Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gerçek Mücadele ve Kazanımlar (Engellilerin Hakları)

7) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması.

Yukarıdaki madde ile ilgili Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'ne aşağıdaki yazı yazılmış olup, süreç takip edilecektir:

Engelliler için Bireysel Emeklilik Sistemi

Sigortacılık Genel Müdürlüğü'ne

Sayın Yetkili,

Bildiğiniz üzere, Bireysel Emeklilik sisteminde isteğe bağlı olarak katılımcıların sisteme girmesi ile Sosyal Güvenlik Sistemi ile paralel olarak, 10 yıl süreyle prim ödeyerek 56 yaşına gelinmesi halinde Devletimizin verdiği teşviklerle birlikte emekliliğe hak kazanıp maaş veya isteğe bağlı olarak toplu para alınmaktadır.

Engelli vatandaşlarımız içinse, Sosyal Güvenlik Sisteminde yaş beklemesi şartı bulunmamakta olup, prim günlerini doldurdukları zaman emekliliğe hak kazanmaktadırlar.
Bu hususta Engelliler için isteğe bağlı bireysel emeklilik sisteminde, 56 yaşını bekleme şartı büyük bir dez avantaj yaratıp, Sosyal Güvenlik Sistemi ile ters düşmektedir.

Bu hususta talebimiz, %40 ve üzeri engelli raporu ile Bireysel Emeklilik sistemine başvuran Engelli Vatandaşlarımıza 56 yaş şartı gözetmeksizin 10 yıl ödeme ile sistemden Devlet teşvikleri ile emekli olmalarının sağlanması konusunda mevzuat değişikliği yapılarak, Engelli Vatandaşlarımız için Bireysel Emeklilik Sisteminin Sosyal Güvenlik Sistemi ile uyumlu olmasının sağlanması dır.

Gereğini bilgilerinize sunar, şimdiden Engelliler adına destekleriniz için teşekkür ederiz.

Peki bu hakların elde edilmesi için bizler neler yapabiliriz? Twitter trend topic vs. neler yapılabilir?

Benim işim Kamu İlişkileri. Yani çalıştığım şirkette Kamu İlişkileri Uzmanıyım. Bu yüzden direk ilgili Kamu Kurumunu bulup, üst yazı ile başvuruda bulunuyorum. 1 hafta sonrada arayıp, ilgilisini bulup, sonuç almaya çalışıyorum. Yasal Düzenlemeler ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurumu iletişimini bulup, direk oraya iletmeyi düşünüyorum. Aynı zamanda bu konulara yakın gördüğüm Milletvekillerinin özel kalemlerini TBMM'den bulup, onları bilgilendireceğim.

Benim elimden bunlar geliyor. Sizde elinizden ne geliyorsa yapabilirsiniz. Örneğin 1 maddeyi seçip, dediğiniz gibi sosyal platformlarda destek isteyebilirsiniz...

Ben de her yerde dile getiriyorum, mesela bankalara sürekli engelliler için özel kredi avantajları sağlamalarını söylüyorum, çünkü bu onlar için de çok karlı olacak bunu da söylüyorum...

Suret

İnanın daha özel sektöre geçemedim. Kamu ile ilgili çok fazla tıkandığımız noktalar var. Onları biraz kolayladıktan sonra özel şirketler ile tek tek iletişime geçip, Engellilere özel avantajlar talep edebiliriz. Özellikle rekabetin fazla olduğu sektörlerde ki dediğiniz gibi Bankacılık gibi, bir farkındalık yaratabiliriz.

Nasıl Emekli Maaşlarını ilgili Bankalardan alanlara bazı imtiyazlar tanınıyorsa, Engellilere de tanınabilir. Bu zor değil.

Bu başlık hep yaşayacak. Ve mücadeleye devam edeceğimi bilmenizi isterim.

Kullandığımız su faturalarından başka doğalgaz elektrik faturalarında da engelliler için indirim talep edebiliriz.
Sanırım elektrikte şehit aileleri ve gaziler için indirim var engelliler için bir indirim söz konusu değil

200 bin sınırı her yıl en az enflasyon oranında arttırılmalıdır.

halil385

Abi o taraf rekabetin olmadığı ve direk Devlet'in piyasa yapıcı eliyle ilerlediği bir taraf. Ben kayıt dışı olarak Elektrik ile ilgili girişimlerde bulundum ama sonuç almayı geçtim, benim serbest kullanıcı anlaşmamı iptal ettiler kurları bahane ederek. Yani indirim alamadığım gibi, indirimim de gitti.

O tarafı kanunla çözebiliriz gibi gözüküyor. Senden ricam 2 kurumuna kapsayacak 1 tümcelik bir öneri yazabilir misin, listeye alalım?

StratoS

Bende günlük hayatta kullandığımız ihtiyaçlardan yazayım,

İSKİ firmasının bize tanıdığı indirim hakkını diğer faturalandırma şirketlerinin tanıması.

rizaocak

Öneriniz için teşekkürler. Yukarıda belirtmeye çalıştım. Elektrik ve Doğalgaz özelleştirildiği için bireysel olarak başvuruda bulunuyorsunuz ve beni Elektrik ret etti ve serbest tüketici indirimimi de kaldırdılar. Yani indirim vermiyorlarmış.

Nasıl Su konusu yasa da varsa, Elektrik ve Doğalgazı da bir şekilde yasaya aldırmamız gerekiyor. halil385 den rica ettim. 1 tümce ile yazarsa listeye ekleyelim. Ve ben diğer maddeler ile birlikte zamanı geldiğinde ilgili yerlere bildireceğim.

algül

O sınırla ilgili biz kökten çözüm olacağını düşündüğümüz 50.000 Euro ya dönüştürülmesini öneriyoruz. Bu şekilde kurlardan etkilenmeyen ve YDO beklemeyen bir duruma dönüşmüş olacak.

Sizin önerinizde sıkıntı şu, şuan açıklanan (!) enflasyon %22 seviyesinde. Ama 1 yılda araçlara ortalama %40'ın üzerinde zamlar geldi. Yani Enflasyona bağlanırsa sınır bu bizi daha çok madur edebilir.

StratoS
Elektrik şirketleri özelleşti aslında aralarında ufakta olsa rekabet var ama bu kendi aralarında paylara bölünerek vatandaşlar habersiz bir kurumun kucağına itildi. Burada vatandaş olarakta maalesef bilinçsiziz.
Şimdi bu forumda engelliler neden gaziler ve şehitler gibi indirim alamıyorlar diye sorduğumuzda vatan haini olmadığımız kalmıştı. Olayları hep siyasi olarak çarpıttılar. Umarım bu talebimizde de aynısını yaşamayız.

Tek cümle ve basitçe;

Engelli bireyler, şehit ve gaziler gibi doğalgaz ve elektrik faturalarında indirim istemektedir.

Benim önerim Engellinin 2022 maaşı için hanedanlığının kazancı yerine sadece engellinin kazancına bakılmalı. 20 yaş üstü adamın ailesine muhtaç olduğunu bilmesi ne kadar kötü bir şey.

Tekerlekli sandalyeli engelliye özel servis bulmak istemiyorlar illa kendi aracımızı almak zorundamıyız nasıl ise gidicez .

1) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.)

Yukarıdaki Madde ile ilgili E-Devlet sistemine kayıt açtım ve talebimizi ilettim.

Önerim şu oldu: Engelli Raporunu aldıktan sonra, Raporu 1 kez Aile Bakanlığına götürüp, E-Devlet sistemine alınmasını sağlıyoruz. Sonrasında ömür boyu, E-Devlet'ten tıpkı askerlik, ikametkah vb gibi, bastırabiliyoruz ve görüntüleyebiliyoruz. Bu şekilde raporun kaybolması riski ortadan kalktığı gibi isteyen her kuruma noterden tasdik etmeden sistemden çıkarıp veriyoruz.

Gelen cevabı ve gelişmeleri paylaşırım.

Herkese iyi haftalar,

Çok güzel ve yerinde bir talep umarım dikkate alırlar böylece istismarın önüne de geçmiş olurlar.

batuhan115

Belirttiğiniz öneri, önerilerimiz adına var ve yasa tekliflerini takip ediyoruz.
musty35

Kanunen iş yerlerinin engelilere uygun olması gerekiyor. Çalıştığım iş yeri mesela bunlara çok dikkat ediyor. Mesela en son duyduğum yemekhaneye gitmekte zorlanan arkadaşımıza, öğle yemeğini masasına getiriyorlar.

Yani iş yeriniz ile görüşüp, ilgili kanunları hatırlatıp, bu konuda istekte bulunabilirsiniz. Devlet kanunen zaten bunları belirtmiş durumda.

Engellilerin haklarının korunması ve genişletilmesi ile ilgili Çalışma:

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Ocak ayından sonra Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi alabilirsiniz.

1) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum.

2) 200.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

3) Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücret alınmaması yada indirim sağlanması

4) 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları

5) KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz.

6) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

7) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum.

8)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

9)Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

10)2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli edilsin. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

11)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

12)Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

13)Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

14)Engelli bireyler, şehit ve gaziler gibi doğalgaz ve elektrik faturalarında indirim istemektedir.

Önerilerinizi bekliyorum...

Selamlar,

Çalışmamız yeni yılda tüm hızıyla devam edecek. Sonuç aldığımız kadarıyla ilerleyeceğiz. Amaç herkese fayda sağlamak.

Bu vesile ile yeni yılın bizlere öncelikle daha iyi bir yaşam, sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim.

Sevgiler,

11)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. StratoS
Gelir sınırının üstünde kalan bir aile sınırı kaç TL ile geçiyorsa, aradaki farkın düşülmesi şartıyla bakım aylığı alabilmelidir. Burun farkıyla geçenleri bir kenara koyalım, sınırın 700 800 TL üstünde geliri olan aileler bile haksız yere düşük gelir seviyesinde kalmaktadır.

Engelli vatandaşlarımız nasıl ki ağır engelli-hafif engelli diye ikiye ayrılıp, ağır engelli olana bakıcı maaşı veriliyorsa, Gelir tesbitinde yoksul durumda olup engelli maaşı bağlanmayı hak eden engellilere 2022 maaşı bağlanıyorsa, geliri çok düşük engellilere normal engelli haklarının yanında ekstra haklar verilmesini talep ediyorum. 2022 maaşı ekstra haktır ancak bu 2022 maaşı ile sınırlı kalmamalı. sosyal hizmetler il müdürlüğünün verdiği engelli kartının yanında 2022 maaşını veren sosyal yardımlaşma vakfı da bir engelli kartı verip o kart ile ekstra haklarda yararlanılabilmeli.

[SIZE=2]En önemlisi,[/SIZE] [FONT=&quot][SIZE=3]Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında. Bu konu da şimdiye kadar kaç tane yönetmelik çıktıysa her çıkan yönetmelik bir öncekini aratır oldu neden mi, çünkü sürekli özür oranlarımız aşağı çekildi %40 engelli raporu varken bir kaç yıl sonra başka bir rapor almak zorunda kalanlar bir anda %40 ın altında kaldılar. Kağıt üstünde sağlam oldular, İnsanların hastalıkları sakatlıkları devam ederken, işin maddi boyutu düşünerek ellerindeki hakları geri aldılar, İşe girme, Emeklilik, ÖTV, Vergi İndirimi, vs. vs .Sizler gerçekten bu konuda samimiyseniz örnek olarak kendimi söylüyorum sol kol dirsek parçalı kırıktan dolayı eklemde hareket kısıtlılığı yapan sakatlığım var. 1999 Yönetmeliğine göre %30 iken sonradan çıkan her yönetmelikte bu oran aşağı çekildi sizlere soruyorum Adalet hakkaniyet bunun neresindedir. Tıp teknolojisi ilerlemiş de bu tip sakatlıkları iyileştiriyor muymuş. Benim talebim 1999 Yönetmeliğindeki oranlarımızı yani haklarımızı geri versinler oranları düşürerek, bizler iyileşmiyoruz. hepten mağdur oluyoruz.[/SIZE][/FONT]

ılgaz20 - alperen1

Önerileriniz için teşekkür ederim. Müsait zamanımda tabloya taşıyacağım.

claer

Değişimleri Uyum yasaları çerçevesinde yaptıklarını biliyorum. Kaldı ki sizin raporunuz, siz yenisini almadığınız sürece geçerli. Emeklilik için, 2008 den önce sigorta girişi olanlarla da eğer vergi indirimi alıyorlarsa tekrar rapor istenmiyor diye biliyorum. Yani yeni sistemle düşmüş olsa bile siz raporunuzu kullanmaya devam ediyorsunuz.

Ancak yeni sisteme göre teşvik verilmiş uygulamalarda (ÖTV Mevzuatı gibi) yakın tarihli rapor istenebiliyor ya da o raporda belli ifadelerin yazması gerektiği söylenebiliyor. Bu konuda birşey yapamayız diye düşünüyorum.

Birde burada raporların kaybolmasını söyleyebilirsiniz. İşte o konuda da raporların Aile Bakanlığı aracılığıyla E-Devlet'e yüklenmesi ve yüklendikten sonra oradan bastırıp, çıktı alınmasını biz önerdik. Bu şekilde olursa, siz değiştirmediğiniz sürece raporunuzu kaybetseniz bile aldığınız haklardan faydalanmaya devam etmiş olacaksınız.

Cevabınız için teşekkür ederim. Pek anlamam ama Yasalar bireyin ve toplumun huzuru güvenliği rahatı refahı için yapılır diye düşünürüm. Çıkarılan Yasa vatandaşın aleyhine olup, vatandaşı mağdur ediyorsa bunun sözlükteki anlamı nedir bilemiyorum. Bari Vergi indirimi için gönderdiğimiz raporları Ankara Merkez sağlık kurulu kırpmasın diyeceğim ama halen kırpılıyor sanıyorum.

claer

Kırpma yapılmıyor artık. Direk geçerliliğini koruyor. Güncel tarihli farklı bir uygulama yaşadıysanız paylaşırsanız sevinirim.

2016 yılında vergi indirimi için gönderilen %47 raporumun Aslı üzerinde hastalıklara ve sakatlıklara verilen oranları kalemle karalama şeklinde tekrar puan vererek ve bir üst yazıya ekleyerek çalıştığım kuruma göndermişler. hani açıklama kısmında şu eksik bu eksik de yazmıyor sadece Merkez sağlık kurulunca yapılan değerlendirmede %37 olarak tespit edilmiştir yazıyor. Bana itiraz et dediler ama itiraz etsem mahkeme, hastane, adli tıp falan derken git gel uğraşmamak ve ileride herhangi bir sebepten dolayı tekrar rapor gerekeceği için itiraz etmedim.

claer

Abi böyle şey mi olur. Niye hakkınızı aramıyorsunuz?

Böyle bir uygulama yapmıyoruz diyorlarsa yapmayacaklar. Al sonucunu, hemen kamu denetçiliği kurumuna. Emsal mahkeme kararlarını da yazına ekle. Benim engelli oranımı sağlık kurulu görmeden düşürdü de ve sonucunu bekle.

Zaten birçok sorun, sizlerin haklarını aramamasından çıkıyor. Rica ediyorum, mücadele edin. Mücadele olmadan zafer kazanamayız!

*Şehir içi ulaşım da engelli kartı ile ücretsiz yararlanılabiliyor, şehirler arası ulaşım da geliri düşük engellilere ücretsiz olmalı.
*Elektrik ve doğalgaz da su indirimi gibi indirimli olmalı.
*Kendi işini kurmak isteyen engellilere kosgeb üzerinde verilen 50.000 tl hibe desteği 01/01/2019 da son buldu bu devam etmeli.
*2022 aylıklarını %40 ile %70 diye ikiye ayırmak yerine %40 da başlayıp her rakam artışında maaş da artacak biçimde özür oranına göre verilmeli. %40 alan ile %69 alan aynı maaş, %70 alan ile %95 alan aynı maaş. üstelik %69 olanı %40 gibi görüp %70 olanı %95 gibi görmek adil değil. adil olan birer birer her özür oranı artışında maaşında artmış olması gerekir.
*Ötv indirimi konusu da yeniden düzenlenip ortopedik engelli olan kişiler kendi şoförlüğü varsa engelli ehliyeti alıp özel tertibatlı araç alabiliyor. şoförlüğü olmayan,engelli ehliyeti alamayacak olan ortopedik engellilerde ailesi kullanabilecek şekilde özel tertibata gerek olmadan Ötv indirimli araç alabilmeli.
*Engellilere tanınan ücretsiz otopark uygulaması sadece Ötv indirimli alınmış araçlar için değil %40 ve üzeri raporu olan tüm engellilerin adına kayıtlı araçlar için geçerli olmalı.
*Bazı engelli hakları kurumların-belediyelerin insiyatifine bırakılmış olmamalı. Edirne de ne ise Kars'da da aynı olmalı. Yasal güvence altına alınmış olmalı.
*Bursluluk sınavında öğretmen çocuklarına tanınan imtiyaz engelli çocuklarına da tanınmalı. ( Başımdan geçti. Benim çocuğum burs kazanması için 450 taban puan alması gerekirken 449 puan ile kaybediyor aynı sınav aynı sorular ile öğretmen çocuğu 311 taban puan alması gerekiyor 315 puan ile burs kazanıyor. bu nasıl bir adalet. karı-koca 8-9 bin maaşlı öğretmene o ayrıcalığı tanıyıp 2022 maaşlı engelliye tanımamak nasıl bir adalet )
*Ayrıca her kurum yaptığı hizmetlerde engellilere ayrıcalık tanıması sağlanmalı. (Örneğin Diyanet umreye gitmek isteyen engellileri kura ile ücretsiz götürmeli , kura da çıkmayıp gitmek isteyene ciddi indirimler yapmalı. illa muhtar mı olmak lazım:))

alperen1

Önerileriniz için çok teşekkürler.

Genel Tabloma alıyorum.

//Ayrıca her kurum yaptığı hizmetlerde engellilere ayrıcalık tanıması sağlanmalı. (Örneğin Diyanet umreye gitmek isteyen engellileri kura ile ücretsiz götürmeli , kura da çıkmayıp gitmek isteyene ciddi indirimler yapmalı. illa muhtar mı olmak lazım) //

KİT lerle ilgili yani Devlet Kurumlarında Engellilere imtiyaz sağlanması ile ilgili maddenin önünü açabilirsek, tüm kurumlara tek tek başvurup, indirim/avantaj/hizmet talep edebiliriz. Ama çalışmada belirttiğim ilgili madde buna engel oluyor.

//Bazı engelli hakları kurumların-belediyelerin insiyatifine bırakılmış olmamalı. Edirne de ne ise Kars'da da aynı olmalı. Yasal güvence altına alınmış olmalı.//

Örnek verebilir misiniz?

//*2022 aylıklarını %40 ile %70 diye ikiye ayırmak yerine %40 da başlayıp her rakam artışında maaş da artacak biçimde özür oranına göre verilmeli. %40 alan ile %69 alan aynı maaş, %70 alan ile %95 alan aynı maaş. üstelik %69 olanı %40 gibi görüp %70 olanı %95 gibi görmek adil değil. adil olan birer birer her özür oranı artışında maaşında artmış olması gerekir. //

Çok karışık geldi. Bunu tek tümce ile daha sade bir şekilde nasıl anlatabiliriz?

Engellilerin Haklarının Korunması ve Genişletilmesi Çalışması

Önemli Not: Bu çalışma benim şahsi girişimlerimle oluşturduğum bir çalışmadır. Ben Bakanlıkta çalışmıyorum ya da herhangi bir derneğe üyede değilim. Ocak ayından sonra Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kuruluna iletmeye çalışacağım. Kendiniz başka girişimlerde bulunmak isterseniz listeyi alabilirsiniz.

1) Engelli sınıflamasında Ağır engelli sınıflamasına ek olarak talep ile Aile Bakanlığı tarafından yapılacak gelir testi ile "Yoksul" engelli ayrımı yapılarak bu ünvanı alan engellilere 2022 maaşına ek olarak devletin sağladığı indirimli hizmetlerin mümkün mertebe bir kısmının ücretsiz olmasının sağlanması. (Şehirler arası ulaşım gibi.)

2) Kendi işini kurmak isteyen engellilere KOSGEB üzerinde verilen 50.000 tl hibe desteği 01/01/2019 da son buldu bu devam etmesi ve emekli Engellilere de verilmesinin sağlanmamasının önünün açılması.

3) 247.000 TL araç ÖTV sınırının 50.000 Euro olarak şekilde güncellenmesi ve YDO durumlarından çıkarılması, sabit olması.

4)Ortopedik engellilerde ehliyet alamayan engellerin belirlediği 1. derece yakınları üzerine ÖTV'siz araç alınabilmesinin sağlanması.

5)Devlet otoyollarında engelli araçlarının geçişinden ücret alınmaması yada indirim sağlanması.

6)Engellilere sağlanan "Engelli Otoparkı" uygulamasının sadece engelli araçlarına değil, engelli kimlik kartı olan herkese sağlanması ve engelli park kartı uygulamasının kaldırılması.

7)Sigorta Şirketlerinin Engelli araç sahiplerine itiraz ve şikayet edilmeden sistemsel olarak otomatik fiyatlama yapması (Şuan için sigorta şirketlerinden bireysel girişimlerde bulunulmaktadır.)

8)Şehit ve gaziler gibi doğalgaz ve elektrik faturalarında Su Faturalarında olduğu gibi Engellilere indirim sağlanması.

9) 2022 engelli maaşı alanlar yeşil kartlı değil normal GSS'li (Genel sağlık sigortası) olmalı ve vefatları halinde eşi ve çocukları hakları dahilinde maaş almaları.

10) Bursluluk sınavında Öğretmen Çocuklarına sağlanan Yoksul engellilere ve engelli çocuklarına da sağlanmalı (Daha düşük puan ile burs kazanabilmelerinin önünün açılmasının sağlanması.)

11) KİT'lerde Engellilere avantajlar sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılması için 4736 sayılı KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un 1. Maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesinin teklif edilmesi:
Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler ve engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz.

12) Üniversiteler tarafından Engelli öğrencilere Lisans eğitimlerinde olduğu gibi Yüksek Lisans ve Doktora'da özel kontenjan verilmesi.

13) Özel Bireysel Emeklilik Sisteminde Engelli bireylere SGK'nın erken emeklilik modeli gibi, 56 yaşının beklenmemesi hususunda özel plan sağlanması. //Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundum.

14)Ortopedik engellilere sağlık kurulu otomatik vites kullanır kodlarını verdiyse, sol/sağ bacak/kol ayrımı yapmadan ÖTV ve MTV indiriminin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılması // Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum.

15)2022 muhtaç aylığın bağlanması için aranan kriterlerde hanedeki tüm kişiler değil, sadece engelli gelirine bakılarak bu gelir kriterinin asgari ücrete çıkarılmasının sağlanması. // MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

16)Evde Bakım Maaşı alabilme sınırının asgari ücretin 3/2 si değilde tamamına çıkarılması ile Evde Bakım maaşlarının asgari ücrete çıkarılması. // Maaş artışı ile ilgili MHP tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

17)Engelli kartı olanlardan Sağlıkta katılım payı muafiyetinin sağlanması. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

18)Özel ve Kamu'da ki engelli kontenjanını %4 den %6'ya çıkarılması teklifi. // İYİ Parti tarafından Yasa Teklifi verildi - 03.12.2018

19) Engelli Raporunun E-Devletten bütün Kurumlarca gözükmesi ve çalışılan iş yerine buradan vererek çıktısının alınabilmesi. (Bu sayede her kuruma ve her işe Engelli raporu talebinin önüne geçilmiş olacaktır.) //E-Devlet Hizmet birimine başvuruda bulundum.

Önerilerinizi bekliyorum...

@StratoS

//Bazı engelli hakları kurumların-belediyelerin insiyatifine bırakılmış olmamalı. Edirne de ne ise Kars'da da aynı olmalı. Yasal güvence altına alınmış olmalı.//
Buna örnek olarak su indirimini gösterebiliriz. şehirden şehire indirim oranı değişebiliyor. oysa eşit olmalı.

2022 maaşları %40 engel oranın da başlayıp her puan artışında maaş da artmalı. %40-%69 orana 480 tl , %70 engele 723 tl adil değil
( yani şunu demek istiyorum . %69 engelli 480 alırken %70 engelli 723 alınca adil olmuyor. bunu değiştirip. mesela %40-480, %41-485, %42-490, %43-495, %44-500, %45-505 , %46-510, %47-515, %48-520, %49-525, %50-530, %51-535, %52-540, %53-545, %54-550, böyle düzenlense daha adil olur. aksi takdirde adaletsizlik oluyor. %40 da %69 kadar tek rakam 480 tl verip %70 ve üzerine 723 tl vermek adaletli paylaşım değil. )

mücedeleniz için tebrikler.. çok haklısınız kesinlikle. talepte bulunmalı ki sonuçları olsun. bu arada THY den indirimli bilet nasıl alıyorsunuz tam anlamadım

Üst Alt