Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

Şimdi paylaşacaktım ama OturanBoğa saat 5.00 da paylaşarak öncve davranmış. :)

https://www.engelliler.biz/forum/sa...urulu-raporu-yonetmeligi-20-subat-2019-a.html

20 Şubat 2019 ÇARŞAMBA yani bugün resmi gazetede, "ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK" yayımlandı. Bu başlıktan Uygun ve zamanım olduğu bir zamanda eski yönetmeliğe göre karşılaştırma yaparak, değişiklikleri göstermeye çalışacağım.

Mevzuat okuma konusunda deneyimi olan arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim.

Merhaba,

Bu konuda zamansızlıktan çalışma yapamadım ama "Devlet Personel Başkanlığı" değişiklikleri özetlemiş gibi:

Devlet Personel Başkanlığı değiştirilen engelli raporlarına dair yönetmeliğe ilişkin olarak "süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemeyecektir." dedi.

İŞTE DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI

20 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazetede "Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik" İle "Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik" yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu itibarla yeni Yönetmelikler ile düzenlenen bazı hususlar şunlardır:

1-Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi ile 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" yürürlükten kaldırılmıştır.

2-18 yaşını dolduran bireylerin engellilik değerlendirilmesi Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre gerçekleştirilecektir.

3-18 yaşını doldurmayan ve Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelikte "Çocuk" olarak tanımlanan bireylerin değerlendirilmesi ise adı geçen Yönetmelik hükümlerine göre gerçekleştirilecektir.

4-Daha önce 6462 sayılı Kanun ile kanunlarımızda yer alan "özürlü" ibareleri "engelli" ibaresi ile değiştirilmiş olup, yürürlüğe konulan bu Yönetmeliklerde aynı hassasiyet gösterilmeye devam edilerek engelli "ibaresi" kullanılmıştır.

5-Yönetmeliklerde daha önceki yönetmelikte bulunan bazı kavramlar yeniden tanımlanmış ve yeni kavram tanımlamaları -"Engellilik durumu", "Kısmi bağımlı engelli birey", "Kontrol muayenesi", "Müdürlük", "Sistem", "Tam bağımlı engelli birey", "Erişkinler İçin Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu"- gibi yapılmıştır.

6-Hastanın teşhis ve tedavisinde bizzat görev almış hekim veya hekimlerin sağlık kuruluna katılması veya görüşünü kurula bildirebilmesi imkanı getirilmiştir.

7-Tek bir uzmanlık dalını ilgilendiren engel durumlarının tespitinde, ilgili uzmanlık dalından üç uzman hekimin katılımıyla kurul oluşturulması öngörülmüştür.

8-Engelli raporunun başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde tamamlanacağı belirtilmiştir.

9-Engellilik raporlarının sürekli veya süreli olarak düzenlenmesi ve raporun geçerlilik süresinin raporda mutlaka gösterilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

10- Bireyin engellilik durumu dikkate alınarak çalıştırılamayacağı işlerin niteliği rapora mutlaka yazılacağı vurgulanmıştır.

11-Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde 18 yaşını doldurmaları sebebiyle raporları geçersiz hale gelenlerin, 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren üç ay içerisinde yeniden engellilik durumunun tespiti için başvuruda bulunacakları düzenlenmiştir.

12-Yeni Yönetmeliklerin yürürlüğe girdiği tarihten sonra alınacak engelli sağlık kurulu raporları yeni Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecektir.

13-Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerliğini koruyacak olup, bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemeyecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

GoNuL-YaRaSi

Sanırım yazılarınızla benim alıntılarımı karıştırdınız. Ama ben anladım, sorun yok.

Müsait zamanda diğer önerilerle birlikte çalışmaya ekleyeceğim ve Mart ayında mevzuat düzenleme taleplerini göndereceğim.

İlginize teşekkürler.

StratoS

Kendi Fikrimi belirttim.Bu şekilde olabilir diye herhangi bi karışıklık yok Anladıysanız sorun yok Güzel bir çalışma yapılmış ,olumlu bir sonuç için Örgütsel olarak hareket edilirse daha iyi sonuçlar alınabilir.Diye düşünüyorum

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

Sonuç Alınan Maddeler

* 50.000 TL Engelli Hibesi: Bakanlık ile görüşülerek 1 Ocak itibariyle biten bu uygulama hakkında bilgi alınmış olup, KOSGEB yerine İŞKURDAN alınabildiği öğrenilmiştir. Ancak emekli engellilerinde faydalanması için başvuru yapılacaktır.

* Kasko: Engelli araçlarına Kasko yapılmasına ÖTV'siz tutarın dikkate alınarak prim hesaplanmasının sağlanması ile ilgili Bireysel girişimlerle 2 şirketten bu şekilde teklif alabildik. Ancak bu uygulamanın tüm şirketlere yayılması ve otomatik olması ile ilgili başvuruda bulunulacaktır.

* THY indirimli bilet alma: Sadece Desk den bilet alınmasının yarattığı sıkıntıdan ötürü, online bilet alıp, sonrasında THY Havalanı Bürolarından para iadesi alabiliyorduk. Ancak şimdi Shop&Miles mil sistemi ile birleştirip online indirimli engelli bileti alınması ile ilgili sistemsel düzenleme yapıldığı bilgisi alınmıştır.

* İzmir belediye park yerleri: Açık alan park yerlerinde ruhsata işli olsa bile kayıt mecburiyeti getirip, engelli araçlarına indirim yapılmıyordu. info@izelman.com.tr adresine ruhsat fotokopisi ile başvurulup, İBB Ofisine gitmeden kayıt yaptırılması sağlanmıştır.

* Otomatik Vitesin MTV için Özel Tertibat Sayılması: Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması Vergi Dairesinden talep edilmiş. Olumsuz yanıt alınmış.Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulmuş, yetkisizlik cevabı alınmış ve şimdi Dava açma sürecine geçilmiştir.

* Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.//Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuruda bulundum.
Sonuç: SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
E-rapor sistemi çalışmaları devam etmekte olup, en kısa zamanda sistem kullanıma açılacaktır. Kullanıma açılması halinde diğer kurumlar ile paylaşım sağlanacaktır.

İletilecek Maddeler:

İlgili Kamu Kurumlarından Mevzuat Düzenleme Talepleri:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

2) Mevzuat Düzenlemesi: Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)

3) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi ve Üniversite ücreti alınmaması.

4) Mevzuat Düzenlemesi: Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.

5) Mevzuat Düzenlemesi: ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması.

6) Mevzuat Düzenlemesi: Engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen cezalar ile oluşan fondan engelli vergi teşviki tutarına ek katkı yapılması, İşkur Tarafından Engellilere Geri ödemesiz Kredi yada düşük faizli uzun vadeli ödeme fonu oluşturulabilir.

7) Mevzuat Düzenlemesi: Engelli bireylerin kamu konaklama tesislerinden ücretsiz veya indirimli ücret alınarak faydalanmalarının sağlanması.(öğretmenevi,öğrenci yurtları,kamu tatil siteleri vb.)

TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı tüm şehir içi ve şehirler arası ulaşım ve hatlarda sağlanması.

2) Yeni Kanun Maddesi: 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

5) Yeni Kanun Maddesi: Sosyal güvencesi olmayan tüm engellilerin GSS'ye tabi olmaları Primlerinin ücretsiz olması ve sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları.

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

7) Yeni Kanun Maddesi: 2022 maaşlarının asgari ücrete sabitlenmesi.

8) Yeni Kanun Maddesi: 4A/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

9) Yeni Kanun Maddesi: Özel sektörde çalışan engelli Memur olduğunda Özeldeki çalışma yılının 3/4'ü değilde 4/4 yani tamamının sayılarak, “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her 2 yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” şeklinde değiştirilmesi.

10) Yeni Kanun Maddesi: Engelli devlet memuru olup üniversite bitiren memurlara bir defaya mahsus ünvan değişikliği hakkının verilmesi.

Sonuç Beklenenler:

1) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Şubat Ayına Kadar Sonuç Gelmezse tekrar başvuracağım. // Üst yazı ile tekrar başvuruda bulunulmuştur.//

3) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

4) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor (Bayram ikramiyelerinin dahil edilmemesi ile ilgili yasa çıktı.)

5) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

6) Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

Seçimlerden önce Kanun değişikliği maddelerini iletmek istiyorum. Bu kapsamda öneriniz varsa 15 Mart'a kadar iletmenizi rica ederim. Meclis 27 Martta açılacağından Cumhurbaşkanlığı Politikalar Kurulunun bir ihtimal olarak önerilerle ilgilenebileceğini düşünüyorum.

Sevgiler,

Selamlar,

Yukarıdaki çalışmamda bu bilgiyi paylaştım ama bilgi ile ilgili Aile Bakanlığından da bilgi edindim.

* Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum. Şubat Ayına kadar sonuç gelmezse Aile Bakanlığına Başvuracağım.//Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuruda bulundum.
Sonuç: SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
E-rapor sistemi çalışmaları devam etmekte olup, en kısa zamanda sistem kullanıma açılacaktır. Kullanıma açılması halinde diğer kurumlar ile paylaşım sağlanacaktır.

Bu talebimiz, yeni engelli raporu yönetmeliği ile çözülmüş. Yeni engelli raporu formatında "kullanım amacı" kısmı çıkarılmış. Bu sayede hizmet sunan kurumların hepsine hitap edecek şekilde kullanımına uygun hale getirilmiş.

Ayrıca elektronik ortamda görüntülenmesi ile ilgili de yukarıda bana iletilen cevapta görüldüğü gibi çalışma yapıyorlarmış.

İlgilenen arkadaşların bilgisine.

MErhaba,

Öncelikle alakanız ve çabalarınız için çok teşekkür ederim. Eklemek istediğim bir şey var: " Otomatik Vitesin MTV için Özel Tertibat Sayılması: Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması Vergi Dairesinden talep edilmiş. Olumsuz yanıt alınmış.Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulmuş, yetkisizlik cevabı alınmış ve şimdi Dava açma sürecine geçilmiştir. " maddesinden emin misiniz? engelli raporu olup ötv muafiyetiyle araç alabilen, mtvden de muaf olan çok kişiler tanıdık bu forumda... bi eksik bilgi olabilir mi acaba?

Suret

Sol ayak/bacak engelli olan arkadaşlar için MTV muafiyeti sağlanıyor. Ama onun dışında benim gibi sağ kol engelli olan arkadaşlara ÖTV Muafiyeti verilip, MTV muafiyeti verilmiyor. Özelgeye böyle cevap verildi, KDK'ya da Vergi dairesi böyle cevap vermiş ve KDK Mevzuat değişimi gerekli, diyerek yetkisiz olduğunu ve beni mahkemeye yönlendirdi.

İletilecek Maddeler:

3) Mevzuat Düzenlemesi: Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi ve Üniversite ücreti alınmaması.

//Önerisi ile ilgili Yüksek Öğrenim Kurumuna başvuruda bulunulmuştur.

StratoS

Süper bir haber. Peki bu başvuruyu nereye nasıl yaptınız anlatır mısınız?

Suret

YÖK yani Yüksek Öğrenim Kurumu Dahili Posta adresine kargo ile üst yazı yazarak başvurdum. Ayrıca Mail ortamında da yazdığım yazının aynısını mail gönderdim.

StratoS inşallah bir sonuç alırız çünkü yüksek lisansımı ODTÜ'de yapmak için bunca çabam ve beklemem :)

@Suret

Sizde başvurabilirsiniz...

Selamlar,

İletilecek Maddeler:

4) Mevzuat Düzenlemesi: Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması.

//Maddesi ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına başvuruda bulunulmuştur.//

Yeni Öneriler:

*Engellilere yurt dışında çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla Pasaport harç ve ücretlerinin alınmaması.

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Sonuç alamadığımız talepleri son olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi kullanabilirsiniz.

Olumlu Sonuç Alınan Maddeler

* 50.000 TL Engelli Hibesi: Bakanlık ile görüşülerek 1 Ocak itibariyle biten bu uygulama hakkında bilgi alınmış olup, KOSGEB yerine İŞKURDAN alınabildiği öğrenilmiştir. Ancak emekli engellilerinde faydalanması için başvuru yapılacaktır.

* Kasko: Engelli araçlarına Kasko yapılmasına ÖTV'siz tutarın dikkate alınarak prim hesaplanmasının sağlanması ile ilgili Bireysel girişimlerle 2 şirketten bu şekilde teklif alabildik. Ancak bu uygulamanın tüm şirketlere yayılması ve otomatik olması ile ilgili başvuruda bulunulacaktır. (Sigorta şirketlerinden bu konuda aldığınız olumsuz cevapları bana iletirseniz, gerekli yerlere şikayet ederiz.)

* THY indirimli bilet alma: Sadece Desk den bilet alınmasının yarattığı sıkıntıdan ötürü, online bilet alıp, sonrasında THY Havalanı Bürolarından para iadesi alabiliyorduk. Ancak şimdi Shop&Miles mil sistemi ile birleştirip online indirimli engelli bileti alınması ile ilgili sistemsel düzenleme yapıldığı bilgisi alınmıştır.

* İzmir belediye park yerleri: Açık alan park yerlerinde ruhsata işli olsa bile kayıt mecburiyeti getirip, engelli araçlarına indirim yapılmıyordu. info@izelman.com.tr adresine ruhsat fotokopisi ile başvurulup, İBB Ofisine gitmeden kayıt yaptırılması sağlanmıştır.

* Otomatik Vitesin MTV için Özel Tertibat Sayılması: Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması Vergi Dairesinden talep edilmiş. Olumsuz yanıt alınmış.Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulmuş, yetkisizlik cevabı alınmış ve Dava açılmıştır.

* Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'ndan bu konuda bilgi alınmıştır: E-rapor sistemi çalışmaları devam etmekte olup, en kısa zamanda sistem kullanıma açılacaktır. Kullanıma açılması halinde diğer kurumlar ile paylaşım sağlanacaktır.

Olumsuz Sonuç Alınan Maddeler:

*Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücretsiz ya da indirimli hizmet sağlanması: Ulaştırmada Bakanlığına resmi yazı ile müracaat edilmiş, ancak böyle bir çalışma yapılmayacağı ile ilgili OLUMSUZ yanıt alınmıştır.

İletilecek Maddeler:

1) Mevzuat Düzenlemesi: Engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen cezalar ile oluşan fondan engelli vergi teşviki tutarına ek katkı yapılması amacıyla, İşkur Tarafından Engellilere çalışan engellilere mevcut vergi teşvikleri karar teşvik verilmesi.

2) Mevzuat Düzenlemesi: Engelli bireylerin kamu konaklama tesislerinden ücretsiz veya indirimli ücret alınarak faydalanmalarının sağlanması.(öğretmenevi, Huzurevi, öğrenci yurtları,kamu tatil siteleri vb.)

3) Mevzuat Düzenlemesi: Engellilere yurt dışında çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla Pasaport harç ve ücretlerinin alınmaması.

TBMM Yeni Kanun Teklif Önerileri:

1) Yeni Kanun Maddesi: Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere devletin sağladığı tüm şehir içi ve şehirler arası ulaşım ve hatlarda sağlanması. (Şehir ailelerine ve gazilere sağladığı tüm olanakların sağlanması.)

2) Yeni Kanun Maddesi: 247.400 TL araç ÖTV sınırının 300.000 TL olarak güncellenmesi.

3) Yeni Kanun Maddesi: Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesi.

4) Yeni Kanun Maddesi: Şehit ve gaziler gibi doğalgaz, elektrik ve Su Faturalarında tüm illerde sağlanan sabit indirimin Engellilere de sağlanması.

5) Yeni Kanun Maddesi: Sosyal güvencesi olmayan tüm engellilerin GSS'ye tabi olmaları Primlerinin ücretsiz olması ve sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları.

6) Yeni Kanun Maddesi: KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
"Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz."

7) Yeni Kanun Maddesi: 4A/C tüm iş gruplarında çalışan engellilerin yıllık izinlerinin 30 gün olması.

8) Yeni Kanun Maddesi: Özel sektörde çalışan engelli Memur olduğunda Özeldeki çalışma yılının 3/4'ü değilde 4/4 yani tamamının sayılarak, “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her 2 yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” şeklinde değiştirilmesi.

9) Yeni Kanun Maddesi: Engelli devlet memuru olup üniversite bitiren memurlara bir defaya mahsus ünvan değişikliği hakkının verilmesi.

Sonuç Beklenenler:

1) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Emeklilik Gözetim Merkezinden, Önerinin değerlendirildiği ile ilgili geri dönüş alınmıştır.//

2) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi ve Üniversite ücreti alınmaması ve ÖYSM Sınav ücretlerinin engellilerden alınmaması. //Konuları ile ilgili YÖK'e resmi yazı yazılmış ve yanıt beklemektedir.//

3) Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan %5 özel kontenjanın engelli çocuklarına da sağlanması. //Konusunda Milli Eğitim Bakanlığına resmi yazı ile başvuruda bulundum.//

4) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

5) Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor (Bayram ikramiyelerinin dahil edilmemesi ile ilgili yasa çıktı.)

6) Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

7) Özel ve Kamu kurumlarındaki engelli çalışan kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

Seçimlerden önce Kanun değişikliği maddelerini iletmek istiyorum. Bu kapsamda önümüzdeki hafta kademeli olarak önerileri göndereceğim.

Sevgiler.

merhabalar bende öneride bulunacağım. Engelli aylıklarının engellilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için en az 1000 liraya çıkarılmasını talep ediyorum. Bir de engellilerin devlet hastanelerinden aldığı %40 ve üzeri engelli raporları askerlik muafiyeti içinde geçerli olsun. Askerlik için tekrar engelliler rapor almak zorunda kalmamalıdır.

Emreozel

Engelli aylığı olarak aşağıdaki maddeyi mi kastettiniz?

4) 2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018 - Bekletiliyor

Askerlik konusu farklı. Her engellinin askere alınmaması gibi bir durum yokmuş. Bazı engellileri zorunlu eğitimlerinde bir sakınca yaratmıyorsa askere alabiliyorlarmış. (Geçmişte bu konu ile ilgili görüşmüştüm.)

StratoS

Nasil %40 ve uzeri raporu olan birisi askere alinir mi benim su an askerligim tecillim %40 psikiyatriden surekli raporum var. Askerlik yapabilecek gucum yok su anda. Psikolojim bozuk. Beni bu halde askeremi alacaklar

hakanyildiz

Ben tüm engellileri alıyorlar diye bir şey belirtmedim.

Kontrol muayeneleri var. Doktorlar bakıyor, askerlik özellikle zorunlu hizmetin yapılmasına yönelik sıkıntı varsa, almadıklarını söylüyorlar. Örneğin benim arkadaşım şeker hastası, sanırım %60 engelli. (Oranını yanlış hatırlıyor olabilirim.) Ve şekerine dikkat ettiği, ensülini yanında olduğu sürece sıkıntı olmadığı gerekçesi ile askere aldılar, kısa dönem yaptı ve geri geldi.

Gelişme:

3) Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan %5 özel kontenjanın engelli çocuklarına da sağlanması. //Konusunda Milli Eğitim Bakanlığına resmi yazı ile başvuruda bulundum.//

Gelen Cevap: Engelliler adına yaptığınız öneri değerlendirilmiş olup, ileride yapılacak mevzuat değişikliği çalışmalarında ilgili komisyona iletilecektir.

Şuan olmasa da umuyorum ilerde bu çerçevede mevzuat değişikliği olacak.

2) Mevzuat Düzenlemesi: Engelli bireylerin kamu konaklama tesislerinden ücretsiz veya indirimli ücret alınarak faydalanmalarının sağlanması.(öğretmenevi, Huzurevi, öğrenci yurtları,kamu tatil siteleri vb.)

//Huzurevleri ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.//

Arkadaşlar merhaba hipertrofik kardiyomıyopati hastasıyım alsancak devlet hastanesine başvuru yaptım bana %10 vermiş diğer hastalıklarımdanda %20 aldim kmp nin puanu en az % 50 diye biliyorum sizce ne yapmalıyım

Eforya

Belirttiğiniz konunun başlığı burası değil. Ama yinede kısaca belirteyim, aldığınız rapora itiraz edebilirsiniz. Bu sefer sizi hakem hastaneye yönlendirirler. Ama bu yolla sonuç alamadıklarını belirtiyorlardı Engelli arkadaşlar.

Ya da başka bir hastaneden tekrar sağlık kuruluna çıkabilirsiniz. Yeni rapor eski raporu hükümsüz kılar.

Gelişme:

//Huzurevleri ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.// Çalışmanın değerlendirmeye alındığı ve Bakanlık onayı ile yürürlüğe gireceği hakkında cevap alınmıştır.

//Öğretmenevleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.//

Arkadaşlar,

Bu öneride değindiğimiz "Kamu Sosyal Tesislerinden Engellilerin Yararlanması (Mümkünse ücretsiz) konusunda ufak bir araştırma yaptım.

2014 yılı verilerine göre, sadece aşağıdaki Devlet Kurumlarının Sosyal Tesisleri var gibi gözüküyor. Bizim muatabımız olan Aile Bakanlığının Sosyal tesisi yok. Ve Sosyal tesislerde avantaj isityorsak, her kurum özelinde idare ettiği bu tesisler için kurum özelinde tek tek izin alınması gerekli ki, özellikle Askeri kurumların tesisleri için onayın verileceğini düşünemiyorum.

Bu noktada, sanki bize en yakın Kredi,Yurtlar Kurumunun tesisleri gözüküyor. Siz ne düşünürsünüz?

KURUMLAR - SOSYAL TESİS SAYISI

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ - 4

YARGITAY - 1

DANIŞTAY - 2

SAYIŞTAY - 5

BAŞBAKANLIK - 1

AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI - 1

ADALET BAKANLIĞI - 6

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI - 371

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI - 6

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI - 120

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 156

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI - 2

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI - 1

MALİYE BAKANLIĞI - 81

SAĞLIK BAKANLIĞI - 36

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - 1

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI - 3

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI - 1

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI - 67

EKONOMİ BAKANLIĞI - 1

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI - 1

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI - 95

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI - 20

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 10

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI - 2

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU - 27

YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU - 37

SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 348

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 486

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 20

TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ - 1

GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ - 4

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 22

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 284

DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 142

(Rakamlar 2014 yılı rakamlarıdır.)

Son düzenleme:
StratoS bir önerim olacak, fakat başarılı olurmu bilmiyorum. Kime ne şekilde sunarız.

Öneri : Engelli kardeşlerimizin erken emeklilik için sigorta başlangıç tarihi staj tarihi yada staj botçlanması yapılması.

Aslında çok mantıklı öneri siz ne düşünüyorsunuz. Bildigim kadarıyla avukat doktorlar bu borçlanmayı yapıyor. Engellilerde yaparsa süreemiz azalır

Gelişme:

//Huzurevleri ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.// Çalışmanın değerlendirmeye alındığı ve Bakanlık onayı ile yürürlüğe gireceği hakkında cevap alınmıştır.

//Öğretmenevleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığına üst yazı yazılmıştır.// Olumsuz yanıt alınmıştır.

Öneride belirtilen "kamu tatil siteleri vb." kapsamında yukarıda belirttiğim Kamu Kurumlarında KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'nın Ankara'da VAKIF EVİ bulunduğunu araştırdım. Ve bu Vakıf evi ile ilgili aşağıdaki bilgilere ulaştım:

Vakıflar Genel Müdürlüğünce temsil ve idare edilen vakıflarımız adına; mağdur durumda kalanlara, vakfın şefkat elinin ulaştırılması amacıyla 2010 yılında Vakıf Evimiz hizmete girmiştir.

Kapısı herkese açık olan Vakıf Evimizde vakfın sıcaklığını hissettirmeyi ümit ederek sizleri misafir etmekten mutluluk duyarız.

Adres ve İletişim Bilgileri:

HARBİYE MAH .KARŞIYAKA SOKAK NO:36 DİKMEN/ ÇANKAYA, 06460 Ankara Rezervasyon İçin :(0312) 480 45 42​

20_428x600_jpg.jpg

Özellikle ihtiyaç sahibi engelli arkadaşların faydalanabileceği bu vakıf evi ile ilgili ne yapabiliriz diye düşünürken, yukarıdaki ücret tarifesi dikkatimi çekti. Bu tarifeye göre ücretlendirme, "Maliye Bakanlığının Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliği" ne göre yapılıyormuş.

O halde direk Maliye Bakanlığına yazı yazıp, ilgili tebliğde mevzuat değişimi ile Engelliler ve refakatçisi için Vakıf Evinin ücretsiz/%50 indirimli olması sağlanabilir diye düşündüm. Sonuçta bu bir otel değil. Engelli arkadaşların çoğu öyle ya da böyle Ankara'ya yolu düşebiliyor. (Engellilik İşlemleri, Sağlık İşlemleri vb şekilde)

En azından bu tesiste ücret ödemeden Oda/Kahvaltı kalabilirler diye düşünüyorum.

Klingbeil

Önerinizi en kısa sürede listeye alacağım.

Öneri : Engelli kardeşlerimizin erken emeklilik için sigorta başlangıç tarihi staj tarihi yada staj borçlanması yapılması.

Merhaba StratoS
Son durum ile gelişmeler var mı?
Ayrıca vermiş olduğum öneri hakkında bir irtibat kurma imkanınız oldu mu acaba ?

Teşekkürler

Arkadaşlar başlık engelli kazanımları içerik sadece araç alabilmek. Engellilerin tek sorunu araç alabilmek mi yapmayın. En önemli sorun istihdam ve emeklilik.

Merhaba stratoS.Bu konaklama önerisi bana aitti.Gördüğüm kadarıyla bu konunun bizlere fayda sağlaması adına çok fazla emek sarfetmişsiniz.Sonuç ne olur bilemiyorum ama size uğraşlarınızdan dolayı şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Engellilerin en onemli istihdamdir. Engelli kotasinin kamuda ve ozel sektorde en az %5 e cikarilmasi lazim.ekpss sinavi her yil yapilmalidir.

Merhaba arkadaşlar,
Bilindiği üzere TCDD nin sağladığı imkan ile tren biletlerimizi online olarak alabilmekteyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığından tiyatro, opera biletlerinin de buna benzer bir yöntemle internet üzerinden alınabilmesi talebimi kişisel olarak adı geçen Bakanlığa iletmiştim. Bugün yapılan bilgilendirme mesajı ile başvurumun incelendiği, yer alan görüş ve önerilerin kayıt altına alındığı, ilgili birimlere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı bilgisi alınmıştır.
Bilginize...

Üst Alt