Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyeti olanlar bunları 5 yıl içinde A ve B sınıfı ehliyetle değiştirecek

Ufukalp

Evet Bugün (26/04-2016) Devlet Hastanesin de Ortopedi tarafından muayene edildim doktor İl Sağlık Komisyonuna Sevk Etti Kendisi Şuanki Ehliyetimi de gördü Yarın göz ve psikiyatri bölümlerini tamamlayıp İl Sağlık Müdürlüğüne teslim edeceğim. onlarda ehliyetin değişip değişmeyeceğine harar verecekler.

Süreç Gerçekten Sıkıntılı bir hal almış Aksi gibi Komisyona 50 kişi kayıt olmuş bile 60 kişi de kapanıyormuş. Görevli yarın yetiştirmemi istedi.

Asıl Aklımdaki soru şu şuan bir ehliyetim var ama kurul bana "Sen Araç Kullanazsın" derse o zaman ne yapmam gerek hiç bir fikrim yok.

gerçekten engellinin işi kolaylaşacağı yerde zorlaşıyor bir iki gün iiçn de çözülmesi gereken şeyler haftalar sonrasına ertelenyor.
Ne Diyim Hayırlısı.

ErdemG

Bilmiyorum ama, kurul sonuçları emniyet'e bildirir diye düşünüyorum...

ErdemG

Bilmiyorum ama, kurul sonuçları emniyet'e bildirir diye düşünüyorum...

Yeni Prosedüre Göre B Sınıfı Ehliyeti Engelli Sınıfına Çevirmek

Öncelikle herkese hayırlı günler dilerim.Bir konuda değerli bilgilerinize ihtiyacım var arkadaşlar.Eminim soruya yanıt bulabilirsek bir çok engelli kardeşime de bu forum aracılığı ile yardımcı olmuş olacağız çünkü konu merak edilen ve genelde cevap bulunamayan bir konu.

Konuya gelecek olursak;

2010 yılında B sınıfı sürücü ehliyeti aldım.2013 yılında ise sağ bacaktan ortopedik engelim sebebiyle %40 sürekli engelli raporu aldım ve engelli durumuna düştüm.Raporu alırken sorulduğunda hem EKPSS'ye gireceğimi hem de araç alacağımı belirttim.Fakat buna rağmen açıkca "H sınıfı ehliyet alır." ibaresi yazılmamış.Kutucuklarda ise ötv indirimi, istihdam vs. gibi tüm ibareler işaretlenmiş.Ehliyet alır diye yazılmadığından ehliyetimi değiştiremedim ve engelli raporum olmasına rağmen halen B sınıfı ehliyet kullanıyorum.

2016 yılından itibaren ise yönetmelik değişti bildiğiniz üzere ve H sınıfı tamamen kalktı.Şimdi yeni yönetmeliğe göre ne yapmam gerekir ki engelli sınıfı ehliyeti alabileyim ? Sürekli olan raporumu yenilemem gerekir mi ? Sürücü kurslarına sorduğumda konuya hiçbiri net yanıt veremiyor malesef.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarım bir yol gösterirseniz çok sevinirim.Şimdiden hepinize teşekkür ederim

Bilindiği üzere H sınıfı ehliyete sahip arkadaşlar 5 yıl içerisinde ehliyetlerini değiştirek A veya B sınıfına dahil olacaklar ve ehliyetlerine Özel Tertibatlı araç kullanabilir yada otomatik şanzımanlı araç kullanabilir ibarisi yazılacak.
Benim sorum şu:
1-Benim hali hazırda bir B sınıfı Ehliyetim var. %41 engelli raporum mevcut ben bu ehliyetime 'Otomatik Şanzımanlı araç kullanabilir' ibarisini yazdırabilir miyim?
2-Benimde Bu 5 yıl içerisinde nasıl bir yol izlemem gerekecek?
Bülent bey sorumu cevaplarsanız çok senirim. Şimdiden teşekkürler.

kengil

aile hekimi -> uzman hekim -> il sağlık müdürlüğü -> emniyet süreci ile sürücü belgenizi yenilemeniz gerek

berat_cakmak

1- Hayır.
2- Ehliyetinizi yenilemek gerektiğinde yenileyeceksin. Soruyu mu anlamadım?

Ehliyetimi iptal edilir mi doktor b sınıfı uygun raporu verdi otomatik araç için il sağlık müdürlüğü ne sevk etti korkum ehliyetimi iptal edilir mi bilgisi olan varsa yazabilirmi.

Memhme
Neden iptal edilsin, işin o kısmını halletmişsiniz doktor otomatik için onay vermiş.
İl sağlık müdürlüğünde sadece kullanacağınız araca göre uygun kod almak için komisyona gireceksiniz.

H sınıfı ehliyet olan birisi diyelim motor kullanmak için a sınıfına çevirdi ve 3-5 yıl sonra araba aldı o Zaman b sınıfına geçebiliyorum yoksa yeniden kursakmış yazılmak zorunda kalacak.
yada h sınıfı ehliyeti olan birisine fiziki şartları uygunsa hem motor ve hem araba kullanabilir ehliyeti alabilirmi....

tsm
fiziksel şartlar uygunsa iki sınıfı da alabilirsiniz. Neticede motor ehliyeti olanlar araba kullanamaz veya tam tersi araba kullananlar motor kullanamaz diye birşey yok. Engeliniz her ikisinede müsade ediyor ve bunu kavrayacak bir heyete denk gelirseniz hem engelli otomobil ehliyeti hemde motor ehliyeti alabilirsiniz.

Merhaba Şimdi Benim sorum şudur. Eski ehliyetler 5 yıl daha geçerlilikte...31.12.2020 tarihine kadar h sınıfı ehliyetlerde geçerli olacak.. bu tarihe kadar h sınıfı ehliyetimizle ötv muafiyetli araç alabilirmiyiz.

ASLAN_KEDİCİK aparat kullanıyorsan alırsın ; dicem ama iş gerçejten muallak çünkü proje çizecek olan firma proje kodu istiyor yani ehliyetini her harukarda değiştirmen gerekebilir.

ASLAN_KEDİCİK aparat kullanıyorsan alırsın ; dicem ama iş gerçejten muallak çünkü proje çizecek olan firma proje kodu istiyor yani ehliyetini her harukarda değiştirmen gerekebilir.

aparat kullanılmıyor. poje çizdirilmiyor sadece otomatik vitesli araç yetiyor. engel sol ayaktan

@ASLAN_KEDİCİK otoatik vites kullanabiliyorsan aparat kullanmadan alma şansın yok nice evraklar red edildi. benim anladığım kadarı ile şu an raporunda bedensel engel yoksa yada araca aparat gerekmiyorsa ötv den yararlanmak mümkün değil

Son düzenleme:
21.12.2015 tarihinde ilk aracımı ötv muafiyetli olarak aldım.. araç sadece otomatik vitesli.. yeni araç alma sürem 21.12.2020 tarihinde dolacak ve ehliyetin geçerlilik süresi için 10 gün kalacak. Bende hiç ehliyetle uğraşmadan 10 gün içinde yeni bir aracı almak istiyorum

ASLAN_KEDİCİK arkadaşım. uzun vade için düşünüyorsun esasen haklısın çünkü her an bir değişiklik olabiliyor. engelin tam olarak nedir bilmiyorum ama şahsi görüşüm 10 gün içinde yeni araç alabileceğini sanmıyorum.

yeni ehliyet için izlenmesi gereken yol
Aile Hekimliği > Devlet hastanesi > İl Sağlık Komisyonu > Ehliyet İçin Dosyaların Emliyete verilmesi.
ben Bursada ikamet Ediyorum şu an için en yakın Ehliyet Randevusu bile 45 gün.

ve Dikkatini çekmek isterim.
il sağlık komisyonu aparat ön görmezse ÖTV den yararlanman olanaksız şu an bu problemi yaşıyorum hoş 5 yıla kim neler değşecektir. şunuda göz önüne almanı tavsye ederim.

biz Türkler biraz işleri son güne bırakmayı severiz. yeni ehliyetler 01.01.2020 tarihine kadar değişecek bu tarihten sonraki ehliyetler ne olacak bilmiyorum yani şahsi görüşüm 01.12.2019 - 01.01.2020 tarihinde ehliyet randevusu ne hal alır bilemiyorum :)

01.01.2020 mi 31.12.2020 mi ... normal şartlarda şuanki aracımı aldığım gibi para cepteyse 3 günde o aracıda alabiliyor olmam lazım..
Lakin Vergi dairesi ehliyet kalkıyor die sorun çıkarırmı bilmem.. şuanda aralık ayında aldığım aracı hiçbir problem çıkmadan sadece otomatik vites olarak aldım.. engel sol ayakta

@ASLAN_KEDİCİK aracını çok iyi zamanda almışsın. sıkıntı zaten orada yeni ehliyet düzenlemesi 01.01.2016 tarihinde yapıldı. zaten herkez bu tarihden sonra sıkıntı yaşamaya başladı. internette son mevzuatı arıyorum fakat şu an bir şey bulamadım. iş gerçekten çok karışık. Hatta ben vergidairesine gittiğiimde yanlış hatırlamıyorumsam sol ayatka engeli olan bir vatandaş için ÖTV den yararlanamazsın diye bir konuşma duymuştum. dediğim gibi net bir açıklama yok. şuanki prosedür çok fazla karışık.

anladığım kadarı ile de net bir bilgi kimsenin elinde yok olsaydı herhalde burada bizimle paylaşan arkadaşlarımız illaki olurdu.

Son düzenleme:
Bir yanda maliye, bir yanda trafik. Bir yanda da sağlık bakanlığı. Bu ülkede bir iş birkaç bakanlığı ilgilendiriyorsa vay halimize. Bir de engelliyseniz yandınız. Allah yardımcımız olsun. Sıkışan topu öbürüne atıyor.Bu arada Anayasa ne diyor derseniz "Engellilere pozitif ayırımcılık uygulanır" Traji komik.

Dün il sağlık komisyonuna gittim. ortalık karma karışık bütün engelller aynı dertten muzdarip. Kimine yanlış kod yazılmış kimine kod yazılmamış. kimine olmayan kod yazılmış. kimi ötv den yararlanamamış. sonuş olarak sorun büyük. ben bütün işlemlere yeniden başlamak zorunda kaldım.

Aile Hekimliği > Devlet hastanesi (200 lira birden dazla branşa girecekler için (Ben Ödedim)) > il sağlık komisyonu > emliyet

u yukarıda yazdığım işlem en kısa 20 gün sürüyor çünkü il sağlık komisyonu toplanma tarihii hep muallak. Bursada 12 Temmuzda yani bayramdan sonra Toplanacak.

1 Ay arabasız.....

Ne diyim Ayakta Alkışlıyoruz...

bugün aile hekiminden sevk kağıdı aldım.
7 branşa sevk etti aile hekimi.
hastaneyi aradım branş başın 75 tl ücret talep ediyorlar.
bu ücreti iade alabiliyor muyuz ?
her hastanede bu şekilde mi ?

Bildiğim kadarı ile alınmıyor. Döner sermaye olarak geçiyor. ücretde bilmem ne formu adı alına alınıyor

Benim 2002 tarihli h sınıfı ehliyetim var.son aldığım 2011 tarihli %48 raporum var ama arkasında özeltertibatlı araç alabilir h sınıfı ehliyet alabilir ibaresi yok arac alımını eski tarihli raporumla yaptım.şimdi ne yapmalıyım

yeniden rapor alınacak, önce aile hekiminize gideceksiniz, aile hekimi sizi muayene olmanız için uygun gördüğü doktorlara sevk edecek (doktor başı 50 tl) ücretinizi yatıracaksınız. muayene olduktan sonra heyete gireceksiniz. daha sonra raporunuzu alım trafik şubesine gideceksiniz. trafik şubesine giderken ehliyet için çektirdiğiniz fotoları götüreceksiniz. normal vesikalıklar olmuyor. daha sonra yeni ehliyetinizi alacaksınız.

not: 2016 yılı içerisinde ve gelecek yıllarda sıfır araç almak isteyen arkadaşlar bu H sınıfı ehliyetlerini değiştirmek zorundadır.

5 yıllık süre araç alacakları kapsamıyor.

ehliyet için ayrı ötv indirimi için ayrı rapor alma sürüncemesi devam ediyor mu ? ben baya uzun süredir konudan uzak kaldım.

ÖTV indirimi için halla eskisi gibi ayrı bir engelli sağlık kurulu raporu isteniyor mu ? yoksa ehliyet için alınan il sağlık müdürlüğü raporunu vergi daireleri kabul etmeye başladı mı ??

15 temmuz 2016 tarihinde arabamı aldım hatta alır almaz memlekete yola çıktım üzerine bir de darba girişimi atlattık. Çok Şükür Vatana Zeval Gelmedi.

Ehliyeti ikinci kez değiştirdim şu an durumdadır bilemiyorum ama ben aldığımda durum hala can sıkıcıydı hatta tüm evrakları teslim ettiğimde evrakları verdiğim memur (sen bu arabayı kullanamazsın) dedi beynimden vuruldum tekrar il sağlık komisyonuna gidip durumu anlattım onlarda şaşırdı hatta onlar içinde büyük sıkıntı olduğunu belirttiler 10-02 (otomatik vites araç kullanır) ibaresi ehliyette belirtilmediği için olmaz denildi

daha sonra evrakda bir değişiklik yapılmadan emniyette bir yetkiliye gönderildim. yetkili evrakların tamam olduğunu alabileceğimi belirtti

ne varki ben oradan çıktıkdan sonra zaten arkamdan araştırmışlar sorun olmadığını anlamışlar ama bana ulaşamamışlar

velhasıl ehliyeti aldım ama sanki bir ömür geçti darısı niyeti olan arkadaşlar @[FONT=sans-serif]habip50 [/FONT]abimizin belir yol doğrudur.

saygılarımla

Deniz şahbaz

Evet arkadaşım hala aynı şekilde

ehliyet ve Ötv raporunu ayrı ibraz etmen gerekiyor

zaten artık devlet hastaneleri ehiyet için rapor vermiyor aile hekimliğinden başlayarak devam etmelisin aile hekimliği ön gördüğü anabilim dalına seni sevk ediyor bunun içinde devlet hastanesine gidiyorsun yine

Üst Alt