıntı var. Yani 40 olan kişi egelli oluyor, ama 39 olan olamıyor. 90 olan direk ÖTV'siz araç alıyor ama 88 olan alamıyor. Yani hep bu 1-2 puanlık durumlar sıkıntı yaratıyor.Bu anlamda maaş için böyle bir düzenlemeye gidilirse, bu sefer tüm haklar için talepler gelir. Ve bu çekinceden bu öneriyi dikkate almazlar diye düşünüyorum.

Diğer çekincem anlatması uzun ve zor. Şöyle bir durumdayız: Uzun uzun karşımızdaki sorumluya sayfalarca şey gönderemiyoruz. Kısaca 1 tümce ile anlatın diyecekler ve bende 1 tümce ile göndereceğim tüm maddeleri. Bunu bu şekilde gönderirsem, eminim değerlendirilmeyecek.

Bu sebeple bu konuda önerini yazmayayım ama daha farklı nasıl yorumlayabiliriz diye düşünelim istersen.

Su ile ilgili önerini, somut olarak yazacağım, teşekkürler.
mromr

THY Web sitesinde açıklama vardı. THY acentesine gidip, engelli kartınla indirimli bilet alabiliyorsun. Ama diyelim ki acil olarak internetten bilet aldın. Hava alanına gittiğinde, THY Bilet Bankosuna gidip, biletinde vergiler çıktıktan sonra ilan ettikleri indirimi yapıp, sana para iadesi veriyorlar. Uçağa geçmeden önce hallede biliyorsun. Bu şekilde acil bilet ihtiyacınca madur da olmuyorsun.

Teşekkürler. Bazı önerilerim daha olacak. şimdi çıkmam gerekiyor. inşallah akşam yazarım. iyi günler.

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Mart ayına kadar Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi alabilirsiniz.

1) Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı indirimli hizmetlerin mümkün mertebe bir kısmının ücretsiz olmasının sağlanması. (Şehirler arası ulaşım gibi.)

2) Kendi işini kurmak isteyen engellilere KOSGEB üzerinde verilen 50.000 TL hibe desteğinin devam etmesi ve emekli Engellilere de verilmesi.

3) 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

4) Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

5) Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.

6) Engellilere sağlanan "Engelli Otoparkı" uygulamasının sadece engelli araçlarına değil, engelli kimlik kartı olan herkese sağlanması ve engelli park kartı uygulamasının kaldırılması.

7) Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

8)Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

9) 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.

10) Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan Yoksul engellilere ve engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)

11) KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

12) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

13) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum.

14) Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

15) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

16) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

17) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

18) Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

19) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum.

Önerilerinizi bekliyorum...

yasa teklifi verilen maddelerin son durumlarını nasıl takip edebiliriz?

8 numaralı maddenin takibini ya da bi gelişme olup olmadığını nasıl takip edeceğiz? Ayrıca dün şehit ve gazi yakınlarına ösym sınavlarına katılırken ücret muafiyeti sağlanması konusunda bir haber yayımlandı internette... engellilerin de bu haklardan faydalanması için ne yapmamız gerekir?

Merhaba,

Aşağıdaki linkten Kanun Teklifleri ile ilgili komisyon raporlarına ulaşabilirsiniz. Yasalaştığında otomatik olarak Kanun numarası ekleniyor.

https://pbk.tbmm.gov.tr/TasariTeklifRaporlari

Yasalaşmadıysa alt komisyona sevk edilmiştir. Hangi komisyona sevk edildiyse, onun web adresine girip oradan son durumunu takip edebiliyorsunuz.

ÖSYM Sınavlarında Engellilerden ücret alınmıyor diye biliyorum, acaba yanlış mı biliyorum? (EKPSS de bir kez cüzzi bir ücret ödeniyor sonra ödenmiyor diye biliyorum. Bunu mu kastetmiştiniz?)

StratoS bütün sınavlarında mı ücret alınmıyor acaba?

yökdil, kpss dil sınavı, kpss, ales vb. de ücret alınmıyor mu yani?

Hımm.

EKPSS'yi duymuştum sadece, diğer sınavları araştırayım. Dediğiniz gibiyse ekleyeyim hemen.

Teşekkürler.

StratoS benim de araştırabileceğim bir yer varsa ya da yapabileceğim birşey, lütfen söyleyin. Ben de destek olmak isterim...

hatta bu birkaç gün içerisinde öğrenebilirsek çok makbule geçer çünkü yökdil sınavına gireceğim, başvuru süreleri bitmeden yetişiriz inşallah :)

Evet haklısınız "Engellilere ÖSYM sınavlarının ücretsiz" olması ile ilgili hiçbir bilgi yok. Bunu da öneriler arasına alıyorum.

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

İletilecek Maddeler:

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

2) Mevzuat Düzenlemesi: Engellilere sağlanan "Engelli Otoparkı" uygulamasının sadece engelli araçlarına değil, engelli kimlik kartı olan herkese sağlanması ve engelli park kartı uygulamasının kaldırılması.

3) Mevzuat Düzenlemesi: Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan Yoksul engellilere ve engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)

4) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

5) Mevzuat Düzenlemesi: Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.

6) Mevzuat Düzenlemesi: ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması.

TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı indirimli hizmetlerin mümkün mertebe bir kısmının ücretsiz olmasının sağlanması. (Şehirler arası ulaşım gibi.)

2) Yeni Kanun Maddesi: 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

5) Yeni Kanun Maddesi: 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

Sonuç Beklenenler:

1) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Şubat Ayına Kadar Sonuç Gelmezse tekrar başvuracağım.

2) Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

6) Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

7) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.

8) Kendi işini kurmak isteyen engellilere KOSGEB üzerinde verilen 50.000 TL hibe desteğinin devam etmesi ve emekli Engellilere de verilmesi. // SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI'na başvuruda bulundum.

Değerli önerilerinizi bekliyorum.

Sevgiler,

engellilere yüksek lisans başvurusunda da öncelik hakkı tanınmasını eklememişsiniz. her üniversite farklı uygulama yapıyor, bi ünversiteyi arıyorum olur dyorlar ankaradaki üniversiteler bilmiyoruz diyorlar, olmaz diyorlar, kimse bişey bilmiyor :(

4) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

Bunu ekledim ama?

StratoS

sayın stratos üye arkadaşım,üsteki yazınızı okudum gerçekten mücadeleniz takdire şayan öncelikle mücadeleniz için tebrik ederim.benim kaskomun da yenileme zamanı geldi ve şimdiye kadar sizin bu mücadelenizi uygulayan bir sigorta çıkmadı yok böyle birşey deyip yapamayacaklarını söylüyorlar .Siz nasıl bir yöntem le indirim yaptırdınız yardımcı olursanız sevinirim .şubat ın 12 sine kadar sürem var bu süre içinde araştırmalarıma devam edeceğim .SİZ HANGİ SİGORTA yaptırdınız veya hangi acentaya yaptırdınız bununla ilgili bilgi yazarsanız bende o yol üzerinden devam ederim.saygılar

claer

Gürdal bey,alıntıdaki yazınızı okudum gerçektende bende aynı durumdayım yaşım 55 iki kalçamda çıkık mevcut 30 yıl önce %63 engelli raporum var idi daha sonra yasa gereği yeniden rapor çıkarmamı istediler %45 ile yeni rapor çıkarttım ve bu raporla engelli kimlik kartı çıkarttım daha sonraki yıllarda birde boyun fıtığı ameliyatı geçirdim boynumda 8 adet vida mevcut.bu arada engelli kimlik kartımı kaybettim yenisini çıkarmak için sosyal hizmetlere başvurdum yen rapor çıkarmam gerektiğini söylediler.Bende sakatlığıma fazladan bir durum eklendiği durumunu düşünerek rapor için heyete girip yeni raporumu aldığım zaman şoka uğradım verilen oran %29 olduğunu ve engelli kimlik kartı alamayacağımı söylediler nasıl bir adalet bu anlayamadım .Yeni nufus kağıdı çıkaracağınız zaman kütükteki bilgiler göz önüne alınıp verilmiyormu .Niçin engelli kimlik kartı alırken yeni rapor istiyorlar benim bilgilerim zaten sistemde kayıtlı.hükümetimiz göreve geldiği zamandan beri bütün engelliler sağlam hale getirdi ne kadar gurur duysalar azdır ! sayın stratos düzeltilmesi gereken yasalara bu konuyu da eklerseniz sevinirim.binlerce engelliyi ilgilendiren bir konu olduğunu düşünüyorum.Syg

Sn. StratoS ; Engelli arkadaşlar için bir çalışma yapacağınızı duyurdunuz ve bizlere de eklemek istedikleriniz varsa paylaşın dediniz. İyi güzel peki Arkadaşım bizim sıkıntılarımız, hazırlayacağınız listeye neden giremiyor hangi kriteri karşılamıyor şimdi İnsanlara umut verip sonra yok şöyleydi yok böyleydi diyorsunuz, ben size kendimle ilgili bir örnek verdim başka bir arkadaş kendisiyle ilgili bir örnek vermiş ee sonuç bizde bir umut paylaşıyoruz sonra bize şöyle yapsaydınız böyle yapsaydınız diye akıl veriyorsunuz, Ben önceki paylaşımımı yaptıktan sonra bana şunu soruyorsun Diyorsun ki''[FONT=sans-serif]Kırpma yapılmıyor artık. Direk geçerliliğini koruyor. Güncel tarihli farklı bir uygulama yaşadıysanız paylaşırsanız sevinirim. [/FONT][FONT=sans-serif]d[/FONT][FONT=sans-serif]iyesoruyorsun paylaşıyorum bana niye itiraz etmiyorsun diyorsun yahu Allah aşkına kimi kime şikayet ediyorsun etsen bir türlü etmesen benim gibi kaderine baş eğiyorsun çünkü şikayet etsem sana önce de yazdığım gibi mahkeme adli tıp vs.vs yani bu can sıkıcı süreçler sürekli yaşanacak mı? Lütfen kusuruma bakmayın ama bu benim şahsi düşüncemdir. Sizin bana verdiğiniz cevaplarınızdan sonra yapmak istediğiniz her neyse artık pek inandırıcı gelmiyor. ama yine de merak ediyorum kaç maddelik bir çalışma olacak ve ne zamana kadar göndereceksiniz. hayırlı günler.[/FONT]

claer

1- Sizin sıkıntınızın listeye girmediğini kim söyledi?
2- Burada amacı farkındalık yaratma ve bir şeyler yapma olan bir insana neden bu şekilde fütursuzca saldırıyorsunuz?
3- Ben kime umut verdim? Hazırladığım listede ben yazmıyor muyum amacımı ve yapmak istediği mi?
4-Kim kime akıl veriyor? Ben anlayabildiğim şeyleri ekliyorum ki, karşı tarafa anlayabildiğimi anlatayım. Kaç kez belirttim, beğenmiyorsanız liste orada alın istediğiniz maddeyi sizde çalışma yapın. Ben kimseye yapmayın, listemi vermem vb bir şey demedim.
5-İtiraz edeceksiniz ki bir şeyler değişecek. Ben bu maddelerde birçok şeye itiraz ediyorum. Sizin bakış açınızla, Allah aşkına bu işi niye yapıyorum? Madem, kimi kime şikayet ediyorsak, ben fedai miyim? Niye ben bu işi yapıyorum? Böyle saşma bir düşünce olmaz. Bu başlıktaki ilk yazımda da yazdım. Her şeyi dişimizle tırnağımızla mücadele ederek alıyoruz. Siz zaten bu anlayışla hiç bir mücadeleyi kazanamazsınız!
6-Neye inanmak istiyorsanız ona inanın. Ben birşeyler başardıkça buraya yazdığımda, o zaman o değişimlerden sizde yararlanabilirsiniz. Ben herkes için bir şeyler yapıyorum. Sizin gibi BEN, BEN, BEN demiyorum.
7-Merakınızı gidereyim, sınırım yok. Madde değişimlerini Mart ayı yani seçimden önce Ak Parti de ulaşabildiğim kişiye göndereceğim. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna da mail atacağım.
Diğer mevzuat değişimlerini, fırsat buldukça ilgili kurumlara iletiyorum ve paylaşıyorum.

8-Bakın bakın sizin sıkıntınızı iletmiş miyim. Aşağıdaki önerim hayata geçerse 1 kez alınan engelli raporu Aile Bakanlığına gidilerek E-Devlet sistemine yüklenecek ve kaybetseniz bile her kurum için otomatik raporunuzu bastıra bileceksiniz. Bu sayede tekrar tekrar rapor almayacaksınız.:

7. Madde) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.

Benim başka sözüm yok.

Sn. StrotoS; Ya ben kendimi ifade edemiyorum yada benim anlattığımla sizin anladığınız farklı şeyler, Ben ben, derken benim durumumda benim kaderimi yaşayan yüzlerce insanı temsili olarak kendi örneğimi verdim. Bencillik bunun neresinde herkes kendi alanında yaşadığı sıkıntıyı bilir paylaştıkça çözüm aranır.

Sn. Abukçuoğlu rumuzlu arkadaş kendi örneğini vermiş şimdi o da mı bencil oluyor yapmayın lütfen bir önceki yazışmalara bakın ben ne anlatıyorum siz ne diyorsunuz söze yine ben diye başlayacağım ama bu bencillik değildir bu herkesin sorunudur. Size geçmişte verilen rapor oranları düşürülerek insanları kağıt üzerinde sağlam yaptılar haklarından oldular yine Vergi İndirimi için gönderilen raporları Sağlık Merkez Kurulunda kırpma yapıyorlar demiştim siz de artık yapılmıyor yakın zamanda yaşadığınız varsa paylaşın demiştiniz. Benim söylediklerim çok açık ve net.

1) Engellilerin mağduriyetine neden olan yönetmelikler yeniden düzenlensin hastalık ve sakatlıklara verilen oranlar düşürülmesin.

2) E.A.Hastanesinden alınan Heyet raporları Merkez Sağlık Kurulunda düşürülmesin bu kadar yani bu iki madde bizler için çok önemli. Engelli raporların bütün kurumlarda hatta e-devlette gözükmesi her kurumun ayrı ayrı rapor istemesi evet bunlarda çok önemli ve olması gereken şeyler ama bizim sıkıntımıza çare olmuyor hadi bu gün ben itiraz ettim, yarın bir başkası sonra başkası derken bu ne zamana kadar sürecek insanlar bu zorlu sıkıntıları sürekli mi yaşayacak maalesef bu işler bireysel itirazlarla çözülmüyor , çözülenler de emsal teşkil etmiyor, etseydi onca kişi halen uğraşmazdı benim sizden beklediğim sıkıntınızı anlıyor ve listeme bunları da ekliyorum olurdu yine söylüyorum be sorun tek benim sorunum değil onlarca yüzlerce binlerce mağdur olmuş herkesin sorunudur Bencillikle alakası yoktur. Hayırlı akşamlar.

Uzun lafın kısası, Hastalık ve Sakatlıklara verilen oranlar her çıkan yönetmelikle düşürüldükten sonra %40 barajını geçemeyince yada %50 olan raporu Merkez Sağlık Kurulu %39 düşürdükten sonra her yerde görünse de bizlere çare olmuyor. Bakınız lütfen dikkat ederseniz bana demedim bizlere dedim.

ilk sayfadaki 7 ve 8 . maddeler de eksik var 2022 maaşları son zamdan sonra 480- 720 lira oldu bu maaşlar artık çok yetersiz kalıyor gunde 16 lira ile ne yapılır .

Bu konuda biz cimere defalarca yazi yazdik ama gelen cevap herkese ayni idi biz robot cevap istemiyoruz direk devlet yetkililerine ulaştırmak istiyoruz .binlerce engelli magdur durumda bu sorunuda direk bir yetkili bulup iletirseniz çok seviniriz.

claer

Neden anlamak istemiyorsun. Siz ilk raporunuzu yıllar önce aldınız ve örneğin %45 diyelim. Talebimiz, Aile Bakanlığı vasıtasıyla bunun E-Devlete yüklenmesi ve bu sayede, bundan sonraki süreçte yeni rapor almadan Devlet nazarında siz engelli olacaksınız. Gerekiyorsa, oradan görecekler, gerekiyorsa siz oradan bastırıp çıktısını alacaksınız.

Oran düşürülmesi ile ilgili siz yazdıktan sonra araştırma yaptım. Verdikleri engellilik çizelgesini AB uyum yasalar çerçevesinde değiştirmişler. Bu değişimi yapmayın diyemiyoruz. Çünkü kanun koyucu onlar ve bunu AB nazarında yaptıklarını söylüyorlar.

Ama sizin kazanılmış hakkınız vardır, raporunuz vardır, yeni rapor alamdan sunulan hakları kullanmaya devam edersiniz. Ne zaman hak sunmuyoruz derlerse, Kamu Denetçiliği Kurumu başta olmak üzere ve gerekirse mahkemeye gidip kazanılmış hakkınızı alırsınız.

Bu noktada ben yaptığım çalışmada bir şey öneremem. Çizelgeyi değiştirmeyin diye öneride bulunurum sadece, ama zaten değişmiş, aradan yıllar geçmiş. Bu saatten sonra değiştirme durumu olursa, çıkar ona yazarım.
musty35

Haklısınız ekleyeceğim.

GELİŞME! alperen1

8) Kendi işini kurmak isteyen engellilere KOSGEB üzerinde verilen 50.000 TL hibe desteğinin devam etmesi ve emekli Engellilere de verilmesi. // SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI'na başvuruda bulundum.

Konusunda Sanayi Bakanlığından geri dönüş geldi. Uygulama İşkur üzerinden devam ediyormuş. Yani işini kurmak isteyen engellilere 50.000 TL hibe desteği İŞKUR'a başvurup, ilgili şartlar sağlanırsa alınabiliyormuş. Ancak bu hibenin mevcut koşullarda arttırılması ve emekli engellileri de kapsayıcı olması konusunda tekrar bu sefer İŞKUR'a başvuruda bulunacağım.

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

İletilecek Maddeler:

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

2) Mevzuat Düzenlemesi: Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan Yoksul engellilere ve engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)

3) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

4) Mevzuat Düzenlemesi: Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.

5) Mevzuat Düzenlemesi: ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması.

TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı indirimli hizmetlerin mümkün mertebe bir kısmının ücretsiz olmasının sağlanması. (Şehirler arası ulaşım gibi.)

2) Yeni Kanun Maddesi: 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

5) Yeni Kanun Maddesi: 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:

7) Yeni Kanun Maddesi: 2022 maaşlarının asgari ücrete sabitlenmesi.

Sonuç Beklenenler:

1) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Şubat Ayına Kadar Sonuç Gelmezse tekrar başvuracağım.

2) Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

6) Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

7) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.

8) Engellilere sağlanan "Engelli Otoparkı" uygulamasının sadece engelli araçlarına değil, engelli kimlik kartı olan herkese sağlanması ve engelli park kartı uygulamasının kaldırılması. // İçişleri Bakanlığına Başvuruda bulundum.//

Değerli önerilerinizi bekliyorum.

Sevgiler,

bravo StratoS . elden ne geliyorsa yapılmalı bence. talepler artmazsa sonuç alınamaz, bu nedenle sorunlar, talepler bir araya getirilip ilgili tüm merciilere ulaştırılmalı.

Çalışanların eş veya çocuklarından engelli olanlar varsa ve bakıcı ücreti alınmıyorsa çalışanın ek tazminat oranının %50 oranında arttırılabilmesinin sağlanması.

StratoS
engelliler adına kayıtlı tüm araçların MTV de muaf olması gerekmez mi ? şu anda sadece ÖTV indirimli alınmış araçlar MTV de muaf oysa ÖTV indirimi olmadan alınmış olsada her engelli için 1 araç sınırı ile tüm engelliler adına olan araçlar ÖTV indirimli veya indirimsiz olsun tamamı MTV de muaf olmalı. şu anki uygulamada adaletsizlik var. birine 200.000 tl aracı ÖTV almadan ver birde ömür boyu MTV de muaf tut diğer engelli sadece engel sebebi farklı diye hem ÖTV al hemde 25.000 tl 2. el araç aldı diye MTV de muaf yapmayıp onuda al. Bu yanlış, en azında MTV muafiyeti tüm engelliler için olmalı. istismarın önüne geçmek için tek araç sınırı konulabilir.

algül

"Çalışanın en tazminat oranı" olarak belirttiğin tazminat nedir onu anlamadım?
alperen1

Abi ben kendi aracımı MTV'den muaf edemiyorum, hukuki mücadele veriyorum. Tüm engelli araçlarını MTV den muaf tutmak çok uzak geldi şimdi bana.

Benim aracım engelli aracı ÖTV'siz alındı ama aynı kurumun MTV birimi araç engelli değil, tertibat yaptır diyor. Bir birim otomatik vites tertibat sayılır diyor, diğer birim sağ kol için tertibat saymam diyor :)

Önce bunu düzelttikten sonra dediğinin üzerine gidelim istersen?

@StratoS
Üzerinde ciddi olarak durulması gereken bir konu da şu : Gelir tesbitinde engellinin geliri göz önüne alınmalı. Öbür türlü yaklaşım engelliyi diğer aile fertlerinin eline bakmaya muhtaç ediyor. Bu sosyal devlet anlayışına çok ters bir durum. Nasıl ki engelliye ulaşım ücretini ailen ödesin demeyip engelli kartı verip sadece engellinin kendisine ulaşım ücretsiz ise gelir tesbitinde de sadece kendi gelirine bakılmalı ve muhtaç ise 2022 aylığı bağlanmalı.

1-) 2004 Yılında alınma engelli raporum var vergi indirimi için kabul edilmiyor yeni sisteme göre aynı hastalık engelli olarak çıkmıyor. bu konuda eğer yeni rapor istenecekse de orjinal raporun alındığı yıl ki yönetmeliğe göre değerlendirmesi için yönetmeliğe bir madde koymalarını isteyeceğim 2004 yılının yönetmeliğine göre gireyim yalansa atsınlar beni içeri

2-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 102
"Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir"

BUNDA ENGELLİLERE 10 YIL ŞARTI ARANMAMASI İÇİN

3-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36/C-1
“Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”

BUNDA ENGELLİLERDE 4/3 KURALI UYGULANMAMASI İÇİN

4-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 54
"Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde ADAY MEMURUN BAŞKA KURUMLARA NAKLİ YAPILAMAZ"

BUNDAN ENGELLİLERİN MUAF TUTULMASI İÇİN

Üst Alt