Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

Selamlar,

Hastalığım sebebiyle hem takip anlamında hem de talepte bulunma anlamında 1 haftadır bir çalışma yapamamıştım. Şimdi hem kaldığım yerden devam edip, hemde ilgili kurumlardan aldığım cevapları sizinle paylaşayım:

Aşağıdaki mevzuat talebini, farklı kurumları kapsadığı için maddelere ayırdım ve ayrı ayrı kurumlara yazılar yazdım:

2) Mevzuat Düzenlemesi: Engelli bireylerin kamu konaklama tesislerinden ücretsiz veya indirimli ücret alınarak faydalanmalarının sağlanması.(öğretmenevi, Huzurevi, öğrenci yurtları,kamu tatil siteleri vb.)

//Huzurevleri ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.// Çalışmanın değerlendirmeye alındığı ve Bakanlık onayı ile yürürlüğe gireceği hakkında cevap alınmıştır. Olumlu.

//Öğretmenevleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.// Olumsuz yanıt alınmıştır.

//KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'nın VAKIF EVİ ile vatandaşlara açık sosyal kamu tesislerinden ücretsiz/indirimli yararlanılması ile ilgili Maliye Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.

Klingbeil

Önerinizi listeye aldım. Sırayla üst yazı yazıp takip ediyorum. Gelişme olduğunda mutlaka bilgi veririm.

ekonomist79

İçerik sadece araç alabilmek mi? Tekrar okuyun isterseniz... Öneriniz varsa listeye eklerim. Destek olmak isterseniz, sizde münferit olarak girişimlerde bulunabilirsiniz.

Özgürumut

Rica ederim. Keşke olsa, özellikle Vakıf Evi'nde bir indirim/ücretsiz hizmet olursa maddi güçlük çeken, örneğin Hastane ve Sağlık Kurulu işlemleri için Ankara'ya gitmek zorunda olan engelli arkadaşlar faydalanabilirler diye düşünüyorum.

hakanyildiz

Belirttiğiniz konuda muhalefet partileri aşağıdaki şekilde yasa teklifi verdiler. Ama iktidar partisi beklettiği için Meclis gündemine gelmedi. Ben yinede listeye almıştım sıra geldiğinde üst yazı ile direk Cumhurbaşkanlığına ileteceğim. E-KPSS'nin her yıl olması elbette iyi ama atanamadıktan sonra sizce bir anlamı var mı? Önce kadrolar artsa, atamalar olsa da sonrasında onu önersek?

7) Özel ve Kamu kurumlarındaki engelli çalışan kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

oyküm

Öneri ve çabanız için çok teşekkürler. Takip etmemiz açısından sizin isminizle listeye bu öneri ve paylaştığınız sonucu da alacağım.

Teşekkürler.

Merhaba,

Online tren bilet alımında engelli indirimi yaptırabiliyor muyuz? Nasıl? @oyküm belirttiğiniz gibi tiyatrolarda bu kolaylık olsa süper olur.

hcm

Özel tiyatrolar için geçerli değildir, devlet sahneleri/tiyatroları için geçerlidir.

hcm

Tüm anahat, bölgesel ve hızlı trenler ücretsizdir. Tren garına başvurup kullanıcı adı ve şifre edinmeniz gerekir online bilet için

oyküm bu bilgiyi bilmiyordum teşekkür ederim.
StratoS geçmiş olsun. gelişmeler hakkında güzel haberlerini bekliyoruz.

arkadaşlar herkese hayırlı kandiller öncelikle. Öncelikle ben engelli raporumu yeni aldım. tip1 diyabet, komplikasyonlu hipertansiyon, hiperlipidemi ve polionöropatiden... raporum%58. ankarada göktürk aile yaşam merkezini aradım. engelliyim, tesisten ücretsiz olarak faydalanabilir miyim diye. oradaki hanımefendi bana: "yalnızca bedensel, fiziksel, görme ve işitsel engellilerden ücret alınmıyor. diğer engellilerin, engel oranı isterse %100 olsun yetişkin tarifesinden ücretlendirilir denildi. Bu konuda yapabileceğim bir şey var mıdır yok ise burada bir engel ayımı söz konusu değil midir. şimdiden teşekkürler

merhaba,

yukarıda yazdığım konu ile ilgili bir bilgisi olan var mı?

Selamlar,

@chelse_a

Belirttiğiniz yer bir kamu kurumu mu? Kamu ise, engellilere ayrımcılık yapılması ile ilgili şikayet edebiliriz. Ama özel ise, kendi kurallarını koyabilir. Sonuçta insiyatif onlardadır.

@Suret

Evet öğretmenevlerinde Bedensel/Ortopedik Engellilere avantaj sağlandığını duymuştum. Ama bu tüm engelli arkadaşları kapsamıyor.

Bu arada linkteki Yönerge geçerli gözüküyor.

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

Olumlu Sonuç Alınan Maddeler

* 50.000 TL Engelli Hibesi: Bakanlık ile görüşülerek 1 Ocak itibariyle biten bu uygulama hakkında bilgi alınmış olup, KOSGEB yerine İŞKURDAN alınabildiği öğrenilmiştir. Ancak emekli engellilerinde faydalanması için başvuru yapılacaktır.

* Kasko: Engelli araçlarına Kasko yapılmasına ÖTV'siz tutarın dikkate alınarak prim hesaplanmasının sağlanması ile ilgili Bireysel girişimlerle 2 şirketten bu şekilde teklif alabildik. Ancak bu uygulamanın tüm şirketlere yayılması ve otomatik olması ile ilgili başvuruda bulunulacaktır. (Sigorta şirketlerinden bu konuda aldığınız olumsuz cevapları bana iletirseniz, gerekli yerlere şikayet ederiz.)

* THY indirimli bilet alma: Sadece Desk den bilet alınmasının yarattığı sıkıntıdan ötürü, online bilet alıp, sonrasında THY Havalanı Bürolarından para iadesi alabiliyorduk. Ancak şimdi Shop&Miles mil sistemi ile birleştirip online indirimli engelli bileti alınması ile ilgili sistemsel düzenleme yapıldığı bilgisi alınmıştır.

* İzmir belediye park yerleri: Açık alan park yerlerinde ruhsata işli olsa bile kayıt mecburiyeti getirip, engelli araçlarına indirim yapılmıyordu. info@izelman.com.tr adresine ruhsat fotokopisi ile başvurulup, İBB Ofisine gitmeden kayıt yaptırılması sağlanmıştır.

* Otomatik Vitesin MTV için Özel Tertibat Sayılması: Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması Vergi Dairesinden talep edilmiş. Olumsuz yanıt alınmış.Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulmuş, yetkisizlik cevabı alınmış ve Dava açılmıştır.

* Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'ndan bu konuda bilgi alınmıştır: E-rapor sistemi çalışmaları devam etmekte olup, en kısa zamanda sistem kullanıma açılacaktır. Kullanıma açılması halinde diğer kurumlar ile paylaşım sağlanacaktır.

*Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan %5 özel kontenjanın engelli çocuklarına da sağlanması, konusunda ileride yapılacak mevzuat değişikliği çalışmalarında ilgili komisyona iletilecektir, cevabı alınmıştır.

* Engellilerin Huzurevleri'nden ücretsiz/indirimli faydalanması ile ilgili talepte bulunulmuş, Aile Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alınacağı belirtilmiştir.

* Kültür ve Turizm Bakanlığından tiyatro, opera biletlerinin de buna benzer bir yöntemle internet üzerinden alınabilmesi talebimi kişisel olarak adı geçen Bakanlığa iletmiştim. Bugün yapılan bilgilendirme mesajı ile başvurumun incelendiği, yer alan görüş ve önerilerin kayıt altına alındığı, ilgili birimlere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı bilgisi alınmıştır. //Oyküm isimli üye arkadaşımızın önerisi ve aldığı cevaptır.

* Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması önerilmiştir. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Emeklilik Gözetim Merkezinden, Önerinin değerlendirildiği ve mevzuat değişikliği yapılacağı ile ilgili geri dönüş alınmıştır.

Olumsuz Sonuç Alınan Maddeler:

*Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması: Ulaştırmada Bakanlığına resmi yazı ile müracaat edilmiş, ancak böyle bir çalışma yapılmayacağı ile ilgili OLUMSUZ yanıt alınmıştır.

* Öğretmenevleri'nden ücretsiz/indirimli faydalanılması ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığına talepte bulunulmuş, Öğretmenevlerinde konaklama ve hizmetlerinden yararlanma ile ilgili iş ve işlemler MEB Öğretmenevi, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Uygulama Yönergesi hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir, cevabı alınmıştır. Bu Yönerge'de sadece ortopedik-bedensel engellilere %40 indirim uygulanacağı belirtilmektedir.

İletilecek Maddeler:

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Engellilere yurt dışında çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla Pasaport harç ve ücretlerinin alınmaması.

2)Mevzuat Düzenlemesi: Engelli kardeşlerimizin erken emeklilik için sigorta başlangıç tarihi staj tarihi yada staj borçlanması yapılması.

TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere devletin sağladığı tüm şehir içi ve şehirler arası ulaşım ve hatlarda sağlanması. (Şehir ailelerine ve gazilere sağladığı tüm olanakların sağlanması.)

2) Yeni Kanun Maddesi: 247.400 TL araç ÖTV sınırının 300.000 TL olarak güncellenmesi.

3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

5) Yeni Kanun Maddesi: Sosyal güvencesi olmayan tüm engellilerin GSS'ye tabi olmaları Primlerinin ücretsiz olması ve sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları.

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

7) Yeni Kanun Maddesi: 4A/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

8) Yeni Kanun Maddesi: Özel sektörde çalışan engelli Memur olduğunda Özeldeki çalışma yılının 3/4'ü değilde 4/4 yani tamamının sayılarak, “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her 2 yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” şeklinde değiştirilmesi.

9) Yeni Kanun Maddesi: Engelli devlet memuru olup üniversite bitiren memurlara bir defaya mahsus ünvan değişikliği hakkının verilmesi.

10) Yeni Kanun Maddesi: 10 Mayıs ve 3 Aralık Engelliler gününün Kamu/Özel sektör çalışanı tüm engellilere idari izin sayılması.

11) Yeni Kanun Maddesi: Engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen cezalar ile oluşan fondan engelli vergi teşviki tutarına ek katkı yapılması amacıyla, İşkur Tarafından Engellilere çalışan engellilere mevcut vergi teşvikleri karar teşvik verilmesi.

Sonuç Beklenenler:

1) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi ve Üniversite ücreti alınmaması ve ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması. //Konuları ile ilgili YÖK'e resmi yazı yazılmış ve yanıt beklemektedir.//

2) KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'nın VAKIF EVİ ile vatandaşlara açık sosyal kamu tesislerinden ücretsiz/indirimli yararlanılması ile ilgili Maliye Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.

3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor (Bayram ikramiyelerinin dahil edilmemesi ile ilgili yasa çıktı.)

5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

6) Özel ve Kamu kurumlarındaki engelli çalışan kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

Sevgiler.

cevabınız için teşekkür ederim. bahsettiğim yer Etimesgut belediyesine bağlı göktürk aile yaşam ve eğitim merkezidir.

chelse_a

Size yanlış bilgi verilmiş olabilir mi? Şimdi web sitesine girdim, aşağıdaki banner çıktı direk?

u%CC%88cretsiz-1.png

Göktürk Aile Yaşam ve Eğitim Merkezi ? Etimesgut Belediyesi

Direk bu yazıyı gösterip faydalanabilirsiniz, kanımca. Eğer yine zorluk çıkarırlarsa, CİMER'e şikayet edebilirsiniz. Herhangi bir ek mevzuat yoksa engelliler arasında ayrım yapamazlar.

Selamlar,

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Engellilere yurt dışında çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla Pasaport harç ve ücretlerinin alınmaması. // Konusunda İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri genel Müdürlüğü'ne resmi yazı yazılmıştır. Yazıda hem engellilere hemde refekatçisi için Pasaport ücretlerinin alınmaması talebi iletilmiştir.

Sonuç beklenen öneriler ile ilgili herhangi bir gelişme malesef yoktur ama süreci takip etmeye devam edeceğim.

Stratos engelliler için staj tarihi önerisi resmi yazı yazıldımı acaba ? Tşkler

Klingbeil

Selamlar,

Bu konuda telefonla görüşmelerim oldu. Ve yasa değişikliği gerektiği konusunda görüş bildirdiler. Bu yüzden yazılı talepte bulunmadım. Kanun /yasa değişimi de meclisten geçtiğinden, şuan meclis çalışmıyor diyebilirim. Seçimden sonra biraz daha yasa değişikliklerine odaklanılırsa, hem iktidar partisine hem de muhalefet partisine tüm kanun önerilerini göndermeyi düşünüyorum.

Öneri: fkrtce - Tıpkı emekliler de olduğu gibi Bayramlarda 2022 muhtaç aylığı alan engellilere, bayram ikramiyesi verilmesi.

Sonuç Beklenen Öneri Gelişmesi:

2) KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'nın VAKIF EVİ ile vatandaşlara açık sosyal kamu tesislerinden ücretsiz/indirimli yararlanılması ile ilgili Maliye Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.

// Alınan Yanıt: Talebiniz gereğince ilgili mevzuatta düzenleme yapılmasına ihtiyaç bulunduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla, söz konusu talebinizde belirtilen hususlar, konuya ilişkin anılan kapsamda bir çalışma yürütülmesi halinde değerlendirilmek üzere notlarımız arasına dahil edilmiştir. //

Haydi hayırlısı.Çok güzel bir gelişme.İnşallah olumlu sonuçlanır.

'Engelli Hakları' denilince sadece bireysele dönük maddi kazanımlar / telafiler mi? Akla gelmeli...
Peki sizce bu maddi boyut tüm sorunsalı olumlu yönde çözümlemede fayda sağlıyor mu?
Yani; engelli bireylerin eğitimde fırsat eşitliği, yükseköğretim, sosyalleşme, iş ve meslek edinme, legal olarak alın teri / beyin gücü / sosyal güvence marifetiyle legal 'maaş' elde edebilmesiyle oluşacak bağımsız ve onurlu yaşam bağlamında hiç mi sorunları yok? işaret dili gibi iletişim engelleri sebebiyle hastanede, adliyede engelli bireylerin yaşadığı sıkıntı; mimari kente-kırsala dair problemler hiç mi yok sizce?
Sizin bahsettiğiniz 'Engelli Hakları' değil ki; sizin için 'Özelge' ile sağlanan muafiyet ve istisnalar.
Ne zaman sakat bir bebek dünyaya geldiğinde o'nun için başına gelecekler yüzünden o'nun için düşüncelere dalmak yerine sevinip mutlu olabileceğiniz gün 'Engelli Hakları' kavramı inşa sürecini tamamlamış ve anlamını bulmuş olacaktır diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Stratos emeklerin için tşkler, bir üst yazıda benim önerim için yazarmısın

GuemuessBurak

Yine destek olmak yerine, eleştiren ve destek olmayan bir karakter. Bu listeyi yaparken ben ne yazıyorum?

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

Sizin bir öneriniz varsa belirtin iletelim. Beğenmiyorsanız başlık açın siz toplayın ve takip edin.

Hatta bu listede beğendiğiniz öneriler varsa, alın siz girişmide bulunun takip edin.

'Engelli Hakları' denilince sadece bireysele dönük maddi kazanımlar / telafiler mi? Akla gelmeli...

Birde Siz çalışmamızı okumamışsınız ama ben sizin için özetleyeyim:

Öneriler ve Konular:

1-KOSGEB Hibe desteği - Engellilerin iş kurması için. (Size göre maddi.)

2-Engelli araçlarına kasko yapılabilmesi.

3-THY indirimli bilet. (Size göre maddi.)

4-İzmir Belediye engelli park yerlerinin kullanımı.

5-Otomatik vitesin hem ÖTV hem de MTV için engelliler için tertibat sayılması. (Size göre maddi.)

6-Engelli raporunun E-Devlet ile tüm kurumlarda görüntülenebilir olması.

7-Bursluluk sınavında engelli çocuklarına kontenjan verilmesi. (Size göre maddi.)

8-Yaşlı ve muhtaç engellilerin huzur evlerinde ücretsiz faydalanması. (Size göre maddi.)

9-Engelliler için tiyatro, opera biletlerinin internetten alınabilmesi.

10-Bireysel Emeklilik Sisteminde engelliler için yaş sınırının kaldırılması.

11-Engellilerin yurt dışına çıkarken pasaport harç ücreti alınmaması. (Size göre maddi.)

12-Engellilerin staj tarihlerinin sigorta gününe sayılması.

13-ÖTV'siz araç almak için sınırın 300.000 TL olması. (Size göre maddi.)

14-Ortopedik engellerde ehliyet alamayan engellerin 1 .derece yakınlarının ÖTV'siz araç alması. (Size göre maddi.)

15-Elektrik ve su Faturalarında engellilere indirim. (Size göre maddi.)

16-Güvencesi olmayan engellilerin GGS'ye tabi olmaları.

17-Kamu iktisadi teşebbüslerinde üretilen ürün/hizmetlerde indirim. (Size göre maddi.)

18-Çalışan engellinin izin sürelerinin 30 gün olması.

19-Memura ek kademe.

20-10 Mayıs ve 3 Aralık Engelliler gününün Kamu/Özel tüm engellilere izin.

21-Engellilere yüksek lisans ve doktorada ek kontenjan.

22-Vakıf Evlerinin ücretsiz olması. (Size göre maddi.)

------------------------------------------------------------------

22 öneriden, 11 tanesi maddiyatla ilgili geri kalanı haklar, izinler, çalışma hayatı vb.

Maddi olanların çoğuda ihtiyaç sahibi olan engelli arkadaşlar için. Çünkü geçinemiyor insanlar. İnsani olarak ihtiyaçlarını nasıl ekonomik karşılarım diye bakıyorlar.

Peki sizce bu maddi boyut tüm sorunsalı olumlu yönde çözümlemede fayda sağlıyor mu?

Ben bir ekonomistim. Ekonomi her şeydir. Cebinizde para olmadan bana burada mesaj bile yazamazsınız. Sadece durumu anlatmak için söylüyorum: Bayram harçlığının verilip verilmediği ile ilgili başlık şuan en çok bakılan başlıklar arasında...

Tüm engelli kardeşlerinin maddi durumları iyi olursa zaten emin olun birçok sorun çözülür.

ani; engelli bireylerin eğitimde fırsat eşitliği, yükseköğretim, sosyalleşme, iş ve meslek edinme, legal olarak alın teri / beyin gücü / sosyal güvence marifetiyle legal 'maaş' elde edebilmesiyle oluşacak bağımsız ve onurlu yaşam bağlamında hiç mi sorunları yok? işaret dili gibi iletişim engelleri sebebiyle hastanede, adliyede engelli bireylerin yaşadığı sıkıntı; mimari kente-kırsala dair problemler hiç mi yok sizce?

Okumadığınız için yukarıda önerileri özetledim. Belirttiğiniz konularda da önerilerimiz olduğunu okuyabilirsiniz.

Sizin bahsettiğiniz 'Engelli Hakları' değil ki; sizin için 'Özelge' ile sağlanan muafiyet ve istisnalar.
Ne zaman sakat bir bebek dünyaya geldiğinde o'nun için başına gelecekler yüzünden o'nun için düşüncelere dalmak yerine sevinip mutlu olabileceğiniz gün 'Engelli Hakları' kavramı inşa sürecini tamamlamış ve anlamını bulmuş olacaktır diye düşünüyorum.

Başlığı ben koymadım. Yönetici arkadaşlar koydu. Ayrıca özelge falanda doldurmuyorum. 14 sayfada okuyabileceğiniz gibi arkadaşlar gelen önerileri değerlendirip, özetleyip ilgili kuruma üst yazı yazıp, cevabını takip ediyorum. Mevzuat değişikliklerini de Meclis'e iletmeye çalışıyorum ama iktidara ulaşamadığım için net bir sonuç alamıyoruz.

Hiç bir zaman engelli bebek doğduğunda onun başına gelecekler için sevinip mutlu olamazsınız. Engelli olmanın sevilenilecek bir tarafı yoktur. Çektiğiniz acıların tarifi, düzelmesi ve kıyaslaması yoktur. Çözümü de yoktur. Ben ne zaman sevineceğim biliyor musunuz?
Hiç engelli bebek doğmadığında...

Yazılarınızdan gördüğüm kadarıyla edebiyat kimliğiniz dışında gerçekten engellilerin dünyasından uzaksınız.

Yazımın başında belirttiğim gibi, bence bu başlıkta böyle yazılarla bizlerle tartışmak yerine, değerli önerileriniz ile ilgili sizde bir başlık açın ve sizde çalışma yapın. Emin olun, ben sizi desteklerim...

Başlığı ben koymadım. Yönetici arkadaşlar koydu.

Başlık "[FONT=sans-serif]Gerçek Mücadele ve Kazanımlar" iken [/FONT]Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları) olarak tashih etmişiz. Pek de fark yok gibi...

hozgul

Arkadaş zaten "(Engelli Hakları)"na takıldı. Ben başlıkta onu belirttiğiniz gibi yazmamıştım.

Yaptığımız çalışma "Engelli Hakları" değilmiş...

tako

Bu çok eski bir önerge. Mualefet partisi tarafından verilmiş. Ben engelliler ile ilgili tüm bekleyen önergeleri çıkarmışım ve forumda bir başlıkta paylaştım.

Şuanda gelinen noktada, hepsi bekliyor. Ya bir torba yasada iktidar partisi tarafından gündeme gelecek. Ya da hiç gelmeyecek.

tako

Standart bir cevap, herkese verilen. Meclis gündemine alıp yasal düzenleme yapmadan malesef mümkün olmayacak bir değişiklik. Meclis'de şuan için gündeme almıyor malesef.

Meclis'de şuan için gündeme almıyor malesef.

İstediğiniz kadar karşı çıkın ,EYT mutlaka çıkacak .

Ne demek maalesef , neyin maalesefi

böyle imalı imalı konuşmalar filan

@StratoS bey , maalesef dediğiniz zaman ety mağdurlarının geleceğini çalmış oluyorsunuz .

Yapmayın lütfen

SERAFİM

Konu EYT değil ki? Engelli memurun kadro geçişleri ile ilgili yazdım yukarıda?

"Malesef" bir imadan ziyade, sonuç alamamanın verdiği bir hayal kırıklığıdır. Şuanda mesaj attığınız başlığımda 14. sayfadayım. Ve listemizde yer alan önerilerimizle ilgili yazmadığım yazı ve etmediğim telefon kalmadı.

Keşke sizin gücünüz olsa, keşke siz çıkarsanız bu önerileri ve sizin belirttiğiniz EYT konusunu...bende burada tebrik etsem alkışlasam...

Üzgünüm, "çıkacak" demekle çıkmıyor...

StratoS

Gücüm olmayabilir ama umudum var .

Öneri çıkarmak zor bir şey değil ki

Bu forumda sabaha kadar öneri yazsam topu topu 5 kişi okuyacak .

Keşke sizin de gücünüz olsa sözünüze gelirsek

Siz şimdi Beyaz'la foto çekilip profil resmi yapınca güçlü biri olarak mı görüyorsunuz kendinizi :rolleyes:

Hatırlatırım size

daha düne kadar İzmir'de en ucuz tatil nerede yapılabilir diye konular açıyordunuz :)

Zaten o ucuz tatil konusu yüzünden birara fenalık geçirmiştim .

Üst Alt