Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

SERAFİM

Serafim, isim Murat sanırım.

Çok anlamsız konulara giriyorsunuz ve konuların benimle alakası da yok. Bu başlığın konusu bunlar hiç değil.

1-Ben güçlüyüm demedim, bilakis sonuç alamıyorum, siz alın alkışlayayım yazdım. Profil resmimi beğendiğinizi düşünerek yazdığınızı var sayıyorum.

2-İzmir'de ucuz tatil vb konularda başlık açmadım. Aksine açan ve soran arkadaşlara destek olmaya çalışıyorum.

3- Sizin fenalıklarınızla hiç ilgilenmiyorum. Sadece ricam bu başlıkta ve beni işin içine çekip fenalık geçirmeyin. Bu sefer ben sinir oluyorum, gerek yok.

Son olarak ricam, benimle tartışmayın. Geçmişte üslubunuz ile ilgili sanırım şikayetçi olmuştum, biz çok anlaşamıyoruz, gerek yok.

StratoS , siz neden hep böyle saldırgan davranıyorsunuz bilmiyorum ama

iyi bir marifet işlemiş gibi ''geçmişte sizi şikayet etmiştim '' filan gibisinden tehditvari konuşmalarınız

üzücü ve de kırıcı bir üslup .

O yüzden benim değil kendi üslubunuzu eleştiriniz ki ilerleme kaydedesiniz .

Sizden ricam bana salça olmayın , ben de size bir daha yazmam .

Karekterimi eleştirmek size düşmez ,

ben üslup nedir sizden çok daha iyi bilirim .

Bunlar size son sözlerimdi .

İnsanları kırarak mutlu olan vicdanınızla başbaşasınız artık .

( Hayır ,anlamıyorum ben bu kişiye ne desem hır çıkıyor , ne tuhaf yahu :confused:)

SERAFİM

:)

Sizden ricam bana salça olmayın , ben de size bir daha yazmam .
Burası benim önerilerimi takip ettiğim ve öneri topladığım bir başlık. Ne size bir şey yazdım ne de laf attım. Salça olmak? Kim kime oluyor?

Karekterimi eleştirmek size düşmez ,

Anladığım kadarıyla yazmadığım şeyleri kendi kafanızdan yazıyormuşum gibi görüyorsunuz. Ben karakterinize bir laf söylemedim ki? Bana ne...

ben üslup nedir sizden çok daha iyi bilirim .

Bunlar size son sözlerimdi .

İnsanları kırarak mutlu olan vicdanınızla başbaşasınız artık .

Şuan kim kimi kırıyor, kim kime laf söylüyor anlamadım :) EYT ile ilgili yazınızı bir daha okursunuz.

( Hayır ,anlamıyorum ben bu kişiye ne desem hır çıkıyor , ne tuhaf yahu )

Kendinizi değerlendirdiğiniz tüm yazılarınızın en anlamlı sözü olmuş, teşekkür ederim.

Geçmişte belirttiğim gibi, görüşmemek/yazışmamak üzere, hoş çakalın...

Bende birkac oneride bulunacagim. Gerekli yerlere iletebilirseniz sevinirim. Birincisi engelliler icin yapilan ekpssden engellilerden ucret talep edilmemesi gerekir. İkincisi Ptt kargo ve mektup gonderilerinde engelli indirim yapilmasini talep ediyorum. Son olarak da kitap alisverislerinde engellilere ozel indirim uygulanmasini talep ediyorum.

Artık hiç bir Kamu Kurumundan cevap alamıyorum. Seçim bittikten sonra tekrar girişimlerde bulunmaya devam edeceğim.
hakanyildiz

Önerilerinizi listeye ekleyeceğim. Çok teşekkürler.

Yeni ve Değişen Öneriler:

3) Yeni Kanun Maddesi: Ehliyet alamayacak şekilde engeli olan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

Mevzuat Değişikliği: E-KPSS sınavından giriş ücretinin alınmaması.

Mevzuat Değişikliği: PTT Kargo ve mektup gönderilerinden ücretinin alınmaması. (Ancak bu öneriden önce önerilerimiz arasında olan aşağıdaki değişikliğin yapılması ile mümkün olur)

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için Sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç(Eklenmesini önerdiğimiz kısım) herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

hakanyildiz

Kitap alışverişlerinde indirim önerileri konusunda serbest piyasada satılan kitaplara indirim yapılması o kurumun insiyatifinde olduğundan bir sonuç alamayız. Bu öneriyi nasıl geliştirebiliriz sizce?

Belki epttavm de engelli üyeliği ile satılan kitaplarda indirim verilmesi şeklinde düşünebilir miyiz?

Gelişme:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Engellilere yurt dışında çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla Pasaport harç ve ücretlerinin alınmaması.

Konusunda ilerde yapılacak mevzuat değişikliğinde değerlendirileceği konusunda cevap alınmıştır.

Selamlar,

Bu konuda çalışmayı bitirmedim. Ancak şuanda hiçbir kuruma ulaşamıyorum. Kabine değişikliği beklentisi ve Cumhurbaşkanlığı sisteminde bazı kurulların değiştirilme durumu ile ilgili belirsizlikler var.

Bu belirsizlikler ortadan kalkınca maddelerin tekrar üzerinden gideceğim.

engelli olup da bir de çalışanı veya emeklisi olup az maaş almak katmerli zorluk bence bu dönem de...normal çalışan işçi yıllık baz da yüzde 26 aldılar ve bizim maaşların zam oranları yüzde 15 de kaldı,ben şahsen cimer e yazdım düzenlemelerden sonra tarafınıza cevap verilecektir cevabı aldım...bir de normal emekliyi ilgilendirdiği gibi biz engelli emeklileri de ilgilendiren bayram ikramiyelerinin artırılması için yapılmış bir etkinlik veya başvuru varmı bildiğiniz gördüğünüz?...chp 1400 olsun demişti ama akp götdaşı mhp anında red etmişti bildiğim kadarı ile?

Annem 82 yaşında diyaliz hastası kendim kalp ve böbrekten %82 engelliyim her ay hastaneye kontrole gidiyorum ve annemi evde tek başına bırakmak zorunda kalıyorum aracım yok
Engelli veya yaşlılar için ilçelerde sosyal evler kurulsa bu kişiler evlere mahkum kalmasa veya benim işim var annemi gönül rahatlığı ile bırakacak bir yer olsa işime bakabilsem

Dışardan sigortamı ödüyorum çocuklu annelere her yıl 4 ay ilave sigortalılık hakkı var 10 yıldır anneme bakıyorum aynı hakkın bizim gibi kişilerede verilmesi gerekmezmi

Devletten yardım almıyorum ve anneme baktığım için çalışamıyorum malesef hiç bir konuda destek görmüyoruz

Annesine veya hastasına baktığı için çalışamayan kişilerin sigorta ödemelerinde kolaylık olmalı yada indirim

deathless

Başvuru yok diye biliyorum. Nasıl bir öneride bulunulabilir bu konuda? Tam olarak yazabilir misiniz, listeye ekleyeyim.
Beylikduzu

Belediye birimleri var. Her Belediye'de aynı hizmet/birimler yok ama talep ederseniz yardımcı oluyorlar.

https://www.engelliler.biz/forum/yerel-yonetimler/209771-buyuksehir-belediyeleri-engelli-hizmet-birimleri.html

Annesine veya hastasına baktığı için çalışamayan kişilerin sigorta ödemelerinde kolaylık olmalı yada indirim

Bu konuda şöyle bir öneri yazalım mı?

"Bakmakla olduğu engelli yakının çalışamaması sebebiyle isteğe bağlı sigorta ödemesinde %50 indirim verilmesi.

StratoS

olabilir ayrıca engelli çocuğu olan annelere her yıl için 4 ay ilave ediliyor oda olabilir mesela indirimde olabilir ama gücü ayda 400 veya 500 tl prim ödemeye musait olmayanlar var asıl prim ödemeye gücü olmayan bireyler önemli anne baba vefaat edince öbür kardeşler sen anneme baktın biz sana yardımcı olalım demiyor o kişiler ortada kalıyor

StratoS...yasa çıktığında 1000 tl olan ikramiyelerin şu anki tl karşılığı 680 tl civarına tekabül ediyor yani değeri yüzde 40 a varan bir değerde erimiş olarak gözükmekte...şu anki enflasyon bazında 1400 tl yapılması gerekir....ve genel emeklilik anlamında ABO oranlarının düzeltilmesi....bunlar aklımdakiler..kolay gelsin..

Buyurun buradan yakın,
Arkadaşlar bildiğiniz gibi Devlet Tiyatrolarından ücretsiz faydalanıyoruz. Ancak bugün Ankara Devlet Tiyatrosu oyununa bilet almak üzere gişeye gittiğimde görevlinin "balkonlu salonlardan alamıyorsunuz" cevabı ile şaşkına döndüm. Toptan yok dese anlayacağım ama balkonu olmayan salondaki oyunlara bilet veriyor, balkonlu salona vermiyor...Mantığını anlayan beri gelsin :)

Güya Müdürlük düzeltmek için çalışıyormuş (!) bozan kim anlamadım...Geçici bir durummuş, merakla bekliyorum...Acaba engelli rampası falan mı sorun oldu ki?

deathless

Abi ikramiyeler ile ilgili çok sıkıntılı durumlar var. Ben şuan annemin özel sandığı ile uğraşıyorum mesela, ödemiyor. Kamudan cevap alamıyorum bu konuda ve diğer bekleyen konularda.

Önceden Bakanlar değişecek dendi, şimdi oda bekliyor.

StratoS...anladım kardeşim,ikramiyeleri bırak o az maaşımızı bile aldığımıza şükredeceğimiz günler olmaz inşallah,anneniz in işlemleri için de kolay gelsin geçmiş olsun..

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

İletilen Maddeler ve Sonuçları

* 50.000 TL Engelli Hibesi: Bakanlık ile görüşülerek 1 Ocak itibariyle biten bu uygulama hakkında bilgi alınmış olup, KOSGEB yerine İŞKURDAN alınabildiği öğrenilmiştir. Ancak emekli engellilerinde faydalanması için başvuru yapılacaktır.

* Kasko: Engelli araçlarına Kasko yapılmasına ÖTV'siz tutarın dikkate alınarak prim hesaplanmasının sağlanması ile ilgili Bireysel girişimlerle 2 şirketten bu şekilde teklif alabildik. Ancak bu uygulamanın tüm şirketlere yayılması ve otomatik olması ile ilgili yeni kurulan Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurumuna başvuruda bulunulacaktır. (Sigorta şirketlerinden bu konuda aldığınız olumsuz cevapları bana iletirseniz, gerekli yerlere şikayet ederiz.)

* THY indirimli bilet alma: Sadece Desk den bilet alınmasının yarattığı sıkıntıdan ötürü, online bilet alıp, sonrasında THY Havalanı Bürolarından para iadesi alabiliyorduk. Ancak şimdi Shop&Miles mil sistemi ile birleştirip online indirimli engelli bileti alınması ile ilgili sistemsel düzenleme yapıldığı bilgisi alınmıştır.

* İzmir belediye park yerleri: Açık alan park yerlerinde ruhsata işli olsa bile kayıt mecburiyeti getirip, engelli araçlarına indirim yapılmıyordu. info@izelman.com.tr adresine ruhsat fotokopisi ile başvurulup, İBB Ofisine gitmeden kayıt yaptırılması sağlanmıştır.

* Otomatik Vitesin MTV için Özel Tertibat Sayılması: Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması Vergi Dairesinden talep edilmiş. Olumsuz yanıt alınmış.Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulmuş, yetkisizlik cevabı alınmış ve Dava açılmıştır.

* Engelli Raporları: Engelli Raporlarının E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'ndan bu konuda bilgi alınmıştır: E-rapor sistemi çalışmaları devam etmekte olup, en kısa zamanda sistem kullanıma açılacaktır. Kullanıma açılması halinde diğer kurumlar ile paylaşım sağlanacaktır.

*Bursluluk sınavı: Öğretmen Çocuklarına sağlanan %5 özel kontenjanın engelli çocuklarına da sağlanması konusunda başvuruda bulunulmuş, ileride yapılacak mevzuat değişikliği çalışmalarında ilgili komisyonun değerlendireceği, cevabı alınmıştır.

* Engellilerin Huzurevleri'nden ücretsiz/indirimli faydalanması: İle ilgili talepte bulunulmuş, Aile Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alınacağı belirtilmiştir.

* Kültür ve Turizm Bakanlığından tiyatro, opera biletlerinin de buna benzer bir yöntemle internet üzerinden alınabilmesi: Talebimizi kişisel olarak adı geçen Bakanlığa iletmiştim. Bugün yapılan bilgilendirme mesajı ile başvurumun incelendiği, yer alan görüş ve önerilerin kayıt altına alındığı, ilgili birimlere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı bilgisi alınmıştır. //Oyküm isimli üye arkadaşımızın önerisi ve aldığı cevaptır.

* Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması: Konusunda Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Emeklilik Gözetim Merkezinden, Önerinin değerlendirildiği ve mevzuat değişikliği yapılacağı ile ilgili geri dönüş alınmıştır.

*Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması: Ulaştırmada Bakanlığına resmi yazı ile müracaat edilmiş, ancak böyle bir çalışma yapılmayacağı ile ilgili OLUMSUZ yanıt alınmıştır.

* Öğretmenevleri'nden ücretsiz/indirimli faydalanılması Konusunda Milli Eğitim Bakanlığına talepte bulunulmuş, Öğretmenevlerinde konaklama ve hizmetlerinden yararlanma ile ilgili iş ve işlemler MEB Öğretmenevi, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Uygulama Yönergesi hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir, cevabı alınmıştır. Bu Yönerge'de sadece ortopedik-bedensel engellilere %40 indirim uygulanacağı belirtilmektedir.

* Engellilere yurt dışında çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla Pasaport harç ve ücretlerinin alınmaması: Hazine ve Maliye Bakanlığına İletilmiş olup, yapılacak mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere kayıtlarımıza alınmıştır, cevabı alınmıştır.

* KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'nın VAKIF EVİ: Vakıf Evi ve Vatandaşlara açık sosyal kamu tesislerinden ücretsiz/indirimli yararlanılması ile ilgili Maliye Bakanlığına yazılan talebe ilişkin aşağıdaki şekilde cevap alınmıştır: Talebiniz gereğince ilgili mevzuatta düzenleme yapılmasına ihtiyaç bulunduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, söz konusu talebinizde belirtilen hususlar, konuya ilişkin anılan kapsamda bir çalışma yürütülmesi halinde değerlendirilmek üzere notlarımız arasına dahil edilmiştir.

İletilecek Maddeler:

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1)Mevzuat Düzenlemesi: Engellilerin erken emeklilik için sigorta başlangıç tarihi staj tarihi yada staj borçlanması yapılması.

2)Cumhurbaşkanlığı Kararı: Ocak ayından itibaren geçerli olacak Engelli araç alım limitinin yükseltilmesi çalışmasının yapılması.

3)E-KPSS Sınavı: Sınav giriş ücretinin alınmaması.

4)İsteğe Bağlı SGK Primlerinde İndirim: Bakmakla olduğu engelli yakını sebebiyle çalışamama durumundan isteğe bağlı sigorta ödemesinde %50 indirim verilmesi.

TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere devletin Şehit ailelerine ve gazilere sağladığı tüm olanakların sağlanması. (Doğalgaz, elektrik fatura indirimleri, ulaşım indirimleri vb.)

2) Yeni Kanun Maddesi: Ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

3) Yeni Kanun Maddesi: Sosyal güvencesi olmayan tüm engellilerin GSS'ye tabi olmaları Primlerinin ücretsiz olması ve sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları.

4) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

5) Yeni Kanun Maddesi: 4A/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

6) Yeni Kanun Maddesi: Özel sektörde çalışan engelli Memur olduğunda Özeldeki çalışma yılının 3/4'ü değilde 4/4 yani tamamının sayılarak, ilgili maddenin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin talep edilmesi:
"Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her 2 yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

7) Yeni Kanun Maddesi: Engelli devlet memuru olup üniversite bitiren memurlara bir defaya mahsus ünvan değişikliği hakkının verilmesi.

8) Yeni Kanun Maddesi: 10 Mayıs ve 3 Aralık Engelliler gününün Kamu/Özel sektör çalışanı tüm engellilere idari izin sayılması.

9) Yeni Kanun Maddesi: Engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen cezalar ile oluşan fondan engelli vergi teşviki tutarına ek katkı yapılması amacıyla, İşkur Tarafından Engellilere çalışan engellilere mevcut vergi teşvikleri kadar maaşlarına vergisel teşvik verilmesi. (Engelli maaş vergi indiriminin arttırılması)

Sonuç Beklenenler:

1) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi ve Üniversite ücreti alınmaması ve ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması. //Konuları ile ilgili YÖK'e resmi yazı yazılmış ve yanıt beklemektedir.// Yanıt alınamadığı için tekrar başvuruda bulunulmuştur.

3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor (Bayram ikramiyelerinin dahil edilmemesi ile ilgili yasa çıktı.)

5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

6) Özel ve Kamu kurumlarındaki engelli çalışan kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

Sevgiler.

Eline sağlık. Benimde bir önerim mevcut. Engelli kanunu çıkarılmadan önce 15 yıl sigortalılık süresi ve gününü dolduranlar emekli olabiliyorken, yasa sonrası bu durum kademeliye geçti ve engel oranınıza göre belirlenmeye başladı. Buda bazı hak kayıplarına neden oldu.
Bu durumun biran önce düzeltilmesi en azından kanundan önce işe başlayanlar için bağlayıcılığının ek madde ile tekrar düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kolay gelsin. İyi günler.

Selamlar.
Benimde bir önerim olacak.
EYT li olanlara emeklilik ve vergi indirim hakkı için oran %40 ın altına kademeli çekilse iyi olur.
örneğin yatırdığı prim gün sayısına göre yeni bir düzenleme yapılabilir.

@StratoS ; Bence mücadeleci bir ruhunuz var engelliler adına yaşadığınız şehirden milletvekili olmayı ciddi ciddi düşünmelisiniz. Ayrıca benimde bir önerim olacak evlenen engellilere yönelik olarak her iki çiftinde engelli olarak evlenmesi durumunda yaş sınırı olmaksızın ve evliliğin en az 5 yıl devam etmesi şartıyla yeni evlenen bu çifte TOKİ giriş düzeyindeki standart bir konutun ilk 5 yıllık taksitlerinden muaf tutularak TOKİ den indirimli konut ediminin sağlanması. (engellilerin aile kurmasının devlet tarafından teşvikinin sağlanması.)

Son düzenleme:
01adem

%40'ın altında engellilik ile ilgili haklsınız. Yani oransal olarak %39'un engelli sayılmaması, %40'ın engelli olması bana çok mizahi geliyor. Ancak kanunlar/mevzuatlar bu şekilde ve hatta Dünya'da da birçok uygulama bu şekildeymiş. Takdir ederseniz Kanun değişiklikleri çoğunluk Meclis kararı ile olduğu için elimiz kolumuz bağlanıyor.
%40 sınırı baz alındığı için erken emeklilikte de %40'ın altına birşey yapamıyoruz.

Ancak EYT konusunda çalışmalar yapılıyor. Ve ben bir çözüm bulunacağına inanıyorum.

Engelsizbiz

Mehmet bey teşekkürler. Bazı şeyleri düşünüyorum, emeklilik yaşamamımla ilgili... Siyasi/Milletvekili konusunda da düşüncem var. Ama takdir edersiniz hem maddi olarak hem de manevi olarak buna hazır olmak gerekiyor. Maddi anlamda yapılan harcamalar ile ilgili 100-200.000 TL ve üzeri bir para harcandığını biliyorum. Manevi olarak da hem bir kitleniz olması gerekiyor(Referans açısından) hem de gerek iş gerek sosyal gerekse eğitimsel anlada toplumda bir yerlere gelmiş olmanız gerekiyor ki şansınız fazla olsun.

Bu sebeple, 2. üniversiteyi (3. bölümü) bitirip Doktora ya başvuracağım. Allah izin verirse 40 yaşımda "Dr." ünvanını almak istiyorum. Bunun yanında yeni oğlum olduğu için fırsat bulamıyorum ama gelecekte mutlaka bir dernek yönetiminde yer almak gibi de bir amacım var...

Bakalım Allah izin verirse ve şartlar olgunlaşırsa neden olmasın :)

Öneriniz çok güzel. Ama biraz daha net olması açısından geliştirelim mi?

"Her iki eşinde engelli olması ve evlenmeleri kaydıyla TOKİ'nin açacağı kuralara girmeden direk başvurularının seçilmesi ile ev sahibi olmalarının ve engelli evliliğinin teşvik edilmesi" desek?

Mümin Çelik

https://www.engelliler.biz/forum/engelli-statusundeki-araclarda-kasko/66869-engelli-statusunde-otv-siz-alinan-araclarda-kasko-uygulamasi-hakkinda-tecrubeleriniz-35.html

affınıza sığınarak bi kere daha söylemek istiyorum, yanlışsam düzeltin lütfen... otomatik vites araba kullanmak için ehliyet alan engelliler zaten ötv muafiyetli araç alıyor, 10,02 koduydu sanırım, bu şekilde araç alıp da aldığı araçları raporları paylaşan bir çok kişi var hem de bu forumda...

Suret

Sol ayak/bacak dışında sol kol/sağ kol vb engeliniz varsa, otomatik vites sizin için özel tertibat sayılmayabilir. Yani Kanunda madde yok ama Vergi Dairesi sirkülerinde uygulama var. Bu yüzden vergi daireleri özelinde karar veriliyor ve gerekirse özelge yani kişi özelinde değerlendirme ile ilerleniyor. ÖTV kısmı bu şekilde.

Ancak MTV olayında, otomatik vitesi sadece sol ayak/bacak için tertibat kabul ediyorlar. Ve başka bir tertibat yoksa, örneğin sağ kol için özel tertibat kabul etmiyor, muafiyet sağlamıyorlar. Bu konuda şuan Dava sürecim de son durum:

1-Mahkeme Kamu Denetçliği Kurumu Bşavurumu görmeden, vergi itirazında belirtilen süreyi geçtiği için Davamı kabul etmemişti. İstinaf Mahkemesine dosyayı taşıyıp itiraz ettim. Ve İstinaf Mahkemesi kararı bozarak, Davanın görülmesine hükmetti.

2-Mahkeme bunun üzerine Vergi Dairesinden savunma aldı. Avukatımda savunmaya itiraz dilekçesi verdi.

3-Normalde idare/vergi davalarında fiziki duruşma olmuyormuş. Olması dava açan açısından çok olumluymuş. Bu noktada mahkeme Duruşmaya hükmederek 24 Aralıkta Duruşma tarihi verdi. Tüm delil ve savunmalar yapıldığı için ben tek duruşmada davanın sonuçlanacağını düşünüyorum.

Yıl başında itibaren Dava açma sürem neredeyse 1 yıl olacak. Kazanırsam, Vergi Dairesi Temyiz sürecine girecek. Orada da bir 6 ay uzarsa umuyorum ki 2020 yılında nihai sonucu alacağım. Ben kaybedersem bende temyize hatta Anayasa Mahkemesine gitmeyi bile düşünüyorum.

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit]Sözüm meclisten dışarı abi. Kaç yıldır az çok birbirimizi tanırız. Diyeceğim, bizim derneklerin (genel olarak ) biz engelliler için ne yaptıkları ve ne yapacakları. Engelli haklarımı öğrendiğim günden bugüne derneğin sadece etkinlik / seminer tarzınd[/FONT][/FONT][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit]a görüşmeler yapması ve derneğin görüşme noktası olduğunu biliyorum. Biz engelli haklarımız hakkında hiç bir hareket yok.

En güzel örneğini iş hayatından verebilirim. 15 senedir çalışıyorum abi. Bu 15 senedir kamu nun açık engelli kadrolarını takip ediyorum, ilanlarını takip ediyorum. Ama bu kadro bir türlü dolmak bilmedi. Son yıllarda derecesi düşürülen raporlar olsun, özel sektörde ki engelli kadroların doldurulaması olsun, devlet olsun/ özel sektör olsun engellilere öncelik verilmiyor. En güzel örneğini metro asansöründe / metro ve otobüs taşımlarında olsun yer verilmemesi. Bunlar basit gelebilir bize ama tsd bunları ve daha sayamadığımız bir çok şeyi millete kültür haline getirmek zorundaydı. Otobüs / metro gibi toplu taşımalarda inanır mısın hamileye / yaşlıya ben yer veriyorum. Şikayetçi miyim değilim ama bu davranışları bende karşı taraftan bekliyorum. Nadiren de olsa ara sıra yer veriyorlar onlarda inanır mısın yetişkin insanlar. Dediğim gibi abi ben bunları şikayet açısından söylemiyorum ama insanın gözleri arıyoru bu tür nezaketi. Bu söylediklerimi de tsd biraz çaba ve direnişten sonra uygulayabilir. Bir diğer konu iş. Özel sektörün ilanlarını da takip ediyorum. [/FONT]Kariyer.net[FONT=inherit] ve İŞKUR üzerinden. 14 senedir aynı ilanları görüyorum.

Örnek vereyim Turkcell. Tsd ve İŞKUR ortaklaşa bu konu üzerinde durmalı sadece Turkcell için değil. Turkcell gibi onlarca firma. Hükümet ceza kesiyor mu? Yoksa şirket arasanıza ortak bir karar mı alıyorlar. Devlet engelli çalıştırmayan engelli kurumlara aylık yüksek miktar da ceza uygulamalı. Aldıkları cezayı evde bakıma muhtaç hastalara ve engelli Arkadaşlara verebilirler. Normal düşündüğümüzde devletin verdiği maaşın ve bakıma muhtaç giderinin bu şekilde ceza uygulayıp gelir sağlar. [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit]İnan ki sağladığı gelir,gider den fazla olacak. O zaman bu özel sektörün engelli ilanlarını hep beraber görüceğiz. Bu sadece özel sektör değil kamu için de geçerli. Özel sektörün bazı ilanlarında ki saçmalıklar. Ortopedi / göz / bilmem ne engeli olmaya[/FONT][/FONT][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit]cak diyor, ve bu ilanı kamu İŞKUR onaylayıp sitesinde yayınlıyor. İŞKUR karşı firmaya tepki vermesi gerekiyorken ilanı kabul edip sitesinde yayınlıyor. Ve buna benzer daha bir çok örnek ALİ abi. Sadece iş değil, sadece sosyal hayat değil. Anlayacağın hem maddi hem de manevi açıdan. Tsd bunları kamuya bildirmek ve iletmek için bir çalışma yapması gerekiyor.[/FONT]

[FONT=inherit]Tekrar tekrar söylüyorum. Bu yazılanlar şahsen sana değildir Ali abi. Tsd nin bizler için mücadeleye girmediğidir. Saygılarımla kendine iyi bak..

geçenlerde face de bir arkadaşa yaptığım yorumdu.. [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]

bıde su psikolojık engelı olanlar ruhsal sorunları olan kısılerın calısma yılı daha az olmalı mesela 10 yıl gıbı bızım mıdemızde yada baska bı yerımızde sorun yokkı saglıklı bır sekılde 18 yıl calısalım zaten sorunluyuz bıde ıs yerındekı ınsanların vermıs oldugu stres ıs stresı derken acaıp yıpranıyoz.

Üst Alt