Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H Sınıfı ehliyetim var. Ne zaman ve nasıl yenilemeliyim?

Merhaba
StratoS
size hak veriyorum..
Bu tip zamana yayılan işlemleri son günlere bırakmamak lazım..
Beklemenin bir anlamı yok .
Çünkü herhangi bir düzelme veya iyileşme olmuyor.
Yola çıkıp karşımıza çıkacak engelleri elimizden geldiğince aşacağız umarım...
Ama bu platformu takip ettiğim günden beri baya bir kafam karıştı..
Konuya hakim hiç kimse yok..
Herkesin durumuda birbirinden farklı..
Herkes için hayırlısı...

Omirilik felçli için ortopedi doktoru bilgisi olmadığından parableji komusyona sevki yazdı doğrumu

sgurkan
Sultan hanım vaktin olduğun da cevap verirseniz sevinirim
Şimdi aile hekimi sizi sevk ederken engelli raporunuza bakıyor mu ?
Sevk edildiğiniz hastane engelli raporunuzu görmek istiyor mu ?
İl sağlık komisyonu engelli raporunuzu görmek istiyor mu ?
Ayrıca bazı arkadaşlar ehliyet değiştirmeyi biran önce yapılması gerektiğini söylemiş
Evet haklı olabilirler ama 10 yıl süresi oldugunu hatırlatmak isterim
Benim için şuan acelesi yok yeni araba almak gibi niyetim de yok.
Biran önce aradan çıksın alayım kurtulayım diyenler için hak veririm ama ben kışı atlatmak niyetin deyim
Nisan- mayıs gibi başlatmayı düşünüyorum süreci hakkımız da hayırlısı

@Umit Bey asm rapora bakmiyor sadece rapor durumunu sorup ona göre sevk yapıyor ,hastane raporumu sormadi bağımsız muayene oldum ama il sağlık Müd.ozellikle sordum raporunuzu gelirken getirin dedi.Ayrıca ehliyetiniz H sınıfı ise ben bildiğimi söylüyorum 2020'ye kadar değişmesi gerektiğini söylemişlerdi.Ama daha once degistirdiyseniz onu bilemiyorum ozaman 10 yilda bir degisecekmiş artik ehliyetler.

sgurkan
Anladım teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.
Yok eminim mevcut ehliyetler 31 aralık 2020 ye kadar geçerli.
Tekrar teşekkür ederim iyi akşamlar.

H ehliyeti olup otomatik vites tertibatlı aracı olan..
Yeni ehliyet ile değişen varmı?

H sınıfı ehliyet değiştirme tarihi

Meraba arkadaşlar elimdeki h sınıfı ehliyetimi 01.01.2020 tarihine kadar değiştirmek zorundamiyim?

H sınıfı ehliyeti yeni çıkan ehliyetlerle değiştirme süreci aynı mı Hâlâ yorucu süreç devam ediyor mu ?

Aile merkezi + Devlet hastanesi ( uzman doktor ) + İl Sağlık + Nüfus müdürlüğü Hâlâ böylemi ?

Bu arada 2022 Bekleyelim mi Değiştirmek için sizce ?

Bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Şimdi sıfırdan ehliyet için nüfusa başvuruyoruz ve tertibat kodlarının yazmış olduğu raporu nüfus alıyor değil mi ? Araç alırken yeniden mi rapor çıkartmak gerekiyor. Yoksa noter tasdikli örneğini çıkartayım mı lazım olursa? Hiç bilgim yok. Sonradan uğraşmak istemiyorum.

Ümito
Değiştir kurtul ben ben 2018 de yeniledim o zamanlar nüfus müdürlüğü yerine ilçe emniyet trafiğe gidiliyordu. Sonradan yetiştirme telaşı yaşarsanız ve beklenmedik sorunlar ile karşı karşıya kalmazsanız en kısa sürede yenileyin derim.

Ümito
Aile merkezi dediğin aile hekimi ise aynı olması lazım. Güncel olan öyledir. Aile hekimin yönlendirir zaten olumlu, olumsuz.

Alman

Aile hekimi yani eskiden sağlık ocağı denen kurum değil mi ?
Aile hekimi , devlet hastanesine yönlendirecek. daha sonrada il sağlık kuruluna gidiyoruz doğrumu?

Arkadaşlar H sınıfı ehliyetim var hâlâ yeni ehliyetlerle değiştirmedim ( Yenilemedim Yani )
Ama engelli raporumun süresi doldu.
Ehliyeti yenilerken engelli raporunu götürmemiz şart mı ?

Ümito
Ehliyet yeniletmek için engelli raporuna gerek yok aile hekimine gideceksiniz sistemden sizin ne tür rahatsızlık var ise uzman hekimlere yönlendirecek sevk yazısı alacaksınız ondan sonra hastaneye gideceksiniz özel veya resmi farketmez malum pandemiden dolayı hastanelere gitmek riskli şuanda

Muharrem77

Engelli raporu şart değil yani doğrumu?
Ohh be içim rahatladı
Raporumun süresi doldu çünkü kesin bilgi yani değil mi?

Ümito

Hocam ben geçen hafta sürücü olur raporu aldım bende işitme ile alakalı engelli kurul raporum var onu goturmedim hiç sormadılar bile. Zaten sistemde rahatsız lik raporlar gözüküyor e nabizda sıkıntı olmaz

Members
değiştirmenin 31 Aralık 2022 yılına uzatıldığı doğrumu ?

Arkadaşlar bir sorunum var. Ehliyet yenilemede kurul (sag ayak) kodları yazdi, sonuç kısmına 1. Grup sürücü olur yazmış. Nüfusa gittim 1.grup değil engelli b/a yazılması lazım dedi. Sağlık müdürlüğü bu şekilde yapılabildiğini.soyledi. yakın zamanda ehliyet yenileyen oldu mu. Artik Elektronik olarak düzenleniyor nüfus sistemine otomatik düşüyor

kazazede
peki benim aracımın 5 senesi 31.12.2020 de doluyor.
Benim ehliyetim eski H otomatik vites araç kullanır yenilemeden bu ehliyet ile yeni araç ala bilicek miyim verği dairesi sorun çıkartır mı yoksa illa yeni kodlu ehlyetmi çıkatmam lazım.

dün vergi dairesine ötv servisine eski rapor ve h sınıfı ehliyetimle gittim, raporumu ehliyetimi incelediler, sıkıntı yok alabilirsin dediler. ayrıca bu yılın Şubat ayı gibi bir arkadaşım eski ehliyet ve raporuyla, bir başka arkadaşım da 2017 ekim de eski ehliyet ve raporu ile aracını yeniledi.

18 Nisan 2015 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 29330
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE
UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun[SUP]1[/SUP] 19 uncu maddesinin (c) bendi hükmüne göre, özel tüketim vergisi (ÖTV) 1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Tebliğin konusunu, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan mallara ilişkin hükümler ile bu hükümlerle ilgili olmak üzere adı geçen Kanunun uygulanmasına dair usul ve esaslara yönelik açıklamalar oluşturmaktadır.
I- MÜKELLEFİYET
A- VERGİNİN KONUSU
1. (II) Sayılı Liste Kapsamındaki Mallarda Verginin Konusu
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı; kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithalatı, imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabidir.
ÖTV, konusuna giren her mal için bir kez uygulandığından, verginin kapsamına giren (II) sayılı listedeki malların vergi uygulandıktan sonraki el değiştirmeleri veya iktisapları, vergiye tabi değildir. Örneğin, Türkiye’de henüz kayıt ve tescil edilmemiş panelvan tipi bir taşıtın, bayi tarafından (A) kişisine ilk iktisap kapsamında satışı ÖTV’ye tabidir. Ancak, (A) kişisinin söz konusu taşıtı kayıt ve tescilden önce veya sonra (B) kişisine satması aşamasında ÖTV aranmaz.
(II) sayılı liste kapsamındaki mallardan daha önce ÖTV’ye tabi tutulmamış olanların, mahkeme satış memurlukları ve icra daireleri dâhil olmak üzere, resmî veya özel kuruluşlarca müzayede yoluyla satışı ÖTV’ye tabidir. Örneğin, motorlu araç ticareti yapan bir mükellefin satmak üzere elinde bulundurduğu ve henüz Türkiye'de kayıt ve tescil ettirilmemiş binek otomobillerinin icra yoluyla satılması halinde, bu taşıtı kullanmak üzere alan açısından ilk iktisap söz konusu olacağından bu satış vergiye tabidir. Bununla birlikte, bu mükellefin kendi adına kayıt ve tescil edilmiş binek otomobilinin icra yoluyla satılması halinde, ÖTV uygulanmaz.

[FONT='inherit']C- DİĞER İSTİSNALAR[/FONT][FONT='inherit']1. Malul veya Engellilerin Taşıt Alımlarında İstisna[/FONT][FONT='inherit']Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde düzenlenen, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabında uygulanan istisnaya ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir.[/FONT][FONT='inherit']1.1. Tanımlar[/FONT][FONT='inherit']Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uygulamasında;[/FONT][FONT='inherit']Engelli sağlık kurulu raporu: Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik[SUP]13[/SUP] (veya raporun alındığı tarihte yürürlükte olan engelli sağlık kurulu raporu verilmesine yönelik ilgili diğer yönetmelik/mevzuat) çerçevesinde yetkili sağlık kurumlarından alınan engelli sağlık kurulu raporunu,[/FONT][FONT='inherit']Engellilik derecesi (oranı): Engelli sağlık kurulu raporu verilmesine yönelik ilgili yönetmelik/mevzuat ile belirlenen esaslara göre tespit edilen, engellilik durumu itibarıyla tüm vücut fonksiyon kaybı oranını veya bu orana karşılık gelen derecelendirmeyi,[/FONT][FONT='inherit']Teknik belge: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya adı geçen Bakanlık tarafından görevlendirilmiş kuruluşlarca yetki verilen makine mühendisleri tarafından “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik”[SUP]14[/SUP] hükümlerine uygun ve yapılan tertibatı/tertibatları belirtir şekilde düzenlenen ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından onaylanan belgeyi,[/FONT][FONT='inherit']Ekspertiz raporu: 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun[SUP]15[/SUP] 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde tanımı yapılan ve ruhsatname sahibi sigorta eksperleri tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde düzenlenen raporu

[/FONT]
[FONT='inherit']1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna[/FONT][FONT='inherit']Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,[/FONT][FONT='inherit']• 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,[/FONT][FONT='inherit']• 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,[/FONT][FONT='inherit']• 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin [/FONT][FONT='inherit']bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.[/FONT][FONT='inherit']İstisnadan yararlanmak için taşıtın, özel tertibatlı olması ve malul veya engelli tarafından bizzat kullanılabilecek durumda olması şarttır.[/FONT][FONT='inherit']Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. İlk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da zorunludur.[/FONT][FONT='inherit']Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.[/FONT][FONT='inherit']Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.[/FONT][FONT='inherit']Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.[/FONT][FONT='inherit']Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.[/FONT][FONT='inherit']Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.[/FONT][FONT='inherit']Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.[/FONT][FONT='inherit']Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.[/FONT][FONT='inherit']Özel tertibatlı veya özel tertibat yaptırılan taşıtların maluliyeti veya engelliliği ile kullanabileceğine dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği ile “H” sınıfı sürücü belgesinin ÖTV mükellefine ibraz edilmesi suretiyle, taşıtın ilk iktisabında ÖTV uygulanmaması talep edilir. ÖTV mükellefleri, bu istisna kapsamındaki taşıt tesliminde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmez, ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada “ÖTV Kanununun 7/2 Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ................ TL’dir.” şerhi ile gösterir.[/FONT][FONT='inherit']İstisna uygulanarak ilk iktisap kapsamında teslim edilen taşıtlar için de mükellefler tarafından (2A) numaralı ÖTV Beyannamesi verilir, ancak beyannamede ÖTV hesaplanmaz.[/FONT][FONT='inherit']Beyannamenin verildiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar bir dilekçe ekinde;[/FONT][FONT='inherit']• Alıcının (malul veya engellinin), maluliyeti veya engelliliği ile özel tertibat yaptırılan taşıtları kullanabileceğine dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği,[/FONT][FONT='inherit']• Bizzat kullanım amacıyla, taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun olarak tadilat yapıldığına dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,[/FONT][FONT='inherit']• Alıcının (malul veya engellinin) “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,[/FONT][FONT='inherit']• Satış faturasının, aslının aynı olduğu işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanmış fotokopisi[/FONT][FONT='inherit']mükellef tarafından, beyannamenin verildiği vergi dairesine verilir. Otomatik vitesli taşıtların özel tertibatlı olarak kabul edildiği hallerde, beyannamenin verildiği vergi dairesine, taşıtın engelliliğe uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine taşıtın otomatik vitesli olduğuna dair uygunluk belgesinin aslı veya noter onaylı örneği verilir. Vites kutusuna ait bilgilere uygunluk belgesinde yer verilmeyen taşıtlarda, uygunluk belgesi yerine taşıtın otomatik vitesli olduğuna dair ÖTV mükellefinden yazılı beyan alınır.[/FONT][FONT='inherit']Vergi dairesince beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek, taşıtın, ibraz edilen raporda yazılı engelliliğe uygun özel tertibatlı olduğu tespit edilir. Bu tespit üzerine, istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” mükellefe verilir.

[/FONT]
[FONT='inherit']1.5. Ortak Hususlar[/FONT][FONT='inherit']İlk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan taşıtlar için istisnadan yararlanan malul veya engelli adına düzenlenen faturada ÖTV gösterilmez. Bu taşıtların kayıt ve tescilini yapanlar tarafından, taşıt sahibinin faturada ve “ÖTV Ödeme Belgesi”nde alıcı olarak gösterilen malul veya engelli olduğunun tespit edilmesini takiben kayıt ve tescil işlemi yapılır.[/FONT][FONT='inherit']Malul veya engellilerin bu istisna kapsamında ithal edeceği taşıtlar için de Tebliğin ilgili bölümlerinde belirtilen belgelerin gümrük idaresine ibrazı üzerine istisna uygulanabilir.[/FONT][FONT='inherit']Motorlu araç ticareti yapanlar, istisna kapsamında taşıt almak isteyen malul veya engellinin daha önce bu istisnadan yararlanıp yararlanmadığını, yararlanmış ise istisnadan yararlandığı tarihten itibaren (ay bazında) beş yıl geçip geçmediğini, Gelir İdaresi Başkanlığı web adresinde yer alan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığından temin edilen bilgileri de içerecek şekilde oluşturulan “İnternet Vergi Dairesi/Sorgulamalar/Engellilik İstisnası Bilgileri” bölümünden sorgulayabilirler. Bu kapsamda, istisnadan faydalanarak taşıt ithal edenlerin kimlik bilgileri (T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, ana ve baba adı, doğum yeri ve tarihi) ile ithal edilen taşıtın özelliklerini (G.T.İ.P. numarası, cinsi, markası, tipi, modeli, motor silindir hacmi, şasi numarası) ve ithalat tarihini içeren liste Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce en geç ithalat tarihini takip eden ayın sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilir. Söz konusu sorgulama için motorlu araç ticareti yapan mükellefler tarafından, varsa mevcut kullanıcı kodu, parola ve şifreleri kullanılır; yoksa bağlı bulundukları vergi dairesinden kullanıcı kodu, şifre ve parola alınır. Bu şekilde yapılacak sorgulamalarda, "Sorgulamalar" bölümünden "Engellilik İstisnası Bilgileri" bölümü seçilir. Engellilik istisnasından yararlanma durumu sorgulanacak kişinin T.C. kimlik numarası/yabancı kimlik numarası yazılmak suretiyle sorgulama yapılır. Motorlu araç ticareti yapanlar ile istisnadan yararlanmak isteyen malul veya engelliler arasında sorgulama bilgilerine ilişkin ihtilaf doğması halinde, ilgili vergi dairesinden bilgi alınabilir.[/FONT][FONT='inherit']Bu istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan taşıtın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden satışı veya devrinde, ÖTV’sinin ödenmiş olması, söz konusu taşıtın ilk iktisabından itibaren beş yıllık süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir taşıt için istisnadan yararlanmayı sağlamaz.[/FONT][FONT='inherit']Bu istisna kapsamında ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka taşıt için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki taşıtın satılması veya devri aranmaz.[/FONT][FONT='inherit']İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın beş yıllık süre dolmadan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca ayıplı mal kapsamında iade edilerek, aynı nitelikleri haiz yeni bir taşıtın iktisabı halinde, söz konusu taşıt için de istisna uygulanması mümkündür. Bu durumda, beş yıllık sürenin başlangıcı, yeni alınan taşıtın ilk iktisabı tarihinden itibaren başlar.[/FONT][FONT='inherit']Bununla birlikte, malul veya engellinin ölümünden sonra, mirasçılara veraset yoluyla intikal eden taşıtın, ayıplı mal kapsamında olması nedeniyle mirasçılar tarafından satıcıya iade edilmesi ve bunun karşılığında yeni bir taşıtın iktisap edilmek istenmesi halinde, yeni taşıtın mirasçılar tarafından ilk iktisabında istisna kapsamında işlem tesis edilmez.[/FONT][FONT='inherit']Malul veya engelli tarafından iktisabı yapılan taşıtın kayıt ve tescil ettirilmeden malul veya engellinin vefat etmesi durumunda, mezkûr istisna uygulamasından yararlanılamaz. Bu durumda, taşıtın mükellefe iade edilmemesi halinde, mirası reddetmeyen varis/varisler tarafından kayıt ve tescilden önce taşıta ait ÖTV beyan edilip ödenir.[/FONT][FONT='inherit']Malul veya engelli tarafından ÖTV’den istisna olarak ithal edilen taşıtın, ithalat tarihinden itibaren beş yıllık süre geçmeden Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinden yararlanılamaz.[/FONT][FONT='inherit']Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.[/FONT][FONT='inherit']Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.[/FONT][FONT='inherit']Engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.[/FONT][FONT='inherit']Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz.[/FONT][FONT='inherit']Malul veya engelliler tarafından ibrazı zorunlu engelli sağlık kurulu raporunun örneği ile şekli ve içeriğine ilişkin açıklamalar, söz konusu raporun verilmesine dair ilgili mevzuatla belirlenmiş olup, rapor tarihi dikkate alınmak suretiyle bu tarihte geçerli mevzuatla yapılan belirlemeler çerçevesinde raporun uygun olup olmadığı vergi dairesince tespit edilir. Bu kapsamda, engelli sağlık kurulu raporu verebilecek yetkili sağlık kurumlarının kontrolü de Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılır.[/FONT][FONT='inherit']İstisnadan, Türkiye’de ikamet eden ve ikamet tezkeresine sahip yabancı ülke vatandaşları ile yurt dışında ikamet eden Türk uyruklu mavi kart sahipleri de yararlanabilir. Bunların da aranan şartları haiz olmaları ve belgeleri ibraz etmeleri gerektiği tabiidir. Ancak yurt dışından alınan ehliyet ve/veya rapora dayanılarak bu istisna uygulaması kapsamında işlem tesis edilemez.[/FONT][FONT='inherit']İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır. Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir. Söz konusu durumlara ilişkin tespitlerin, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra yapılması halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV ile ilgili olarak herhangi bir işlem tesis edilmeyeceği açıktır.[/FONT]

[FONT='inherit']Burası çokomelli

[FONT='inherit'][/FONT][FONT='inherit']Malul veya engelli tarafından ÖTV’den istisna olarak ithal edilen taşıtın, ithalat tarihinden itibaren beş yıllık süre geçmeden Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinden yararlanılamaz.[/FONT][FONT='inherit']Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.[/FONT][FONT='inherit']Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.[/FONT][FONT='inherit']Engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.[/FONT][FONT='inherit']Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz.[/FONT][FONT='inherit']Malul veya engelliler tarafından ibrazı zorunlu engelli sağlık kurulu raporunun örneği ile şekli ve içeriğine ilişkin açıklamalar, söz konusu raporun verilmesine dair ilgili mevzuatla belirlenmiş olup, rapor tarihi dikkate alınmak suretiyle bu tarihte geçerli[/FONT]
[/FONT]

Diğer taraftan, i[SIZE=4]stisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır[/SIZE]. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.
Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir.”

burada H sınıfı ehliyet gecerlidir diyor. alınabilir diyor.

efe66

Nüfus memuru çok bilmiş komisyon raporunda ne yazıyor da o geçerlidir. İtirazınızi sunun başka nvi memurla devam edin il sağlık müdürlüğü size doğru demiş her hangi bir sorun yok nvi o raporu kabul etmek zorunda kaldı her şey elektronik ortamda görüldüğü icin

efekt

Hangi şehirde gittiniz, İzmirde rapor ve ehliyetle vergi dairesine gidildiğinde sözlü olarak olur veya olmaz diyerek cevap veremeyiz diyorlar, özelge talep edin diyorlar, özelge talep ettim ve bu cevabı verdiler, eski H sınıfı ehliyetle alamazsınız denildi,
Şubat ayındaki eski ehliyetle alan arkadaşınız hangi şehirde işlem yaptırmıştı,

Ankara Yegenbey vergi Dairesi ötv servisi. örnektekilerde ankara. Sanırım yorum farkı var.

efekt

Şehirden şehire değişiyormu acaba ?
Özelge sadece cevap veren vergi dairesinimi bağlıyor acaba, bakanlık bu konuda herhangi bir açıklama veya genelge yayınladımı acaba, bilgisi olan varmı, herhalde bu konuyu vergi dairesine değilde bakanlığa sormamız gerekiyor, bakanlığın vereceği cevap tüm vergi dairelerini bağlar diye düşünüyorum.

2021 yılında B sınıfı ve H sınıfı sürücü belgesi aldıktan sonra bizi neler bekliyor?

B sınıfı sürücü belgesi için müracaat ettim. İlk aşama olan yazılı sınavı 72 puan alarak geçtim. Direksiyon eğitimi vede sınavı olur yakında. 2021 yılında B sınıfı ehliyetim elime geçtiği zaman ne gibi haklardan yararlanabilirim? Ve bu yolda bizi neler bekliyor?

Üst Alt