Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

alperen1

3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

Bu madde belirttiğiniz öneriyi kapsamıyor mu?

alparslanap

2004 Yılında alınma engelli raporum var vergi indirimi için kabul edilmiyor yeni sisteme göre aynı hastalık engelli olarak çıkmıyor. bu konuda eğer yeni rapor istenecekse de orjinal raporun alındığı yıl ki yönetmeliğe göre değerlendirmesi için yönetmeliğe bir madde koymalarını isteyeceğim 2004 yılının yönetmeliğine göre gireyim yalansa atsınlar beni içeri

Bu konuda, sağlık raporunu alır almaz, Aile Bakanlığından e-devlet e yüklenmesi ve bir daha sağlık raporu talep edilmemesi önerisinde bulunduk.

Ama sizin konunuzda AB uyum yasaları çerçevesinde tabloyu değiştirdikleri konusunda bilgi almıştım. Bu noktada sizin özelinizde çözüm mahkeme gibi gözüküyor. Sonuçta kazanılmış bir hakkınız var.

Ama bundan sonrası için E-Devlet'e yüklemeyi yapabilirsek, tekrar tekrar rapor istenmesinin de önüne geçmiş olacağımızı düşünüyorum.

2-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 102
"Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir"

Burada talebiniz engellilerin direk işe başladıktan sonra 30 gün izin kullanması sanırım? Bence böyle bir talepte bulunacaksak, sadece memur için değil, tüm engelliler için bulunalım.

Öneri: 4A/B/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

Nasıl?

3-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36/C-1
“Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”

BUNDA ENGELLİLERDE 4/3 KURALI UYGULANMAMASI İÇİN

Buradaki talebinizi anlamadım?

4-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 54
"Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde ADAY MEMURUN BAŞKA KURUMLARA NAKLİ YAPILAMAZ"

BUNDAN ENGELLİLERİN MUAF TUTULMASI İÇİN

Burada Engellilerin aday memur olmaması mı öneriniz yoksa, aday memurken nakillerinin yapılması mı?

bi gelşme var mı acaba? belirlediğiniz maddelerle ilgili

StratoS
Evet önerim bu. MHP'nin teklifinin bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz.
Engelli olup muhtaç durumda olan vatandaşlara verilen engelli aylığı 65 aylığında az olmamalı. . 65 yaşına gelmiş oğlunu evlendirmiş kızını gelin etmiş yaşlı bir vatandaş ile genç yaşta engelli olmuş, çalışamayan, muhtaç durumda olup 2022 maaşı alan, geçim kayıtı çekip çocuk okutan bir engellinin maaşı 65 yaşlılık aylığında daha az. Bu hem adil değil hemde sosyal devlet ilkesine uymuyor. Gerekli düzenlemeler yapılıp 65 aylığında az olmamalı. bunu CİMER'e yazdım burada da yazayım. Duyurabilecek arkadaşlar yetkililere duyursun.

alperen1

Meclis de yasalaşma süreçlerini az çok hepimiz biliyoruz. Önce Plan Bütçe komisyonunda kabul görecek, sonra genel kurulda çoğunluk kararı olacak ve sonra Cumhurbaşkanı imzalayacak.

Şuan bahsettiğiniz öneriyi İktidar partisini destekleyen bir parti yapmasına rağmen Plan Bütçe Komisyonunda çıkamadı. Bu durumda Mecliste birilerine ulaşıp, sonuç beklemek anlamsız gözüküyor.

Bu yüzden bu ayın sonuna Doğru Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeyi planlıyorum.
Suret

Sonuç geldikçe önerenlere gelişme diye paylaşmaya çalışıyorum. Bir yandan listeyi de genişletiyorum.

Sonuç bekleyen konularda Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurduğum MTV konusu ile ilgili 2 gün önce beni aradılar ve dosyanın incelendiğini söylediler. Bu ay içi en azından onun sonuçlanmasını bekliyorum.

Diğer gelişmeler ile ilgili sonuç geldikçe paylaşacağım. Yasa önerilerini de bu ayın sonuna doğru Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeyi düşünüyorum.

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

Sonuç Alınan Maddeler

* 50.000 TL Engelli Hibesi: Bakanlık ile görüşülerek 1 Ocak itibariyle biten bu uygulama hakkında bilgi alınmış olup, KOSGEB yerine İŞKURDAN alınabildiği öğrenilmiştir. Ancak emekli engellilerinde faydalanması için başvuru yapılacaktır.

* Kasko: Engelli araçlarına Kasko yapılmasına ÖTV'siz tutarın dikkate alınarak prim hesaplanmasının sağlanması ile ilgili Bireysel girişimlerle 2 şirketten bu şekilde teklif alabildik. Ancak bu uygulamanın tüm şirketlere yayılması ve otomatik olması ile ilgili başvuruda bulunulacaktır.

* THY indirimli bilet alma: Sadece Desk den bilet alınmasının yarattığı sıkıntıdan ötürü, online bilet alıp, sonrasında THY Havalanı Bürolarından para iadesi alabiliyorduk. Ancak şimdi Shop&Miles mil sistemi ile birleştirip online indirimli engelli bileti alınması ile ilgili sistemsel düzenleme yapıldığı bilgisi alınmıştır.

* İzmir belediye park yerleri: Açık alan park yerlerinde ruhsata işli olsa bile kayıt mecburiyeti getirip, engelli araçlarına indirim yapılmıyordu. info@izelman.com.tr adresine ruhsat fotokopisi ile başvurulup, İBB Ofisine gitmeden kayıt yaptırılması sağlanmıştır.

İletilecek Maddeler:

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

2) Mevzuat Düzenlemesi: Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan Yoksul engellilere ve engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)

3) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

4) Mevzuat Düzenlemesi: Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.

5) Mevzuat Düzenlemesi: ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması.

TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı indirimli hizmetlerin mümkün mertebe bir kısmının ücretsiz olmasının sağlanması. (Şehirler arası ulaşım gibi.)

2) Yeni Kanun Maddesi: 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

5) Yeni Kanun Maddesi: 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

7) Yeni Kanun Maddesi: 2022 maaşlarının asgari ücrete sabitlenmesi.

Sonuç Beklenenler:

1) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Şubat Ayına Kadar Sonuç Gelmezse tekrar başvuracağım.

2) Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

6) Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

7) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.//Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuruda bulundum.

8) Engellilere sağlanan "Engelli Otoparkı" uygulamasının sadece engelli araçlarına değil, engelli kimlik kartı olan herkese sağlanması ve engelli park kartı uygulamasının kaldırılması. // İçişleri Bakanlığına Başvuruda bulundum.//

Değerli önerilerinizi bekliyorum.

Sevgiler,

StratoS

BUNDA ENGELLİLERDE 4/3 KURALI UYGULANMAMASI İÇİN

Buradaki talebinizi anlamadım?

özelde çalışıp devlete girdiğiniz zaman özeldeki çalışma yıllarınızı toplayıp 3/4 ünü devlette çalışmışsınız gibi işliyor engellilerin 4/4 ünü yani tamamını alsınlar diyorum.

Burada Engellilerin aday memur olmaması mı öneriniz yoksa, aday memurken nakillerinin yapılması mı?

Aday memurken kurumiçi nakil yapılıyor kurumlarası yapılmıyor aday memurken kurumlar arası nakil yapılsın

alparslanap

Önerilerinizi şu şekilde toparladım:

1- Öneri: 4A/B/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 54 "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde ADAY MEMURUN BAŞKA KURUMLARA NAKLİ YAPILAMAZ" hükmünün Engelli Memur statüsündeki memurlara uygulanmaması.

Sorum: Bu belirttiğiniz madde de altı çizili bölüm zaten tamamı diyor. Geri kalan süre dediğiniz 3/4'ü diyor?
"Özel sektörde çalışan engelli Memur olduğunda Özeldeki çalışma yılının 3/4'ü değilde 4/4 yani tamamının sayılarak, “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”
Mr.34

Özel mesajdan gönderdiği önerileri:

1) Şehir İçi Ulaşım Ücretsiz Hizmetleri: Kent içi ulaşımda Engellilere sağlanan ücretsiz hizmetin tüm hatlarda ve tüm güzergahlarda sağlanması
2) Sosyal güvencesi olmayan engellilerin GSS Primlerinin ücretsiz olması ve sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları.

Bu önerileri çalışmamıza ekleyeceğim.

StratoS

tamamı dediği daha önce devlette çalıştıysan tamamı 3/4 ü ise özel sektör biz özel sektöründe tamamını istiyoruz

StratoS yaptığın çalışmadan dolayı seni tebrik ediyorum. Bence bu başlık hiçbir zaman son gözükenlerden inmemeli, her zaman diri olmalı. Başvurma, sorgulama, hak arama konusunda bu konuya her zaman destek verecek kişilerden biri de benim. Fırsat bulunca bir iki madde de ben ekleyeceğim. Faydası olur mu bilmiyorum ancak nereye, nasıl başvurulur konusunda yönlendirici olabilirsen aynı anda ya da belli periyotlarda bir çok başvuru da yapabiliriz.

hcm

Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Ben mevzuat düzenlemelerini ilgili kurumlara cevap alana kadar direk yapıyorum.

Yasal düzenlemeleri de İktidar Partisine ve Cumhurbaşkanlığı Politikalar Kuruluna göndermeyi planlıyorum. Bunun için seçim dönemine biraz daha yaklaşmayı bekliyorum.

Sizde kendi yöntemlerinizle elbette iletebilirsiniz. Çalışmada da belirttiğim gibi, herkes istediği şekilde kullanabilir bu listeyi.

Amacımız fayda sağlamaktır.

Aynen Kardeşim Devlet diyorki düşür bu rapor oranlarını. Yaşamasın Ölsün .Bilmezler o insanlarımız nasıl bir yaşam mücadelesi veriyor. Allah haklarımızı yiyenleri bildiği gibi yapsın. Meslicliste 550 çeşit yemek çıkıyormuş Bir gün çağırsınlar fakir fukarayı da sevinsinler. FAKAT Çagırmazlar onlar şu hakkı savunuyoz bu hakkı savunuyoz derler göstermelik toplantı yaparlar sonuç olan yine garibana olur.

StratoS Benim yaptığım e-devletten yazmak ve kurumlara mail atmak ötesine geçemedi henüz. Şimdilik aklıma gelen maddeleri aşağıya ekliyorum. Belki faydalı olur;

*01.10.2008 öncesi sigorta girişliler için kademeli emeklilik sürelerinin 01.10.2008 ve sonrasında sigortalı olmuş birine göre daha uzun olmasının engellenmesi,
*ÖTV muafiyetinde ortopedik engeli olmayanlar için (kalp, böbrek hastaları gibi) % 90 sınırının düşürülmesi,
*Otopark kullanımlarında ve toplu taşımada engelli kimlik kartının yeterli olması (otopark için emniyetten ayrı , İstanbul'da İspark'tan ayrı kayıt yapılmadan; toplu taşımada ise İstanbul 'da ayrıca İETT 'ye başvurmadan engelli kimlik kartı geçerliliği sağlanması) (bu maddenin bir kısmı senin maddelerin içerisinde vardı, ben biraz genişletmiş oldum)
*Meclise engelli milletvekili kontejyanı getirilmesi (siyasi partilerin inisiyatifinde olmadan işyerlerindeki %3 engelli çalıştırma uygulaması gibi belirlenmiş bir yüzdede vekilin meclise girmesinin sağlanması)
*Engelli çalıştırmayan işyerlerine kesilen cezalar ile oluşan fondan engelli çalışan maaşlarına belirli bir miktar ekleme yapılması (hatta genel fon üzerinden değil de işyerleri bazında bile bir uygulama yapılabilir, engelli statüsünde çalışan bulan işyerinin, cezadan kurtulacağı için artık ödemeyeceği cezanın bir kısmını engelli çalışanına aktarması sağlanabilir)

hcm

Aşağıda belirttiğiniz madde aşağıdaki maddeleri kapsıyor sanırım?

*ÖTV muafiyetinde ortopedik engeli olmayanlar için (kalp, böbrek hastaları gibi) % 90 sınırının düşürülmesi,

3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

Diğer önerilerinizi müsait zamanımda ekleyeceğim.

StratoS Çok Teşekkür ederim Kardeş Allah razı olsun İnşallah olumlu cevaplar alırız.

Mr.34

Rica ederim. Amaç herkese fayda sağlamak. Daha çok büyük yol alamadık. Ama desteğiniz çok önemli, en azından bana moral veriyor :)

Herkese merhaba,

Önerileri toparlamadan önce takip ettiğim ve başvuruda bulunduğum bir öneriyi suistimal edildiğini düşünerek öneri listesinden çıkarıyorum. Burada benim amacım tüm engellilere fayda sağlamaktır, verilen hakkı suistimal etmek değil. En azından ben buna alet olmayacağım.

Engelli park yeri uygulamasının sadece araç sahiplerine uygulanması için Engelli park kartı uygulamasının devam etmesi tüm suistimallerin önüne geçer. İçişleri Bakanlığına yaptığım başvuru kalsın, geri dönerlerse paylaşırım. Ama uygulamanın kaldırılması ile ilgili başka girişimde bulunmayacağım.

8) Engellilere sağlanan "Engelli Otoparkı" uygulamasının sadece engelli araçlarına değil, engelli kimlik kartı olan herkese sağlanması ve engelli park kartı uygulamasının kaldırılması. // İçişleri Bakanlığına Başvuruda bulundum.//

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

Sonuç Alınan Maddeler

* 50.000 TL Engelli Hibesi: Bakanlık ile görüşülerek 1 Ocak itibariyle biten bu uygulama hakkında bilgi alınmış olup, KOSGEB yerine İŞKURDAN alınabildiği öğrenilmiştir. Ancak emekli engellilerinde faydalanması için başvuru yapılacaktır.

* Kasko: Engelli araçlarına Kasko yapılmasına ÖTV'siz tutarın dikkate alınarak prim hesaplanmasının sağlanması ile ilgili Bireysel girişimlerle 2 şirketten bu şekilde teklif alabildik. Ancak bu uygulamanın tüm şirketlere yayılması ve otomatik olması ile ilgili başvuruda bulunulacaktır.

* THY indirimli bilet alma: Sadece Desk den bilet alınmasının yarattığı sıkıntıdan ötürü, online bilet alıp, sonrasında THY Havalanı Bürolarından para iadesi alabiliyorduk. Ancak şimdi Shop&Miles mil sistemi ile birleştirip online indirimli engelli bileti alınması ile ilgili sistemsel düzenleme yapıldığı bilgisi alınmıştır.

* İzmir belediye park yerleri: Açık alan park yerlerinde ruhsata işli olsa bile kayıt mecburiyeti getirip, engelli araçlarına indirim yapılmıyordu. info@izelman.com.tr adresine ruhsat fotokopisi ile başvurulup, İBB Ofisine gitmeden kayıt yaptırılması sağlanmıştır.

* Otomatik Vitesin MTV için Özel Tertibat Sayılması: Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması Vergi Dairesinden talep edilmiş. Olumsuz yanıt alınmış.Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulmuş, yetkisizlik cevabı alınmış ve şimdi Dava açma sürecine geçilmiştir.

İletilecek Maddeler:

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

2) Mevzuat Düzenlemesi: Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan Yoksul engellilere ve engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)

3) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

4) Mevzuat Düzenlemesi: Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.

6) Engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen cezalar ile oluşan fondan engelli vergi teşviki tutarına ek katkı yapılması.

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı tüm şehir içi ve şehirler arası ulaşım ve hatlarda sağlanması.

2) Yeni Kanun Maddesi: 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

5) Yeni Kanun Maddesi: Sosyal güvencesi olmayan tüm engellilerin GSS'ye tabi olmaları Primlerinin ücretsiz olması ve sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları.

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

8) Yeni Kanun Maddesi: 4A/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

9) Yeni Kanun Maddesi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 54 "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde ADAY MEMURUN BAŞKA KURUMLARA NAKLİ YAPILAMAZ" hükmünün Engelli Memur statüsündeki memurlara uygulanmaması.

10) Özel sektörde çalışan engelli Memur olduğunda Özeldeki çalışma yılının 3/4'ü değilde 4/4 yani tamamının sayılarak, “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”

Sonuç Beklenenler:

1) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Şubat Ayına Kadar Sonuç Gelmezse tekrar başvuracağım.

4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

6) Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

7) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.//Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuruda bulundum.

Sevgiler,

Engelli bireylerin kamu konaklama tesislerinden ücretsiz veya cüzzi miktarda ücret alınarak faydalanmalarının saglanması.(öğretmenevi,öğrenci yurtları,kamu tatil siteleri vb.)

@StratoS merhaba, Aslında listede olan benim dediğimden tamamen farklı bir konu, benim belirttiğim noktayı biraz detaylandıracak olursam; ortopedik engeli olmayan engelliler (kalp, böbrek hastaları gibi) %89 engelli dahi olsa ötv indiriminden yararlanamıyorlar. Bu limitin düşürülmesi faydalı olabilir. Listedeki maddede ise direk engelliden değil engelli yakınlarından bahsediliyor.

@StratoS merhaba, her konu süistimale açık aslında, en başta engelli olmayan birine engelli raporu ve engelli kimlik kartı veriliyorsa sorun burada oluşur. Ben kalpten %65 raporluyum engelli aracım yok. Engelli kimlik kartı ile bu işin yapılabilmesi kolaylık sağlayacak ve engelliler için bürokrasi yerine kolaylık en mühim şeylerden biri. Benim görüşüm bu şekilde. Nasıl hareket edileceğine siz karar verin tabiki.

Özgürumut

Harika öneri, ekleyeceğim en kısa zamanda.
hcm

Abi, 89 olayında haklısın. Dediğine katılıyorum büyük haksızlık ama ben bu konuya girersem, 39 da kalan 59(Vergi indirimi için) kalan kısaca tüm bu şekilde ufak farkla kalan herkes bu konuda bir şey isteyecek. Çünkü onlarda haklı.

Özellikle %39 da kalan çok arkadaş var ve onlar hiç bir şeyden faydalanamıyorlar. Bu yüzden bu öneri, onlara haksızlık olacağından ben listeme ekledim. Ama siz ekleyip, girişimlerde bulunabilirsiniz. Bu liste dediğim gibi herkese açık bir liste.

Engellinin park yerini kullanması sadece ortopedik engelliler için yapılmış olan bir uygulama. Çünkü onlar protez, sandalye, baston vb ek donanımlar kullandıklarında araçlarından gidecekleri yere/evlerine girişin kolaylaştırılması düşünülmüş.

Ancak engelli kartı olan bir şeker hastası da engelli park kartı olmadan bu yerleri kullandığında zaten kısıtlı olan alanlar doluyor ve bu uygulama için düşünülen ortopedik engelliler bundan faydalanamıyor.

En son Forumda hatta bu konuda bir başlıkta bunun nasıl suistimal edildiğini de konuştuk. Bürokrasi ve diğer söylediklerinize katılıyorum kalpten. Ama maalesef bu bürokrasi şimdilik durumu kurtarıyor.

Uygulama Deneyimi: 2018 Şubat Kararı ile Havaalanları otoparkları 15 gün süreyle engelli araçlarına ücretsiz oldu. (Bu karar İzmir Adnan Menderes için. Her havaalanın farklı tarihlerde kararı olabilir.)

Geçtiğimiz hafta yurt dışına çıkmam sebebiyle aracımı İzmir Adnan Menderes otoparkına aldım. Girişte hiç birşey yapmadım. Engelli park kartını cama asarak engelli alanına park ettim.

3 gün sonra çıkış kapısına geldiğimde engelli park kartı olmasına rağmen engelli ibaresi olan ruhsatı istediler. Verdim ve sonrasında ruhsat sahibinin ben olduğumun kontrolü için normal kimlik istediler. Ve bu 2 evrakında fotokopisini çektiler. Üstüne cep telefonumu yazdılar. 15 gün süreyle (15. gün dahil) bu herhangi bir sınırlama olmadan bu şekilde park edebileceğimi söylediler. Yani örneğin ayda 2 sefer, haftada 2 sefer gibi...

Mağduriyet olmaması için önemli olan konu, araç sahibinin araçta olması yani memurun araç sahibini görüp kimliğini kontrol etmesi ve araç ruhsatında engelli ibaresinin olması. Yani sadece Engelli kimlik kartı/park kartı gibi kartları kabul etmiyorlar.Bunlar park ettikten sonra ödeme noktasında yapıldığından nasılsa engelli kartım var diye güvenip, park etmemenizi öneririm. Abonelik de almadığınız için standart yüksek fiyatlı ücretli ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Son olarak, Memur içeride eğer cama Engelli Park kartı konulmadığında şikayet gelmesi durumunda çektirilebileceğinden bahsetti. Kanunen park yeri konusunda engelli park kartı dışında kart kabul edilmiyormuş.

Sonuç olarak, havalanı otoparkını ücretsiz kullanmak isterseniz:

1-Engelli Aracı Ruhsata işli,
2-Araç sahibi arabada ve kimliği ibraz edilecek.
3-Engelli Park kartı camda olacak.

Bilginize.

Sevgiler,

Şimdi paylaşacaktım ama OturanBoğa saat 5.00 da paylaşarak öncve davranmış. :)

https://www.engelliler.biz/forum/sa...urulu-raporu-yonetmeligi-20-subat-2019-a.html

20 Şubat 2019 ÇARŞAMBA yani bugün resmi gazetede, "ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK" yayımlandı. Bu başlıktan Uygun ve zamanım olduğu bir zamanda eski yönetmeliğe göre karşılaştırma yaparak, değişiklikleri göstermeye çalışacağım.

Mevzuat okuma konusunda deneyimi olan arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim.

Bugünkü yönetmelik 40 ve üstü degişmedi degilmi 50 gördüm sanki ? Günaydın bu arada 🙂
Özel kutunuz dolu olduğundan buradan yazdım

Ayrıca sizden ricam şuanda engelli devlet memuru olup üniversite bitiren memurlara bir defaya mahsus ünvan değişikliği hakkının verilmesini rica ediyoruz çünkü yetiştirme yurdu gazi şehit yakını ve terör madurlarına bu hak verilmiştir

Klingbeil

%40 ve %50'nin engelli sayılıp sayılmayacağı bu yönetmeliğin konusu değil. Onu kanun belirliyor. Bu yönetmelik, engellilik derecesi, hesaplama yöntemi ve tabloları içeriyor.

50 olarak gördüğünüz şey eski yönetmelikte "Ağır özürlü" tanımını karşılayan "Tam bağımlı engelli birey" tanımıdır.

Eski Yönetmelik:

Resmî Gazete Tarihi: 30.03.2013 Resmî Gazete Sayısı: 28603

ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ağır özürlü: Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri,

----

ifade eder.

-------------------------------

Yeni Yönetmelik:

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

----

m) Tam bağımlı engelli birey: Engel durumuna göre engel oranı %50 ve üzeri olduğu tespit edilenlerden doku, organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısı bağlantılı olarak muhakeme yeteneği değerlendirilmesine göre günlük yaşam aktivitelerini yardım almasına rağmen kendi başına gerçekleştiremediğine karar verilen bireyi,

ifade eder.
tako

Merhaba,

İnanın bilmediğimden soruyorum, ünvan değişikliği nedir, nasıl bir fayda sağlıyor?

StratoS Ünvan değişikliği örnek olarak açıklayım şimdi ben sağlık ta VHKİ. olarak çalışmaktayım VHKİ Genel İdari Hizmetler Sınıfına girmektedir Ama ben Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Sekreterlik bölümünü bitirdim. Buda sağlık hizmetleri sınıfına giriyor şehit yakınları terör madurları vb. kişiler hizmetli iken yani yardımçı hizmetler sınıfında iken memur oldular yani genel idari hizmetler sınıfına geçtiler maaş+özlük hakları iyileştirilmiş oldu. Kısaca bende genel idari hizmetler sınıfından sağlık hizmetleri sınıfına geçince maaş+ özlük haklarım iyileştirilmiş olacak okumuş olduğum bölümle ilgili meslekte çalışmış olacağım

tako

Anlaşıldı, listeme ekliyorum. Çok teşekkürler.

-------------------------------------------------------------------

Yeni komisyondan geçen Torba teklif ile,

Engellilere “evde bakım hizmeti desteği” için “hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden az olması şartı kapsamında yapılan hesaplamaya artık bayram ikramiyeleri dahil edilmeyecek.

Ufak da olsa güzel bir gelişme,

Bilginize.

Engelli işkur üzerinde 36 bin tl ile işyeri açtım ama iş yürümedi makineyi satıp işkuru ödeyeyim dedim makine ikinci ile düştügü için 25000tl ye zor sattım.işkur şimdi bana 9000tl borç çıkarıyor avukata vermiş.Herşey öyle görüldügü gibi toz pembe degil.

ikarabay

Elbette iş kurmak zordur ama bunun talep edeceğimiz herkese fayda sağlayan konulara nasıl alabilirim?

Büyük bir şanssızlık yaşamışsınız. Geçmiş olsun. Hayat hiçbirimiz için toz pembe değil...

Bu hak Öğretmenlere veriliyorsa direk engelli ve çocuklarına denilmeli bence Öğretmenler evli ve ikisi de çalışıyor olsa bile çocukları bu haktan yararlanıyor bu hakta yalnızca engellilere değil aynı şekilde Gazi ve şehit yakınlarına denilmeli bence Gazi ve şehit ailelerine verilen haklar ile engellilere verilen haklar tek çatı Altında toplanmalı Sonuç olarak Pozitif ayrımcılık yapılacaktır.Anayasada da belirtilmiştir.

Şuan Üniversiteler Engellilerden harç ücreti almıyor aynı şekilde yüksek lisansın ÜCRETSİZ olması gerekmektedir.

İndirimlerin Dal dal belirtilmemeli Bütün devlet ve özel kurumlara Engelli ve Şehit ailelerine % …. İndirim yapılacaktır.Denilebilir.

6) Engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen cezalar ile oluşan fondan engelli vergi teşviki tutarına ek katkı yapılması.
İşkur Tarafından Engellilere Geri ödemesiz Kredi yada düşük faizli uzun vadeli ödeme fonu oluşturulabilir.Sonuç olarak onları çalıştırılmadığından ceza kesilmiyormu o zaman onlara faydası olsun

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı tüm şehir içi ve şehirler arası ulaşım ve hatlarda sağlanması.
Öncelikle Yoksul Zengin Ayrımını kaldırılması lazım Sonuç olarak engelliler hakkında konuşuluyor.Şehir içinde Ulaşım Belediye araçlarında ÜCRETSİZ’dir Şehirler Arası Otobüslerde % 30 indirimlidir.( 50 den 30’a çekildi.Sessiz sedasız

Ülkemizde herşey Döviz kuruna göre fiyatlandırıldığından Doviz kuruna sabitlenmelidir.( Fakat Dövizle yapılan mücadelede bu yapılmaz )

% 40 - % 89 arası Raporu olan bütün engellilere ÖTV’siz Araç hakkı verilmeli bu yalnızca ORTOPEDİK engelliler için değildir.Engelliler arasına AYRIMCALIKTIR. ÖTV’siz araç hakkı Ticari Taksilere verilmiştir.LİMİT yok onlarda Şehit Ailelerine verilmiştir.

Söylediğim gibi Şehit Ailelerine sağlanan Haklar ile Engellilere sağlanan Haklar Eşit olup tek çatı altında Denetlenmeli

5) Yeni Kanun Maddesi: Sosyal güvencesi olmayan tüm engellilerin GSS'ye tabi olmaları Primlerinin ücretsiz olması ve sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları.

8) Yeni Kanun Maddesi: 4A/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

9) Yeni Kanun Maddesi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 54 "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde ADAY MEMURUN BAŞKA KURUMLARA NAKLİ YAPILAMAZ" hükmünün Engelli Memur statüsündeki memurlara uygulanmaması.

Bu hak zaten var Engelli Memur 1 defaya mahsus istediği yere nokta atışı tayin hakkı var ADAY Memur Olsa bile

10) Özel sektörde çalışan engelli Memur olduğunda Özeldeki çalışma yılının 3/4'ü değilde 4/4 yani tamamının sayılarak, “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”

Bunun içinde Şöyle bi Önerim olucak;Özel Sektörde çalışılmış sürenin Memuriyet süresine eklenmeli bunun yanında Erken Emeklilik Hakkımız bulunmakta onun için de memurun Kadro derecesini 3 yıla bi kademe yerine 2 yıla bi kademe yapılabilir.Sonuç olarak 15 yılda emekli olabiliyoruz ama 15 yılda kadro derecemiz ilerlemiyor.

Üst Alt