Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H Sınıfı ehliyetim var. Ne zaman ve nasıl yenilemeliyim?

Ümito

Üye
Konular
80
Reaksiyonlar
10
H Sınıfı oto vites kullanabilir ibareli ehliyetim var

Aktif olarak da araç , kullanıyorum ancak sanırım yenileniyormuş Ehliyetker B sınıfı olacakmış H artık yokmuş

Nasıl yol izleyeceğim

Sanırım 5 yıl sürem varmış H sınıfını yani hâlâ geçerli sayıyolar şimdi ne yapayım hemen mi değiştireyim 5 yıl sonramı hangisi avantajlı mantıklı ?

Bir de neler yapmam gerektiği nasıl bir yol haritası çizmem gerekiyor

Bilgisi olan arkadaşlar cevap verirseniz çok sevinirim
Şimdiden teşekkür ederim

Çirkin Bey

1-2 sene içerisinde yenilemenizi öneririm. Tabii sürücü yönetmeliği'ne göre ehliyetinizi yenilemekte zorluk yaşamayacaksanız... Yok eğer "ne olacak bilmem" derseniz, 2020'ye kadar ehliyetler geçerlidir, o zamanı bekleyin

Var olan ehliyetimi engelli ehliyetine nasıl dönüştüreceğim?

Merhaba H sınıfı ehliyetim
Otomatik Vites Kullanabilir ibareli !

Yeni Çıkan ehliyetle değiştirmek istiyorum
Ne Yapmam gerektiğini Söyler Misiniz ?

Uğraştırıcı İşlem mi ?

Çirkin Bey

uzman hekim (sürücü olur raporu vermeye yetkili herhangi bir hastaneden) -> il sağlık komisyonu -> nüfus müdürlüğü

OturanBoğa abi peki il komisyonu hayır ehliyet verilemez dermi

Çunkü burada denk geldiğim bi kaç yazı okudum red gelmiş yanıt
Benim şuan h sınıfı ehliyetim var otomatik vites kullanabilir diye
Yorucu süreç mi

OturanBoğa sevgili abicim öncelikle çok teşekkür ederim crvap yazdığın için son bir şey daha sormak istiyorum

Mevcut ehliyetimi ne kadar süre daha kullanabilirim
Değiştirmek için son gün ne zaman ?

OturanBoğa - Bülent abi Vaktin Olduğun da Cevap Verirsen Sevinirim

Şimdi Benim H Sınıfı Ehliyetim Var Oto Vites Kullanabilir İbareli.

Yeni ehliyetle Değiştireceğim 2 - 3 Ay İçerisinde
Son Güne Bırakmak İstemiyorum

Şimdi Sorularım Şu Şekilde

1. Uzman Hekim ( Sağlık Ocağı Şart Mı Özel Hastaneden Alınabilir mi )
2. İl sağlık Komisyonu Nedir Ve Nerededir İst Anadolu Yakasındayım
3. İl sağlık Komisyonunda Tekrar Muayane Mi Olunucak , Heyet Vs mi Oluyor ?
4. İl sağlık Komisyonu Sonucu Hemen söylüyor mu ?
5. İl sağlık Komisyonu Anladığım kadarıyla Rapor Gibi Bir şey Verecek Onunlamı Nüfus Müdürlüğüne Gidilip Ehliyetimi alacağım
6. Yeni ehliyetler 5 Yıl Mı 10 Yılmı Süreli

Ekstra Verebileceğin Bir Bilgi Var mı ?

Çirkin Bey
Ben cevaplasam olur mu ? :))
1- Uzman hekim dediğimiz sağlık ocağı değil. İlk önce sağlık ocağına aile hekiminize gidiyorsunuz. Aile hekimi rutin muayeneyi yapıyor ve sizi engelinize göre gerekli gördüğü uzman hekime sevk ediyor. Örneğin engeliniz ortopedikse ortopedi doktoruna, işitme ise KBB doktoruna gibi. Aile hekimi branşı yazar, hastane belirtmez. Devlet ya da sürücü olur raporu veren özel hastanelere gidebilirsiniz.
2- Büyük illerde bir tane olmaz, bulunduğunuz ilçenin sağlık müdürlüğünde komisyon vardır büyük ihtimalle, yoksa da onlardan bilgi alınır.
3- Komisyonun işlevi tıbbi muayeneden çok tertibat/donanım üzerinedir. Doktorun görüşü ile çelişen durumlarda müdahale ettiklerini de görüyoruz bazen.
4- Emin değilim ama hemen belli olduğunu düşünüyorum.
5- Evet, elinizdeki rapora komisyon gerekli gördüğü kısıtlama, tertibat kodlarını işleyip verecek, onunla nüfus müdürlüğüne gideceksiniz. Tabi beraberinizdr biyometrik resim, kimlik fotokopisi, harç makbuzu da olacak.
6- Doktor ve komisyon tarafından aksi bir görüş bildirilmediği takdirde B sınıfı sürücü belgesinin geçerlilik süresi 10 yıldır.

[FONT=sans-serif]Nüfus müdürlüğünde sorun yaşarmıyız?[/FONT]

Ufukalp Abim Sen Baştacısın Senin Bilgin Ve Yorumların Benim İçin Her Zaman Çok Önemli.
Abi Müsadenle Bir Kaç Soru Daha Soracağım

1.Sağlık Ocağına Ugramadan Direk Özel Bir Hastaneye Girsem Sorun Olur Mu ?
2.Benim Şimdi H Sınıfı Ehliyetim Var Oto Vites Kullanabilir İbareli , Yeni Ehliyetle B Sınıfımı Olucak ?
3. Sanırım Okuduğum Bilgilere Göre Kod Dönemi Başlamış , Otomatik Vites Kodu Nedir Bilgin Var Mı ?
Ve Son Olarak
Dikkat etmem Gereken Bir Şey Var Mı ? Şunu Şöyle Yap Dediğin bir şey Varmıdır ?

Uygun Olduğun Zaman Cevap Verirsin Artık Abi :)

Çirkin Bey
1- Emin olmamakla birlikte doğrudan özel hastaneye başvurulabilir sanıyorum. Ama aile hekiminden neden çekiniyorsun, neden onu atlamak istiyorsun anlamıyorum. Aile hekimine gidersen sadece senin kronik rahatsızlığına göre uzman hekime sevk edecek. Ortopedik ise ortopediye. Gidecek hastanede ortopedi doktoruna görüneceksin doktor görüşünü elindeki aile hekiminin raporuna yazacak, bitti.
Ama direkt hastaneye gidersen rutin olarak yapılması gereken göz, KBB, psikiyatri gibi tüm polikliniklere görünmen gerekecek ve senden sağlık kurulu ücreti alınacak. Ne gerek var buna ?
2- Evet B sınıfı olacak, üzerinde otomatik vites kodu, ticari araç kullanamaz gibi kısıtlama kodları vs olacak.
3- Kullandığın aracın kesinlikle otomatik vitesli olması gerekiyorsa "78- sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" kodu bulunur.
Members
Ne gibi bir sorun mesela ?
Nüfus müdürlüğü sizin ehliyet alıp alamayacağınız konusuna müdahale edemez.

Ufukalp ,
Aile hekimine ( Saglık Ocağı ) Gitmek İstemiyordum ,
Açıkcası İlk Ehliyet İçin saglık Raporunu Oradan Almak İstemiştim.
Biz sağlıklı insanlara Veriyoruz Senin Devlet Hastanesine Gitmen Gerekli Demişti.
Ama Anlıyorum ki Aile Hekimine Gitmem Benim Açımdan Daha Avantajlı Olucak
Çok Teşekkür Ediyorum Abi.
Aklıma Bir Soru Daha Geldi , Uygun Olduğunda Tekrar Cevaplarsın Umarım

Örneğin Heyet Daha Önce Oto Vites Kullanabilirsin Ama Şuan da Tertibatla Kullanman Gerek Derse

İki Veya Daha Fazla Kod Yazılıyor Mu Ehliyete ?
Oto Vites kodu Ve Tertibat Kodu Gibi ?

Tekrar Çok teşekkür ederim abi Cevapların İçin
İyi Yıllar Dilerim.

2. İstanbul gibi bir metropolde malesefki bir tane var oda Zeytinburnu’nda.
3. Komisyon adı üstünde bir komisyon var tek tek alıp sohbet ediyorlar. Engeline göre nasıl bir tertibat kullanmalısın onun hakkında.
4. Sonucu hemen söylüyorlar o gün raporunu alıyorsun müsbet yada menfi.
5. Rapor, eski ehliyet, biometrik resim ve öncesinde bankaya gidip ehliyet yenileme için harç yatıroyorsun onun makbuzu ile gidiyorsun.

Komisyondan alacağın raporu bir kaç nüsha çoğalt nüfus müdürlüğünde aslını alıyorlar zira. Araç alırken ehliyetini yenilemene rağmen o komisyon raporunun fotokopisini istiyorlar.

Çirkin Bey
Tam olarak engeliniz neydi ?
Tabi ki gerek görüldüğü durumlarda hem otomatik vites, hem de tertibat kodları bir arada olabilir.
Örneğin sağ ayak kısıtında hem otomatik vites, hem de sol ayağa uyarlanmış gaz pedalı tertibatı olur.

Ufukalp Abimmm Çok Teşekkür ederim
Sayende varya Çok Yararlı Bilgiler Ögreniyorum
İstanbula yolun düşerse görüşmek tanışmak çok isterim
Hem daha tatlı Yiyecektik Değil mi ? :)
Pnp Hastalığım Var abi

Abi Bu arada Farklı Bir Konuda Tekrar Senin Bilgine İhtiyacım Var
Daha netleşmedi - Bir Kaç Güne Netleştiğin de Seni etiketleyerek Bilgine danışacağım Tekrar :)

Çirkin Bey
Nasip diyelim, İstanbul'da kardeşim ve evim var.
Pnp den kastınız polinöropati ise hangi uzuvlarda uyuşma ve güçsüzlüğe sebep olduğu önemlidir.
Örneğin alt ekstremite için solu etkiliyorsa sadece otomatik vites yeterli olurken, sağda güçsüzlük varsa dediğim gibi otomatik vitesin yanıda sol ayağa uyarlanmış gaz pedalı tertibatı da istenir.
Ne zaman aklınızda bir soru olursa çekinmeyin.

Ehliyet yenilemenin son günü ne zaman.???

Merhaba

Ehliyet yenilemenin son günü ne zaman?2019 aralık ayı mı son gün yoksa 2020 Aralık mı.???

Ufukalp

Ufuk Abi , 1 ocak 2020 Değil mi Son Tarih ?
Yanılıyor Olabilir misin ? , Yada Ben mi Yanlış Biliyorum Tarihi ?

H sınıfı olanlara tavsiyem, ehliyetlerini son güne kadar yenilemesinler demek olur. Sizin yerinizde olsam en son gün yenilerim, sadece tavsiyedir.

Matraxman
Yanıldığımı sanmıyorum.
Yeni tip ehliyetler ilk defa 01.01.2016 tarihi itibariyle dağıtılmaya başlandı ve değişim süreci için 5 yıllık bir süre verildi. Son başvurular Aralık 2020 ortalarına kadar alınacak.

1-Aile hekimliğinden hastaneye sevk
2- Devlet ya da Araştırma hastanesinin sağlık kuruluna gir
3- Sağlık kurulu evrakı İl sağlık Müdrlüğüne kendisi gönderiyor
4- İl sağlık müdürlüğünden sana sms ile heyet günü veriliyor
5- Heyet günü sana verilen sürücü kodu belgesi ile Nüfus müdürlüğüne gidip yeni ehliyet başvurusunda bulunuyorsun.

Ufukalp

Anladım abi , değiştirmek için son günü bekleyenlerdenim tarihi teyit etmek istedim.
gidengelmez

1 - Aile hekimi sevkinden sonra devlet veya araştırma hastanesi şartmı ? Özel Hastaneden işlemleri Yapabiliyor muyuz?
2 - il saglık müdürlügünde ki heyete kendimiz mi giriyoruz ? Yoksa hastaneden gönderilen dosyayı inceleyerek mi Kodları belirliyolar ?
3 - Heyette ki Tavırlar , Muayne İşlemleri Nasıl ?
4 - Yeni ehliyetlerin geçerlilik süresi kaç yıl ? 5 yıl mı ? 10 Yıl mı ?
5- kodun belirlenmesi , muayne işlemleri heyet ehliyet değişimi vs kaç günde sonuçlanıyor?

Matraxman
1- Özel hastaneler de geçerlidir. Tabi hepsi vermiyor.
2- Siz de giriyorsunuz, hem rapor, hem de sizi değerlendiriyorlar.
3- Heyette doktorla birlikte makine mühendisi de bulunur, daha çok tertibata yönelik değerlendirme yapılır. Tavır yerden yere değişebilir, ben hiç girmedim.
4- Ehliyet tipine göre süre var, B serisi 10 yıl.
Ayrıca bazı engel gruplarında her yıl, üç yılda bir gibi rapor şartı konabilmektedir.
5- Bu da yere göre değişkenlik gösterir. Kimi il/ilçe sağlık müdürlüğü komisyonu üç günde bir toplanabilirken kimisi 2 haftada bir toplanabilir.

özel hastane ya da özel sağlık kuruluşlarına sakın gitmeyin kabul etmiyor il sağlık müdürlükleri ben yeni başvurdum ve hallettim işimi

YENİ EHLİYETLERİN GEÇERLİLİK SÜRESİ : 10 YIL

NOT: Benim engelim sağ alt ekstremitede kısıtlılık ve sol alt ekstremitede de kısıtlılık. Elden gaz fren tertibatı kullanıyorum.

gidengelmez
Özel hastanelerdan verilen raporlar kabul edilmiyor demişsiniz.
Aşağıda yürürlükte olan ilgili son yönetmelik maddesini veriyorum.
Yasa ve yönetmeliklerce kabul edilmiş hiç bir hususu, hiç kimsenin kabul etmeme lüksü yoktur.

Özel hastanelerdan verilen raporlar kabul edilmiyor demişsiniz.
Aşağıda yürürlükte olan ilgili son yönetmelik maddesini veriyorum.
Yasa ve yönetmeliklerce kabul edilmiş hiç bir hususu, hiç kimsenin kabul etmeme lüksü yoktur.

SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 4 –*(1) Sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri; Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan [SIZE=4]özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından[/SIZE] bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır ve sağlık raporu düzenlenir.

İlgili resmi gazete linki :

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Ufukalp

Ufuk Abi , Çok teşekkür ederim sayen de çok şey ögrendim.
İnternetten araştırma yaptım Aralık 2020 ye Kadar Geçerliymiş ehliyetler.
2020 Eylül gibi ehliyetimi yenilemek için süreci başlatırım.
İnşaallah , Olumsuz Zor bir Süreç Olmaz bizler için.

Üst Alt