Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyeti olanlar bunları 5 yıl içinde A ve B sınıfı ehliyetle değiştirecek

OturanBoğa

Yönetici
Konular
680
Reaksiyonlar
1,651
Malum, artık H sınıfı sürücü belgesi diye bir şey kalmadı.

Trafik yönetmeliği'nin geçici 10. maddesine göre artık engelliler de A ve B sınıfı sürücü belgesi alacak.

Halen H sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar ise 5 yıl içerisinde sağlık raporu ile Emniyet'e başvurup varolan ehliyetlerini değiştirmek zorundalar:

“H” sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir. Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.​

Kimlerin hangi sınıf ehliyet alabileceği ise yeni sürücü yönetmeliği'nde belirleniyor.

H sınıfı ehliyeti olanlar 5 yıl içinde A ve B sınıfı ehliyetle değiştirecek

Ayrıca

Eğer trafik kontrolünde sürücü belgenizle görünür bedensel haliniz arasında önemli bir fark olduğu tespit edilirse, görevli memur ehliyetinize el koyup sizi hastaneye sevk edebilir:

2918 sayılı Kanunun 45 inci maddesi:

"Sürücülerin sağlık şartlarında sonradan meydana gelen değişiklikler
Madde 45 –
Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti hâlinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geri alınarak, kişinin sağlık kuruluşlarında muayenesi istenir. Sağlık şartları bakımından sürücülüğe engel bir hâlinin olmadığı veya mevcut olan bu hâlin daha sonra ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, sürücü belgesi kişiye iade edilir."​

Sürücü yönetmeliği madde 4:

"(4) 2918 sayılı Kanunun 45 inci maddesi kapsamında il sağlık müdürlüğüne sevk edilen sürücüler il sağlık müdürlüğü tarafından; sürücünün bedensel değişikliğinin ortopedik olması halinde; ortopedi ve travmatoloji uzmanı, diğer durumların tespiti halinde ise ilgili branşta uzmanın bulunduğu hastaneye sevk edilir. İlgili uzman tabip/tabipler tarafından yapılan muayene sonucunda sağlık raporu düzenlenir. Bu sağlık raporu, gerek görülmesi halinde ilgili diğer uzman tabip/tabiplerle birlikte muayene ve değerlendirme yapılarak düzenlenir.

(5) Kişinin, adına düzenlenen rapora itiraz hakkı vardır. Rapora itiraz, raporun verildiği ilin il sağlık müdürlüğüne yapılır. İl sağlık müdürlüğü raporun olumsuz olmasına neden olan tanıya göre kişiyi, ilgili branş/branşlarda üçer uzmanın bulunduğu hastaneye sevk eder. Kurul tarafından düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır. Kişinin bu rapora da itirazının olması durumunda; kişinin Sağlık Bakanlığınca belirlenecek bir kurul tarafından sürücünün veya sürücü adayının muayene ve değerlendirmesi yapılır ve karar verilir. Verilen karar kesin olup itiraz hakkı yoktur.​

Bu aşamadan sonra sadece mahkeme yolu denenebilir...

H sınıfı sürücü belgesi alırken aldığımız rapor olur mu? Yoksa yeniden rapor mu alacağız.

Evet, o rapor alınacak kaçarı yok. Yinede beklemekte fayda var. Düzenin ve düzenden öte kurumların içerisinde bu sistemin oturması nereden bakılsa 2-3 ay alır en az.

@OturanBoğa[FONT=sans-serif] Bülent abi benim aklıma bir şey takıldı benim ehliyetim 2011 tarihli yenilemek için illa rapor mu almam gerek? yada şöyle düşünelim ehliyetim kayboldu yenisini çıkartmak istiyorum normal bir şekilde emniyewtten ehliyetimi mi çıkarrıtıcam yoksa mecburi gene rapor mu alıcam?[/FONT]

ben arabamı yeni aldım rapor dediğiniz engelli raporu mu yoksa normal sağlık ocağından alınan rapor mu ?

Bülent bey diolar ki h sinifini b sinifina dönüştürme sirasinda b (engelli) olacak ole birsey varmi

Sadece sol ayağımızda bulunan ve yeni yönetmelik gelmeden önceki '' H sınıfı ehliyet alır, otomatik vitesli araç kullanır ' ibareli raporun yenisi nasıl olur acaba? Malüm sadece otomatik sınıf ehliyet grubu da var ben bu tarz rapor isteyince doktor bana senin bir şeyin yok git sadece otomatik vites kullanır şeklinde ehliyet al der. Yeni raporda ne yazması lazım otomatik vitesli ve ötv siz araç almak için :)

Peki yeni raporu farklı bir hastaneden çıkartabilir miyiz ayrıca tekrardan aynı ilçe'nin Eminyet Müdürlüğüne mi başvurmak gerekiyor.?

şişiksami Ehliyet her zaman alınabiliyordu zaten bu konuda karar mercisi doktorun insiyatifiydi. Şimdi genel hükümler belirlenip topu il sağlık müdürlüğü heyetine attılar . ÖTV muafiyeti konusu daha belli değil yeni mevzuat bekliyoruz.

Arkadaslar oncelikle aile hekimine gidip rahatsizliginizin oldugunu ve uzman hekime sizi sevk etmenizi istiyorsunuz.
Daha sonra size bir kagit vererek uzman hekime sevk ediyor.
O kagitla uzman hekime muayene oluyorsunuz muayene sonucunda o kagida ehliyet alabileceginizi isaretliyor ve rahatsizliginizi kagida yaziyor.
Daha sonra sizi o kagitla beraber il saglik mudurlugunde olusturulan komusyona gonderiyor. Bu komisyon sizin nasil bir tertibat kullanaciginizi yaziyor ve elinize kagidi veriyor. Bu kagidi emniyetw goturuyorsunuz ve eski ehliyetinizle beraber memura veriyorsunuz yeni ehliyetinizi aluyorsunuz.
NOT: sakın gidipte engelli raporu almaya ugrasmayin.
Maliye su anki yonetmelikte sadece H sinifi ehliyet yerine B engelli ehliyeti yazacak. Eski raporunuzu elletmeyin sakin o rapor sadece yuzde belirtmeye yarayacak artik.

Hayır.Devlet, Ünivetsite ve Özel Hastanelerden de rapor alabilirsiniz.

anladığım kadarıyla herhangi bir devlet hastanesine gidebiliriz.il sağlık komisyonu tertibatın nasıl olacağını yazacak demişsiniz.zaten araçta tertibat takılı. farklı bir tertibat yazarlarsa değiştirmek zorunda mı kalcaz tertibatı

peki şöyle bir sorum olacak benim sol bacak protez tertibatsız otomatik vites araç kullanıyorum h sınıfı sürücü belgem var otomatik vites araç kullanır ibaresi var yeni sürücü belgelerinde bu ibare olacakmı veya sınıfı ne olacak rapor aldım trafik raporu kabul etmedi trafik subede ne yapacagını bilmiyor tam bır muamma h sınıfı surucu belgesi prosuturu

pontiacman
Engellilik durumunda bir değişiklik yoksa, yeni alacağın sağlık raporunda ki ibare ehliyete işlenir ve ehliyetinizi o şekilde alırsınız.

OturanBoğa abi ben inceledim ama tam anlamadım bende kifoz skoyloz var şu anda B sınıfı ehliyetim var şimdi ne olucak bu ehliyet yine Bsınıfı olrak kalırmı

kayıp işlemlerinde de saglık raporu isteniyor özel hastanelerden alınan rapor h sınıfı surucu belgeleri için geçerli degil saglık kurulundan rapor almamız gerekliymiş iki sefer rapor aldım geçersiz bu gun beykoz emniyetindeydim bekleyecegim artık sıkıldım beş yıl sure var yeni ehliyetlere degişim için

OturanBoğa bugün hastaneye gittim ehliyet raporu için 200TL para isteniyor Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bunun yasal dayanağı nedir yardımcı olurmusun.

Metehan sen yenileyenildinmi ehliyeti abi 200 tl para verdikten sonra ozelden ne farki kaldi bunun tek hekim raporu yetiyor dior bir ortopedi doktoru h yi bye cevirmeye yetkili olur anlamainda olmasi lazim heyete gerek duyulmamali tertibat gerektirmeyen durumlarda

Mesela kifoz skalyoz engeli olan brisi icin tertibata gerek yok bu kisi ozel bir ortpeodi doktorundan alsin ondan iyi

burak_br yok kardeşim daha ben gidip görüşmedim ne olucak bilmiyomö bende kifoz skoyloz var şu anda b+a2 ehliyetim var çokta güzel araba kullanıyom hiç bir engel yok acaba ne olucak hastaneye gittiğimde değişicekmi yoksa aynımı kalıcak hiç bir fikrim yok kifoz skoyoz olan biri gittimi acaba haasteneye

bu iş tam bir rezillik. önce aile hekimine, oradan uzman tabibe, sonra il saglık kuruluna çık.. çık babam çık.. bu ne manyakça bir şey.. biz zaten heyetten zar zor rapor alabiliyorduk. şimdi bir de oraya buraya git. böyle bir saçmalık engellileri daha da zora sokacaktır. ben 3 yıldır araç kullanıyorum. aracımda vites kolunda uzatma tertibatı var.. kurul buna gerek yok, sadece otomatik vites olması yeterli derse ben ötv den yararlanabilecek miyim ? daha önce 15 gun bayide beklemişti aracım sırf bu bürokrasiden dolayı..

2004 trarihli h sınıfı ehliyetim var değiştirirsem hangi sınıf verilir otomobil olarak almıştım ehliyeti

Dün sürücü belgesiyle uğraşan memura sordum özel hastane olmuyo dediler b ehliyetine geçmek için

Arkadaşlar ayrıca hastaneye giden oldumu ?

Peki ama yusuf emre kardes hatirladim kadari ile devlete gitdindede surucu olamz dedilerdi snaa aile hekiminjn verdigi raporu kabul etmiyormu emniyey

Üst Alt