GELİŞME! alperen1
8) Kendi işini kurmak isteyen engellilere KOSGEB üzerinde verilen 50.000 TL hibe desteğinin devam etmesi ve emekli Engellilere de verilmesi. // SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI'na başvuruda bulundum.
Konusunda Sanayi Bakanlığından geri dönüş geldi. Uygulama İşkur üzerinden devam ediyormuş. Yani işini kurmak isteyen engellilere 50.000 TL hibe desteği İŞKUR'a başvurup, ilgili şartlar sağlanırsa alınabiliyormuş. Ancak bu hibenin mevcut koşullarda arttırılması ve emekli engellileri de kapsayıcı olması konusunda tekrar bu sefer İŞKUR'a başvuruda bulunacağım.
Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması
Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.
İletilecek Maddeler:
İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:
1) Mevzuat Düzenlemesi: Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)
2) Mevzuat Düzenlemesi: Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan Yoksul engellilere ve engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)
3) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.
4) Mevzuat Düzenlemesi: Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.
5) Mevzuat Düzenlemesi: ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması.
TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:
1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı indirimli hizmetlerin mümkün mertebe bir kısmının ücretsiz olmasının sağlanması. (Şehirler arası ulaşım gibi.)
2) Yeni Kanun Maddesi: 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.
3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.
4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.
5) Yeni Kanun Maddesi: 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.
6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."
7) Yeni Kanun Maddesi: 2022 maaşlarının asgari ücrete sabitlenmesi.
Sonuç Beklenenler:
1) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması.
//Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Şubat Ayına Kadar Sonuç Gelmezse tekrar başvuracağım.
2) Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması
// Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.
3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması.
// MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor
4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması.
// Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor
5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması.
// İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor
6) Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi.
// İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor
7) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.)
//E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.
8) Engellilere sağlanan "Engelli Otoparkı" uygulamasının sadece engelli araçlarına değil, engelli kimlik kartı olan herkese sağlanması ve engelli park kartı uygulamasının kaldırılması.
// İçişleri Bakanlığına Başvuruda bulundum.//
Değerli önerilerinizi bekliyorum.
Sevgiler,